Moja Crvena Zvezda
Најновије

Kad teško je, kad je loše i kada ti ne ide….

Poruka igračima

Odakle početi priču o derbiju, a da ne krene sa suznim očima? Po ko zna koji put u nizu, poraz od najvećeg, ali i najvažnijeg protivnika. Srce boli, duša boli, ali i dalje u sebi pevam jednu od možda najboljih pesama sa Severa, posebno u ovakvoj situaciji. Jer „Kad teško je, kad je loše i kada ti ne ide, tebe će, naša pesma voditi do pobede!

Nikada nisam želeo da pljujem bilo kod trenera Crvene zvezde, jer smatram da svaka odluka koju donesu, sigurno nije u interesu Zvezdine loše igre ili rezultata. Ali mesta za kritiku uvek ima, pa i jednoj legendi kakva je Robert Prosinečki.

Skoro je baš na jednom forumu i pisano o tome koliko u Srbiji postoji strpljenja za trenere i za vizije koje imaju sa timom. Većina, kojoj i ja pripadam, se složila da je Robert Prosinečki prilika koju Zvezda ne sme tako lako propustiti i iskoristiti kao prelaznu opciju. Puna podrška Robiju, ma kakav rezultat imao posle ovog derbija ( sada ga već znamo) i ma kakav rezultat imao na kraju sezone. I tako mislim i sada. Boli me poraz, SRCE HOCE DA MI PUKNE, ali se mora ići dalje. Da bi došli do velikih pobeda, moramo proći i kroz bolne poraze.

Postava koja je izvadena je manje više očekivana, ako izuzmemo povredu Li Adija, koja mi je i dalje nedoumica. Ja ne znam kako se nama sve dešava pred samu utakmicu. Prvo se pred Jagodinu povrede Adi i Ćosić, a danas opet Adi, iako je do juče bio spreman. U prošloj analizi na kraju priče o povredama defanzivaca napisao sam „ Pogledaj nas Bože, malo…“. On ne da nas nije pogledao, nego ni to „malo“ nije primetio.

Sa moje tačke gledišta Robi je napravio tri greške koje su direktno uticale na našu igru, a samim tim i indirektno na rezultat.

  • Prva greška je ostavljanje Milana Vilotića na klupi. Na stranu priča da je nepsreman fizički, a neki govore i psihički, Vilota je danas po ulasku sa klupe doktorski pokazao kako se igra, čvrsto, pametno i bez pardona! Njegov presing pred kraj utakmice na 40 metara od gola protivnika je meni dovoljan pokazatelj koliko je upravo psihički i fizički spreman. Znam da mnogi gotive mladog Uroša Ćosića, ali je njegova igra danas u mnogome rešila pitanje pobednika. Bez namere da uperim prst u njega kao mladog i neiskusnog igrača, činjenica je da je njegov najveći problem kretnja, postavka i samo markiranje igrača. Ako se realno sagleda njegova skok igra je veoma, ali bez dobre kretnje i postavke ne vredi ništa. Dosta dobra brzina, ali povremeno loša procena. Da li zbog neiskustva ili zato što jednostavno nema to u sebi (još uvek), danas je pokazao upravo svoje najveće slabosti. Dakle podrška mladom igraču i želje da u daljoj karijeri stvarno bude novi Vidić, ali je danas bio po meni jedan od najvećih krivaca.
Kadu
  • Druga ogromna greška se zove i preziva Eduardo de Fiori Mendes Kadu ! Ovaj “igrač” je danas bio ubedljivo najgori na terenu. Ne, ne samo danas. Njegova igra na ovom derbiju, je najgora igra bilo kojeg veznog igrača Crvene zvezde u poslednjih 66. godina! Nisam podnosio Gumu, Blažića još manje, ali je Kadu nadmašio i takve vedete. Da li je ima cela dva pasa tačna, to je za sada nepoznato, ali je izgubio preko šest lopti i stvorio isto toliko kontri i polu-kontri. Kretnja nula, kreativnost nula, dribling nula i pas igra MINUS! U formaciji 4-3-3 i sistemu kojem igramo vezni igrači su najvažniji igrači, to je više nego očigledno, ma koliko se razumeli u fudbal. E upravo na tom mestu treba da nam igra igrač kao Kadu? Neuspeh je zagarantovan. Robijeva greška je bila stavljanje u prvih 11 takve prevare od Brazilca, a još je veća greška bila ostavljanje istog na terenu čitavih 90 minuta. Molio sam Boga, da ga promeni već na poluvremenu, ali kada sam video da je ostao u igri, znao sam da nemamo čemu da se nadamo.

Umesto da se zameni očajni “prevarant” menja se najagilniji igrač na terenu Koroman. Istina, vidno je bio umoran, ali to samo pokazuje da se nije na pravi način mislilo o svemu pa i o tome, kada i ko će koga menjati.

  • Treća greška Prosinečkog, je loša postavka same igre. Ne, nije u pitanju formacija, ni sistem, ni toliko izbor igrača. Ma nije ni to što smo napadali, to i treba da radimo već neprestano davljenje lopte. Zar svaki Božiji put moramo da igramo sa kombinacijama kada imamo korner ili slobodan udarac? Pa zašto majku mu? U situaciji kada su nam oba štopera otišla napred u njihovih 16 metara, mi izvodimo „kerefeke“ i igramo se dodavanjima na 25 metara od gola i potencijalno oslobađamo prostor za kontre. Pa daj da ubacimo više tu loptu, pa šta bude, neka bude aut, neka bude gol aut, korner šta god samo da završimo sa tim! Dodavanje do iznemoglosti ne može nam biti recept protiv jačih ekipa. To može protiv BSK-a, Jagodine i ostalih autobus ekipa.

I šta stvarno reći posle svega. Kako iskazati nezadovoljstvo, a da to ne bude osuda nekih igrača, trenera ili nekog trećeg? Sav optimizam pre meča, sva zaletanja sa predviđanjem rezultata, bole duplo više posle ovoga danas.

Što se samog suđenja tiče možemo reći “bolje nego prethodnih puta”, ali dve velike greške glavnog sudije Milana Karadžića su pokvarile ceo utisak. Prva je dosuđeni faul nakon koga je Partizan postigao drugi gol. Tu prekršaja apsolutno nije bilo i indirektno je uticao na promenu rezultata. Druga greška još teža je igranje rukom u 16 metara igrača Partizana u završnici meča. Kako jedan sudija koji ima prava da komentariše najbolje sudije Evrope kada igraju najbolji evropski klubovi u LŠ, može da načini tako očigledan previd? I ko će na kraju oceniti suđenje? On sam sebe? Ne bi me čudilo… Da, tu je bilo i još nekih propsuta, kao ono šutiranje Borhe na zemlji od strane Krstajića, kao i par nedosuđenih faulova u našu korist u opasnoj zoni (kao namerno, jer se znalo kako piz#a prodana brani u takvim situacijama).

Da. Večeras smo progutali gorku pilulu, ali ona nije prošla do kraja, već se zaglavila u grlu. I boli. Mnogo boli gutanje knedle. I pored toga i dalje treba svi složno da zapevamo i da učimo iz svojih grešaka.

I po treći put “ KAD TEŠKO JE, KADA JE LOŠE I KADA JE NAJTEŽE, TEBE ĆE MOJE SRCE, BODRITI JAČE NEGO IKAD PRE! OoooOOOOO

Stvarno je krajnje vreme!

Za kraj pošto će verovatno biti anketa za najboljeg igrača, mogli bi da vidimo i ko je najgori igrač na derbiju?

[poll id=“29″]

Повезане вести

88 comments

Leave a Comment