Moja Crvena Zvezda
Домаћа такмичењаКошарка

Otvoreno pismo KK Crvena zvezda

KK Crvena zvezda

Košarkaški klub Crvena zvezda ispunio je, zauzimanjem 13. mesta NLB lige, prvi sportski cilj postavljen na početku ove sezone. Taj rezultat obezbeđuje joj mogućnost da se kroz domaće prvenstvo ponovo izbori za učešće u regionalnoj ligi. Time bismo se zadržali među najboljim ekipama sa ovih prostora gde je Zvezdi uvek i bilo mesto. Ovaj rezultat postignut je isključivo velikom upornošću nas koji radimo i igramo za Zvezdu, ali i zahvaljujući fantastičnoj podršci koju su nam iz nedelje u nedelju, puneći halu Pionir, pružali naši navijači.

Da neko ne bi pomislio da smo mi, koji u ovom trenutku predvodimo klub, neambiciozni jer smo postavili ovakve ciljeve, želimo da podsetimo celokupnu javnost odakle smo krenuli i sa čime smo se nosili od leta 2010. godine do danas:

  • Na inicijativu državnih organa je od 01. jula do 20. decembra 2010. godine, trajao predstečajni postupak pred Trgovinskim sudom u Beogradu, koji nam je dodatno otežavao poslovanje i stvorio alibi za državne institucije da ne pomažu Crvenoj zvezdi.
  • Sa stvaranjem tima smo krenuli 15. jula 2010. U tom trenutku nismo imali ni jednog igrača pod važećim ugovorom. Ugovori pojedinih igrača su istekli, a neki su raskinuti kroz arbitražni postupak Košarkaškog saveza Srbije.
  • 20. jula 2010. na snagu je stupio “FAT”, odnosno zabrana dovodjenja igrača iz inostranstva izrečena od strane FIBA, koja nam je onemogućila dovodjenje stranaca i srpskih igrača koji su prethodne sezone nastupali u inostranstvu. Zabrana je trajala sve do polovine oktobra meseca.
  • Stavovi državnih funkcionera i dežurnih sportskih radnika su bili krajnje nedobronamerni prema našem klubu. Spremnost da pomogne je izrazilo jako malo njih, ali su i oni često bili upozoravani da nije dobro pomagati Zvezdi.
  • U takvoj atmosferi, prvi put u istoriji kluba, u sezonu se ušlo bez sponzora.

Kada ovome dodamo izazove sa kojima se susreću svi klubovi u Srbiji, od kojih ni jedan nema gore navedene probleme, kao i činjenicu da smo se na terenu oslonili na mlade igrače koje razvijamo tako da donesu rezultate u narednim sezonama, može se reći da su ciljevi realni.

Ali, ovako više ne može.

Da nije bilo finansijske pomoći nekolicine zaljubljenika u naš klub i kontinuirane pomoći Grada Beograda koji je jedini pomagao i u kriznim situacijama tokom ove sezone, pitanje je da li bi Zvezda uopšte dočekala kraj sezone u NLB ligi.

Realnost je da dalji oporavak Crvene zvezde sada isključivo zavisi od podrške državnih struktura. Kada bismo bili pomognuti sa 15 odsto sredstava koja su javna i državna preduzeća dala našem najvećem rivalu mi bismo sve svoje obaveze vezane za ovu sezonu ispunili. To bi obezbedilo i dovoljno sredstava za nastavak programa, koji smatramo adekvatnim ekonomskom stanju u državi i društvu. Podsećamo nadležne, da je Zvezda i prema novom predlogu Zakona o sportu klasifikovana kao klub od Nacionalnog interesa.

Ukoliko se u narednih sedam dana nešto ne promeni i država se aktivno ne uključi i pomogne, Crvena zvezda će biti prinuđena da se pred početak domaće lige odrekne svojih najiskusnijih igrača i nastupi sa bitno podmladjenim timom, a možda čak i sa juniorskom sastavom.

O detaljima naših problema, aktuelnoj situaciji, kao i opstrukcijama sa kojima se susrećemo smo obavestili Predsednika Vlade Srbije, Gradonačelnika Beograda i Ministarstvo za sport i omladinu.

Generalni menadžer

Mirko Pavlović

Повезане вести

15 comments

Comments are closed.