Moja Crvena Zvezda
АнализеКошаркаРегионална лига

Најава, 5. коло АБА лиге: Црвена звезда-Игокеа

Црвена звезда-Игокеа, петак, 20 часова
Црвена звезда-Игокеа, петак, 20 часова

По први пут ове године кошаркаши Црвене звезде своју утакмицу играће у петак, а противник је лидер после четри одигране утакмице, Игокеа из Александровца. Црвено-бели налазе се у доњем делу табеле, али ипак утакмице против Олимпије и Цедевите под вођство Владе Вукоичића дају велики подстицај играчима да наставе да раде квалитетно, али и навијачима Црвене звезде, од којих се очекује да у петак напуне „Пионир“ и „носе“ Црвену звезду до нове победе.

Игокеа оба пута боља

Са Црвеном звездом Александровчани имају позитиван скор. Додуше, одиграли су само две званичне утакмице и оба пута су славили. Било је то управо у дебитантској сезони Игокее у регионалном такмичењу када су на свом терену славили 77:59, а у Пиониру били бољи резултатом 72:81.

 

Играчи и стручни штаб Игокее
Играчи и стручни штаб Игокее

Игокеа је основана 1973. године, а занимљиво је да јој је ово тек друго учешће у регионалном такмичењу. Пре тога наступали су у сезони 2010/2011 и тада су заузели 11. место. У својим витринама Игокеа има два трофеја – титулу шампиона Босне и Херцеговине 2001. и пехар намењен победнику националног Купа 2007. године.

Американци коло воде

Игокеа је у прва четри кола савладала Широки и Раднички у гостима, док су код куће били бољи од Будућности и Сплита. Игокеа има најмање изгубљених лопти у целој лиги (10 у просеку по мечу) и највише освојених лопти (9,5 по мечу). Такође, истичу се и по броју асистенција с обзиром да са 15,5 успешних додавања по мечу заузимају друго место.

Небојша Јоксимовић
Небојша Јоксимовић

Екипу са клупе предводи Драган Гајић, а „конце“ у игри Александровчана држи плејмејкер Клифорд Хемондс. Овај 27-годишњи Американац на терену проводи у просеку 30 минута, и у игри Игокее све од њега полази. Има завидну искуство играња у Европи (Банвит, Перистери, АСВЕЛ, Дарусафака), а у Игокеу је стигао током овог лета. На старту АБА лиге игра одлично бележећи 10,5 поена и 3,5 асистенција и нешто више од 4 скока по утакмици, а поред њега ниједан плејмејкер се није наиграо. Прави мотор екипе! Његова замена је Горан Адамовић, који је у досадашњој каријери играо само у Босни и Херцеговини, а у Игокеу стигао је из Борца из Бањалуке. Најјача ставка у игри му је одличан осећај за асистенцију, те је други асистент екипе са нешто више од 3 асистенције по утакмици. По неки минут на паркету проведе и Миљан Боцка, искусни плејмејкер који је већ другу годину у Игокеи.

Спољна линија тима из Александровца изузетно је добро попуњена правим „радницима“ на терену. Небојша Јоксимовић, на овим просторима стекао је име играјући за Хемофарм из Вршца, игра своју другу сезону у Игокеи. Словенац је ове сезоне у одличној форми, игра скоро 26 минута по утакмици, и прави феноменалан посао за екипу. Ту је и искусни Хрват, Синиша Штембергер који је у Игокеу стигао из Чешке, а своје „златне моменте“ имао је у Сплиту пре 5 година. Није баш у добро форми на старту сезоне, али треба ускоро очекивати правог Штембергера. Још један у низу квалитетних спољних играча је бивши кошаркаш Црвене звезде, Милан Дозет. Дозет на старту сезоне добио око 20 минута по утакмици и бележи скоро 9 поена и уз не баш добре проценте шута. Очекивања у клубу свих су већа од овог момка, који ће сигурно како сезона одмиче играти све боље. Током овог лета у Игокеу је стигао и Црногорац Горан Гајовић, коме је ово прво учешће у АБА лиги. Тек се привикава на ново, много јаче такмичење, и сасвим солидно се сналази за 15 минута колико просечно проводи на паркету.

Прво име у рекету је Корсли Едвардс. Он је већ играо за АБА лигу у дресу Цедевите пре две сезоне, те су му ови терени одлично познати. Један изузетно снажан и скочан центра са обзиром на своју грађу. Овај 32-годишњи Американац убедљиво је најбољи стрелац тима 12,8 поена по утакмици и сигурно наше центре очекује тежак задатак. Одлично на старту сезоне игра и, још један некадашњи играч Црвене звезде, Бранко Јоровић. Просечно по утакмици бележи 11 поена уз доста добре проценте са линије пенала и при шуту за 2 поена. Мало мању улогу у тиму из Александровца имају Црногорац Милош Коматина и Ненад Шуловић, који добијају по 10-15 минута на утакмици. Оно што може бити добро што за Црвену звезду је то што Игокеа нема изразито високих играча који би могли да направе проблем нашим играчима у рекету, као што су то радили Андрић и Билан на претходној утакмици. Ипак, високи играчи тима Александровчана имају друге квалитете на које свакако треба обратити пажњу.

Александровчани растерећени и спремни за борбу

Свима у клубу из Александровца јасно је да ће ово бити најтежи испит од почетка сезоне, па је у складу са тим и тренер Бајић на конференцији за медије обећао „само срце на терену“:

Знамо да су јак противник и да нам неће бити лако. Да претимо Звезди не смемо, али можемо одиграти једну добру утакмицу да оставимо срце на паркету то могу да обећам.“

Капитен екипе, Милан Дозет сматра да предност Игокее може бити растерећеност:

Идемо растерећени и спремни да их нападнемо од прве минуте. Имају императив победе, гори им под ногама и примају доста критика јавности, што морамо да искористимо. Јаком игром у одбрани можемо да дођемо до тријумфа.“

Вукоичић:“Морамо да победимо“

Тренер црвено-белих Влада Вукоичић је истакао да на срећу нема повређених играча, да може да рачуна на све расположиве снаге и да неће бити измена у тиму у односу на меч са Цедевитом:

Влада Вукоичић, тренер кошаркаша Црвене звезде
Влада Вукоичић, тренер кошаркаша Црвене звезде

Ово је трећа везана утакмица против најбољих тимова лиге. Кренули смо са Олимпијом, наставили са Цедевитом, а сада чекамо Игокеу која једина не зна за пораз у АБА лиги. Ниједан тим против нас у Пиониру није фаворит, нити ће бити, али гледајући игре и резултат морамо рећи да имамо најтежег противника у овом тренутку и да смо најмањи фаворит против њих у односу на остале екипе. После једне добре утакмице против Олимпије и после 3 добро одигране четвртине у Загребу наша игра иде на боље. Добро тренирамо, имамо добар приступ и такав рад ће дати резултате. Оно што нам не иде на руку је скор на табели због чега имамо велики притисак. Опет не смемо да изгубимо!“

Наш тренер се затим осврнуо на екипу Игокее:

Ако се узме у обзир да Игокеа има скор 4-0, онда знамо да у Београд долази опуштенија, без морања и притиска победе. Зато ће наш посао ће бити још тежи. Карактеристике Игокее су нам познате. То је екипа која има у саставу седам играча старијих од 30 година, а и још неколико веома искусних играча. Од тих играча сви су у игри, сви се ротирају и то њихово искуство представља велики квалитет и предност за њих. Друга карактеристика је да су они задржали чак седам играча из прошле сезоне, а сви они су имали прсечно двоцифрен учинак. То довољно говори о њиховом нападачком квалитету. Сви играчи који су им дошли су имали битне улоге у тимовима у којима су претходно играли. Кад се све ово узме у обзир, већина људи би помислила да се ради о тиму који је нападачки оријентисан, али ако се гледа њихова игра види се да су примили најмање поена у лиги – само 65 по утакмици. Постижу нормалан број поеан и имају квалитетну одбрану засновану на искуству. Они имају највише освојених лопти, највише асистенција и најмање изгубљених лопти у лиги. Њихов тренутни резултат је заслужен и реалан.“, рекао је Вукоичић и наставио:

Овим не правимо изговоре, ово говорим јер морамо да будемо концентрисани. Морамо водити рачуна о сваком детаљу, не смемо имати падове од 10 минута као у прошлој утакмици. Квалитет и састав Игокее нам то неће опростити и неће нам дати прилику да се вадимо. Све ово узимамо у обзир, али знамо да ће бити лакше и боље за све нас ако дворана буде пуна наших навијача. Ми смо на првој утакмици имали сјајну подршку и цела атмосфера се пренела на играче. Енергија и мотивација су били високи, зато искориштавам ову прилику да позовем навијаче да нам помогну да победимо.“

Упитан да прокоментарише учинак центара и америчких интернационалац у досадашњем току АБА лиге Вукоичић је рекао:

Имали смо две различите утакмице бар кад је учинак високих играча у питању. Имамо добру центарску линију за наш циљ. Свака промена тренера прави промене у захтевима за играче, доноси промене у тренингу и јако је тешко да сваки играч држи константу из меча у меч. Играли смо са два евролигашка тима, то нам је отежало посао и било је тешко очекивати да сви високи играчи буду перфектни. Свешћемо осцилације на најмању могућу меру. Што се тиче странаца, такви играчи треба да допринесу да тим буде много бољи. Они морају бити индивидуално одлични, иако немају услов колико би то требало да значи постигнутих поена. Са некима сам више, а са некима мање задовољан. Праг толеранције постоји, али он се смањује сваким даном. Ово наравно није претња играчима јер је свака креација тима заснована на неким идејама шта ће који играч да уради и пружи на терену. Од тога зависи његов статус. Исти је процес у питању и за стране и за домаће играће, иако се можда од страних више очекује.“

 

Сутра се очекује још једна одлична посета у "Пиониру"
Сутра се очекује још једна одлична посета у „Пиониру“

Карте по истим ценама

Цене улазница за меч са Игокеом су непромењене. За трибине коштају 200, за партер 500 динара. За плаву и белу ложу неопходно је издвојити 700, а за ВИП ложу 1000 динара.

Дуел 5. кола АБА лиге у ком Црвена звезда дочекује Игокеу, игра се у петак са почетком од 20 часова, а директан ТВ пренос биће на Арена спорт 1 и РТС 2.

Вест можете коментарисати и на нашем форуму.

 

Повезане вести

19 comments

istina окт 19, 2012 at 11:27

Pravi navijaci ce veceras doci na utakmicu ako su u mogucnosti. A takozvane Delije cekaju da im se plati! Sramota! Idite kod Lukica i Vesica oni dobro placaju!

Reply
istina окт 19, 2012 at 17:57

Tako je. Za evrokup i domace prvenstvo nam daju pare a za jadransku ne daju pa ne idemo. A nama pare trebaju za drogu.

Reply
boban окт 19, 2012 at 18:56

koliko istine ima u tvom sarkazmu , nisi ni svestan…

Reply
istina окт 19, 2012 at 20:32

sarkazam?
Kad daju pare za drogu tad cemo i navijati!

Reply
kid frankie окт 19, 2012 at 09:41

sta je bre ovo?!
sklanjajte bre ovaj baner sa klintonom! kako vas nije sramota??? na svakoj strani njegova prokleta faca

Reply
Драган окт 19, 2012 at 10:15

Какав банер са Клинтоном!?!

Reply
dr окт 19, 2012 at 11:25

Ti si popio neki virus bracki pa ti na svakoj strani izlazi. Hahahaha,umirem od smeha 😀

Reply
kid frankie окт 19, 2012 at 11:32

jbg, meni na oba kompa izlazi njegova odvratna faca na baneru gole desno…
:facepalm: moguce da je neka zaraza, onda je moja greska

Reply
dr окт 19, 2012 at 13:01

Virus bracki,trojanac. Ameri nas spijuniraju 😀 Instaliraj Kasperski i skeniraj ceo komp 🙂

Reply
Nemanja окт 19, 2012 at 15:02

hackovo te Klinton

minotaur окт 19, 2012 at 14:29

Nisi jedini…tako se i meni pojavljuje!

Reply
marko bl окт 18, 2012 at 23:22

ljudi ajmo sada u niz pobeda..ajmo skupiti samopouzdanje jer sezona je duga sa mnogo utakmica..akomzaredamo 4 5 pobeda eto nas medju prve 3 ekipe odmah..gledao sam partizan protiv cska i losiji nismo ali da li smo bolji treba i pokazati..svim srcem zelim duplu krunu zato ovo i govorim..oprez sa shvatanjem da smo sila za njih..mozda smo bolji ali ne puno..delije na tribine a ne u politiku..sada treba stati iza zvezde bila je pred gasenjem..za grb poginite teren preorite samo se boriteeeeeeeeeeeeee..

Reply
jigsaw окт 18, 2012 at 17:45

kad bi jos neko dosao da povede naviljanje…ali nema sanse. samo se vi „navijaci“ lozite na fudbal koji nam je katastrofa.ucinili ste sa ovim bojkotom samo najgore Zvezdi.sram da vas bude, propagirate da je Zvezda stozer Srbije a Hrvat (protiv koga nemam nista) nam trener u fudbalu a ovde satro necete u zajednicku ligu sa hrvatima bla bla…

Reply
1991gm. окт 18, 2012 at 18:49

Hrvat nam trener u fudbalu?Zato što je rodjen tamo? Glumiš li ti nekog huligana ovde? Znam da je popularno sada vredjati Mihajlovića (opravdano) ali i ti si ga preterao,sram te bilo bolje rečeno…Mihajlovicu su tokom rata stradali neki clanovi porodice od istih tih hrvata(kao i meni nažalost).Ti mora da si neki žestoki srbenda kada tako vredjaš ljude neosnovano.

Reply
jigsaw окт 18, 2012 at 20:51

mislim na Prosineckog

Reply
KK CZV окт 18, 2012 at 20:56

jigsaw svaka ti je na mestu, samo si rekao ono sto svi pravi navijaci misle

Reply
milos окт 18, 2012 at 17:25

Strasno kad igramo u gostima u bilo kom sportu prenosa retko bude a kad treba da se pune tribine onda je prenos normalna stvar na 5,6 kanala ili programa

Reply
Delije od Srbije окт 18, 2012 at 16:16

ЗВЕЗДА ОоООо ПРЕКИДАМО ИМ НИЗ ПОБЕДА !

Reply

Leave a Comment