Moja Crvena Zvezda
Домаћи шампионатФудбал

Predstavljamo vam – FK Jagodina

Grb kluba

Crvena zvezda u subotu u 13:00 časova se sastaje sa FK Jagodina, na gostujućem terenu. Vreme je da se upoznamo sa našim budućim rivalom.

Na inicijativu Milana Trifunovića i nekoliko radnika-povratnika iz inostranstva osnovan je FK Zora 1918. godine. Dolaskom trgovca Franca Benera organizuje se prva zvanična promotivna utakmica u Skoplju. Pri povratku kući, Franc dolazi na ideju da organizuje prvu zvaničnu fudbalsku utakmicu u Jagodini. Protivnik FK Zore bio je kombinovani tim FK Jugoslavije i FK BSK-a, koji je FK Zora dobio sa čak 6:0 pred oko 200 gledalaca.

Na dan pobede 9. maja 1945. godine osniva se SD Polet koji nastavlja niz promene imena. Menja ime u FK Nikčević (po partijskom funkcioneru), a on u FK Sloga 1949. godine. FK Mladost dobija ime 1951. godine, a u sezoni 1954/55. postaje FK Morava. Paralelno sa razvojem prvobitnog kluba, u Jagodini se 1948. godine osniva još jedan klub – FK Mladi radnik, koji menja ime u FK Jedinstvo. Osniva se i OFK Kablovi, zbog novootvorene fabrike kablova.

Stadion Fk Jagodina

Fuzijom tri kluba FK Morava, FK Jedinstvo i OFK Kablovi, nastaje FK JAGODINA 1962. godine.

Kapacitet prvobitnog stadiona, izgrađenog 1958. godine, bio je 20.000 gledalaca. Trenutno Jagodina ima moderan stadion predviđen i za noćne susrete sa kapacitetom od 15.000 mesta.

FK Jagodina je igrao 5 sezona u Srpskoj ligi i bezuspešno pokušavao da pređe u viši rang takmičenja. Posle „izleta“ u najniže lige Srbije vraća se u viši rang u sezoni 2006/07. i ulazi u Telekom prvu ligu, a posle upešne sezone 07/08. ulazi u JSL i tu se još uvek nalazi. Prvu sezonu su završili na 10. mestu dok su prošle sezone bili na 6. mestu.

Od prvih početаkа do dаnаs, nаjviše utаkmicа odigrаo je Mаrko Sаbljić – Dikаnče (904), dok je nаjbolji strelаc svih vremenа profesor Nikolа Milosаvljević sа 762 golа. Igrači koji su još ostali upamćeni kroz istoriju su Jovica Nikolić (igrao za Olimpijski tim u Americi, FK C. Zvezdu, bio reprezentativac Jugoslavije) i Svetozar Andrejić (član Olimpijskog tima u Americi).

Boja dresova je plava i bela. Lista strelaca u FK Jagodina izgleda ovako : Beljić 3, Đenić 3, Bojović 2, Živković 2, Đilas 2, Simić 1, Ilić 1

Ekipa je imala velike promene u nedavno završenom relaznom roku. U klub su u proteklom periodu došli sledeći igrači: Miloš Stojanović (napadač), igrao u Zlate Moravce, Dukić Duško (odbrana), igrao u Politehnici Temišvar, Projić Josip (odbrana), igrao u Napretku, Vasiljević Aleksandar (odbrana), igrao u Irtysh Pavlodar, Mateo Radovanović, golman, iz Panatinaikosa, Viktor Agbo, napadač, iz Rudara Kostolac, Dragan Stojkov, štoper, iz Napretka, Ivan Dragićević, , odbrana, iz kluba Damash Iranian, Marko Mugoša, vezni, iz Budućnosti, Vukašin Tomić, štoper, iz ekipe Mladost Lučani, Nikodijević Saša, vezni, iz Radničkog Svilajnac, Jovanović Ivan, vezni, iz Teleoptika. Iz Omladinske škole u prvi tim prebačeni su: Đurić Nedeljko, vezni i Kovačević Nikola, napadač.

Igrači koji su napustili klub: Lukić Srđan završio je karijeru, postao je tim-menadžer u mlađim selekcijama. Živković Bojan je ustupljen FK Mladost Lučani na 6 meseci. Živković Miloš je ustupljen FK Mladi Radnik Požarevac na 6 meseci. Šljivić Nenad nastavlja karijeru u ekipi Tobol-Kazakstan. Simić Marko je otišao u Belorusiju, u ekipu Bate Borisov. Novković Srđan nastavlja karijeru u Kini. Stanković Velimir ustupljen je na 6 meseci FK Sloga Despotovac. Đorđević Marko igraće u Kazakstanu-tim Kajrat. Stojković Aleksandar i Marjanović Saša propustiće prolećnu sezonu zbog operacije prednjih ukrštenih ligamenata, a Igor Bondžulić će morati na atroskopiju kolena.

Ekipa za sezonu 10/11

Rezultati u poslednjih 5 utamkica: (17. kolo)Smederevo – Jаgodinа 0:0, (16. kolo) Jаgodinа – Vojvodinа 1:2, (15. kolo)Jаgodinа – Spаrtаk 0:1, (14. kolo)Borаc – Jаgodinа 1:1, (13. kolo) Jаgodinа – Rаd 1:1.

Dakle više je nego očigledno da se radi o veoma tvrdoj ekipi koja prima veoma malo golova, posebno kod kuće. Na 17 utakmica primili su samo 15 golova, što je veoma dobar prosek i za bolje ekipe, ali imaju i veliki problem sa realizacijom, jer su na isto toliko utakmica postigli samo 14 golova (gol razlika -1).

Informacije o ekipi iz Žurnala

Jagodina je jedna od retkih ekipau JSL koja igra isključivo za sebe i teži da ostavi što bolji utisak na svakoj utakmici bez obzira ko im je protivnik. Ne igraju nešto preterano atraktivan fudbal, ali svakako zaslužuju respekt. Crvena zvezda ima sve pobede do sada u duelima sa Jagodinom, ali sigurno moramo biti oprezni. Za jagodince nastupaju i 2 bivša igrača Crvene zvezde, a to su Marko Mugoša koji i nije baš dobio pravu šansu u našem klubu i naravno jedan od najomiljenijih napadača gotovo svim navijačima Perica Ognjenović.

Stadion prima oko 15 hiljada navijača, a očekuje da bude bude pun do „vrha“ sa bar 10 000 navijača Zvezde(5 500 najvatrenijih).

Najavljeno vreme za subotu je fenomenalno za fudbal, ali i za navijače. Oko 15 stepeni bez oblačnosti.

Pokažimo još jednom da smo veliki klub, podrškom na svakom gostovanju. Još jedna pobeda i titula…

Повезане вести

8 comments

Comments are closed.