Moja Crvena Zvezda
Звездаши широм светаФудбал

Učinak Zvezdaša u Evropi proteklog vikenda

Milijaš sjajan

I ovog vikenda, veliki broj fudbalera koji su nekada nosili crveno-beli dres nastupili su širom Evrope i bili manje ili više zapaženi. Bilo je strelaca, asistenata, fenomenalnih partija, ali i velikih razočarenja, sedenja na klupi tokom čitavog meča, povređenih, kažnjenih, kao i nekoliko slučajeva gde naši nekadašnji fudbaleri nisu uspeli da se izbore za mesto među najboljih 18 svoje ekipe.

Krenimo od Engleske. U Premijer ligi nas ove sezone predstavljaju bivši ljubimci navijača, kapiteni i igrači koji su ostavili dubok trag na Marakani. Nenad Milijaš je obeležio kompletnu rundu na Ostrvu sjajnom partijom ovog vikenda. Njegov Vulverhempton je odigrao nerešeno (3-3) protiv favorizovanog Totenhema, a naš nekadašnji kapiten je bio jedan od najboljih pojedinaca na terenu. Asistirao je Dojlu kod pogotka, nakon njegove akcije sudija je dosudio penal za Vulvse, ali je kasnije i poništio gol Vonderersima nakon Milijaševog centaršuta. Nikola Žigić je, samo nekoliko dana pošto je svojoj ekipi doneo prvi trofej u novijoj istoriji, na zaprepašćenje javnosti presedeo na klupi čitav meč njegovog Birmingema protiv gradskog rivala Vest Bromvič Albiona, iako je ovaj duel bio jedan od ključnih u borbi za opstanak popularnih Blues-a. Njegova ekipa poražena je rezultatom 3-1. Neki mediji javili su, ipak, da je Žigić zbog lakše povrede propustio meč, u cilju što bržeg oporavka i povratka u tim. Jedan od najboljih štopera na planeti i bivši kapiten Crvene zvezde Nemanja Vidić je nakon crvenog kartona u derbiju protiv Čelzija suspenziju odradio protiv još jednog velikog rivala – Liverpula. Bez Nemanje, još jednom se to jasno videlo, Mančester nije ni približno jak, pa je Liverpul deklasirao Crvene đavole rezultatom 3-1 i naneo im drugi uzastopni poraz, koji je dodatno zakomplikovao situaciju na vrhu tabele.

Slab dan Dekija

U Italiji bivši prvotimci našeg kluba nisu imali uspešan vikend. Jedan od najbolje ocenjenih igrača Serije A ove sezone, Dejan Stanković, odigrao je jednu od najslabijih utakmica ove godine, pa je stoga zamenjen na poluvremenu. Njegov Inter se probudio u nastavku i savladao Đenovu sa ubedljivih 5-2. Na klupi gostiju ceo meč presedeo je Boško Janković, koji se još uvek vraća u konkurenciju posle teške povrede koju je imao u prethodnom periodu. Nenad Tomović je nakon odličnog starta u ekipi Lećea, propustio meč protiv Rome zbog povrede, a njegova ekipa je zabeležila poraz na svom terenu rezultatom 2-1. Dušan Basta i dalje ne uspeva da pronađe svoju srećnu zvezdu u Italiji, pa ni ovoga puta nije bio u sastavu svog Udinezea. Basta se nedavno oporavio od teške povrede, pa treba očekivati da se uskoro nađe u sastavu svoje ekipe. Vredan pomena je i uspeh nekadašnjeg bombardera sa Marakane, Siniše Mihajlovića, koji nastavlja sa dobrim rezultatima u novoj godini. Ovoga puta, njegova Fiorentina savladala je Kataniju (3-0) i nastavila put ka gornjem delu tabele Serije A.

U Španiji, čast Zvezdaša ove sezone brani bivši golgeter našeg tima, Dejan Lekić, čija Osasuna je zabeležila veoma važnu pobedu u borbi za opstanak, koja je ujedno i njihova prva pobeda u gostima ove sezone, protiv silno pojačane Malage(1-0). Ipak, ovog puta, visoki napadač proveo je na klupi svih 90 minuta.

U kolu nezampćene neefikasnosti, u Francuskoj su ovog vikenda, logično, najbolji utisak ostavili defanzivci, Nemanja Pejčinović i Milan Biševac. Pejčinović je u dresu Nice ponovo odigrao odlično i pomogao svom timu da izbori remi protiv Lansa (0-0). Na istom meču, naš bivši kapiten, Nenad Kovačević nije igrao. Odličan učinak imao je i Milan Biševac, koji je još jednom sjajnu predvodio svoj Valensijen sa kapitenskom trakom na ruci. Igrali su bez golova protiv Monaka. Još jedan defanzivac, Vujadin Savić, presedeo je ceo meč na klupi Bordoa na gostovanju Brestu (3-1).

U Nemačkoj, bivši levi bek Crvene zvezde, Nikola Petković nije bio u konkurenciji za meč svog Frankfurta protiv Kajzerslauterna.

Panta efikasan

Strelac ovog vikenda bio je Marko Pantelić. On je za ekipu bratskog Olimpijakosa postigao još jedan pogodak u pobedi od 3-0 nad Ergotelisom.

Još jedan bivši napadač našeg kluba, Dragan Mrđa bio je efikasan. On je svoju golgetersku seriju u dresu Siona, koji je savladao Sent Galen sa 2-0 i time istakao kandidaturu za plasman u Ligu Šampiona, nakon serije dobrih rezultata.

U Holandiji, vunderkid Filip Đuričić odigrao je ceo meč za svoj Herenven, koji je poražen na svom terenu odFejnorda (0-1). Jagoš Vuković nije bio u konkurenciji za tim PSV-a, koji je savladao Ekscelzior sa 3-2.

Nešto južnije, Ibrahim Gaj, nekadašnji štoper našeg kluba, presedeo je na klupi svih 90 minuta u meču izmeđuLokerenaVaregema.

Lune prigrlio trofej

Na, kraju, lepa vest stiže iz Rusije. Zenit, sa kojim je naša Crvena zvezda potpisala sporazum o višegodišnjoj saradnji osvojio je Superkup svoje zemlje, savladavši velikog rivala CSKA sa 1-0, a u redovima pobedničke ekipe našao se Aleksandar Luković. Lune je sigurno odigrao svih 90 minuta.

Повезане вести

4 comments

Comments are closed.