Moja Crvena Zvezda
Звездаши широм светаФудбал

Сажети учинак Звездаша широм света

И ове недеље ћемо се позабавити и учинком наших бивших фудбалера, само у нешто сажетијем издању.

Извор слике: sportinglife.com
Никола Жигић поново на терену

Почињемо да најзанимљивије лиге, Енглеске „Премијер“ лиге. На Острву се у најелитнијем такмичењу налазе два српска дефанзивца, Немања Видић и Александар Коларов. Нажалост, ниједан од њих двојице није играо за своје тимове. Потпуно је нејасно због чега се Видић није нашао ни на клупи Манчестера Јунајтеда у врло „чудној“ победи над Ливерпулом, док је јасно да Манћини нема довољно поверења у Алекса, како га зову енглески медији. Као што смо рекли, Јунајтед је славио са 1:2 на Енфилду, док је Сити ремизирао са Арсеналом – 1:1. Тако су „црвени ђаволи“ остали другопласирани, док су „грађани“ пали на седмо место. Чеону позицију и даље држи Челси, након победе над Стоуком, док су међу најлошијима Ридинг, КПР и Ливерпул. У нижем рангу такмичења, Чемпионшипу, Никола Жигић је напокон прекинуо пост неиграња, али је његов Бирмингем доживео дебакл на свом Сент Ендрјузу од Барнслија – 0:5. Жигић је ушао пола часа пре истека свих деведесет минута, али није много унапредио игру „плаваца“ и клуб из Мидландса је остао на незавидном 19. месту.

Извор слике: fcnantes.com
Филип Ђорђевић – ноћна мора за голмане широм Лиге 2

Успешније, што се тиче и игара и резултат, било је у Француској. Немања Пејчиновић је по обичају био један од двојице штопера у тиму Нице, а са својим саиграчима је успео да однесе бод из Лоријена, одигравши против истоимене екипе – 1:1. Пејчиновић је поново био један од бољи играча у црвено-црном дресу, и сигурно је да би у будућности могао да брани боје јачих екипа. Нерешеним резултатом завршен је и сусрет Тулуза и Рена, али на овој утакмици није било Павла Нинкова, који је и дефинитивно испао из прве поставе љубичасто-белих. Што се ове утакмице тиче, занимљиво је да је бод домаћину донео голман Ахамада, који је дошао до циља у надокнади времена. Подељени су бодови и у Лилу, где је домаћин играо нерешено против Олимпик Лиона – 1:1. На тој утакмици је још једном свој квалитет доказао репрезентативац Србије, Милан Бишевац. Одлични дефанзивац је прекинуо много напада Лила, и према угледном сајту Goal.com био најбољи играч у одбрани црвено-плаво-белих. После оваквих исхода шестог кола, прва два места држе два Олимпика – Марсеј и Лион, док треће место заузима богати тим Париз Сент-Жермена. Занимљиво је било и у Лиги 2. Тамо је Филип Ђорђевић још једном птврдио да је квалитетом далеко изнад тог ранга такмичења. Он је свом Нанту донео бод у 64. минуту, када је постигао једини гол за „канаринце“ на утакмици. Тиме су жуто-зелени стигли до 6. места, и имају два бода мање од трећепласираног Истреса. А, као и у досадашњим утакмицама, Хамину Драман није био ни резерва Арлеа, који је притом поделио бодова са Шатеруом.

Извор слике: zimbio.com
Урош Ћосић се усталио у дресу Пескаре

Слично је било и у Италији. Дејан Станковић је због проблема са Ахиловом тетивом пропустио прилику да игра за Интер против Сијене, која је његовим саиграчима одржала лекцију фудбала, и са 0:2 славила на Ђузепе Меаци. На овој утакмици су и навијачи Интера пружили подршку бившем капитену Србије, написавши велики транспарент: „Dejan, La Nord ti aspetta“ („Дејане, Север те чека“). Није играо ни Душан Баста, али разлог његовог изстанка са терена није повреда, већ неповерење од стране тренера Гвидолина, и поред тога што је у прошлом колу српски бек постигао евро-гол и наместио асистенцију Ди Наталеу. Ипак, стручњак који предводи тим из Удина је тактиком „погодио“ , и успео је да слави против знатно популарнијег Милана са 2:1. Удинезе је тако дошао до тек четвртог бода из исто толико утакмица, али су росо-нери још више разочарали, и имају их само три. А и Пескара је напокон дошла до првог бода након четири кола. „Делфини“ су поделили бодове са Болоњом, одигравши 1:1, а током целог меча на позицији штопера је врло добро играо Урош Ћосић. Млади Србин, који је поникао у Звезди, а касније у њој играо као позајмљен играч из ЦСКА Москве се врло добро сналази у небеско плавом дресу, и како ствари стоје, постао је првотимац. А првотимац је и Ненад Томовић, само што он игра у нешто јачој Фиорентини. Бивши дефанзивац Звезде се одмах по доласку у „Виолу“ усталио у првој постави, а како изгледа, не намерава из ње да изађе. На позицији левог бека је врло добро одиграо против Парме, али сплетом несрећних околности, „љубичасти“ нису стигли до победе. Након што Стеван Јоветић није искористио пенал у 88. минуту, уследила је и казна, и седам минута касније, у дубокој надокнади, са беле тачке је био прецизан Џејми Валдез. Фиорентина је тако дошла до седмог бода и заузима шесто место. На „чизми“ је играо и Бошко Јанковић и то само друго полувреме утакмице Лацио-Ђенова. Испоставило се као паметно што је Де Канио увео српског офанзивца у игру, и Ђенова је у другом полувремену дошла до победе и шестог бода.

Извор слике: Blauwiis.ch
Милан Вилотић одлично игра у Грасхоперу

У Немачкој се Здравко Кузмановић поново преселио на клупу Штутгарта. Овога пута су Швабе ремизирале са Вердером – 2:2, и освојиле тек други бод из четири меча. Нешто треба да се мења у редовима бело-црвених, а шта је то, оставимо управи клуба. Ни Динамо Дрезден се није најлепше провео у овом колу Цвајте. Жуто-црне је савладао Инглоштад у Дрездену, а следећу утакмицу играју већ у среду против Херте. На утакмици са Инглоштадом, свих 90 минута у одбрани Динама је играо Вујадин Савић. Још један српски дефанзивац је играо на подручју где се прича немачки, али не у Немачкој, већ у Швајцарској. Реч је о Милану Вилотићу, који пружа одличне партије у Грасхоперу. Тако је било и овога пута, када су плаво-бели славили против Цириха у гостима са 0:1. Вилотић је још једном зачепио све рупе у одбрани, а захваљујући и расположеним нападачима, Грасхопер заузима друго место у швајцарском шампионату. Драган Мрђа није играо за Сион, који је славио са 2:1.

У Холандији је, и поред дивовског отпора, Херенвен поражен од Твентеа(1:0), који је наставио са максималним учинком. И среће је недостајало „романтичарима“ за које је врло добру партију пружио Филип Ђуричић. Након шест кола, Херенвен има свега три бода, али када се погледа како су плаво-бели одиграли против најјачих, са сигурношћу се може рећи да су заслужили бар још толики број бодова. А као ни прошлих седмица, за ПСВ ни овога пута није играо Јагош Вуковић

Извор слике: Footballer.name
Душан Анђелковић стрелац за Краснодар

У Русији су бодове поделили Крилја Совјетов и Зенит. Ни за једну ни за другу екипу нису играли Звездаши, односно Короман и Луковић, а након поделе бодова, Крилја има 11 бодова, док руски шампион има шест више, и налази се на петом месту. За разлику од њих двојице, Душан Анђелковић не само да је играо за Краснодар, већ је и постигао један од шест голова, колико су укупно дали зелено-црни против Мордовије. Тим Славољуба Муслина је овом убедљивом победом дошао до свог једанаестог бода, а међу онима који су играли у декласирању Мордовије није било Огњена Врањеша. Слично је било и у Амкару, где је играо Никола Мијаиловић, док је Марко Блажић грејао клупу, само што је пермшка екипа поражена од Динама на гостовању у Москви са 3:2. Тако су црвено-бело-црни остали на конту од 12 бодова, и заузимају девето место. А Тереку, који је до сада играо брилијантно, као „хладан туш“ дошао је пораз од Локомотиве и то у Грозном са 0:3. Зелено-бели нису личили на себе у претходном делу овог шампионата, а такав утаисак је оставио и Благој Георгијев, који је играо свих 90 минута. Овим једним поразом, Терек је са првог пао на четврто место, али и даље има само два бода мање од сада лидерског ЦСКА. Нећемо остати дужни ни према Спартаку из Москве, чији су навијачи у братским односима са нашим. Црвено-бели су са 3:1 рутински победили Ростов, и так дошли до шестог места.

Извор: Enet.gr
Мирнес Шишић стрелац за ОФИ

У Грчкој је Олимпијакос наставио да побеђује све редом у лиги. Овога пута жртва црвено-белих из Атине је био Пантракикос, који је са Караискакија отишао са четири гола у својој, али и једним у мрежи Олимпијакоса. Ову утакмицу је све време са клупе посматрао Марко Пантелић, а тешко је да ће се `голгетер расни` вратити у први тим Трилоса након вербалног и физичког сукоба са Диогом. Победио је и ОФИ са Крита, а један од двојице заслужених за ту победу био је и Мирнес Шишић, који је постигао гол из једанаестерца. ОФИ је тако освојио пети бод, и заузима шесто место. А напокон је после дуже времена заиграо и Дејан Миловановић. Српски везиста је ушао у 33. минуту у игру, због повреде Гундулакиса за свој Паниониос, али се није много прославио, као нити један његов саиграч, јер је Левадијакос био победник тог дуела са чак 3:0. Паниониос је тако доживео први пораз после четири победе, и заузима треће место.

Извор слике: http://isiphotos.photoshelter.com
Бранко Бошковић после паузе поново тресе мреже „преко баре“

У шпанској Сегунди је Андрија Калуђеровић играо до 79. на утакмици Мирандес-Расинг. Његов тим је изашао као победник, али ствар по Андрију није најбоља, јер је Конé, који га је заменио постигао гол за само пет минута проведених на терену. Расинг се полако диже на табели, и сада заузима већ тринаесто место. У Португалу је Немања Матић уписао нових 90 минута за Бенфику, али он и његови саиграчи не могу бити задовољни после 2:2 са Академиком. „Захваљујући“ томе, Бенфика има два бода мање у односу на Порто.

У осталим лигама, голове су постигли: Милош Трифуновић х3(Лајаонинг Воуин 4:1), Дејан Дамјановић х2(Сеул 3:2), Франклин Салас(ЛДУ Лоха 1:0) и Бранко Бошковић(DC Јунајтед 1:0) а играли су и: Ли Ади(од 74. за Делијен Ербин), Мао Молина(цео меч за Сеул), Ненад Срећковић(од 54. минута за Фредрикштад), Ернан Баркос(цео меч за Палмеирас) и Дејан Јаковић(цео меч за DC Јунајтед).

Као што сте видели, наши бивши играчи су били доста ефикасни, а ми им само можемо пожелети да такви буду и убудуће.

Ускоро ће бити постављени голови стрелаца из прошлог кола 

Вест можете коментарисати и на нашем форуму овде.

Какво је Ваше мишљење о овој теми?

Повезане вести

5 comments

Sova сеп 26, 2012 at 00:15

BRANKO BOSKOVIC !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Reply
DS сеп 26, 2012 at 13:47

Kako bi voleo da se Branko vrati..,nekada je bio ubica.

Reply
Nikola сеп 27, 2012 at 00:04

slavni dani nase proslosti..

Reply
M.V.P сеп 25, 2012 at 23:46

Trifkee OoOoOoO

Reply
ALcaponeDeLiJa сеп 25, 2012 at 23:20

Realno,moze se i trebalo bi vratit Boskovica i Ninkova…dosli bi nam kao budali samar,levo krilo koje nemamo(u ekipi jedinog levaka koji moze igrat u prvih 11 je mladenovic,bek),a Ninkov na beka desnog,e to bi bila kompletna ekipa,njih dovest a resit se Mirica i prodat Mikica…voleo biih ja i Vidic aali sto je realno onda je realno:)

Reply

Leave a Comment