Moja Crvena Zvezda
ИнтервјуиОдбојкаОдбојка

Душко Николић за МЦЗ: Привилегија је радити у Црвеној звезди!

Душко Николић
Николић и Булатовић
Николић и Булатовић

Шампионску екипу црвено-белих одбојкаша после још једне врло успешне сезоне напустио је тренер Жељко Булатовић, који је после десет година у клубу постао практично његов симбол. Заменио га је некадашњи помоћник, кога је сам Булатовић довео у Звезду препознавши његов таленат, бивши Звездин играч и сада тренер пред којим је светла будућност, Душко Николић.

На разговор са екипом нашег сајта Николић је дошао право са тренинга са тимом, насмејан и расположен за причу.

За почетак, реците нам какав је ваш однос према Црвеној звезди – да ли је то за вас само посао или је и део кућног васпитања?

– На нашим просторима, реално, постоје само два клуба и зна се који су то. Мислим да је Звезда у предности у односу на тај други клуб, и по бројности навијача, а и по успеху клубова, посебно кад је мој спорт у питању. Чак и када сам био играч Партизана, волео сам да посећујем Звездине утакмице, тако да Звезда за мене представља нешто више од посла.

Да ли вам се чини тежак задатак да замените Булатовића на месту тренера црвено-белих?

– Мислим да нећу имати проблем да наставим оно што смо Жељко и ја заједно започели. Радили смо заједно заиста дуго, а притом говоримо о човеку који је мене и довео у овај клуб, јер ја сам играчку каријеру завршио у Звезди, а затим ме је и наговорио да почнем да се бавим тренерским послом и поред њега сам доста научио, тако да је можда и дошло време да се искажем као самосталан тренер, али у сваком случају Жељку дугујем неизмерну захвалност за све што је учинио за мене.

Каква су ваша очекивања од сезоне која је пред нама?

– Не желим да кријем да су наше амбиције високе и да очекујем и прижељкујем да остваримо успех од прошле сезоне и будемо шампиони. Ми имамо добру екипу, али се као и у сваком спорту не питамо само ми, већ и конкуренција и доста зависи и од тога шта ће они урадити, а може да се деси да дође и до повреда, болести за које се надам да се неће догодити у кључним тренуцима кад се ломи првенство. Што се тиче моје екипе, уопште не сумњам у њих да ће дати све од себе и бити максимално посвећени зато што мислим да су сви на нивоу који је потребан да би се титула одбранила. Све што је до нас, учинићемо, само да, не дај Боже, дође до неких непредвиђених ситуација.

А шта очекујете од наступа у Лиги шампиона?

– Искрено, да смо могли сами да бирамо тежу групу, не бисмо могли да изаберемо гору. Идемо тамо да покупимо колико год бодова можемо, али морам да будем реалан и да кажем да не очекујем од играча да направе неки огроман успех, пошто су екипе са којима смо у групи, а то су италијански Трентино, француски Тур и пољски Кедјержин Козле, махом бивши прваци Европе. Очекивао сам нешто лакшег противника из четвртог шешира, али смо и одатле жребом добили најтежег. Ипак, драго ми је што ће момци имати прилику да играју са овако јаким екипама и што ће имати једно велико искуство више.

Каква је атмосфера међу играчима, да ли су и они оптимисти?

– Момци су свесни где се налазе и чији дрес носе, свесни су тога да је Звезда једна привилегија коју не може имати свако, да је част играти и радити у њој, свакога дана им се скреће пажња на то, мада мислим да и нема потребе јер су све то добри момци, раде и не сумњам у њих уопште.

У каквој су форми сада, да ли има повређених?

– Тренутно је повређен само Вук Милутиновић, изврнуо је зглоб на тренингу пре десетак дана, али то није тешка повреда и почиње полако да се враћа на тренинге. Сви остали су здрави и спремни за почетак сезоне.

Душко Николић
Душко Николић

Имате ли у плану неке турнире пре него што почне домаће првенство?

– Путујемо већ сутра у Кладово на турнир у коме ће поред нас и домаћина Ђердапа учествовати и Војводина и Спартак из Љига. Одмах после тога идемо у Крагујевац на меморијални турнир „Александар Гиговић Гига“ где ћемо играти против Рибнице, кинеске екипе Шандонг и крагујевачког Радничког.

Планирате ли нека појачања за екипу или сматрате да су играчи које имате сада довољно квалитетни и уиграни да изнесу све задатке који су пред њима?

– Не верујем да ћемо доводити појачања ове сезоне, јер је прелазни рок прошао, а и ми смо, пошто смо озбиљан клуб, већ на почетку припрема оформили екипу и знали смо да су то момци који ће представљати Звезду до краја сезоне. Не дај Боже да нам затребају појачања, али ја мислим да неће, јер сам изузетно задовољан екипом. Звезда не може себи да приушти скупе играче, али зато регрутује своју децу из млађих категорија и на то сам поносан јер је то доказ да клуб добро ради.

Када већ говоримо о млађим категоријама, како оцењујете рад омладинске школе?

– Задовољан сам јер добро сарађујем и са тренерима млађих категорија, волим понекад да се умешам мало и у њихов рад, да се консултујем са колегама које воде кадетску, односно јуниорску екипу, да чујем какве проблеме имају, да се са њима посаветујем, јер ми смо сви као једна велика породица. Ту нема места сујети, није битно да ли ће колега мало да ми препусти неког свог играча да га тренирам неко време, успоставили смо такав систем који већ годинама добро функционише.

Да ли се неко од садашњих играча посебно истакао на припремама, да ли од некога очекујете да прикаже најбољу сезону до сада?

– Не би било лепо са моје стране да издвајам некога посебно, али могу рећи да сам задовољан чињеницом да је свако од играча забележио напредак на индивидуалном нивоу. Неки играчи су имали репрезентативне обавезе и тренирали су и тамо, и евидентно је да је читава екипа напредовала, што ме радује.

Шта сматрате највећим квалитетом овог тима?

– Мислим да је најважније од свега то што су они прави момци, прави спортисти и одликују их све особине које би сваки изузетни спортиста требало да поседује – храбри су, одважни, лепо васпитани и то су неке врлине које их издвајају од других.

Шта мислите о квалитету домаће лиге и у коме видите највећег конкурента?

– Познато је које су најјаче екипе у нашој лиги – осим нас, Војводина, Раднички, Партизан, а ове сезоне мислим да би и Рибница из Краљева могла да изненади, јер су ове године уложили одређена финансијска средства да оформе екипу и створили су респектабилан тим за ове наше просторе.

Какво је ваше мишљење о наступу наше одбојкашке репрезентације на ОИ у Лондону?

– Што се тиче женске репрезентације, моје мишљење је да се просто не може наступати на тако великом такмичењу без четири најбоља примача у земљи и формирати игру без њих је врло тешко. Када је у питању мушка репрезентација, они су имали доста проблема, конкретно мислим на тешку повреду шаке Владе Петковића која му се десила пред сам почетак ОИ. У друге разлоге не могу да улазим јер нисам био тамо и мислим да нисам довољно компетентан да оценим јесу ли у питању били појединци или колектив.

Да ли је одбојка недовољно заступљена у медијима?

– Мислим да би дефинитивно требало да јој се посвети више пажње, као спорту који ово земљи већ дуги низ година доноси константан успех, и клупски и репрезентативни. Разумем то да су кошарка и фудбал најпопуларији спортови не само у нашој земљи већ и у свету, али дешава се да прође по неколико дана, а да у спортским медијима, електронским или штампаним, нико не објави ни једну једину вест о одбојци док је фудбалу посвећено по 15 страна. Мислим да би одбојка заслужено требало да има мало више простора у медијима.

Сезона за одбојкаше почиње 4. октобра када играју меч Суперкупа са Војводином, а домаће првенство почиње 12. октобра. У првом колу Звезда дочекује Рибницу, а већ у другом нас очекује вечити дерби у Шумицама.

Вест можете коментарисати и на нашем форуму овде.

Каква су ваша очекивања од наших одбојкаша у предстојећој сезони?

Повезане вести

2 comments

Драган сеп 25, 2012 at 09:41

Хвала Душку на интервјуу, идемо сада на још једну титулу 🙂

Reply
Lazar91 сеп 25, 2012 at 01:35

Tako je care,nastavi Bulatovicevim stopama,pa da slavimo dogodine jos jednu titulu!

Reply

Leave a Comment