Moja Crvena Zvezda
Домаћи шампионатФудбал

Najava: Crvena zvezda – Smederevo

Grbovi dva kluba

Počinje!

Posle tri meseca sve naše nade i očekivanja su na dugo željenom ispitu, koji će nam odgovoriti na pitanja „gde smo, šta i dokle možemo?“, dok čekamo titulu posle četiri godine.

Brojali smo minute do ovog momenta. Borac Banja Luka je bio priprema za novo poglavlje i novi spektakl na Marakani. Razlog svima poznat još od sredine decembra. Euforija je krenula onog dana kada se vratio naš „Veliki Žuti“, Robi Prosinečki. Nije ni počeo sa predstavljanjem na konferenciji i na pripremama, nama je u glavi već maj mesec i „svuda grmi okolo“.

Ako neko zna kako da se nosi sa pritiskom to je on, ali mi moramo njega i naše igrače da nosimo svake nedelje do pobede. Sezonu smo počeli loše, nastavili klimavo, da bi njen prvi deo završili kao što smo i počeli. Krasila nas je bezidejnost, nervoza, nedovoljno hrabrosti koji su se najbolje pokazali na utakmici na kojoj nisu smeli, na derbiju. Naše slabosti su dominirale, umesto nas. To je bio naš poraz, jer smo pobedili sami sebe.  Robi  je najavio da želi Zvezdu koja dominira, ima loptu u nogama, kratkim pasevima stvara šanse i daje golove, bez dugih lopti i bunarenja , koja su trebala da prestanu još kad je Nikola Žigić otišao, i koja će forsirati stil igre Arsenala i Barselone. Što ne znači da ćemo mi već na ovom meču biti kao oni ili da ćemo uopšte biti, to nije ni mislio.

Da nema bespotrebnih dugih lopti videli smo i protiv Borca u par navrata, kada je svaki takav pokušaj ispraćen dizanjem ruke i mrkim pogledom sa Robijeve strane. Robi je neko ko ništa ne mora da nam govori i obećava, jedan od retkih koji to nije ni uradio, a da mi već sve znamo.

Detalj sa utakmice protiv Borca

Čast da bude gost na Robijevoj premijeri, dan posle dana koji svet pamti sa poštovanjem, našeg rođendana je Smederevo. Ono što je zanimljivo je da je u poslednje vreme Smederevo gost na debijima naših trenera. Prvo prošle godine, 24.marta takođe u 18h, posle smene Pižona, debitovao je Ratko Dostanić. Poveli smo golom Kadua, sredinom drugog dela Smederevci izjednačili a Darko Lazović nam je, samo par minuta pošto je ušao u igru doneo pobedu – 2:1.

Na Kristićevom debiju, na otvaranju tekućeg prvenstva su prekinuli našu seriju od 11 uzastopnih pobeda. Na Smederevskoj Tvrđavi je bilo 0:0, a sada Smederevci dolaze na „Neosvojivu Tvrđavu“.

Za Smederevo je totalno neosvojiva. Mada su nas na svom prvom gostovanju u istoriji na “Marakani“, tada pod imenom Sartid pobedili 1:0, golom Predraga Katića. To im je uz pobedu u finalu kupa 2003 najviše što su izvukli od nas, ali i najveći rezultati u istoriji kluba. Susreti između Smedereva i nas su uvek izuzetno zanimljivi…

CZ  N S

Beograd :       16       13  2 1  36:11

Smederevo :       12        8  3 1    28:11

Ukupno :      30       22 6 2    64:22

  • ( 2 utakmice finala kupa su odigrane na neutralnom terenu uz jednu našu pobedu i pobedu Smedereva posle produžetaka, ali se ta utakmica vodi kao nerešena )

– Prva međusobna utakmica odigrana je 15.avgusta 1998. na našoj Mari u 2.kolu. Smederevo, tadašnji Sartid je slavio 1:0, golom Predraga Katića u 50 minutu. Predrag Katić je kasnije bio pomoćnik Saletu Jankoviću na našoj klupi. I debi u novoj ulozi imao upravo protiv Smedereva – (5:2).

– Naša prva pobeda došla je u Kupu Jugoslavije 3:0, strelci Milenko Aćimović, Goran Drulić, Branko Jelić ; 7.novembra 2000. A u prvenstvu pet dana kasnije 12.novembra.2000 godine i to 5:1, najubedljivija pobeda u međusobnim susretima. Mihajlo Pjanović  2 puta, Goran Drulić, Ivan Gvozdenović, Srđan Bajčetić po jednom, dok je strelac za Smederevo bio  Nenad Mirosavljević. To je bila verovatno i naša najjača generacija posle Barija, predvođena Slavoljubom Muslinom.

U finalu kupa smo se sastajali dva puta, dve godine za redom. 2002 godine, mi smo osvojili kup ’ egzekutor Mihajlo Pjanović, a 2003 godine golom Marka Pantelića, Smederevo, tada Sartid je osvojilo kup zlatnim golom u produžetcima i ušlo u istoriju. U kupu smo igrali još 4 puta (sve na „Marakani“), sa naravnom pozitivnim ishodima. Najraspucaniji protiv Smedereva su bili Mihajlo Pjanović, Goran Drulić i Nenad Milijaš.

Smederevci i mi imamo nekoliko zajedničkih igrača, od kojih su Marko Pantelić, Vladimir Mudrinić, Nikola Beljić i Saša Kocić najpoznatiji.

Prvotimci Crvene zvezde

„Nova Zvezda“ pali motore za ono naše Zvezdino proleće. Prva asocijacija na proleće je Zvezda. Legenda čiji su ime, autoritet i pojava veći od svakog kluba zajedno. Ne samo u Srbiji, nego na Balkanu i šire. I mi koji smo 20 godina čekali ovaj trenutak. Pre njega praktično svaki naš trener je imao bezuslovnu podršku od samog početka, uključujući i Ratka Dostanića i Aleksandra Kristića. A Robi treba da ima nas, ono što niko nema osim Zvezde. Da budemo prava Zvezda kao nekad pre. Dobrodošao kući, Robi!

Svi  na Marakanu!

Crvena Zvezda – Smederevo, 5.mart.2011 18:00h Jelen Super Liga  16.kolo , stadion : „Marakana“, Beograd. Direktan prenos na TV Prva.

Повезане вести

5 comments

Comments are closed.