Moja Crvena Zvezda
БлоговиВладимир

Шта нам недостаје у европским куповима?

Trofej nekadasnjeg Mitropa kupa

Од велике еуфорије до тоталног краха милионска Звездина публика стигла је за свега три минута. Тако се у најкраћем може описати реванш сусрет плеј-офа Лиге Европе у Бордоу. Храбро су се борили момци у црвено-белим дресовима. Дали су и последњи атом снаге, играли су срцем, борили су се за дрес и грб који носе, али то на крају ипак није било довољно. Многи би у овом моменту истакли да нисмо имали среће. То јесте истина, али намеће се да у том моменту није било можда и још нечега што би ипак у кључном моменту превагнуло на нашу страну.

Пар дана трајало је размишљање, али оно што ми је у првом моменту пало на памет, ни дан данас ме не напушта. Евидентно је да црвено-белима, али и осталим српским екипама недостаје искуства. Управо оно искуство које се стиче у мечевима какав је био у Бордоу, а ми то немамо много. Не рачунајући неколико вечитих дербија током сезоне, као и донекле мечеви са новосадским црвено-белима, сви остали мечеви нашег шампионата само су просто отаљавање посла и једино се поставља питање да ли ће се успети на време „отворити“ противник и тиме стићи до три бода. У таквим мечевима се искуство за међународну сцену не стиче. Таква је ситуација у већини клубова са простора некадашње СФР Југославије, али и уопште у клубовима средње и југоисточне Европе. Истина је да су загребачки Динамо, Партизан и Марибор обезбедили учешће у групним фазама европских такмичења, али чињеница је да се и њихове амбиције ту завршавају. Претходне године су показале да и ти клубови коју успеју да изађу на главну сцену у глобалу представљају само и искључиво тимове који служе за поправљање гол разлике и лагане излете западноевропским клубовима.

Та чињеница као да много и не забрињава челнике како клубова, тако и националних фудбалских федерација, јер ипак пласман у групне фазе такмичења обезбеђује позамашна новчана средства. Ипак, овом приликом бих покушао да се дотакнем и можда једине могућности којом би у догледној будућности клупски фудбал на овим просторима могао постати донекле равноправан и на међународној сцени.

Године 1927. на иницијативу аустријанца Хуга Мејсла донета је одлука о формирању првог међународног фудбалског клупског такмичења. У Венецији је 16. и 17. јула `27. донета одлука о формирању Митропа купа. Учешће у такмичењу узели су клубови из Аустрије, Мађарске, Чехословачке и Југославије. Врло брзо, у такмичење су ушли и клубови Италије, Швајцарске и Румуније, тако да је дуги низ година ово такмичење било нејелитније на старом континенту. Поставља се питање да ли би неко слично такмичење могло и данас да доведе до експанзије фудбала на овим подручјима. Идеја би била да током пролећног дела сезоне клубови средње и југоисточне Европе међусобно укрсте копља у међународном, регионалном такмичењу. Добро је позната чињеница да током пролећа, Европу може да види тек понеки клуб из овог дела Европе. Свакако би свим српским клубовима значило да и током пролећа могу да укрсте кошља са тимовима из Пољске, Чешке, Словачке, Мађарске, Румуније, Бугарске, клубовима са простора некадашњих држава СФРЈ и СССР, а можда би у овом такмичењу своје интересе нашли и клубови из Грчке и Турске. Поставља се питање да ли би УЕФА подржала овакав вид организовања, али ако би се сагледала чињеница да овакво такмичење не би угрозило нити Лигу шампиона, нити Лигу Европе, а такође би и национални шампионати били играни, готово не постоји разлог за било какву препреку. Овакво такмичење у старту свакако не би могло да инсистира и тражи од европске куће фудбала да добије место у неком од такмичења под патронатом УЕФА, већ би служило искључиво за стицање искуства. Предпоставка је да би ово такмичење привукло и велики број спонзора, али и гледалаца па не би били ни занемарљиви приходи од улазница, ТВ права и спонзора. Јасно је да уколико било који тим из горе наведених земаља обезбеди европску визу и за пролећне мечеве, не би учествовао у оваквом такмичењу, али би свакако било интересантно да Звезда након окончања Евро одисеје током јесење сезоне, на пролеће може играти и против Стеауе, Шерифа, Видеотона, Слована, Спарте, софијског ЦСКА, Сарајева, загребачког Динама, сплитског Хајдука, Марибора, Олимпије,… и да не набрајам даље.

Сматрам да би о покретању оваквог такмичења требало размислити, а и кренути у реализацију која свакако мора кренути са нивоа националних фудбалских савеза, а када се постигне барем начелан договор који би пратила разрађена идеја у виду бизнис плана, требало би изаћи пред европску кућу фудбала, за коју сам сигуран да неће имати разлога да се противи развоју фудбала и на остатку европског континента.

Повезане вести

37 comments

Anka сеп 3, 2012 at 09:29

Pa to se moze reci u kratkim crtama:
1. jaka domaca liga u kojoj klubovi nece igrati autobus protiv Partizana odnosno Zvezde (ne treba da govorim o tome kako klubovi imaju „saradnju“ glavna rak rana), da se stvore tri cetiri respektabilna kluba u Srbiji podloga postoji samo imamo mnogo slepaca koji to ne vide.
2. sportski sektor da se zaokrene za 360 stepeni ili sto bi rekli zargonski radikalno. Da prekinu da prodaju igrace i dovode igrace u jeku priprema (ne mislim na jedno ili dva pojacanja vec na 5,6 njih cime razbijaju koncepciju treneru i uigranost postojeceg kadra).
3. omladinske skole na visi nivo, i zabrana pristupa kvazi menadzerima (mafijasi). Znaci u okviru saveza da se zna ko su menadzeri moraju da imaju sertifikat za rad pri FSS (ne da udu deo saveza nego da im savez izdaje sertifikat a minisartstvo da kontrolise). Bato moj imenom i prezimenom pa da vidim da li ce svaka susa da mi obigrava oko klinaca mladjih selekcija.
4. KONTROLA POSLOVANJA KLUBOVA NA SVAKIH 6 MESECI , neka se utvrdi organ ili fizicko lice. Ne pricam napamet jer svedoci smo da su nasi klubovi bili ucesnici velikih takmicenja a onda tih para nigde samo su zapali u jos vecu dubiozu.
Ovo je bilo najkrace sto je moglo od mene a ima jos tu mnogo sto-sta to je potrebno da bi smo bili na nivou evro ekipa.

Reply
savicm86 сеп 2, 2012 at 23:41

osnovna mana ove ideje je to sto bi ovo bile prijateljske utakmice bez znacajaj i takmicarskog naboja, a samim tim manje vazne u odnosu na domace sampionate, i u kojima bi treneri stedeli najbolje igrace, i kada se sve to uzme u obzir neko veliko iskustvo nebi se moglo steci.

Reply
Delije CG сеп 2, 2012 at 22:51

Glupa pravila UEFA su dovela do jako glupe situacije: tim koji je ispao iz kvalifikacija za jedno takmicenje dobio je priliku da kao porazeni bude povlascen u kvalifikacijama za drugo takmicenje. Taj klub je od sest utakmica u kvalifikacijama izgubio tri i tako se „zasluzeno“ plasirao u Ligu Uefa. Sa druge strane, Zvezda je u duelima sa protivnicima koji su puno jaci od protivnika pomenutog tima, od sest utakmica izgubila jednu i ispala..Pri tome je u zrijebanju za poslednje kolo kvalifikacija bila u nepovlascenom sesiru..Paradoks koji ce biti vise nego ocigledan vec nakon prvog derbija na marakani..

Reply
Стокић Михајло сеп 2, 2012 at 22:43

Наша управа мора да обезбиједи по три до четири утакмице за полусезону са екипама које не играју европске утакмице.

Reply
Звезда - Србија сеп 2, 2012 at 18:19

Све то лепо звучи, али потпуно беспотребно пишеш. Јер ми се и ту не би показали због овакве трансфер политике која је постојала до пре год. дана тј. да се на сваких шест месеци мења тим. Апоел је направио успех без јаке лиге. Бате Борисов одлично игра у квалификацијама за Европу годинама и неретко се дешава и да уђу у групу (пре пар год. су играли ЛШ) а њихова лига је десет пута гора од наше. Значи, једини разлог неуспеха је трансфер политика. Жигићева генерација је одлично играла у Европи, делиле су нас секунде од проласка у 1/16 финала. Замислите да је бар део екипе остао наредне сезоне, а овако сваку годину, две ми крећемо из почетка. Дивимо се Мамићу како продаје играче за 10 милиона. Па и ми смо их продавали, али не након 6 месеци. Зар нисам у праву? Свиђа ми се сад што је потписао Пантић на 5 год. (нећу о квалитетима јер га никад нисам гледао) али тако треба да се ради. И ако жели да оде након две, три сезоне остаје му још толико до истека уговора што може много да утиче на висину износа трансфера. А не, остане играчу још год. дана или шест месеци до истека уговара и свако ко га купује, логично, неће да се залеће са неким износима. Али чињеница је да стварно немамо среће у тим квалификацијам (Бордо, Стразбур, Апоел, Бајерн, Ренџерс…) све у последњим секундама.

Reply
madmix сеп 2, 2012 at 18:16

link za arenu 1?

Reply
Kid сеп 2, 2012 at 18:12

Jel moze neko da mi pronadje prenos na netu gde mogu da gledam Zvezdu? Pratim Zvezdu 25 godina i prvi put sam u situaciji da nemam gde da gledam utakmicu jer na kablovskoj nemam Arenu sport, a trenutno nisam blizu Marakane.

Reply
Lazaris сеп 2, 2012 at 18:17

http://pakisport.cc.cc/p/channel-1.html probaj ovde trenutno ima prenos partizana

Reply
marko сеп 2, 2012 at 18:18

http://pakisport.cc.cc/p/channel-1.html
Trenutno igra groblje! POsle idu nasi!

Reply
Rastko сеп 2, 2012 at 17:57

fali to da nam bar 6 igraca ostane u timu duze od jedne i po sezone

Reply
Brigate сеп 2, 2012 at 17:51

Evo grobosi gube na poluvremenu od OFK 1:0.. Imamo veliku sansu da ih preteknemo na tabeli,kada bi dobili radnicki iz nisa imali bi bod prednosti i utakmicu manje..

Reply
Zika сеп 2, 2012 at 18:05

Da al zaboravio si da kazes da je sudija jedva docekao da pokaze nekom Petkovicu drugi zuti, tj. crveni. A i mislim da je trebao da bude sudjen penal za OFK, kada je, ne znam tacno koji, bila je guzva, jedan od igraca partizana pogodio drugog u ruku. Komenator derpe groboski je naravno potpuno iskulirao tu situaciju.

Reply
Krkobabić je vanzemaljac сеп 2, 2012 at 17:35

Pre nekoliko godina nam je falio kvalitet a sada neiskustvo.. Jeste da malo nemamo sreće ali isto tako smo imali i protiv Naftana i protiv Omonije. Treba biti realan i reći da nismo imali kvalitet protiv Rena, Slovana itd.. Sada imamo kvalitet ali neiskustvo je presudilo. Sa igračem više smo primili 2 gola.. Što se tiče ranijih utakmica nedostajala je sreća u žrebu. Milan, PSV. Ali i jednom kada nas je reća pogledala pa smo izvukli žalosni Rendzers mi smo i to usrali.. Jbg.. Ali mislim da ako zadržimo ekipu uz par pravih pojačanja (gazpromove pare) možemo do Lige Šampiona.

Reply
Zika сеп 2, 2012 at 17:29

Pardon: dve utakmice po sezoni.

Reply
Miki сеп 2, 2012 at 17:27 Reply
Krkobabić je vanzemaljac сеп 2, 2012 at 17:32

igraš FM, a?

Reply
2012 сеп 2, 2012 at 17:52

Da, ali mozda u manager-u 😀

Reply
Lazaris сеп 2, 2012 at 18:00

jeste dobar na fm kupis ga za 200,300 hiljada a posle ga uvalis za milione

Reply
Mani сеп 2, 2012 at 18:52

Ovaj na FM ubica. 🙂 Doveo sam ga za 400k a prodao posle 2 sezone za 5 miliona. 🙂

Reply
Miki окт 19, 2012 at 01:45

Ja sam nesto citao posle po netu, Arsenal i dosta evropskih klubova je bilo zainteresovano za njega, na kraju je zavrsio u Rostovu, u Rusiji…
Zanima me sta ce na kraju ispasti od njega…

Reply
Realno сеп 2, 2012 at 17:06

Nama nedostaje nova uprava sa sposobnim i hrabrim ljudima koji ce da uvedu red medju zaposlene, medju igracki kadar i medju NAVIJACE ……..

Lule dunster !!!!
UPRAVA NAPOLJE !!!

Reply
marko сеп 2, 2012 at 16:56

Fali nam ZNANJE! tj. Nekoliko kvalitetnih veznih igraca, koji znaju sa loptom, znaju da zadrze loptu u nogama kada se lomi utakmica + znaju da povezu sredinu sa napadom! Dzaba i trcanje svih 90′, ako smo losi na lopti…
Treba spojiti Lepo (znanje) i Korisno (trcanje)…

Reply
Goran сеп 2, 2012 at 16:48

————————–Bajko—————————–
Mikić——-Maksa———-Jovanović—Mladenović
————————–Mićko——————————-
Laza——————-Milijaš——————Milunović
———–Mudrinski————-Kasalica—————-

Reply
DelijaDBC сеп 2, 2012 at 16:56

Kao prvo bez Milivojevica ja ne vidim ovu Zvezdu,on je veoma dobar u odbrani i suter je odlican,mozda Mudrinski malo da odmori,on je tek dosao,ipak treba da se dokazuje polako,a stavio bi i tog Babalja od pocetka da igra da vidim ko je i sta je,jel zna sta,a na sledecoj Asamou,ako ne znaju nista onda ih na zimu prodati,a ne ne dati im sansu uopste…

Reply
Djape Delija сеп 2, 2012 at 19:39

da je igrao Milivojevic protiv Bordoa u revansu, prosli bi dalje, prva postava je nezamisliva bez Milivojevica!

Reply
Pop сеп 2, 2012 at 23:10

Mudrinski da odmori? Hehehehehe, nema mene ko da sluša.

Reply
Goran сеп 2, 2012 at 16:46

Sreća brate, to svi znaju.

Reply
Zika сеп 2, 2012 at 17:03

Al si ti neki pametnjakovic. Nemoj svojim zaostalim komentarima da kvaris ovaj odlican tekst i analizu. Srece bude i ne bude, al bez odredjenog (pred)iskustva u vidu „teskih“ utakmica nemamo sta da trazimo u Evropi. Molim te, postedi nas takvih komentara.

Reply
Vladimir сеп 2, 2012 at 17:03

Kroz istoriju naš klub je imao i mnogo sreće, tako da je svakako degutantno stalno se pozivati na (ne)sreću. Treba videti šta može još da se uradi, a smatram da bi ovakvo takmičenje doprinelo razvoju.

Reply
Zika сеп 2, 2012 at 17:06

Svaka cast na tekstu. Ne obaziri se na takve ljude.Njima je samo u glavi dal ce da igra Mudrinski ili Milunovic.

Reply
Vladimir сеп 2, 2012 at 17:13

Žiko, nije problem uopšte ko će igrati, jer je evidentno da i oni koji su igrali u Bordou, ukoliko tako igraju na ovim našim nazovi supeligaškim terenima dobili bi lagano svakoga, ali stvarno treba videti šta uraditi da bi barem donekle postali konkurentni u Evropi. Žalosno je što FSS nema nikakvih ideja, a sve inicijative moraju krenuti od njih. Smatram da bi ovakvo takmičenje stvarno dovelo do povećanja kvaliteta našeg fudbala. Time se ne bi uništilo nacionalno prvenstvo što je glavni kamen spoticanja sa UEFA.

Reply
Zika сеп 2, 2012 at 17:27

To sam i mislio u svojoj replici na onaj prvi komentar. Ali, ja vidim makar tri problema koji naravno nisu neresivi:

1. Na ovom turniru gotovo sigurno ne bi mogli da igraju najjaci klubovi iza ovog dela Evrope, jer su oni svi prenatrapni obavezama u drugim takmicenjima (prvenstvo, kup, Evropa). Mogli bi da ucestvuju sa rezervnim ili juniorskim timom, ali ne vidim puno koristi od toga.

2. Problem takodje predstavlja madjunacionalna tenzija izmedju razlicitih naroda sa ovih prostora. Ovo takmicenje bi imalo i funkciju privlacenja gledalac na stadion. Iskreno, radije bih zatvorio kapije stadiona, nego pustio masu da se kolje po tribinama.

3. Sledeci problem: reprezentativnost klubo iz razlicitih nacionalnih sampionata. Zbog broja klubova, ovo takmicenje bi verovatno moralo da bude organizovano po ugledu na stari sistem Kup-a UEFA. Ne vidim neku korist koju bi izvukli timo

Zika сеп 2, 2012 at 17:28

timovi koji bi odigrali, recimo, jednu utakmicu po sezoni.

Zika сеп 2, 2012 at 17:30

Pardon: dve utakmice po sezoni

Mladen сеп 2, 2012 at 17:38

Mislim da nema mesta tom takmicenju … pa kad bi se to igralo … utorkom ??? Ko bi to gledao ??? Daj mi da udjemo u takmicenja koja vec postoje, a ne da izmisljamo nova !!! SFRJ liga bi bila ok, po principu kao Jadranska, ali bi trpeo domaci fudbal svih drzava, kao sto trpi kosarkaska liga … ali izmisljati novo takmicenje i jos toliko glomazno … nikako !!! To je bezanje od problema !!!

Reply

Leave a Comment