Moja Crvena Zvezda
БлоговиВладимир

Zašto istorija nekome smeta?

Blog pod nazivom „Istorija FK Crvena zvezda o kojoj se (ne)priča“ izazvao je možda i neočekivane reakcije. U svakom slučaju više sam nego iznenađen dobijenim podacima da se o navedenom tekstu mnogo pažnje posvetilo i na različitim forumima. Kao i što biva reakcije su različite. Dok sa jedne strane određena grupa apsolutno podržava, po meni sasvim opravdanu želju da se 2013. godine proslavi stogodišnjica našeg fudbalskog kluba, sa druge strane postoje i oni koji takvu ideju karakterišu kao samovolju nekolicine neodgovornih pojedinaca.

Kakvo god imali mišljenje o istoriji našeg fudbalskog kluba, relevantne činjenice govore u prilog tome da naš klub nije osnovan 4. marta 1945. kako su nas decenijama zaluđivali, već je navedenog datuma samo obnovljen rad kluba čije postojanje datira od pre I sv. rata, tačnije od avgusta 1913. O tome se do skoro samo šaputalo, ali i prve generacije fudbalera i navijača Crvene zvezde govorile u prilog tome.

Treba postaviti pitanje, zašto je upravo Crvena zvezda u momentu osnivanja privukla toliki broj navijača iz Beograda i Srbije? Odgovor je veoma jednostavan. Ljudi su prepoznali kontinuitet kluba sa predratnom SK Jugoslavijom i od samog starta su samo nastavili da podržavaju klub crveno-belih boja. Dobijen je i stadion nekadašnjeg kluba, a kao motiv za grb „novog“ kluba, uzet je deo grba „starog“ kluba. Boja dresova je ostala ista. Voleo bih, kada bi neko mogao relevantnim činjenicama sve to da ospori.

Međutim, smatram da je ipak neslaganje sa idejom zvaničnog priznavanja kontinuiteta FK Crvena zvezda sa SK Jugoslavijom, pospešeno samim imenom nekadašnjeg kluba. Sam naziv Jugoslavija, mnogima je trn u oku, ali i oni moraju znati da je klub osnovan 1913. godine pod nazivom SK Velika Srbija, a da je nakon I sv. rata ime promenio u SK Jugoslavija, kao potrebu, i da ne kažem moranje zbog sveopštih političkih dešavanja u zemlji tog doba. Formirana je Kraljevina SHS i bilo je pogodno i tada sve što ima srpske atribute preinačiti u jugoslovenstvo.

Koliko je poluvekovna zabluda bila jaka, govori i još jedan podatak koji će

Večiti rivali "BSK:SK 1913"

siguran sam podići još više prašine od svega gore navedenog. Takozvani „Večiti derbi“ između Crvene zvezde i Partizana je samo jedna u nizu tvorevina nastalih nakon II sv. rata, sa ciljem da se tradicija ovog naroda preinači. Mečevi sa „zagrabačkim klubom“ koji nastupa na otetom stadionu predratnog BSK-a predstavljaju samo jedan od prvenstvenih susreta kao što su svi ostali u današnjoj srpskoj Super ligi. Pravi, izvorni i jedino mogući „Večiti derbi“ jedino su susreti između SK Jugoslavije i BSK-a, odnosno danas između Crvene zvezde i OFK Beograda. Prva knjiga „Večiti rivali BSK:SK 1913“, Ljubomira Vukadinovića, objavljena je na početaku II sv. rata i u njoj se mogu naći podaci o svim večitim derbijima ova dva kluba počevši od 8. septembra 1913. pa do 15. avgusta 1943. Ko želi lako je može na internetu naći.

Postignutim efektima prvog bloga, kao i očekivanjima od ovoga, znam da sam na pravom putu da naš klub, naša Crvena zvezda konačno dobije ono što joj pripada. Nisu to dve nacionalne titule iz 1924. i 1925. već težnja da istorijske činjenice konačno ugledaju svetlost dana. A da bi se to i zvanično postiglo, uskoro ću pokušati da stupim i u kontakt sa relevantnim ljudima iz FK Crvena zvezda, od kojih očekujem podršku za celokupnu ovu priču. Ukoliko Crvena zvezda nije nastavljač kluba SK Jugoslavija, onda ni OFK Beograd nije nastavljač BSK-a, niti BASK nastavljač rada predratnog Sokola. Onda se ni fudbal do 1945. u Srbiji nije ni igrao.

Повезане вести

2 comments

Jao nama sa vama феб 8, 2018 at 14:42

Pa i Fijat se pravi u nekadasnjim fabrikama Zastave pa nije Zastava…Vi niste normalni…

Reply
Vihor нов 30, 2011 at 15:44

Slažem se da je C.Zvezda „moguće“ isti klub što i FK Velika Srbija,FK Jugoslavija, FK SK1913…..jer je Zvezda nosila u prvim godina posle II SR skroz crvene dresove,beli sorc i crvene stucne,što su boje predratnog kluba. Čak i grb je sličan tj uzet je samo gornji štit sa vrha i dodata petokraka! Treba razmisliti da se stari,izvorni grb (uz malu doradu i redizajn) vrati kao Zvezdin sadašnji grb! Bio bi mnogo lepši nego ovaj danas a i povezan sa tradicijom kluba. A i zašto lagati ljude da to nije isti klub kao pre rata…Trebaju se sve istine izneti na videlo….I ja mislim da je klub „samo“ promenio ime a da je u osnovi sve staro i originalno FK Velika Srbija….

Reply

Leave a Comment