Moja Crvena Zvezda
Европска такмичењаФудбал

Најава: Бордо – Црвена звездa

Bordo - Crvena zvezda
Bordo - Crvena zvezda
Bordo – Crvena zvezda

Своју снагу препознаћеш по томе колико си у стању да пребродиш тренутак јер тренутак је тежи, и страшнији и дужи, од времена и од вечности. Нашу снагу препознаћемо против Бордоа. Не по томе да ли ћемо испасти или проћи, већ да ли можемо да им супроставимо као у Београду. Да изађемо на терен као Црвена звезда. Као Црвена звезда какву је Роберт Просинечки замишљао и какву Александар Јанковић жели. Онакву какву ми хоћемо и какву је Бордо памти.

Бордо, град вина и успеха Црвене звезде, надамо се. Као Београд на Дунаву и Сави, тако и Бордо лежи на реци Гарони. Има 1.105,000 становника и на шестом је месту по броју становника у Француској. Келти су га још 300 године п.н.е назвали Бурдигала, а име је добио по реци Бурд која тече у јужном делу града. Светски центар индустрије вина, Бордо има око 116,600 хектара (287,000 ари) винограда и поризводи најлепша и најскупља вина света. Домаћин је “Винееџпо”- главног и најпознатијег сајма вина. Вина у Бордоу се производе још од VIII века, а годишње Бордо инкасира од вина око 15 милиона евра. Сам град је мешавина архиктетуре и стила старе и нове Француске, што га чини веома занимљивим за туристе. Историјски део града је под заштитом светске баштине УНЕСЦА. “Плаце де ла Боурсе” коју је дизајнирао француски краљевски архитекта Жан Анж Габриел је понос не само Бордоа, већ целе Француске.

Жиродинци из Бордоа су основани 1.октобра 1881. године, примарно као гимнастичарски и стрељачки клуб. Фудбалски клуб Бордо је основан 1910. године. До оснивања ПСЖ, поноса Парижана и Француза, уз Ремс, француски Ред Стар и Олимпик из Марсеља, Бордо је био фудбалски понос Француске. Шест титула националног шампиона, три титуле у националном Купу Француске, уз финале Уефа Купа. Ослонац првих успеха Француске репрезентације, уз великог Мишела Платинија, која је 1984. године постала шампион Европе је била управо из Бордоа. Тигана, Жирес, Жирар, Батистон, Лакомб, проверени стрелац Немац Дитер Милер и Алан Рош на почетку каријере су освојили три титуле са Бордоом осамдесетих, на челу са Еме Жакеом на клупи. Тигана, Платини, Жирес и Луис Фернандез су чинили један од најбољих везних редова фудбала, познатији као „the Magic Square“ (la Carre Magique)“. Мало касније велики Ерик Кантона и „Краљ“ Зинедин Зидан су играли за Бордо. Зизу је водио Бордо до финала Уефа Купа, до чијег четвртфинала је на клупи Бордоа био Славољуб Муслин. А предводио је генерацију „Краља“, Дугарија, Лизаразуа. Лоран Блан је пре четири године подсетио на те славне дане великог Бордоа, освојивши тутилу у великом стилу којом је зауставио немилосрдну тиранију Лиона, а у Лиги Шампиона у групи са гигантина Бајерном из Минхена и Јувентус се пласирао као првопласирани у групи, победивши оба клуба. Жоан Горкуф, Маруан Шамак, Фернандо Кавенаги, Вендел, Алу Диара, Улрих Раме су господарили Француском тада.

Бордо игра на стадиону „Шабан Делма“, који се до 2001. године звао „Парк Лескур“. Стадион је капацитета 34,694 места. Име је добио по градоначелнику Бордоа од 1947. до 1995 године и бившем премијеру Француске за време председника Жоржа Помпидуа, Жак Шабану Делми. 2015. године ће се срушити, а Бордо је већ почео градњу свог новог стадиона, под радним називом „Бордо Арена“, планираним за потребе Еура 2016.

После Меца, Лиона, Монпељеа и Рена, стижемо и у Бордо. Са ПСЖ-ом смо играли у Чикагу, са Марсељом у Барију и оба пута славили после једанаестераца и узимали трофеје. Четири гостовања, три пораза и једна нерешена утакмица против Монпељеа, гол разлика 5:11, коју је значајно пореметио Рен.

Не могу да не верујем, не могу да се не надам. Искрено, више бих волео да овај меч одлучују о полуфиналисти Лиге Европе или Лиге Шампиона како историја, традиција и фудбал налажу. Али, не бих се бунио да кажем да је моја Црвена звезда победила Бордо и пласирала се у Лигу Европе. На крају, то је једино и битно. На пенале, на пенале! И ми мачку за трку имамо. напред Звездо, тебе волим ја!

Бордо – Црвена звезда, четвртак 30.август 2012. 20:30, плеј оф за Лигу Европе, реванш меч. Стадион “ Шабан Делма“, Бордо, Француска. Директан пренос Прватв.

Вест можете коментарисати и на нашем форуму овде.

Какво је Ваше мишљење о овој теми?

Повезане вести

10 comments

Jovan Kontić V.B. авг 30, 2012 at 10:06

Svake noći sanjam jaaa, Bordo-Zvezda 0:2!!

Reply
Alen авг 29, 2012 at 20:29

Da li neko moze da mi kaze da li mogu sutra da se kupe karte za tribinu gde ce biti delije i ako ne ide sa grupom?

Reply
Sladjan89 авг 29, 2012 at 20:03

https://twitter.com/dimitropulosfcm Cini mi se da nista od toga,njegov menadzer je rekao da on zeli igrati Evroligu 🙁

Reply
MILAN KG авг 29, 2012 at 19:54

ja sam umereni optimista mislim da mozemo u le ali ako moram da biram le ili titula titula nema cenu moramo da povratimo dominaciju napred zvezda!!!!!!!!!!

Reply
sasa авг 29, 2012 at 19:25 Reply
Delija91 авг 29, 2012 at 19:26

Covicu ruke ti se pozlatile

Reply
dexy122 авг 29, 2012 at 19:35

ne tako mocan sajt. nemojte da se nadamo. TO oni i zele

Reply
dexy122 авг 29, 2012 at 19:42

http://www.mozzartsport.com/vesti/zvezda-se-namerila-na-papalukasa Ili je sve pocelo iz Zurnala ili stvarno ima necega u ovome. Ima i na Blicovom sajtu vest. Rekao sam ja pre dana da Cova ceka pravog pleja.

Reply
MILAN KG авг 29, 2012 at 19:53

ako dodje papalukas i markovic uz ekstra centra ima da ponizavamo danilovica,vujosevica ,todorica… bravo covicu!!!!!!!!!!

Reply
Spartanac авг 29, 2012 at 23:50

pretera ga….kao neko dodje ,svi se javljaju E SAD JOS DOVOJICA I TO JE TO.Sto se mene tice imamo ekipu….ako ovaj dodje to je premija!!!Dajte,pa pre dve godine igrali sa juniorima i Uvalinom….malo skromnosti nije na odmet….

Reply

Leave a Comment