Moja Crvena Zvezda
Звездаши широм светаФудбал

Zvezdaši širom Evrope – fudbal

Ove nedelje naši bivši igrači su imali različite učinke u svojim klubovima.

Nemanja Vidić, kapiten Mančestera

Počećemo od Engleza. Nikola Žigić, koji igra u Birmingem Sitiju(18. na tabeli) nije bio u planu za utakmicu protiv Boltona, koju je klub iz Midlandsa izgubio sa 3:2. Ponovo neshvatljive odluke trenera Mek Kliša, koji nije pružio šansu Žigiću da igra, i pored činjenice da je najviši igač Premijer lige doneo Birmingemu drugi trofej u istoriji. Da podsetimo, Žigić je do sada u Birmingemu dao pet golova i upisao tri asistencije na 24 utakmice, od kojih je na 13 bio starter. Nemanja Vidić je predvodio Mančester Junajted, koji vodi i dalje u engleskoj eliti, u pobedi nad Arsenalom u FA Kupu od 2:0. Kapiten engleskog vicešampiona je odigrao čitav meč protiv najtrofejnijeg kluba iz Londona, i uspeo je da pomogne golmanu Van Der Saru da ne primi gol. Što se tiče napadačkih kvaliteta, Nemanja je na 28 utakmica 4 puta tresao mrežu, a jednom je bio asistent.

Zbog odigravanja mečeva FA Kupa, u Engleskoj su nedelju pauzirali Milijašev Vulverhempton, kao i ostali premijerligaši koji su ispali iz iz tog Kupa. Sledeću utakmicu Vulfsi igraju sa Aston Vilom na „Vila Parku“, a Mančester Siti, u kom igra veliki Zvezdaš Kolarov, gostuje šampionu Čelziju.

Dejan Stanković – Breša-Inter (2. pozicija) 1:1. „Lavovi“ su napravili iznenađenje oduzevši bodove šampionu Italije, Evrope i sveta. Neroazuri su loše odigrali, a u sivilo ekipe iz Milana se uklopio i kapiten reprezentacije Srbije. Dejan je većim delom sezone odlično igrao, pa je na 20 utakmica u Seriji A dao 5 golova i napravio 5 asistencija. Takođe, upisao se i u strelce u Ligi Šampiona.

Nenad Tomović(desno)

Boško Janković je ove sezone zadobio tešku povredu, koju mu je, maltene, uništila karijeru. I dalje nije u potpunosti spreman, pa nije bio ni na klupi na utakmici koju je njegova Đenova dobila protiv sicilijanskog Palerma. Boško nije ništa značajnije uradio na svega šest utakmica, od kojih je na tri bio starter. Đenova je ove sezone na solidnom 12. mestu u Seriji A. Nenad Tomović je zabeležio čitavu utakmicu u Lećeu posle duže vremena, ranije je bio povređen. Ovo je nekadašnjem štoperu Zvezde bila tek sedma utakmica u Lećeu, na kojima nije uspeo ni da zabeleži karton, a kamoli pogodak. Bastin Udineze je „rasturio“ sardinijski Kaljari sa 4:0 u gostima, ali plavokosi bek ni ovoga puta, kao ni cele sezone nije bio ni na klupi crno-belog tima, koji je 3. u italijanskom šampionatu.

U Nemačkoj je Zvezdin dres oblačio samo Nikola Petković, ali on nije bio u konkurenciji za ekipu Ajntrahta, koja je poražena od Šalkea sa 2:1. Ipak, pomenućemo i Zdravka Kuzmanovića, koji je veliki Zvezdaš, ali nije imao prilike da nosi crveno-beli dres, jer je odrastao u Švajcarskoj i dokazao se u Bazelu. Njegov Štutgart je savladao ekipu Sent Paulija sa 2:1, a Kuzma je postigao gol u 24. minutu, i time porvnao rezultat!

U Španiji boje Osasune brani Dejan Lekić, koja je dobila Rasing sa 3:1, ali Lekić nije igrao. Dejan je ove sezone strašno neefikasan, jer je na 22 utakmice samo jednom bio strelac (na svih 5 utakmica na kojima je bio starter, bio je zamenjen).

Milan Biševac, kapiten Valensijena

U Francuskoj, Valensijen, čiji je kapiten Milan Biševac, izgubio je od prvoplasiranog Lila u 90. minutu. Milan je do sada igrao 24 utakmice, a dao je dva gola za Valensijen, koji se nalazi na 14. mestu u Ligi 1. Za razliku od Valensijena, ekipa Nice, u kojoj igra Nemanja Pejčinović, je savladala svog rivala, odnosno Okser minimalcem od 1:0. Nemanja je dao jedan gol na 22 utakmice za Nicu, koja se nalazi na 13. mestu. Vujadin Savić nije bio u konkurencije na meču Bordoa, koji je izgubio od Monaka sa 1:0, a isto je prošao i Lens protiv Tuluza, a Nenad Kovačević je presedeo na klupi.

Erdivizija ima dva srpska internacionalca koja navijaju za Zvezdu, a nosila su njen dres u mlađim kategorijama. Nemanja Matić je za svoj Vitese, koji je remizirao sa 1:1 protiv Hernevena, odigrao prvih 70 minuta meča, a Filip Đuričić sa druge strane 54. Za to vreme nijedan od njih dvojice nije imao zapaženiji učinak. Matić, koji će od leta biti igrač lisabonske Benfike, je do sada 23 puta oblačio dres Vitesea, koji je na 15. mestu, a pritom je dva puta bio strelac. Đuričić je za Herneven, koji je deveti odigrao 21 utakmicu, a, takođe je dva puta tresao mrežu.

Ibrahim Gaj је u belgijskom šampionatu presedeo još jedan meč Lokerena(6. pozicija na tabeli). Ovog puta njegov tim je remizirao sa Lirsom. Gaj je zasad igrao na 11 mečeva, a jednom je i bio strelac.

Aleksandar Luković (levo)

Aleksandar LukovićZenit su dobro počeli šampionat Rusije, savladavši Terek iz Groznog sa 1:0, a Lune je odigrao čitav meč. Prošle sezone, Aleksandar je bio veoma standardan i odigrao je 11 utakmica (sezona u Rusiji počinje na proleće, a on je iz Udinezea došao na leto).

U Ekvadoru dres Zvezde su nosili Segundo Kastiljo i  Ernan Barkos koji igraju u najljućim rivalima. Barkos je za svoj LDU Kito (3. mesto na tabeli) ušao u 74′ minutu, i postigao gol u 90′. Barkos je u Ekvadoru mnogo efikasniji nego što je bio u Srbiji, a o tome dovoljno govori činjenica da je prošle sezone na 32 utakmice postigao 22 gola! S druge strane, nikada prežaljeni Kastiljo i njegov Deportivo ѕu slavili protiv ekvadorske Barselone rezultatom 1:0. Zvezdin Ekvadorac je već na 8 utakmica postigao dva gola, koliko je prethodne sezone na šesnaest i u sjajnoj je formi, baš kao i cela ekipa Deportiva, koja ubedljivo vodi u ekvadorskom šampionatu.

Μarko Pantelić je ušao u 73′ minutu, zamenivši Ibagazu, ali nije uspeo da pomogne Olimpijakosu da dođe do izjednačenja protiv PAOK-a, pa su solunski crno-beli slavili sa 2:1. Uprkos porazu, Olimpijakos se ostao lider na tabeli u grčkoj

Mečeve u svojim klubovima su zabeležili i: Đorđe Tutorić (Ferencvaroš 0-5), Vladimir Đorđević (Gjori ETO 0-0), Ignjatijević (Temišvar, ušao i debitovao u 90′ minutu, 4-0), Dušan Đokić (Zaglebie, ušao u 70′ minutu 1-0),  kao i mnogi drugi.

Dragan Mrđa, igrač švajcarskog Siona, je zadobio povredu, koja ga je sprečila da nastavi sjajan niz u švajcarskom šampionatu u kojem je do sada briljirao. Nadamo se da ga povreda neće sputati da nastavi da pruže dobre partije u „neutralnoj“ državi.

Повезане вести