Moja Crvena Zvezda
Домаћи шампионатФудбал

Fudbaleri promovisali novi dres

Fudbaleri na promociji

„Te 1991. godine… Švedska je pobedila na izboru za pesmu Evrovizije, pojavio se Super Nintendo, a Ameri su započeli „pustinjsku oluju“.

Te 1991. godine… „Mala Mo“, naša Monika Seleš, osvojila je Australian Open, Roland Garos i US Open, a Beograd je video prve masovne demonstracije protiv Miloševića. Boris Jeljcin je postao predsednik Rusije…

Te 1991. godine… Umro je Fredi Merkjuri, SFRJ se kao prva u grupi plasirala na Evropsko prvenstvo u fudbalu u Švedskoj, a Nobelovu nagradu za mir dobila je Aung San iz Burme…

A ja, ja sam gledao momke u crveno-belim dresovima na pruge kako osvajaju Drezden, Minhen, Bari… Evropu, sanjajući da nekada, kao suvenir, i ja obučem te pruge…

SADA OPET, SVI ZAJEDNO, OBLAČIMO TAJ DRES, PONOSNI NA PROŠLOST, ZAGLEDANI U BUDUĆNOST, JER ZVEZDA JE ŽIVOT, SVE DRUGO SU SITNICE“

Ovim rečima i scenama iz finala Kupa evropskih šampiona 1991. godine započela je promocija novog dresa našeg kluba u Medija centru Marakane. Pred očima Dragana Džajića, Vladana Lukića, Roberta Prosinečkog smenjivali su se govornici na bini zajedno sa voditeljem Urošem Đurićem.

Ovaj dugo očekivani dres, rađen je po uzoru na dres iz 1991. godine, u kojem su naši fudbaleri pokorili Evropu. Promociju je nakon prikazivanja video spota otvorio Uroš Đurić. On je na binu pozvao Slobodana Marovića, jedinog igrača iz šampionske generacije koji je sačuvao svoj originalni dres sa finalne utakmice Kupa Šampiona.

Džajić, Lukić, Prosinečki

– Običaj je sada, a bio je i tada, da igrači nakon utakmice zamene dresove. Ja sam, međutim, još pred samu utakmicu razmišljao šta ću raditi ukoliko osvojimo pehar, i rešio sam da moj dres ne dam nikome – objasnio je Marović prisutnima na koji način je sačuvao dres.

Marović je zatim svoj dres poklonio šesnaestogodišnjem omladincu, i velikoj nadi naše omladinske škole, Veljku Simiću.

– Presrećаn sаm što sаm dobio priliku dа obučem ovаj dres – poručio je Simić.

Nakon toga, Đurić je pozvao i Nenada Markovića, direktora marketinga „Delta Sporta“

– Moram da se izvinim Slobodanu Maroviću. Kada smo dobili ovaj jedinstveni primerak dresa da bismo ga odneli u Holandiju na izradu, zadesio sam se na aerodromu baš tim povodom. Deset minuta pre poletanja, iskoristio sam priliku, uzeo dres iz torbe mog kolege, i otrčao do toaleta ne bih li ga obukao. Znao sam da će to biti jedinstvena prilika da mi se ispuni san, i želim da se izvinim Maroviću ako sam mu tom prilikom malo rastegao dres.

Marković je objаsnio dа je ovаj novi dres potpuno identičаn onom koji su fudbаleri Crvene zvezde nosili pre 20 godinа.

Posle Mаnčester junаjtedа, Seltikа… nа red je došlo dа se urаdi i retro dres zа Zvezdu, kojа ove godine slаvi veliki jubilej. Dres je u potpunosti identičan onom iz Barija, počevši od šara, preko kragne, grba… Sačinjen je od materijala koji zadržava vlagu, i omogućava igračima da duže ostanu sveži.  Da su ga fudbaleri imali te 1991. godine, verovatno se ne bi bi igrali produžeci.

Sledeći se na bini pojavio i predsednik kluba, Vladan Lukić, koji je dao odgovor na pitanje gde je završio njegov dres:

– Na tribini, dobio ga je jedan od navijača – kratko je odgovorio Lukić.

Fudbaleri

Usledio je zatim i momenat koji su svi čekali. Na binu je izašao Pavle Ninkov. Vladan Lukić mu je uručio novi dres, a kapiten Zvezde ga je ponosno obukao, izmamivši uzdahe svih prisutnih. Ubrzo je „Nine“ pozvao i svoje drugove iz ekipe, pa je svaki igrač s netsrpljenjem pokušao što pre da dođe do svog dresa. Na licima im se videlo da shvataju veličinu, ali i odgovornost koju on nosi sa sobom.

– Mnogo lepа dres – rekao je Kadu na srpskom, dok je oblačio dres.

Sad im samo predstoji da ga opravdaju.

– Neka uradimo maker deset odsto onoga što je uradila generacija koja je nosila ovakve pruge – rekao je Duško Tošić i dobio salve aplauze.

Повезане вести

5 comments

Comments are closed.