Moja Crvena Zvezda
Домаћи шампионатИнтервјуиФудбал

Просинечки: Меси је изванредан, али Инијеста прави разлику!

Роберт Просинечки

Роберт Просинечки
Роберт Просинечки
Како би Срби рекли – светско, а наше! Ово је доказ да тренер наше једне једине није тражен само од стране домаћих медија, већ да његове изјаве желе да објаве и страни новинари, а посебно шпански. Преносимо вам најинтересантније детаље из опширног интервјуа који је Роберт Просинечки дао за сајт FIFA.com.

Да ли је довољно звати се Роберт Просинечки да би се стекло поштовање од стране играча?

– Рецимо да им је моје име познато, али већи део њих ме није ни видело како играм! (смех) Моја играчка прошлост представља одређени притисак, али ме такође и мотивише да покушам да вратим Црвену звезду на онај ниво на ком је била онда када сам био играч. Свестан сам тога да је посао тренера много захтевнији од самог играња фудбала – када си фудбалер, тај притисак траје 90 минута, победиш или изгубиш и то је то, а када си одговоран за целу екипу, притисак је константан. Тренер понекад проводи бесане ноћи да би његови играчи могли да спавају мирно.

Већ годину и шест месеци седите на клупи Црвене звезде, какав је осећај сада када су се слегли утисци?

– Веома добар! Када сам почео да радим овај посао, нисам знао шта ме чека. Проживео сам предивне моменте у овом клубу као играч и најбоље што сам могао да урадим је да пробам да то поновим и на месту тренера. Ове године смо освојили Куп, а наредни циљ је титула шампиона и повратак у ЛШ. Наравно да све може бити боље него сада, али и ово што смо направили ове године није лоше.

Какав стил игре покушавате да форсирате у свом тиму?

– Изузетно је тешко определити се за један стил и рећи: Е, овако ћу да играм, поготово ако немаш средства за то. Да би се заиста неговао одређен стил, потребно је имати и играче који су најбољи на свету. Овде покушавам да играм у формацији 4-3-3 и да истичем технику, која је одувек била обележје овог клуба. Важно је побеђивати, али побеђивати због добре игре је још важније. То је филозофија клуба, и моја такође. Истина је да се угледамо на Барселону, али не можемо учинити исто што и они, јер су јединствени. Но, можемо да покушамо.

Да ли и после генерације која је 1991. постала европски шампион Балкан гаји такве фудбалске таленте?

– Наравно, али није проблем у томе. Проблем је задржати и искористити те таленте. Играч од 18 или 19 година данас не мисли о томе где може најбоље да се развије и напредује, већ о томе који клуб ће му понудити више новца. То је највећи проблем свих клубова на Балкану, што морају да продају и одричу се својих талената да би преживели. Али таленти се и даље рађају у Србији, Хрватској, Босни и доказ за то су успеси млађих репрезентација.

Је ли данас нормална појава бити хрватски тренер у Србији?

– Још увек није, али прошло је доста времена и ствари се поправљају. Време и спорт могу учинити много тога. Хрватска је моја домовина, али живот у Србији ме чини срећним, а тако нешто је изгледало немогуће пре десетак година. У Београду се осећам као код куће и никада нисам имао ни најмањи проблем због тога одакле долазим.

Са тренерске тачке гледишта, јесу ли ваше методе сличније Мурињовим или Гвардиолиним?

– Мурињо је велики тренер, без сумње један од најбољих на свету и томе најбоље сведоче резултати које постиже. Зна да помогне својим играчима да напредују. Но, ипак, Гвардиола представља успех на дуге стазе, континуираност у резултатима, тако да се по стилу и методама осећам ближи њему.

Који играч би се најбоље уклопио у екипу којом тренутно располажете?

– Када гледам Месија како игра фудбал, заиста не могу да се сетим да је ико икада радио то што он може, али фудбалер кога бих ја изабрао за свој тим, један стварно изузетан играч, онај који прави разлику на терену, ипак је Андрес Инијеста – закључио је Роберт Просинечки.

Вест можете коментарисати и на нашем форуму овде.

Повезане вести

14 comments

Mimi јун 11, 2012 at 16:24

http://www.zurnal.rs/2012/06/11/makedonac-preko-metalca-stize-do-marakane/index.html
ko je sad ovaj…sta ce nam on..imamo talentovanu decu bolje oni da igraju nego ovaj

Reply
Danijel јун 11, 2012 at 17:29

Vest nije tacna.

Reply
Lukicu,otvaraj sef :) јун 11, 2012 at 14:15

a Mesi i Inijesta su kao mali govorili Savicevic je izvanredan,ali Prosinecki pravi razliku 🙂 Kad smo vec kod Mesija i Inijeste postoje dva igraca sto su bez kluba,a koji su prosli Barsinu skolu jedan je profil igraca kakav je Inijesta,a to je Marti Riverola najbolji igrac Barselone B u par meceva koje sam gledao prethodne polusezone,a drugi je onaj Izraelac Gaj Asulin sto je pre par godina dobio silne aplauze od publike u Novom Sadu kad su igrali omladinci Srbije i Izraela kao da je Mesi,mada vazio je tad za novog Mesija,a sad je bez kluba sto ne znaci da se mogu dovesti,ali sigurno da su jeftiniji od Milijasa i Ninkovica za koje treba platiti i obestecenje i placati ih dve godine,jer levi vezni i levokrilni napadac sto bi trebali da dodju bice tu bar dve sezone sem ako ne dodju na pozajmicu sto je mozda i najjeftinija opcija,ali ne i najisplativija,jer klub ne bi zaradio na pozajmljenim igracima i morao bi iznova da trazi nove igrace sledeceg leta kad bi trebali da igramo za plasman u Ligu Sampiona i zato se mora u ovom prelaznom roku napraviti tim odnosno okosnica tima za dve sezone,a bice novca kad se udje u Ligu Sampiona.

Reply
zvezdan јун 11, 2012 at 13:57

Jedno ne razumem covek napise“ Povratak u ligu sampiona“ i dobije minus, pa stvarno ovi glodari su neizlecivi za njihovu bolest nema leka.Pa za nista naovom svetu nebih ulazio na njihov sajt

Reply
Dexa јун 11, 2012 at 11:46

Za otprilike sat vremena sleće Babalj!

Reply
milošsm јун 11, 2012 at 11:46

ne mogu da shvatim šta glodare interesuje na ovom sajtu pa se registruju…čovek napiše komentar Povratak u Ligu Sampiona….KAKO TO LEPO ZVUCI ..i dobije minus

Reply
Стефана МЦЗ јун 11, 2012 at 12:21

A ko može da shvati njihov mentalitet? Posvećuju nam više vremena nego sebi, zato nikad neće biti najveći klub u Srbiji. Nema dalje rasprave (:

Reply
Ivan јун 11, 2012 at 13:15

I od mene ce da dobije minus , ko visoko leti nisko pada . Mi nikad nismo igrali Ligu Sampiona , bas zbog nerealnih ambicija !

Reply
milošsm јун 11, 2012 at 17:13

pa ambicija je u sportu najvažnija

Reply
Collonelo јун 11, 2012 at 18:28

Jedno su ambicije a drugo su mogucnosti.Ako su nase ambicije vezane samo za titulu u prvenstvu onda def.nikada necemo proci ni 1 kolo kval.za LS. Zasto?Zato sto cemo dovoditi igrace koji su dobri samo za nase uslove.Ovako imamo ambicije trenutno za LE a ako bog da sl sezone za LS pa zato i dovodimo mng kvalitetnije igrace!Znaci bez ambicija nema ni uspeha 😉

Reply
veliki pravi zvezdas јун 11, 2012 at 11:12

Robi ostavi Asmou u tim Crvene Zvezde a reci upravi neka daju zeleno svijetlo za odlazak Borhi i neka slobodno ide iz Crvene Zvezde a Crvenoj Zvezdi je potreban izuzetno tako brz igrac i super tehnicar njega treba stavit desno u spicu Lazovica povuc u sredinu kao klasican centafor Babalj i lijevo u spicu Milunovic hajde Robi ovo bi bio bas dobar trio u napadu nase Crvene Zvezde

Reply
:) јун 11, 2012 at 11:17

De jos koji put reci Crvena zvezda -.-

Reply
njaVa јун 11, 2012 at 11:02

Povratak u Ligu Sampiona….KAKO TO LEPO ZVUCI 😀

Reply
milošsm јун 11, 2012 at 10:48

Ove godine smo osvojili Kup, a naredni cilj je titula šampiona i povratak u LŠ.

Reply

Leave a Comment