Moja Crvena Zvezda
Звездине легендеФудбал

Догодило се на данашњи дан – 5. јун

Данашњи 5. јун остао је упамћен по неколицини догађаја коју су обележили историју Фудбалског клуба Црвена звезда.

1963 године: Дебитовао је за први тим Црвене звезде прослављени голман Ратомир Дујковић. Дујковић је рођен 1946. године у Борову. Спортску каријеру започео је у родном месту као рукометни голман, а врло брзо га је некадашњи голман ФК Борово Јосип Кезди довео међу фудбалске стативе. Након екипе Борова, Дујковић прелази у млади тим Осијека, а затим се сели и на београдску Маракану. У дресу Црвене звезде наступао је до 1974. године и забележио 201 наступ. Након црвено-белог дреса, интернационалну каријеру градио је у шпанском Овиједу, а по повратку у земљу наступао је за екипу Осијека. Каријеру је окончао у земунској Галеници 1982. године. Након играчке каријере посветио се тренерском послу. Предвосио је екипе Галенике, Атлетико Зулу, Универзидад и Мериду, а био је и селектор Венецуеле, Мијанмара, Руанде, Гане, Кине (У-23), Србије (У-21) и Сирије.

1966. године: Друга Звездина звезда Драгослав Шекуларац одиграо је последњи меч у дресу Црвене звезде. Популарни Шеки је рођен у Штипу 1937. године, а од 1955. до 1966. био је узданица Црвене звезде. На 153 сусрета постигао је 32 поготка. Након Црвене звезде наступао је за Карлсруе, Сент Луис, ОФК Београд, Санта Фе, Милионариос, Америка де Кали, Париз и Српски Бели орлови. Шекуларац се након окончања играчке каријере посветио тренерском послу, а радио је у екипама ОФК Младеновац, Гватемала, Фотскрај, Црвена звезда, Клуб Америка, Атлетико Марбеља, Дејву Ројалс, Обилић и Српски Бели орлови.

1969. године: За први тим Црвене звезде дебитовао је прослављени нападач Зоран Филиповић. Филиповић је рођен 1953. године у Титограду (Подгорица), а до доласка на Маракану, бранио је боје Будућности. Са непуних 16 година дошао је у Црвену звезду и у њој остао све до 1980. године забележивши 477 наступа и 302 постигнута поготка. Након Црвене звезде наступао је за Бриж, Бенфику и Боависту. 1988. године постао је први тренер Салгеироша, а предводио је и Беира Мар, Виторију Гимараеш, Бенфику, Сампдорију и Панатинаикос. Од 2001. до 2003. године био је и тренер Црвене звезде. Такође треба напоменути да је био и први селектор репрезентације Црне Горе.

1975. године: Од дреса Црвене звезде опростио се Зоран Жота Антонијевић. Популарни Жота рођен је у Београду 1945. године, а играчку каријеру започео је у нижеразредним клубовима „21. мај“ и ИМ Раковица. 1967. године прелази у Црвену звезду за коју је наступио 429 пута и постигао 65 погодака. Од 1975. до 1977. године наступао је за солунски Ираклис где је и завршио каријеру. По завршетку каријере у више наврата је био члан стручног штаба ФК Црвена звезда. На жалост, Зоран Антонијевић је преминуо 5. фебруара 2008. године у Београду.

Повезане вести

1 comment

Чича јун 5, 2012 at 14:21

Mala ispravka! Šekiju ovo nije bio poslednji meč u dresu Zvezde. Odigrao je još nekoliko prijateljskih utakmic, kao gost. To su obično bile utakmice u toku Zvezdinih letnjih pripreme. Sećam se utakmica protiv Penjarola i protiv Benfike.

Reply

Leave a Comment