Moja Crvena Zvezda
БлоговиТима

Приче са трибине; 2.део: Долазак у Немачку и незапамћене слике у Дрездену

У другом делу прича са трибине, читаћете Тимино сећање на улазак у Немачку, незапамћени сукоб са органима реда и тријумфални излазак наших навијача из истог. Уживајте!

Када смо ушли у, тада већ уједињену Немачку видели смо да тамо још увек владају призори из соцреалистичког друштва. Прво по возном парку (један фолксваген или БМВ па 4,5 Трабанта или Вартбурга), а онда и по шмеку који се осећао. Далеко је то било још од оних призора уређене и богате земље коју смо виђали раније у западној Немачкој. Релативно брзо смо стигли у Дрезден и аутобуси су се паркирали испод моста, поред неке реке. Река се звала Лаба (или Елба како су је Немци звали). Ми смо се искрцали и кренули мало да се прошетамо кроз град.

Делије у Дрездену

Пуно је прича било тих недеља пре утакмице о источно-немачким скинсима и о ватреном дочеку који ћемо имати у Дрездену. Ми смо се због тога наоружали и свако од нас је имао бар бакљу или ракету. То су оне ракете које су јако опасне и које су у то време у Грчкој редовно односиле животе. Кренуло је нас 5-6 у шетњу кроз центар. Није у Дрездену у то време било ама баш ништа да се види. Дрезден је био тотално уништен у савезничком бомбардовању 1945. године и био је потпуно нов град, грађен у соцреалистичком стилу. Кажу да су 1945. године падали теписи бомби и да је ваздух толико ужарен био да су људи покушавали да спас од врућине потраже у реци. Кад су дошли до реке видели су да она кључа колико је била врућа. Дресден је био тотално срушен и цео поново изграђен. Од старог града остала је само једна срушена црква коју су оставили такву као успомену на те дане.

Прошетали смо се једно сат времена по центру и с времена на време виђали скинсе како нас снимају и меркају, али се нисмо бојали, јер смо стварно добро били наоружани. Могла би за нас да буде опасна једино нека повећа група. Доста смо се дрско, гласно и безобразно понашали и видело се да јако нервирамо Немце, који нису стисли муда да нас нападну. После једно сат времена смо се вратили до бусева да узмемо карте за утакмицу и тамо чули од неких наших да су имали проблема са Немцима који су их цимали. Вероватно су то били они исти који су и нас видели. Дошли су неки момци који су видели веће групе скинса у центру. Такође, један је рекао да је чуо да је у центар дошла и наша главна група. Ми нисмо хтели да се одвојимо од тог места јер смо около већ видели да смо снимљени и да само чекају да се одвојимо од заштите полиције која је ту била и да нас онда вероватно нападну. Требало је некако доћи до наше групе и спојити се са њом.

Договорили смо се да пошаљемо Жику таксијем да их нађе и доведе. Речено – учињено. Отишао је Трабантом који је био такси и вратио се после 15-ак минута. Видео је наше и рекао им у каквој смо ситуацији, а они су рекли да долазе. Рекао је да је тамо у центру тотални хаос и да наши ломе шта стигну и бију кога стигну. Казао је да их има око 100, да су жестоко наоружани и да су направили тотални хаос. Рекао је да је све време док је био са њима трајала туча са полицијом којој се изгледа није допало што они разбијају шта стигну. Док нам је он све то причао, на једно 300 метара одатле је хукнуло нешто и видео се тотални хаос. Мислили смо да је можда већа група Немаца кренула на нас јер је између нас и те групе била полиција, која им није дозвoљавала да дођу према нама. У ствари, само покушавала да им не да, јер је група коју смо видели у даљини била добро наоружана и напредовала је према нама. Ми смо моментално почели да хватамо камење и штангле које смо могли да нађемо ту. Када се група приближила на педесетак метара од нас, укапирали смо да су то у ствари наши који се туку са полицијом да би дошли до нас.

Када смо то видели ми смо кренули тим пандурима са леђа и почели да их гађамо камењем. Пандури су били изненађени одакле сада камење на њих са леђа и почели да беже у страну, а полиција која је била око нас је хтeла да нас спречи у томе тако да је настао тотални хаос. Била су 4 реда навијача и полиције. Прво наша већа група која напада полицију, иза које се налазимо ми, а иза нас још једна група полиције. Никад у животу се такве слике нису поновиле. Стотинак наших, сви са летвама и металним штанглама, а пандури у пуној опреми. Наизменични јуриши и узмицање. Један наш је чак и скочио у реку кад су га пубови појурили. Тукли су Турци, али су тукли и Срби. Било је доста повређених и међу нама, али и још теже међу полицијом. У једном тренутку смо се спојили са нашима и даље наставили са њима. Општа макљажа је била баш поред аутобуса и кад смо кренули даље, полиција је остала поред бусева, а ми наставили једном улицом даље сами.

Не знам зашто су стали, тек у једном тренутку смо се нашли без пратње полиције. Ишли смо улицама и правили прави хаос. Десетине разбијених аутомобила, пребијених људи (чак и јаханих), разбијених локала и свега на шта смо стигли. Како смо се приближавали стадиону све је било више полиције, а ми, ваљда задовољени, полако се смиривали. Нигде, буквално целог дана, нисмо видели ни једну већу групу нациста или скинса о којима се толико причало. Али је зато била многоооооо добра шорка са пубовима. Стигли смо пред стадион и кренули да полако улазимо на стадион.

Своја сећања на овакве догађаје пишите и на нашем форуму

Први део

Повезане вести

31 comments

rep јун 3, 2012 at 19:00

to je bila zvezda sa pravim rukovodstvom a ne sa ovi sad koji proglasavaju derbi sa kragujevcem dok nisu bili zvezda je igrala derbi sa realom barsom milanom sa uradise od evropskog giganta jadan klub gdje rijec vodi lukic i bagra

Reply
Cigani... јун 2, 2012 at 19:07

HOCEMO JOS !!!!

Reply
Saša јун 2, 2012 at 16:29

Ово је једно славно поглавље у историји Звездиног навијачког покрета. То је заиста био талас који се није могао зауставити. Треба да се зна да смо тих година покорили Европу не само на спортском него и на навијачком терену. Да би ти у навијачком свијету неко нешто признао морао си да радиш и овакве ствари (заузимање туђег центра града) о којима Тима пише. Слажем се да није неко јунаштво јахати пролазнике али ту је требала да буде група која би их штитила а која је у то доба важила за једну од опаснијих у Европи. Није изашла на црту и то је то. Ти момци тада су били слабије организовани од ових данас али имали су велико срце и неограничену љубав према Звезди. Све што су радили, радили су из те љубави. Добро или лоше, просудите сами.

Reply
SRBB јун 2, 2012 at 19:53

Не бих да звучим као неко ко напада старе вредности и трибину, која је и тада била међу јачим у свету..
Али колико год неки били носталгични , данашња трибина је далеко организованија..
-Имамо своје песме , а не препеве туђих навијачких песама.
-Носимо своја обележја и не морају бабе да нам плету Звездине шалове и мајице..
-Познати смо као борци против „модерног фудбала“ (који додуше тада није постојао) и имамо пријатељство са разним трибинама и народима..
Тих година су људи имали и паре.. нису били у страху за живот, па су се многи возили ауто стопом до разних места у којима је играла Звезда… Било је ту људи који су престали да прате Звезду, како су изостали велики успеси и када је кренуло пропадање нашег клуба..

Reply
анонимус јун 3, 2012 at 00:20

Све је то фино пријатељу али тада је трибина примала по 30000 људи и навијало се пуно емотивније. Препјевавале су се ко зна које и чије мелодије али сви су драли грла. И звучало је брате, да се не лажемо баш добро. Нико нас није анимирао већ смо знали шта треба да радимо и драли смо се ко луди. Било је и више емоције у свему томе, данас многи као да “механички“ одрађују посао и мрсе себи нешто у браду тако да их ја на 2 метра поред не чујем а ми смо грмили по пар сати пред утакмицу. Пошто сам из ЦГ не памтим да сам отишао на утакмицу а да нисам промукао. Вратим се кући и буквално 2-3 дана не могу нормално да причам. Шалове смо набављали како год смо знали. Можда теби личе на бабине али то је тада тако било.
Наравно, сад је то мало другачије и драго ми је што трибина напредује али тада су конкуренција биле много озбиљне групе и домаће и стране. Сад су гостовања масовнија али су у суштини излети а некад је то било мало другачије. Па у Прагу су везали 100 људи за 15 минута а прочитај овај текст па види да ли би неко тада могао да веже екипу (немој само мислити да им полиција није била обучена и спремна). Организација је сад доведена готово до савршенства али тада људи који су водили трибину нису могли да рачунају на интернет, мобилне телефоне, ФБ и остале олакшице. Па замисли само шта је то кад имаш нову пјесму а бар 10000 људи на трибини је први пут чује. Ајде ти то организуј. А данас пјесме излазе ко да смо неки бенд и сви их знају већ за 3 дана, чак и они у Аустралији. И то чим прође пар утакмица пјесма почиње да “смара“. Еј, смара!?! Зато немамо наш “ ју невер вок алоун“. Кажу да их сад смара и “птлн“ уз кореографију а то не да грми него откида. Нисмо ми ту ради себе него да дижемо играче а тврдим да аида боље диже адреналин него рецимо “сваке ноћи сањам ја“ па нека је оригинал трејд марк по сто пута….
Нећу више јер ће испасти да данас ништа не ваља а није тако. Напротив, одлично је и респектује нас читав свијет. Свака част свима, хвала за мобилизацију и све остало али оно је било жестоко, срчано, спонтано, звездашки, са му*има и из огромне љубави. Нешто чему се и данас тежи.
Ајде поздрав брате па да се и даље препиремо ко је био већа елита:)))

Reply
Бранислав јун 3, 2012 at 02:36

Данас је видан напредак када је у питању организација трибине, али управо је екипа из тог времена направила неке темеље на којима је развијана навијачка група. Што се тиче навијачких реквизита, шалова, не бих се сложио да су их бабе плеле. Техника је отишла напријед у свим сферама, па тако и у изради навијачких транспарената.
Ипак, некада је Маракана примала близу 100.000 људи, сам СЕВЕР око 30.000 ….па кад грунемо, имам утисак да се небо пара, а скандирање да се чује до марса. Иако су изостали успјеси, и даље сам луд за Звездом, и не бих се сложио са тобом да су неки престали пратити Звезду из тих разлога. Са Звездом се рађа и умире 😉 , запамти то!
Знаћи СЕВЕР јуче, СЕВЕР данас и СЕВЕР сутра су из исте приче!

Reply
Тима јун 6, 2012 at 11:12

Апсолутно тачно све што си рекао. али сада је 2012 а тада је била 1991.
а да није било 1991. да ли би била оваква 2012.?

Reply
MILAN KG јун 2, 2012 at 16:24

nacisti nisu mogli sportski da podnesu poraz pa su pravili sranja

Reply
Joca јун 2, 2012 at 16:07

Прича је одлична и пре свега истинита, ово може бити чудно само онима који никад нису искусили годтовање у Европи или неком граду у Србији где постоји група која је спремна на сачекуше и фајт… Сетите се како су наше људе изболи у Солуну навијачи ПАОК-а кад смо гостовали Арису, Делије су врло поштована и јака група и многи баш желе на нама да се докажу и нападима на наше навијаче. Напад на Делије, али неуспешан покушали су да изврше и навијачи Леха из Познања након гостовања у Гроцлину па су их наши јурили по аутопуту и превртали им аутомобиле… Е сад ово у Дрездену (тада окарактерисан као град фашиста) је било специфично, причао сам са Жаретом Швабом тада једним од редовнијих и учесником овог двочасовног фајта, нашима је било у глави ало ови су нам палили и бомбардовали земљу, стрељали децу у Крагујевцу, а онда их тамо још дочекали скинси и није било те силе која ће спречити наше (то је оно кад се Срби сложе), чак су одваљивали тарабе и даскама и штанглама чистили све пред собом до стадиона…

Reply
lpool јун 2, 2012 at 15:57

Ovo klinci nece shvatiti.. Napravice neku glupost i izbacice nas i evropskih takmicenja. SRAMOTA !!

Reply
SHERIFF јун 2, 2012 at 15:40

Da li se danas igra basket finale oly-pao?Neki dobar link za Arenu?

Reply
Milan јун 2, 2012 at 15:58

У 18.00

Reply
Luka јун 2, 2012 at 15:23

Poenta teksta nije da podstice nasilje vec da opise mladjima sta se sve desavalo. Sve one stvari koje su se prepricavale, a nikad nisu bile recene do kraja. Istorija se ne moze promeniti, ali je mi svejedno ucimo u skoli. Po rezonu nekih, onda ni nasa prosveta ne bi trebala da ubacuje nikakve dogadjaje u kojima ima ubijanja, ratova, nasilja u skolsku literaturu i udzbenike…
Prica je fenomenalana! Hvala Timo.

Reply
Realan јун 2, 2012 at 15:34

E ti si najjaci poistovecujes prvi Srpski ustanak sa huliganima u Drezdenu.

Reply
Александар јун 2, 2012 at 15:39

Једни су табали нацисте, други Турке. 🙂

Reply
Теша_Делија!!! јун 2, 2012 at 15:40

Kakav prvi srpski ustanak, ko je pomenuo to??

Reply
Александар јун 2, 2012 at 15:52

Реалан. :Р

Reply
Luka јун 2, 2012 at 15:54

Nigde nisam pomenuo ustanak, niti mora da znaci da se odnosi samo na dogadjaje iz nase istorije. Jel nije na primer ubistvo Cezara svirepo, pa opet ne znaci da deca u skoli to ne uce(nije bitan Cezar vec primer)? Jel to znaci da onaj ko uci o tome potencijalno postaje ubica? Glupo je generalizovati stvari. Svako odlucuje o svojim potezima u zivotu i sugrno ga prica jednog veterana tribine nece naterati da promeni svoje stavove za sekund. A ako postoji onaj na koga ce uticati, na njega ce uticati i onaj deo sa crnom hronikom u bilo kojim denvnim novinama, gde se svakoga dana procita nesto monstruzno!

Reply
Kolčak_RS јун 2, 2012 at 15:17

Zbog ovakvih tekstova pocecu cesce da posecujem ovaj sajt.
Pozdrav Timi….

Reply
Александар јун 2, 2012 at 15:00

Да напоменем једну ствар. Захвални смо Тими што нам је изашао у сусрет, јер је ово део историје клуба и навијачке групе. Због тога нисмо желели ништа да мењамо, већ смо од речи до речи објавили текстове.

Треба схватити и то да су тада била другачија времена, да је у Немачкој била специфична атмосфера због подела исток/запад, да је навијачки менталитет био другачији, односи са Немцима другачији, јер је прошло свега 40-ак година од рата, нациста је још било, а Дрезден је био један од центара.

Ово никако данас не би било изводљиво, нити би постојали мотиви за тако нешто.

Уосталом, шта да вам причам, видели сте шта се десило на самом стадиону, утакмица није ни завршена. 🙂

Reply
czbg јун 2, 2012 at 14:47

ciganin sam to ne menja stvari… MI SMO CIGANI,NAJJACI SMO!

Reply
aleksandar јун 2, 2012 at 14:43

veliki pozdrav za timu od delija iz despotova!

Reply
kiklop јун 2, 2012 at 14:40

Smarate sa ovim delovima,dajte sve odmah.

Reply
cigan јун 2, 2012 at 14:38

Одлично! Одушевљен сам, био би лијепо кад би сваку седмицу објављивали по једну причу овог типа. 🙂

Reply
Драган јун 2, 2012 at 16:35

Потрудићемо се 🙂 Односно, Тима ће 🙂

Reply
Kajzer Soze јун 2, 2012 at 14:37

sa ove tacke gledista deluje kao zanimljiva prica ali nista pohvalno… Ne znam u cemu je junacki gest jahati prolaznika u Drezdenu???

Reply
Dante јун 2, 2012 at 15:05

Pitao bih samo autora teksta, sta bi bilo da dodje neki Nemac u Srbiju i da jase tvog brata, oca ili koga vec? Da li bi ti i to bilo herojski i junacki? Prosli deo mi se jako svideo, ovaj je sramota. Mogli biste admini da uvedete cenzuru malo na ovaj tekst, ima ovde i klinaca koji citaju sve ovo…

Reply
Goran јун 2, 2012 at 15:16

Da brate, ovo je kao da smo pripadnici nekog neartikulisanog pokreta koji bije žene po ulici. Sramota.

Reply
123 јун 2, 2012 at 15:48

Гледајући сада на ову ситуацију,све ово је катастрофално,али то су била друга времена,када се више ценило која група је боља по хулиганизму,него по навијању.У то време није могло ни да се замисли гостовање без разбијања,нападања свих редом,обијања пумпи и проф+давница…Данас је то све другачије,па се нпр. на гостовањима Делија као највећи прекршај сматра писање графита или лепљења налепница по саобраћајним знацима.Кажем,друго време је тад било,али требају људи да прочитају како је некад све изгледало.

Reply
Milan јун 2, 2012 at 16:03

Ко је мало старији,сећа се како су се њихови навијачи понашали на Маракани.Било је крцато,више људи него против Бајерна.Били су баш близу нас.Тада су гађали навијаче на истоку и југу.Грували су са неким петардама,одприлике као сада топовским ударима…

Reply
Влада Тошић јун 2, 2012 at 14:31

Fenomenalna ideja, ali bolje malo redukujte pricu. Sajt ima veliku posecenost a ova prica ne daje bas lep primer mladjima…

Reply

Leave a Comment