Moja Crvena Zvezda
Домаћи шампионатФудбал

Најава: Црвена звезда – Слобода

Crvena zvezda - Sloboda
Crvena zvezda - Sloboda
Crvena zvezda - Sloboda

Нека буде борба непрестана. Нека буде што бити не може!
Почиње последња етапа ове сезоне. Ми се налазимо на истом колосеку, као и на почетку пролећног дела. Све мисли су усмерене на финале Купа, и делује да ће свака утакмица до тог финала бити припрема. Киксеви из првог дела, чудне одлуке, људи у црном и жутом, нечији комплекси су нас одаљили од титуле пету годину, али ја и даље верујем. Роби може много, овај тим може много.

Наш наредни противник је јако чудан. Звали су се Слобода Поинт Севојно, а данас су вратили старо име Слобода Ужице. Прошле сезоне су имали два имена, били из једног града, а своје утакмице играли као домаћин у другом граду, Лучанима, за који смо установили да нама и Борхи употпуности одговара. Бивши клуб настао је претпрошле године спајањем Слободе из Ужица и Севојно Поинта, такође из Ужица или правилније речено, из села Севојно које припада граду Ужицу.  Након пар безуспешних сезона, под покровитељством града Ужица, да се домогне Суперлиге, покренута је иницијатива о фузионисању ФК Слободе са ФК Севојном, које је управо, после пар успешних сезона дошао до Супер лиге. 24.јуна 2010 године на одвојеним скупштинама оба клуба, донета је одлука о припајању и стварању једног новог – Слобода Поинт Севојно. Све то да би град Ужице, коначно био на фудбалској мапи Србије. Али оно је практично тек сад себе уписало. Слобода је основана 1925. године, а оснивач је исти који је основао и Раднички Ниш, Милош Марковић.  Иницијативом ужичких радника у пролеће 1925. године основано је спортско друштво под именом Ужички раднички спортски клуб Слобода. Оснивачи су били Милош Марковић (две године раније основао и нишки Раднички) и Јосип Шибер. Иако формирано као друштво спортова, фудбал заузима централно место. Прву званичну утакмицу Слобода је одиграла 24. јуна 1926. године против Младог радника из Крагујевца, данашњег Радничког, а меч је заврешен „нерешено“, 2:2. 1929. године, клуб је учлањен у Југословенски ногометни савез и Радничку спортску заједницу. Финансијски разлози су утицали да клуб почетком четврте деценије прошлог века не учествује у званичним такмичењима, већ је углавном играо пријатељске мечеве. Идеје комунистичког покрета имале су упориште и у Слободи, па полиција забрањује рад клубу. Као наследник, убрзо се оснива УСК Грађански коме прилази и постојећи клуб Ера. 1938. године следи нова забрана рада, а годину дана касније се клуб обнавља под именом Будућност, међутим под тим именом није ни заживео, јер је убрзо уследио рат. У окупираној земљи, није деловао, а многи фудбалери учествују у одбрани земље. Из рата се велики број њих није вратио. 5. маја 1945. године клуб се обнавља под старим именом. Већ следеће године Слобода постаје првак округа а следе сезоне у првенству Србије. Реорганизацијом је затим сврстана у Крагујевачки подсавез. До 1947. игра мечеве у Крчагову а затим прелази на нови стадион на Беглуку, где игра под лампионима прву ноћну утакмицу са београдским Металцем.

Вратило се Ужице на фудбалску мапу. Одиграли су и претходну, играју добро и ове сезоне. Реновиран стадион, у новом руху спреман за нове битке. У зимском периоду остали су без најбољих играча Максимовића и Касалице, који су појачали нас, Пртењак је постао нови члан узбекистанског Тараза који тренира наш Љупко Петровић, а Голочевац је отишао у Хајдук из Куле. Нова лица под “Беглуком” су искусни стрелац Предраг Ранђеловић, повратници из Ирана Бојан Бељић, бивши фудбалер Јагодине и ОФК Београда, и Младен Лазаревић, бивши члан Земуна и “комшија”. Налазе се на деоби петог и шестог места, како су и завршили претходну сезону, са 38 бодова. Имају само четири бода мање од треће позиције и реалне шансе за излазак у Европу. Занимљиво је да је Слобода једини тим чији тренер Љубиша Стаменковић је на клупи клуба већ четврту годину! Узимајући у обзир и мандат на клупи Севојна. Самопрокламовани најбољи тренер у Србији, осим својих бомбастичних изјава, може да се подичи и заиста великим успехом, оно што, за сада, ником у Србији није пошло за руком.

ЦЗ Н С
Београд :     2 2 0 0      6:1
Ужице :        4 3 1 0     10:2
Укупно :      6 5 1 0      16:2
•    Слобода је своје мечеве прошле сезоне као домаћин играла у Лучанима. Само мечеви са Слободом

19. фебруар 1967. године је најзначајнији датум у историји Слободе. Тада је Црвена звезда гостовала у Ужицу по први пут, у 1/16 финала Купа Југославије/Маршала тита и победила тек после продужетака, 2:1. Забележено је да је било присутно 14.000 гледалаца, највише икад у Ужицу. У Београду, на “Маракани” први сусрет је одигран 17. фебруара 1996. године, када смо голом Небојше Крупниковића из једанаестерца, славили 1:0.

Nemanja Vidić
Nemanja Vidić

Од играча има доста занимљивих који су носили дресове оба клуба. НемањаВидић и Срба Стаменковић су рођени Ужичани и поникли су у школама Слободе, па прешли у школу Црвене Звезде. Никола Максимовић и Филип Касалица су носили Слободу до јесени, сада су весници Звездиног пролећа. Петар Кривокућа, Милан Живадиновић, Милован Ђорић, Мирослав ПавловићПавика, Зоран Његуш, Иван Вукомановић

Две недеље су као две године, али прошло је и то. Проћи ће све, али само Звезда траје. Сија над нама, осветљава пут, води нас. Брат до брата, песма Звездина до нове победе. Нису нас сломиле ове тешке године, сад нас још има више због тебе!

Црвена звезда – Слобода,  субота 21. април 2012. 18:00х, Јелен Супер Лига 25. коло 2011/2012, стадион : „Маракана“, Београд. Директан пренос Прватв.

Повезане вести

16 comments

kure апр 21, 2012 at 13:51

Drugari,ima li iko link za gledanje utakmice,posto je prenos opet na PrvaTV?!

Reply
Ariljac апр 20, 2012 at 22:02

I kad vidim koga sve Robi hoce i kakve igrace dovodi,dodje mi da podavim poneke koji ga pluju!! Al samo ponekad… 😀

Reply
Miljan апр 20, 2012 at 21:26

Filip Knezevic 100% dolazi, on ceka Zvezdin poziv jos od proslog leta i najavljuje ovaj transfer preko svog facebook profila vec dosta dugo! Potpisuje za Zvezdu neposredno posle finala Kupa!
Sad ce i Zvezda imati svog Givanilda Hulka 😀

Reply
miloš апр 20, 2012 at 21:48

ae pusti link njegovog profila please…hvala unapred!

Reply
Miljan апр 20, 2012 at 21:58

http://www.facebook.com/profile.php?id=1175944350

nisto hvala no sutra da si mi na stadionu 🙂

Reply
czvpop апр 20, 2012 at 20:54

Ako je tacno da dolaze mali Knezevic i Pauljevic, a odlaze Lazovic i Mikic, ja pocinjem da verujem da ovaj Lukic konacno shvata neke stvari… Samo mi nije jasno zasto to od pocetka nije radio, vec je morao da uvidi greske tek posle vremena, tj. da se uci predsednikovanju na nama, ali sta je tu je… Nije on ni uradio toliko losih stvari osim rezultatskih, a to je svakako najvaznije… Podvlacimo crtu, ako ne bude drugih kandidata, pa i ako bude a oni budu kopije Tane, Toplice itd…ja sam za to da Lukic ostane predsednik… Ja oduvek zelim da u Zvezdi igraju nasa deca, ili tudja deca, ali Srbi…nisam nacionalista, svakako bih voleo da napravimo Bragu ili Sahtjor, ali mi nemamo novac za to i onda se moramo okrenuti sebi… Nase trziste je izuzetno bogato, mnogi od ovih klinaca po nasoj ligi i ne mogu da se dokazu kada im ekipe parkiraju autobus protiv nas…tek se dokazuju ako dodju u nas klub… Sto se tice ovih dvojice (sto su nam zelje na leto), jedna stvar je sigurna, to su mozda i najbrzi igraci u ligi…a kada takve uparis na jednoj strani, a tezis ofanzivnom stilu fudbala, to prosto mora da bude dobro… Uzecemo pare za Lazovica pre svega, pa i za Mikica nesto, a za mnogo, mnogo manji novac dovesti dva odlicna igraca koja u nasoj filozofiji igre mogu da budu od velike koristi… Kazem mogu da budu, jer niko ne moze da garantuje kako ce se oni uklopiti i kako ce se pokazati, to je jednostavno na njima…a na upravi da ih dovede. Samo mi je krivo sto se ovaj zimski prelazni rok i ovo sto se sprema na leto nisu desili ranije, mozda odmah po dolasku Robija, mada je i to bilo kasno… No dobro, nema vise kukanja, gledamo napred, pobedili smo ove 2 puta i dokazali im da su talentovana deca mnogo bolji recept od polovnih staraca i stranaca, samo se nadam da frizura and company nisu to uocili i da nam ne otmu ove igrace, jer su realno finansijski dosta stabilniji a i igrace kvalifikacije za LS. Ja sam mnogo srecan covek ovog proleca, moja Zvezda konacno radi prave stvari i koliko god me nerviralo demagogisanje Lukica i uprave, prepucavanje, izgovori i sl. mora da se prizna da su se dozvali pameti i poceli da misle glavom a ne da idu emocijama i da ovo ide na bolje…

Reply
Steva апр 20, 2012 at 22:37

slazem se, samo ja bi hteo da budemo kao Bilbaooo a ne sahtjor ili braga

Reply
van basten апр 20, 2012 at 20:47

sta ovaj fudbalski savez komplikuje.neka vrate staro pravilo a to je finale kupa u dve utakmice.samo neka se zrebom odredi gde se igra prva utrakmica a gde revans i to je to.ako finalisti nisu iz beograda imace prilike da jednu od dve finalne utakmice igraju na svom terenu.finalisti sigurno nece otkazivati domacinstvo.neverovatno koliko je prosto.

Reply
Filip апр 20, 2012 at 19:04

http://www.mozzartsport.com/vesti/filip-knezevic-pred-vratima-marakane extra bi bilo ako dodje on i pauljevic desno to ima da ore 😀

Reply
era апр 20, 2012 at 19:48

Uf, odlicno. Jos kad bi Pauljevica doveli 🙂

Reply
Aleksandar апр 20, 2012 at 20:00

On i Pauljevic su brzi ko munja. Extra tandem.

Reply
Raka Delija апр 20, 2012 at 18:13

http://www.mondo.rs/s241733/Sport/Fudbal/ZVEZDA-_Dajte_nam_finale_bice_spektakl.html
Kad su grobljani mogli da igraju finale kupa pre tri godine na svom stadionu možemo i mi na našem.Siguran sam da će nas biti 50 000

Reply
comi апр 20, 2012 at 17:42

Nema tu 5 golova igrace bunker.0 do 2 gola

Reply
milos 90 апр 20, 2012 at 17:30

Ocekujem pobedu ,najmanje 3-0,a verovatno i vise 😀
DOlazim SIGURNO NA TEKMU!!! ALI 100000000%!

Reply
Zvezdaš апр 20, 2012 at 15:30

Urednik ovih redova stavio je znak nepostojećeg kluba „Sloboda Sevojno. današnji klub se zove samo Sloboda. Takođe je postavljen pogrešan grb našeg rivala. U donjem delu teksta ispravan je grb. Inače očekujem katastrofu Slobode na marakani sa najmanje 5 golova razlike u korist velikana Zvezde!

Reply
Boris апр 20, 2012 at 17:16

Objašnjena je istorija Slobode u tekstu. Kako su se zvali prošle sezone i zašto i kako se zovu danas. Grbovi su promenjeni.

Reply

Leave a Comment