Moja Crvena Zvezda
ИнтервјуиФудбал

МЦЗ Интервју: Милан Бишевац

Milan Biševac u dresu Crvene zvezde
Milan Biševac
Milan Biševac

Члан је последње генерације која је донела титулу на „Маракану“ и усрећила нас. У периоду када је играо за нас, „комшије“ су молиле за мању разлику, а он немилосрдно ‘хапсио’ њихове нападаче. Наша одбрана је била стуб, а од зимског сна о Европском пролећу, делиле су нас секунде. Имао је вртоглави успон за само годину дана. Чак је и бранио. Данас је један од покретача симбола града светлости. Иако су у Париз дошла, по именима, звучнија појачања, они најбољи се одмах издвоје. Имали смо задовољство да попричамо са једним од љубимаца навијача, о нама, Паризу, Анћелотију… за сајт МЦЗ – Милан Бишевац!

Не дозвољава да га повреде ометају, блиста у дресу „Светаца“. У јануару је био играч месеца остављајући иза себе бројне звезде француског фудбала. Повратак у репрезентацију, спречила је повреда. Одмах смо хтели да уверимо да је сада све како треба.

Милане честитке, све најбоље. На почетку, колико је повреда била озбиљна, јел сада све ок?

МБ: „Биле су две, сада је све супер, хвала Богу. У пуном сам тренингу и одлично се осећам. Али, хајде да причамо о ведријим темама.

Неизбежно, како је радити са Карлом Анћелотијем? Шта га издваја као једног од најбољих тренера света? Какви су били утисци када си сазнао да ћеш радити са њим? Какве савете добијаш од њега?

МБ: „Велико задовољство је радити са једним од најбољих тренера света. Његове титуле и трофеји све говоре о њему, топ ниво. Води рачуна о сваком детаљу, дисциплини…када сам сазнао да ће Анћелоти и дефинитивно постати тренер ПСЖ-а, знао сам да могу још више да напредујем. Углавном, Карло саветује да не улазимо беспотребно у проблематичне ситуације, да играмо што једноставније и да кроз пас игру освајамо простор.

Хавијер Пасторе? Велико појачање, бомба прелазног рока, какав је играч Аргентинац, како је играти са њим?

МБ: “ Пасторе је доведен као велико појачање на почетку сезоне. Сви знате да је то био један од највећих летњих трансфера. Велики је играч заиста, зна све са лоптом, све може. Тренутно није у оној форми као са почетка шампионата, навијачи то примете и велики је притисак на њему, на свакој утакмици. Надам се да ће успети да прегрми пад у својој игри и да ће нам бити од помоћи до краја шампионата.

Ти си поново на позицији десног бека, после дужег времена. Снашао си се феноменално, један си од најбољих појединаца Парижана. Почео си као задњи везни, адаптирао се као штопер, сада играш десног бека. У нашем дресу си играо десног бека против ПСВа, која позиција је за тебе најбоља?

МБ: “ На почетку сезоне доведен сам да као штопер играм у тандему са 

Leonardo i Milan Biševac na predstavljanju
Leonardo i Milan Biševac na predstavljanju

Саком, али како је клуб доводио играче попут Лугана и Алекса, који су штопери такође, појавила се конкуренција на том месту. Обзиром да ми није страна позиција десног бека, јер сам играо како у Звезди, тако и у младој репрезентацији, прекомандован сам уз десну аут линију. Али, опет понављам све зависи од тактике коју Анћелоти замисли. У недељном класику, великом дербију против Олимпика из Марсеља, играо сам централног дефанзивца са Алексом. Ту се и најбоље осећам, та позиција ми најбоље лежи, али професионалац сам и спреман да одговорим на сваки захтев тренера, без поговора.

Да ли ПСЖ може до титуле?

МБ: “ Нећемо се предавати до последњег кола, све док има наде верујемо да можемо први проћи кроз циљ. Све очи јавности упрте су у нас очекујући да после 20 година вратимо титулу у град светлости.”

Јел ПСЖ пројекат на дуге стазе или бљесак на један период, како медији у Француској гледају на то? Да ли можемо да очекујемо још неки бомбастичан трансфер на лето, да ли је реално да ти можда Кака буде саиграч?

МБ: “ Када клуб доведе доста играча на почетку сезоне, када се најављују нова појачања за летњи прелазни рок, онда то свакако не може да буде бљесак за краћи период.  Свакако да можемо очекивати неко од бомбастичних појачања на лето. Клуб је припремио више од 100 милиона € за нова појачања. Ко ће то бити, заиста не знам. Помињу се Тевез, Суарез и Кака, али заиста не знам, видећемо на лето.“

За крај приче о “Свецима”, гледали смо мечеве са Лионом и у недељу ‘француски класик’ са Марсељом. Сјајни мечеви, поготово против Лиона.

МБ: “Да, заиста су били фантастични мечеви. Доста голова, таман да се разбије стереотип како је француски фудбал тврд и са мало голова. То заиста не мора да значи, овде се игра чврст фудбал и борба за сваку лопту је битна. Али, морам да се осврнем на велики дерби са Марсељом, чувени “Класико” како га овде називају. Тај меч за нас је дошао у заиста  незгодном тренутку, после пораза од Нансија. Били смо свесни да сваки резултат осим победе је неуспех, јер смо знали да Монпеље има исти број бодова и утакмицу мање. Заиста када истрчите на терен осећате тензију, притисак важног меча. То је био мој први “Класико” и пресрећан сам због победе.”

Најбитније – Да ли пратиш Звезду, како коментаришеш ситуацију у клубу? Члан си последње генерације која је освојила титулу, шта мислиш о наставку сезоне?

Milan Biševac u dresu Crvene zvezde
Milan Biševac u dresu Crvene zvezde

МБ: “ Звезду доживљавам као део себе. Звезда је део мене. Пратим српски фудбал, наравно. Највише моју ЗВЕЗДУ и тешко ми падају ове године без трофеја као и сваком Звездашу. Имамо доброг тренера, младу екипу и најбоље навијаче на свету. Звезда хоће трофеје и мора да узима титуле. Пет година без титуле је превише. Свим срцем сам уз мој клуб. Успех у Купу је заиста велики и ови млади момци су показали да имају квалитет и карактер. Победити партизан у два меча, тако убедљиво на крају, заиста није мали успех. Нека играју до краја сезоне максимално, никад се не зна. Чудан је фудбал ,лопта је округла. Предност “комшија” је заиста велика, али има још један дерби и треба се борити до краја. Јер ипак, када вам на срцу стоји Звездин грб, онда знате шта вам је чинити на терену“.

Како си се осећао као голман против Либереца?

МБ: “Ух, Либерец! Јако чудна утакмица. Баш смо се спремали за ту

Kao golman protiv Slovana iz Libereca
Kao golman protiv Slovana iz Libereca

утакмицу, верујући да можемо надокнадити минус из Чешке и онда вам се деси ситуација са почетка меча и све крене како не треба. Па, необично је када ставите рукавице и станете на гол, али таква је била ситуација, па сам преузео одговорност. Само да Анћелоти не прочита ово, па да не размотри и ту опцију, хахах”, уз усмех одговара Милан.

Пар пута се помињао повратак, колико си заиста био близу тога? Да ли имаш у плану да се вратиш у Звезду једног дана, можда да завршиш каријеру?

МБ: “ Искрено, вуче ме да се можда вратим у Звезду и одиграм макар 6 месеци, али сада то није реално. Тек сам потписао за ПСЖ, мада никад се не зна. “

Да ли си у контакту са неким од бивших саиграча?

МБ: “ Јесам. Са Жигом, Пантелићем, Видом (Видићем), Дексом (Деки Станковић), Перкетом…”

Репрезентација? Како видиш неуспех у квалификацијама, шта мислиш о наредним? Да ли се надаш повратку у репрезентацију после повратка на терен? Михајловић као селектор?

МБ: “Репрезентација? Ухх.. имамо сјајне играче, велике. Сви играју у великим клубовима, имамо предуслове, али никако да се направи неки добар резултат. Велики неуспех и катастрофа што нисмо отишли на Европско првенство, а имамо екипу за то. Година је била јако чудна, вратили смо се из „мртвих“ и дошли смо у позицију да сами одлучујемо о нашој судбини. И када је требало можда смо одиграли и најлошију утакмицу против Словеније. Атмосфера око репрезентације није била сјајна, а сви знају разлоге. И увек почињемо од нуле, али остајем оптимиста да долази боље време. Моје је да играм најбоље што умем, а на селектору је да одлучи. Михајловић? Свакако млад, перспективан ,амбициозан тренер. Сви знамо да је радио са Манћинијем у Интеру и да је потом самостално водио Фиорентину и Катанију доста успешно.”

Како ти изгледају почеци каријере из садашњег угла? Имао си вртоглави успон за само годину дана, потом си играо за нас, сада си у ПСЖ?

МБ: “ Па сада када вратим филм и сетим се каријере, која хвала Богу још увек траје, могу да кажем да сам задовољан. Кад се сетим Милиционара, БАСКа, па Бежанија, Железник, Црвена звезда, Ланс, Валенсијен и сада ПСЖ, кажем да је све било баш муњевито.”

Да ли имаш неку порука за наш сајт, за наше навијаче, за крај…

МБ: “ Сваки коментар је сувишан. Све похвале за оно што радите у овим околностима у којима се налазите. То све говори о вама. О Делијама заиста могу рећи све најбоље. Такве навијаче сваки клуб може само да пожели. Оно што они раде на свакој утакмици заиста је феноменално и спектакл. Њихова љубав према клубу и лојалност су посебна прича. Када би имали такве или макар приближне навијаче овде у Паризу и да навијају свих 90 мин и дају ти ветар у леђа без обзира на резултат, сигуран сам да би “Парк Принчева” био неосвојив за многе клубове. Али, то може само наша “МАРАКАНА!”

Хвала Милане и видимо се на „Маракани“!

Повезане вести

16 comments

Небитан апр 16, 2012 at 02:21

Мислим да је Декса у овом случају Дејан Миловановић, колико ја знам он са Станковићем није играо заједно 🙂
Свака част Бишевцу, и све најбоље у даљој каријери.
Христос Воскресе, срећан празник свима!

Reply
Boris апр 16, 2012 at 17:50

Nije, Deki Stanković je u pitanju 🙂

Reply
srbenda апр 16, 2012 at 00:07

Milane,na velika vrata si otisao iz tvoje ZVEZDE,na jos veca ces se vratiti..

Reply
Luka апр 15, 2012 at 21:13

Milan Bisevac! Kakav covek! Hvala ti Milane za sve. cekamo te da se vratis jednog dana.

Reply
Arsen Venger апр 15, 2012 at 20:55

Posto sam 92. godiste ja pamtim jaku Zvezdu upravo kad je igrao Bisevac i ekipa!!! sad kad bi se vratio bio bi nam od ogromne pomoci ali moze i za koju godinu…

Reply
Deki апр 15, 2012 at 20:50

Bishke je veliki čovek,veliki Zvezdaš drago mi je što njegova karijera ide uzlaznom putanjom. Svi znamo kakva je konkurencija u odbrani PSG-a. Bravo Biske DELIJE su uz tebe.

Reply
milos 90 апр 15, 2012 at 19:50

Svaka casta za intervju,nadam se da ces se jednoga dana VRATITI!!! I mene malo nervira ovi znakovi za Fb,twiter i you toube. Al to je manje vazno 😀

Reply
ZeljaBg93 апр 15, 2012 at 19:20

Odlican intervju..hvala vam za njega 🙂
Imam samo malu zamerku za sajt..mislim da bi se ovi znakovi sa leve mogli prebaciti na desnu stranu..jer nas ima jos koji koristimo 4:3 monitore..

Reply
Драган апр 15, 2012 at 19:46

Пребачено 🙂 Имам и ја 4:3, али лепо ми приказује, али очигледно да на неким мониторима има проблема..

Reply
ZeljaBg93 апр 15, 2012 at 20:16

Evo ga..sad je odlicno..:)

Reply
BusPlus апр 15, 2012 at 17:50

Nisam procitao ceo intervju,ne moze lepo da se procita od ovih znakova za fejs,tviter,i you tube.

Reply
mr апр 15, 2012 at 15:23

Ajde otplovi malo od sajta,Uskrs je!

Reply
mr апр 15, 2012 at 15:40

Neko je obrisao komentare od Zemunca 😀

Reply
Драган апр 15, 2012 at 15:44

Почишћено све. Данас нас има мање у администрацији због празника, али смо ипак решили тај проблем 🙂

Reply
cane апр 15, 2012 at 16:22

VASKRS A NE USKRS

Reply
Александар апр 15, 2012 at 20:08

Правилно је обоје. 😉

Reply

Leave a Comment