Moja Crvena Zvezda
Пливање

ЗАШТО?

?
?

Када смо објавили претходни текст о алармантном стању у нашем пливачком клубу, мислили смо да ће се упалити лампица и да се може доћи до неког решења. Ја бих волео када бих вам сада писао о решењу које је донето да би наш пливачки клуб наставио да таласа, али на жалост, није тако. Уместо да најављујемо Балканијаду и митинг у Бања Луци следеће недеље као шансу да наши делфини покажу да је „црвено-бели брод“ поринут и да желе да га позлате, ми најављујемо пропаст клуба. Наиме, председник клуба Дејан Стаматовић и директор Зоран Видаковић су донели решење о смени иконе клуба Александра Шканате, без његовог знања, а решење је донето на УО, на којем није ни присуствовао! Обзиром да је већ један пливач, Марко Јовић, напустио клуб и прешао у „комшијски“, егзодус о којем смо причали се наставља. Остали наши млади пливачи су најавили одлазак из клуба, а прелазни рок траје до следеће недеље. Уколико узмемо у обзир и да је одлучено да од 12. априла до 16. априла, због празника, не буде тренинга, озбиљност ситуације је очигледна. Такође је забрањено Александру Шканати да извршава своје обавезе и тренира своје пливаче. Остаје нам да поставимо два питања – 1) Ко је присуствовао УО? и 2) У чијем интересу се ради?

Они добро упућени указују да је слична ситуација била и 2007. године када је клуб умало угашен, али је трудом Шканате, спасен. У решењу које је уручено Шканати стоји и низ „аргумената“ које се потурају тренеру, а за које притом није знао. Наведено је да је господин Александар Шканата изјавио да жели да ради само са одређеним пливачима, а у ту неистину су сви упућени. Списак пливача за митинг у Бања Луци који је одредио Шканата су Стаматовић и Видаковић променили. Људи који нису струци воде наш пливачки клуб, али изгледа тај пут води само ка њиховом интересу. Одлуку о прекиду радног односа најтрофејнијег и најпознатијег пливачког стручњака, иконе клуба који је власник преко 500 рекорда, који је 37 година у клубу, који је пливао са клубом када је било добро и лоше, спашавао у свакој прилици, стављао име у интерес клуба, чији успеси нису само у пливачком домену, донео је УО ПК на инсистирање тренера Александра Шканате, који није ни знао да је смењен? А обавештење је добио три дана касније! Ускоро ћете бити упознати са решењем у целости, које је управни одбор донео на седници која се одржала 9. априла 2012. године. Иако се не зна ко је и кад присуствовао тој седници. У решењу између осталог стоји период када ће клуб исплатити Александра Шканату, као и да ће дуг од 2.000.000 динара према њему бити исплаћен када се стекну услови! Што значи, ако нећемо, не морамо. Питање је да ли је ико знао за дуг клуба према Шканати? Наравно да није, јер да је желео нешто друго не би био 37 година у клубу.

Разлог за Шканатину смену није истинит, и нема једног, јединог разлога за тако нешто. Александар Шканата није тражио раскид уговора ниједном приликом. Резултати су и више него видљиви. Броје се медаље, Црвена звезда поново плива, има највеће таленте, најбољу пионирску генерацију, генерације за понос. Нека деца су искључиво због њега у клубу, родитељи су презадовољни. Његово име је синоним за успех и резултате. Који је разлог? Спортске и људске природе није. Можда личне?

Поменућемо да дуг према СЦ „ Милан Гале Мушкатировић“ није исплаћен. Наздовољни родитељи су заказали састанак са руководећим људима клуба за уторак, а о том састанку Шканата је сазнао на сајту клуба. Александар Шканата није прихватио услове и заказао је састанак са члановима нашег СД, такође у уторак.

У чијем циљу радимо? Постављамо питање, али не чујемо ништа са друге стране. Сав труд и максимум који су поред незадовољавајућих услова уложени, нове медаље, квалитетан рад и невероватна талентована генерација, најбољи пионири региона и шире пашће у воду због немара, али у воду у којој се не плива. Урош Ђоковић, Лана Величковић о којима смо писали, који су међу најбољим европским талентима а некоме сметају, затим Анђела Величковић, Иван Срданов, Урош Ерцеговић, Лана Вељковић, Димитрије Величковић, Моника Сењи… су на прагу исписница, а ми да изгубимо ослонац.

“Ма колико далеко желиш стићи, неопходан је први завеслај“, куда смо ми стигли? Времена немамо, а нашем пливању је заиста потребна помоћ. У години ОИ пред нашим клубом је енигма, зашто руководећи људи желе супротно од успеха? Уместо да пливамо за успехом, ми се давимо сопственим рукама.

Zašto?
Zašto?

Александар Шканата нема намеру да пусти клуб у водама које нису за пливање и да се преда, иако му је забрањено да води малишане. Уместо њега за тренинге ће бити задужен Живко Паранос, који још није стекао искуство у самосталном вођењу, а у клубу је само шест месеци! И поред тога што су и пливачи и родитељи уз Шканату и његов рад, и поред тога што је он уложио своје име и знање, то није довољно.

Пробудимо се, наша деца су у питању! Спасимо наш спорт! Можда нећемо имати другу прилику. Снови су понекад кошмари, ми смо у једном од њих.

Повезане вести

13 comments

Dragana Veljkovic авг 27, 2012 at 20:19

27.08.2012.

Treneri u PK CZ nisu primili platu mesecima.Sezona pocinje za nekoliko dana a roditelji plivaca nemaju nikakve informacije od strane kluba.
Da li je moguce da cemo dozvoliti da se klub zatvori?Zvezdini mladji pioniri
osvojili su najvise medalja na Letnjem Drzavnom Prvenstvu Srbije,oborena su tri nacionalna rekorda ove godine,mali broj plivaca a osvojeno II mesto na BG Ligi,pregrst medalja sa raznoraznih mitinga….
Profesor Aleksandar Skanata ,posle vise od 30 godina u Zvezdi,prinudjen je da ode iz kluba iz egzistencijalnih razloga.Da li je moguce da PK „JUG’ Dubrovnik vise ceni i postuje rad naseg najboljeg trenera od nas samih?
Koliko puta treba da ostanemo bez bazena,treneri bez plata da neko iz Uprave donese moralnu odluku i podnese ostavku?Kome da se obratimo u
SPORTSKOM DRUSTVU CRVENA ZVEZDA?

Reply
zvezda ooo авг 27, 2012 at 00:10

ALEKSANDAR ŠKANATA VIŠE NIJE TRENER CRVENE ZVEZDE ! 🙁

Reply
ivana апр 15, 2012 at 11:22

Samo se nadam da su inforamcije proverene i tek onda ovako objavljene, jer su prilično ozbiljne. Ja kao roditelj sa mnogo iskustva i lepog i manje lepog, molio bih autora sajta da mi kaže da li su informacije proverene sa obe strane ?

Reply
Boris апр 15, 2012 at 18:57

Molim vas, nije ovo neozbiljan sajt koji objavljuje paušalne informacije i kome šta padne na pamet. Imaćete priliku uskoro da vidite rešenje, a možete i da odete do SC „Milan Gale Muškatirović“. Situacija je već neko vreme jako ozbiljna, a kulminirala je prethodnih dana. Ako ste roditelj nekog od naših plivača, onda ste upućeni u tok situacije i celu priču. Sve jasno piše u tekstu i pisali smo i ranije o tome. Pratimo i plivanje, kao svaki sport u SD, kao što imate prilike da vidite. Ovo je ozbiljan tekst, ozbiljna situacija, nema mesta šali. Kada ste na našem sajtu pročitali netačnu i neproverenu informaciju?

Reply
ivana апр 15, 2012 at 20:29

Nemojte da se ljutite, igrom slučaja ja znam drugačije informacije, pa sam se našao zatečen. Zato sam i pitao, prosto dve različite informacije, koje mogu da naprave dosta zbrke ako su neproverene, pa je moje pitanje bilo na mestu.

Reply
zorica апр 17, 2012 at 12:31

Sramota je što treneri upliću decu u njihove licne probleme,da li su dobili platu,da li je plaćen bazen…Njihovo je da treniraju a na upravi kluba da im obezbedi putovanja i učečšće na takmičenjima.Koliko znam deca su išla na razna takmičenja i imaju obezbeđene termine u bazenima!

Reply
Zvezdasica апр 14, 2012 at 13:25

Dok se Zoran VIDAKOVIC, Dejan STAMATOVIC i Ana BOJIC ne smene, jedino sto nam SIGURNO sledi je raspad plivackog kluba. Bilo mi je krivo sto ste molbu za pomoc u prethodnom periodu trazili i pisali ne znajuci za koga to cinite. Ta pomoc je bila upucena njima licno, gore navedenim a nikako deci i klubu!!! Molim Vas u buduce probajte da saznate osnovne stvari u smislu kolike prihode i kolike rashode ima nas klub jer su prihodi daleko veci od rashoda kluba. Treneri ne primaju plate i bazen nije placen a u klubu je 200 dece. A oni pored svega toga traze pomoc!!! Sramota! Dole glodari!!!

Reply
Zemunac апр 14, 2012 at 11:07

Iz dubokog sna,apatije i melanholije iz stanja teske ravnodusnosti bude se i oni koji do juce nisu imali pojma da postoje jos neki klubovi u SD CRVENA ZVEZDA koji imaju velikih problema, sem njima najmilijeg fudbalskog u kome je sa njihove tacke gledista sve bajno i sjajno i kome cvetaju ruze na svakom koraku. Lazne ruze i sarene laze su im draze od saznanja da neko od klubova sd imaju velikih problema. To je danasnje stanje euforije kod doduse manjeg broja tih vesicem i lukicem zaludjenih fanatika koji uzivaju kada ih neko laze i oci im maze,a prave probleme ne vide od svoje mazohije.

Reply
Anka апр 14, 2012 at 08:44

SRAMOTA SRAMOTA SRAMOTA takve ljude treba najuriti! Jedini predlog jeste u inat gulanferima da Skane otvori svoju skolu plivanja koju ce navijaci da podrze. Drugi predlog da se ujedini PK i VK klub kojim mogu rukovoditi Skane i Jelenic. Nije ovo prvi put, slicna je prica bila i sa vaterpolom kad su nam najbolja deca odlazila u glodarsku skolu a danas su reprezentativci, a odlazak malisana vodi u gasenje kluba! Stamatovic je najveci ljudski smr** i nije on samo jedan od gorucih problema u SD ima ih jos, ne mogu da verujem da taj covek jos uvek opstaje u SD. Zato sam i govorila odvojiti zito od kukolja, i pod hitno resiti pitanje infrastrukture, mada SC Gale Muskatinovic po svim parametrima treba da pripadne Zvezdi! Moram da napomenem da plivacki klub nije jedini koji ima probleme tu je i streljacki klub koji je zemlji dao olimpijce najvise ove godine, sta je sa atletskim klubom. Apelujem po ko zna koji put da se izvrsi reorganizacija unutar SD Crvena Zvezda, a to je malo teze jer vise ima onih nazovi preduzetnika i drugova politicara nego sportskih radnika.

Reply
zokinho апр 13, 2012 at 22:27

ljudi radite nesto, imam $1000 za donaciju ako treba da se spasava ista, vise nemogu da priustim to je sve sto imam spaseno, ali nedajte da se ista zvezdino gasi, a pogotovo da vode glodari…

Reply
Zemunac апр 13, 2012 at 21:58

Obzirom kada je ovaj zaista odlican tekst postavljen i da nema ni jedno jedinog komentara u vezi propadanja jos jednog kluba sportskog drustva a mnogi ovde ne znaju da je rec o jednom odlicnom adu u istom i da klub ima zapazene rezultate. Ali omadjijanim i prevarenim posetiocima ovog sajta ( cast izuzecima ) je mnogo bitnije da podrzavaju one koji vode fk i koji uzgred nije osvojio titulu punih pet godina.Uzas i sramota. Takve nije briga sto ce mnogo talenata i odlicnih trenera napustiti plivacki klub ako se nastavi ova agonija.Na zalost. Ipak mi navijaci koji za razliku od ovde nekih izmanipulisanih tzv navijaca Zvezde volimo i ostale klubove sd i ja izrazavam svoju veliku zabrinutost za sudbinu plivackog kluba. Apelujem na celne ljude sd da pod hitno preduzmu korake u cilju sprecavanja propadanja plivackog kluba i najiskrenije se nadam da ce plivacki klub izaci iz krize i da mladi talentovani plivaci nece napustiti nas voljeni klub.

Reply
Pop апр 13, 2012 at 23:42

Što reče Vuk…nemoj da mešaš babe i žabe 🙂

Reply
Zemunac апр 14, 2012 at 11:11

Hvala ti sto me pratis i mnogo mi je drago da si opterecen i opsednut mojim komentarima i da se u njima prepoznajes.

Reply

Leave a Comment