Moja Crvena Zvezda
ИнтервјуиКошарка

Интервју Звездине ревије: Милош Нинковић

Милош Нинковић
Милош Нинковић
Милош Нинковић

Главни задатак Милоша Нинковића, председника Управног одбора нашег Кошаркашког клуба, ступајући на ту дужност сарадњом Црвене звезде и ФМП-а, био је да обезбеди стабилно функционисање клуба. За сада, по речима људи који руководе на Малом Калемгдану, у томе и успева.

Нинковић је, иначе, зет Небојше Човића, председника црвено-белих, али то, наравно, не мора да значи да је и добио протекцију ступајући на одговорну дужност. Његова препорука био је досадашњи рад у Железнику, као и функције које је до сада обављао у кошарци.

Последњу шампионску круну освојили смо 1998. године када смо у финалу победили ФМП. Да ли је то судбина?
Ако тумачимо да све што се у историји десило да је то судбина, онда ја не бих имао ништа против да неко за пар година каже да то што Звезда нема дугове, што има добре и атрактивне играче, што осваја трофеје и има запажену улогу у европски такмичењима, да је и све то такође судбина.

Да ли КК Црвена звезда има одговарајући третман у медијима?
Мислим да Црвена звезда заузима велики простор у медијима што је и логично због интересовања јавности, односно огромног броја навијача. Сматрам да од стране новинара имамо третман какав заслужујемо, а ту добар посао одрађује наша ПР служба. Наравно, увек може више и боље.

Злобници тврде да ово није Звезде већ ФМП, можете ли мало навијачима да разјасните, ви сте председник УО КК Црвена звезда Београд, а постоји и председник КК Црвена звезда?
Постоји само један председник КК Црвена звезда, а у структури управљања постоје још два органа која по Статуту имају своје председнике. Један је Скупштине, а други Управног одбора. Ја сам на челу једног од њих, а на другом је Живорад Анђелковић. Оваква ситуација ће постојати док се не буде завршио процес финансијске реорганизације који је био неопходан да би се Црвена звезда ове сезоне уопште такмичила. Наш заједнички циљ је јавно објављен и одавно је свима јасан. То је да Црвена звезда стане на здраве ноге.

Навијачи нису долазили на АБА лигу, наш клуб је још увек за њу. Шта са пословног и финансијског аспекта може да донесе регионално такмичење?
Што се тиче директне финансијске добити она практично не постоји изузев секундаже коју клуб добија током директних преноса на телевизији за своје спонзоре. Евентуална добит се огледа у повећању вредности играча на тржишту због јаче конкуренције и чињенице да су играчи много више у фокосу медија јер регионална лига обухвата много већи простор. Такође постоје ствари које отежавају пословни и финансијски аспект учествовања у регионалној лиги који ћемо се ми трудити да поправимо у корист Црвене звезде, а самим тим директно и осталих српских клубова. АБА лига покушава да своју добит коју остварује кроз маркетиншка и медијска права усмери на клубове и тако им покрије трошкове смештаја на гостовањима и трошкове службених лица. На тај начин у сваком случају помажу клубовима, али то нису ставке које утиче директно на пуњење клупског буџета.

Шта је ваша највећа кошаркашка жеља када је наш клуб у питању?
Из пословног угла гледања, који представља моје задужење, највећа добијена битка свакако би била када бисмо у скоријој будућности могли да се похвалимо да Црвена звезда ништа не дугује. За то је потребно много стрпљења, а помало и среће. Што се тиче спортског аспекта мислим да ту не треба трошити превише речи, да Звезда у будућности осваја трофеје и буде стабилан учесник у највећим европским такмичењима.

У домаћој лиги Делије се враћају на трибине, колико вам то значи с обзиром на то да их није било у АБА лиги?
То највише значи играчима, јер они и играју за навијаче, то ће им сигурно бити додатни мотив у борби за највиши пласман. А, свима који су запослени у клубу то представља својеврсни подстрек да раде више и још боље.

У наредној сезони Звезда ће вероватно играти Еврокуп, тражиће се трофеји на домаћој сцени. Колики годишњи буџет је довољан за респектабилан клуб?
Нисам знао за информацију да ћемо играти у Еврокупу следеће сезоне. Ако је то тачно то је свакако вест која ми је са једне стране улепшала дан, а са друге стране већ данас морамо да кренемо са решавањем проблема адекватног буџета за наступање у том такмичењу. Оно што бисмо ми сви волели нажалост се не уклапа у српске економске прилике, али опет то не значи да се задовољавамо буџетом који се уклапа у просек српских спортских клубова. Задатак свих који раде у клубу је да обезбеде што боље услове у сваком погледу како би сениорски тим и сви тимови млађих категорија били конкурентни у такмичењима у којим наступају. Циљеви, као што сам већ навео, су свима јасни.

За Суперлигу се нисмо појачали иако су менаџери нудили Звезди играче, да ли зато што нема новца или зато што је струка рекла да се може и са садашњим играчким кадром до краја сезоне?
Одговор на ово питање тренер Црвене звезде Светислав Пешић је већ дао на конференцији за медије пре почетка Суперлиге и меча са Хемофармом. Ја могу само да поновим да је та одлука донета заједнички после неколико састанака које смо имали са тренером Пешићем. Он је сматрао да овој екипи, која је уложила огроман рад и пожртвовање, треба дати могућност да се кроз домаћу лигу још више оствари, напредује, али и да се направи резултат. Светислав Пешић има огромно поверење у играче, њихово залагање, мотивисаност и посвећеност Звезди.

Како коментаришете негодовања навијача који траже да уместо Филипа Човића играју Недовић или Цветковић?
Не коментаришем овакве ствари. Одлуку о томе ко ће играти у Црвеној звезди доноси искључиво тренер Пешић.

Ко коме иде на рапорт, ви председнику Човићу, он вама, или је сарадња руководећег кадра парламентарна?
Црвена звезда има превише проблема да би се само један човек бавио свиме. Од почетка су задаци и одговорност јасно подељени, тако да ово питање које може да се тумачи и као провокација и као шала нема баш превише додира са реалношћу. Све у свему живимо у демократској земљи где важе демократски принципи, па сами можете да закључите да и у Црвеној звезди влада парламентарна атмосфера – завршио је Нинковић.

Повезане вести

1 comment

Zemunac апр 11, 2012 at 12:36

Anonimni zet predsednik uo, netalentovani sin ima duplo vecu minutazu od Nedovica i Cvetkovica zajedno i mnogo skup trener sa mnogo besnom platom koji po ko zna koji put nece nista uraditi. A uzece lovu.

Reply

Leave a Comment