Moja Crvena Zvezda
ВажноНајновијеСпортско ДруштвоФудбал

ИН МЕМОРИАМ – Бора Ђорђевић

Легендарни рокер и фронтмен групе „Рибља чорба“, уједно и велики звездаш – Бора Ђорђевић, умро је у 72. години живота. ФК Црвена звезда изражава дубоко саучешће породици Ђорђевић.

Бора је последње дане живота провео у болници у Љубљани због јаке упале плућа, као и погоршања са хроничном, опструктивном болешћу плућа. Овог јутра, стигла је тужна вест, која гласи да нас је Бора напустио. Ипак, никада његови хитови неће бити заборављени, а веза са Црвеном звездом биће вечно уткана у зидине Маракане.

Бројне Звездине песме којих је аутор ће наставити са истим поносом да се певају на нашој Маракани. Певаћемо пуног срца „Поносан буди“, „Живот“, „Победа“, „Михајло где си ти“. И не само њих, већ читав албум „Песме са севера“.

– Свако ко нешто пише, жели да народ то прихвати. Веома ми је драго што песма „Не веруј им сине“, звучи боље када је певају Делије него када сам је ја отпевао. Сваки пут се најежим. Помагао сам навијачима кад су ме звали. И опет ћу ако буде прилике – говорио је Бора, а многе анегдоте има и из Барија када је Звезда постала првак Европе.

Један навијач ми је сасвим озбиљно рекао – да нисмо победили, пробушили бисмо брод насред мора.

Бора Ђорђевић је рођен у Чачку 1. новембар 1952. године. Музичку каријеру започео је у родном граду 1965. године у бенду Хермелини. По доласку у Београд био је члан више познатих група, а 1978. основао је групу Рибља чорба по којој је и добио надимак.

Први концерт Рибља чорба је одржала у војвођанском месту Елемир 26. августа 1978. године, док су први београдски концерт одржали су у Дому омладине 28. фебруара 1979. године. Група је издала 20 студијских албума, први 1979. године, а последњи 2019. године.

Бора је похађао Пету београдску гимназију, а по њеном завршетку је уписао Правни факултет. Након две године је схватио да та професија није за њега, па је покушао да упише Факултет драмских уметности у Београду. Пошто није примљен на глуму, уписао је позоришну организацију на ФДУ.

Колико само хитова и албума. Певаће се увек хитове са албума „Кост у грлу“, „Мртва природа“, „Истина“, „Ујед за душу“, и песме попут „Лутка са насловне стране“, Добро јутро“, „Остани ђубре до краја“.

Хвала ти Боро што смо били твоји савременици и једно ти обећавамо – Нећемо им веровати и поносни бићемо, што звездашко срце бије нам из груди! Нека ти је вечна слава.

The post ИН МЕМОРИАМ – Бора Ђорђевић appeared first on СД Црвена звезда.

Текст на сајту СД

Повезане вести

Leave a Comment