Moja Crvena Zvezda
ВажноНајновијеФудбал

Моћ Маракане – Динамо Берлин 1978

Црвена звезда је у сезони 1978/79 такмичење у Купу УЕФА отворила против Динама из Берлина, а иако резултат из првог меча није обећавао црвено-бели су успели да уз помоћ испуњених трибина Маракане стигну до преокрета и надокнаде предност од чак три гола до којих је немачка екипа дошла на домаћем терену.

Први меч је одигран 13. септембра 1978. године, а првотимце нашег клуба је предводио чувени Бранко Станковић. Успела је екипа берлинског Динама да изненади црвено-беле, с обзиром на чињеницу да је први дуел завршен резултатом 5:2. Управо у оствареној значајној резултатској предности Немци су видели своју шансу на Маракани, али нису могли ни да претпоставе каква их атмосфера очекује у Београду.

Иако су домаћини у Берлину постигли пет голова, значајни су били погоци Милоша Шестића и Душана Савића који су одржали наду да наш тим може да се пласира у наредну рунду такмичења.

Реваш је био заказан за 27. септембар 1978. године, када је испуњена Маракана присуствовала једном од највећих преокрета у историји клуба. Веровали су навијачи Црвене звезде у екипу Бранка Станковића и то им се исплатило, иако ни у Београду развој догађаја није обећавао. Већ на самом почетку меча у 12. минуту Ридигер је донео предност гостима, те је немачки тим на полувремену имао чак четири гола предности рачунајући и први дуел.

Првотимци Звезде су квалитет и невероватан мотив показали у другом полувремену. Успели су црвено-бели да направе чудо и да изађу из готово безизлазне ситуације, а све је кренуло од гола Душана Савића који је постигао у 58. минуту сусрета. Нада се пробудила, а Звездини играчи су тада уз хук са трибина стекли додатно самопоуздање и веру да могу да поразе немачки тим.

Наредни гол виђен је у 69. минуту када је Шестић сјајно центрирао, а Боровница погодио главом за 2:1. Уследила је трка са временом, у којој су фудбалери наше екипе били свесни да су им потребна још два гола. Само 11 минута касније, други гол главом на мечу је постигао Боровница и приближио црвено-беле тоталном преокрету.

Наставили су фудбалери Звезде да нападају и у 90. минуту су за невероватан труд и награђани четвртим голом. Утакмица је завршена укупним резултатом 4:1, а наш тим се због већег броја погодака у гостима пласирао у наредну рунду такмичења.

Била је то сезона у којој је остварен један од највећих успеха у историји клуба. Звезда је стигла до финала Купа УЕФА поразивши на том путу Динамо Берлин, Спортинг Хихон, Арсенал, Вест Бромвич Албион и Херту, док је у финалу несрећно поражена од Борусије Менхенгладбах.

The post Моћ Маракане – Динамо Берлин 1978 appeared first on СД Црвена звезда.

Текст на сајту СД

Повезане вести

Leave a Comment