Moja Crvena Zvezda
ВажноНајновијеФудбал

Звездина академија у европском врху

Са укупно 60 фудбалера у 58 професионалних лига, Омладинска школа Црвене звезде се налази на високом четвртом месту у Европи, што је податак за понос.

ЦИЕС (Међународни центар за спортске студије из Нојшатела) је направио листу најпродуктивнијих фудбалских академија у Европи, а Звездина је у самом врху. Критеријум је као што смо већ истакли, број фудбалера у професионалним лигама, а Звезда има 60 таквих играча. Услов да би се неко третирао као фудбалер поникао у школи одређен клуба је да је у периоду од 15 до 21 године, провео макар три сезоне у њему.

Испред Звезде су само Реал Мадрид (67), Барселона (64), Ајакс (61), што довољно говори да је наш клуб највећи расадник талената у источном делу Европе и да у том погледу чак немамо ни конкуренцију. Неки од најпознатијих играча тренутно који су „хоме гровн“ фудбалери Црвене звезде су – Иван Илић, Лука Јовић, Страхиња Ераковић, Коста Недељковић, Јован Мијатовић, Дејан Јовељић, Алекса Терзић, Марко Грујић…

Када је реч о првом тиму, ту су: Иван Гутеша, Урош Спајић, Огњен Мимовић, Стефан Лековић, Владимир Лучић, Никола Кнежевић, Лука Илић, Јован Шљивић. Број ће се повећати чим 18 године напуне првотимци Вељко Милосављевић и Андрија Максимовић.

НАЈБОЉЕ ФУДБАЛСКЕ АКАДЕМИЈЕ НА СВЕТУ:

1. Реал Мадрид – 67

2. Барселона – 64

3. Ајакс – 61

4. Црвена звезда – 60

5. Бенфика – 59

6. Динамо Кијев – 56

7. Спортинг Лисабон – 55

8. Динамо Загреб – 53

9. Манчестер Сити – 42

10. Партизан – 42

The post Звездина академија у европском врху appeared first on СД Црвена звезда.

Текст на сајту СД

Повезане вести

Leave a Comment