Moja Crvena Zvezda
ВажноКошаркаНајновије

Одржана комеморација Драгану Капичићу на Малом Калемегдану

КК Црвена звезда Меридианбет одржао је у среду 03.07.2024.године комеморацију поводом смрти легенде нашег клуба и европске и српске кошарке Драгана Капичића који је преминуо прошле недеље у 76.години.

Комеморација је одржана на Малом Калемегдану, а присуствовали су јој Драганов пријатељи, Звездаши, љубитељи кошарке, поштоваоци лика и дела нашег Драгана Капичића, породица и представници клуба и Кошаркашког Савеза Србије.

Живот и каријера Драгана Капичића не могу се описати у неколико редова, уз пар бројки иако су оне импресивне: Био је репрезентативац Југославије чак 169 пута, освајач златних медаља на СП 1970. године и 1975. на Европском првенству, као и три сребрне медаље на Светским и Европским првенствима 1969,1971 и 1974.године.

Са Црвеном звездом је освојио две титуле првака државе, три национална купа, а утакмицом живота помогао је у Удинама тог априла 1974. године својој Црвеној звезди да освоји Купа Победника купова.

Српска кошарка и његова Црвена звезда опростили су се у среду од човека који је својим делима уградио себе у сваку циглу зидина на Малом Калемегдану где је почела да се игра кошарка на овим просторима, и сваки лист историјских књига и алманаха у којима се помињу Црвена звезда и југословенска кошарка.

Присутнима су се обратили један од саиграча Драгана Капичића Зоран Мока Славнић, Златко Болић у име Кошаркашког Савеза Србије, и на крају председник КК Црвена звезда Небојша Човић који је након свог говора уручио дрес и плакету сину Драгана Капичића, Стефану поводом 50 година од освајања трофеја Купа Победника Купова:

„Драги пријатељи, Звездаши, љубитељи кошарке, поштоваоци лика и дела нашег Драгана Капичића…поштована породицо…

Црвена звезда је велики клуб, али и велики клубови понекада трпе тешке ударце који су ненадокнадиви. Одлазак Драгана Капичића је један од таквих, када просто немате одговор на овакав губитак.

Мало је таквих људи који су цео свој живот поклонили једном клубу, тако га волели и толико тога за њега учинили.

Наш Капоња, иначе тих и умерен човек је гласно говорио на терену, и својим делима након играчке каријере. А дела су била велика – као играча, капитена, касније функционера, члан наше Скупштине. Као човека који је волео, и помагао, не само кошаркашком клубу, већ је био са правом део црвено беле породице. Још једна наша легенда Владимир Цветковић то најбоље зна из времена када је стварао највећу Црвену звезду у фудбалу.

Нећу говорити о трофејима којих је било много, јер свако ко иоле воли кошарку зна шта је Драган освајао и чинио. За југословенску, српску, европску и светску кошарку. Љубљана, два пута као репрезентативац Југославије, и играч Црвене звезде, у оној легендарној мајсторици са Југопластиком. Наравно и Удине и утакмица са Збројовком, као круна његове каријере и утакмица живота која је југословенској кошарци и Црвеној звезди донела први клупски међународни трофеј…

Црвена звезда следеће године слави 80 година свог постојања. Кроз пребогату историју нашег клуба прошло је на хиљаде и хиљаде људи који су оставили мањи или већи траг, и уградили део својих, у живот наше Црвене звезде која је расла и постала велика на сваки начин. Али међу тим десетинама хиљадама људи није било много оних који су попут Драгана ненаметљиво а снажно, оставили такву заоставштину.

Има велике симболике да се од Драгана опраштамо на теренима где је све почело. За српску и југословенску кошарку, и за све нас који волимо овај спорт. Ту где су почињали Небојша Поповић, Бора Станковић, Професор Николић, Срђа Калембер, Гец и на десетине других. Ту је почео и наш Драган, и урадио исто што и они – уградио се делима у историју Црвене звезде. Дао јој је све, велике утакмице, велику љубав и велике трофеје.

Део те заоставштине су на првом месту сви ови људи који су дошли да му одају последњу пошту, а и овај дрес и плакета који нас подсећају на велики живот, велику каријеру и велику утакмицу Драгана Капичића. И они иду у руке његове породице и његових синова, а на нама је да чувамо ту заоставштину коју је оставио свима који воле кошарку и Црвену звезду. Нека му је вечна слава и хвала за све“.

Драган Капичић је сахрањен прошле недеље на Цетињу.

Комплетан видео и галерију слика са комеморације можете погледати испод

The post Одржана комеморација Драгану Капичићу на Малом Калемегдану appeared first on СД Црвена звезда.

Текст на сајту СД

Повезане вести

Leave a Comment