Moja Crvena Zvezda
ВажноНајновијеФудбал

Терзић: Деценија за понос, Звезда ће наставити да побеђује, осваја титуле и расте као клуб

Данас је у Медија центру стадиона „Рајко Митић“ одржана редовна седма седница Скупштине ФК Црвена звезда, а тим поводом је говорио генерални директор нашег клуба Звездан Терзић, чије вам обраћање преносимо у целости.

‍Поштовани чланови Скупштине, драги пријатељи,

Дозволите ми пре свега да вас поздравим и да вам пожелим успешан рад на данашњој седници. Са посебним задовољством могу да кажем да смо поново испунили основне стратешке циљеве постављене од стране Скупштине клуба.

Темељи насе стратегије су:

1. Спортски резултати
2. Финансијска стабилност
3. Омладинска школа
4. Инфраструктура

Свесни смо великих очекивања звездашке јавности и тога да минули рад у Црвеној звезди – не постоји. Уосталом, сами смо подигли ту лествицу очекивања и навикли црвено-белу армију на победе, титуле и свакодневне успехе. У складу с тим, желимо да направимо корак више и да свака следећа сезона буде боља од претходне. Не постоји одмор када се прави моћна Црвена звезда.

1. И у овој години смо освојили дуплу круну и показали апсолутну доминацију у српском фудбалу. Већ смо обезбедили групну фазу Лиге Европе, а крајем августа нас очекује плеј оф за Лигу шампиона. Урадићемо све што је потребно да у ову сезону уђемо још бољи и организованији, те да поновимо и надмашимо резултате из претходне сезоне.

Када погледамо претходних 10 година, морамо да будемо изузетно задовољни резултатима које смо постигли. Освојили смо осам шампионских титула, од чега седам у низу. На све то, успели смо да освојимо и четири дупле круне за редом. О томе колико смо успешни, говори чињеница да рушимо сопствене рекорде, што је одлика истинских шампиона.

Постали смо редовни учесници у континенталним такмичењима, имамо укупно осам групних фаза УЕФА такмичења – 3 Лиге шампиона, 4 Лиге Европе. Крајем августа ћемо сазнати да ли ће то бити четврта Лига шампиона или пета Лига Европе.

Када смо у јуну 2014. године кренули на овај пут, Црвена звезда је на УЕФА ранкинг листи била 205. клуб у Европи. Данас са поносом можемо рећи да смо константно међу 40 најбољих клубова Европе. Сада, у јуну 2024. године, Црвена звезда је апсолутно доминантна када је реч о Србији, док смо у Европи веома конкурентни са осмогодишњим континуитетом.

Желимо да у наредних пет година освојимо пет нових шампионских титула и пришијемо четврту звездицу на грб нашег клуба чиме може да се похвали мали број клубова у Европи.

Када је реч о Европи, желимо групне фазе Лиге шампиона или Лиге Европе сваке године, јер само учешће у УЕФА такмицењу нам доноси велике приходе неопходне да Црвена звезда расте као клуб.

2. Говорећи о финансијама за претходну 2023. годину, могу да кажем да смо завршили у плусу, са укупним приходом од 68 милиона евра.

У овој текућој 2024. години смо за првих шест месеци остварили приход од 55 милиона евра и тиме већ испунили финансијски план за целу годину.

Финансијски подаци за претходних 10 година су врло јасни и прецизни:

Имали смо 373 милиона евра прихода. Од тога 308 милиона евра су приходи из иностранства, што чини 83 посто од насег укупног прихода.

Имали смо за ових десет година, 25 милиона евра прихода од јавног сектора, а за исти период смо имали 42 милиона евра плаћеног пореза у буџет Републике Србије.

Просечан приход за период од 10 година износи око 40 милиона евра годишње.

Створили смо од Црвене звезде финансијски самоодржив систем.

У потпуности је решен наслеђен дуг према свим финансијским институцијама.

Црвена звезда је 2014. године имала 64 милиона евра дуг и 8 милиона евра годишњи приход. То значи да је клуб тада имао дуг у висини од 8 својих годишњих прихода.

Данас је укупан дуг клуба драстично мањи од 1 годишњег прихода.

Финансијски показатељи би данас били и бољи да нисмо претрпели финансијски минус у распону од 25 до 30 милиона евра због епидемије корона вируса.

Пандемија корона вируса нам је однела двогодишњи планирани приход од улазница и трансфера, а онемогућена нам је и реванш утакмица за Лигу шампиона после ремија на Кипру са Омонијом.

Кренули смо 2014. године од клуба који је био у амбису стечаја, блокада, изгубљене УЕФА лиценце, са преко 100 тужби и још много других у том тренутку нерешивих проблема. Можда и највећи проблем Црвене звезде у том тренутку је био што није имала тим, вецина играча је тада због огромних дуговања напустило клуб.

Тренутно је ситуација следећа:

Имамо играче чија је тржишна вредност данас 76 милиона евра.

У овој години очекујемо укупан приход од преко 70 милиона евра.

Највећи удео у структури нашег прихода долази од УЕФА награда и трансфера играча (70 посто).

То је можда и највећи проблем јер су то варијабилни приходи који директно зависе од наших спортских резултата. Нажалост, због амбијента и тржишта ТВ права у коме егзистирамо и радимо то се тешко може променити.

У већини клубова Европе кључни извори прихода су ТВ права (која у просеку цине 40 посто укупних прихода), спонзорства (30 посто) и улазнице (30 посто), а који су уједно и сигурни фиксни приходи.

У ових првих седам месеци 2024 године, остварили смо рекордан приход од трансфера играча и надамо се да ћемо до краја године доћи до износа од око 40 милиона евра.

Бруто плате и премије учествују до 60 посто у годишњем расходу клуба што је у оквиру финансијских препорука УЕФА и у складу са праксом клубова који важе за финансијски дисциплиноване.

Ревизори су по први пут уклонили из свог годишњег извештаја тачку која се односила на упозорења о континуитету И перспективи пословања клуба. Та измена представља потврду од стране независних ревизора да је клуб финансијски стабилан и да постоје чврсте основе за очување пословне и финансијске сигурности, те одрживости у будућем периоду.

Циљ је да у наредним годинама приходујемо између 60 и 70 милиона евра годишње.

3. Када је реч о Омладинској школи, урађене су велике ствари у претходној деценији.

Остварено је 60 милиона евра прихода од продаје играча из Омладинске школе, уз улагање од 30 милиона евра.

Број репрезентативаца које имамо у млађим селекцијама јасно показујемо колико доминирамо.

Комплетно смо обновили инфраструктуру за Омладинску школу.

Оформили смо Б тим и елитну групу где насих двадесетак најталентованијих дечака тренирају и живе под посебним третманом.

Тренутно је ситуација таква да смо у јануару реализовали трансфере наших талената по до сада рекордним износима трансфера за тако младе играче.

У кадетској репрезентацији Србије која је играла полуфинале Европског првенства смо имали чак 11 фудбалера који су истинска вредност нашег клуба.

Циљ наше Омладинске школе је продукција и афирмација младих играча уз даље повећање прихода од њихових трансфера од којих очекујемо сваке године приход од 12 до 15 милиона евра.

Желимо и да број репрезентативаца у свим јуниорским селекцијама константно расте.

4. У претходних 10 година смо инвестирали укупно 11 милиона евра у инфраструктуру.

Комплетно је обновљена стадионска инфраструктура, као и инфраструктура целокупног тренинг центра првог тима и Омладинске школе.

Изграђена је нова модерна зграда за тренинг првог тима и медико блок, а уз то су наши првотимци добили и два нова терена.

Тренутно завршавамо нове најмодерније терене за нашу Омладинску школу са пратећим садржајима.

И оно што је веома важно да се нагласи, све ове радове на инфраструктури смо финансирали из нашег текућег пословања без додатног задуживања.

На крају, хоћу свима вама да се захвалим на успешној сарадњи и искреној подршци током ових 10 година уз чврсто обећање да ће Црвена звезда наставити да побеђује, осваја титуле и генерално расте као клуб.

Још једном, велико хвала!

The post Терзић: Деценија за понос, Звезда ће наставити да побеђује, осваја титуле и расте као клуб appeared first on СД Црвена звезда.

Текст на сајту СД

Повезане вести

Leave a Comment