Moja Crvena Zvezda
Звездаши широм светаФудбал

Учинак Звездаша широм света

Ове недеље, Звездаши су имали солидан учинак. Било је доста голова и пар асистенција, неки су играли, неки су били на клупи, а ко је какав учинак имао прочитајте у тексту испод.

Александар Коларов

У Енглеској су Звездаши имали слабу минутажу. Манчестер Јунајтед је у понедељак савладао екипу Фулама резултатом 1:0, али за „црвене ђаволе“ није играо повређени капитен, Немања Видић, који ће пропустити и наставак сезоне. Јунајтед се победом још више одмакао од Манчестер Ситија, који је кикснуо одигравши нерешено – 1:1 против Стоука у гостима. Ни за „грађане“ није играо сјајни леви бек, Александар Коларов, који, иако показује бољу игру од Гаела Клишија, није у првом плану у тиму који предводи Роберто Манћини. Коларов је сјајно играо у Лиги Европе, и био један од најбољих у двомечу са Спортингом, али очигледно је да то италијанском стручњаку није довољно за првих једанаест. А Вулверхемптон је везао четврти везани неуспех и шесту утакмицу без победе поразом од Норича са 2:1. Иако су „вукови“ добро играли и повели, нису успели да узму бод, а да допринесе томе није успео ни Ненад Милијаш, који је ушао у игру у 68. минуту. Човек који је недавно проглашен за најбољег странца у историји Вулверхемптона не добија довољно минута да оправда тај епитет, и можда би тренер Тејлор Конор могао да му пружи шансу отпочетка већ у наредној утакмици са Болтоном. А Бирмингем Сити је поново остао без три бода. Мидландски „плавци“ су играли нерешено са клубом који носи име главног града Велса, Кардиф Ситијем. Обе екипе су постигле по гол, а за домаћи тим није наступао Никола Жигић, иако је високи нападач био једини стрелац за Бирмингем у дебаклу „плаваца“ против Портсмута, када су поражени са чак 4:1 на југу Енглеске.  Бирмингем је и поред две узастопне утакмице без тријумфа остао у плеј-оф зони, заузимајући шесто место.

Павле Нинков на утакмици са Оксером

У Француској је стање било нешто боље. Иако Милан Бишевац и Немања Пејчиновић због последица повреда нису играли за Парис Сент-Жермен и Ницу(који су играли 1:1 са Бордоом, односном Марсејем), утисак су поправили Павле Нинков и Филип Ђорђевић, који су убележили по деведесет минута. Нинков је играо на позицији десног бека за Тулуз, који је славио минималну победу од 1:0 над Оксером. Ипак, прошлосезонском Звездином капитену није био дан, и није се показао у најбољем светлу, чак штавише, био је један од најлошијих у љубичасто-белом дресу. Ипак, његово место првотимца не би требало да буде уздрмано, јер је Паја одличним партијама у минулом делу сезоне задужио место стартера. Ђорђевић је за Нант који је поражен са 1:0 на гостовању Лансу имао пар шанси, али није успео да их материјализује, и постигне погодак. После два пораза и исто толико ремија из последња четири меча, Нант се срозао на шесто место, и неопходна му је победа у наредном колу уколико жели да има прикључак борби за Лигу 1.

Душан Баста

У Серији А је минутажа Звездаша била још боља. Леће је одиграло врло незанимљиву утакмицу са Новаром, која је завршена без голова. Солидну одбрану ђало-росих, коју чине тројица дефанзиваца, између осталих чинио је и Ненад Томовић, као централни штопер. Српски репрезентативац имао је доста посла, јер је Новара имала већи посед лопте, али је га је успешно одрадио. Леће се и даље налази у опасној зони и фали му пет бодова како би се докопало опстанка. И Ђенова, за коју није наступао суспендовани Бошко Јанковић је поделила бодове, и то са Фиорентином. Без Болета, лева страна Ђенове била је доста слабија, и напади су више текли по десној, одакле су и дошли голови. После осам везаних утакмица без победе, Ђеновљани су пали на четрнаесто место, али им је опстанак у лиги прилично сигуран. Јанковић ће моћи да игра већ на наредној утакмици, на којој Ђенова одмерава снаге са Интером. А управо су неро-азури поражени у прошлом колу од Јувентуса са 2:0. На тој утакмици је, за разлику од већине саиграча, сасвим солидну партију пружио доскорашњи капитен репрезентације Србије, Дејан Станковић. Ипак, играчи „Старе даме“ су били бољи, и заслужено су тријумфовали. Интер је после пораза пао на осмо место, и по свему судећи идуће сезоне неће играти у Европи. Нешто боље резултатски, али не много практично, прошао је Удинезе, који је играо нерешено(1:1) са Палермом. У тиму бјанко-нерих је у првих 45 минута крај десне аут-линије играо Душан Баста. Ипак, Баста није пружио партију онакву каква се од њега очекује, те је замењен већ на полувремену. Баста ће ипак вероватно бити стартер и у наредни утакмицама, у којима ће се Удинезе борити за очување петог места, или евентуални долазак до трећег. У Серији Б, Ждењек Земан има велике шансе да са Пескаром избори Серију А, али је у претходном колу поражен од Асколија са чак 3:0, чиме је постао трећи, и само га гол-разлика дели од другог места.

Едгар(лево) постиже гол против Рио Авеа

У Шпанији је Осасуна и без повређеног Дејана Лекића успела да победи директног конкурента у борби за Европу – екипу Левантеа, и то у гостима са чак 0:2. Памплонци су тако изборили шесто место, и теоретски је врло могуће да дођу чак и до трећег.

Западније, у Португалу, Звездаши су имали половичан учинак. Едгар да Силва је постигао једини гол на утакмици између Рио Авеа и његове Виторије Химараеш. Тако је Виторија дошла до своје једанаесте победе у шампионату, и и даље, уз осам бодова мањка у односу на Спортинг има колике-толике шансе да се нађе на месту које води у Лигу Европе. Ово је Едгару био једанаести погодак у шампионату, чиме је постао трећи стрелац Лиге Зон Сагреш. Лошије је прошла Бенфика, која је ремијем без голова са Олханенсеом пала на треће место, а до пре неколико кола била је лидер на табели. За црвено-беле није играо Немања Матић, који је опоравком Хавија Гарсије изгубио место у првих једанаест. Матић је док је играо пружао добре партије, али ипак искуснији Шпанац има више кредита код тренера Жоржа Жисуса.

Огњен Короман, отписан у Крилји Совјетов

У Русији игра мноштво бивших Звездиних фудбалера. У плеј-оф зони, ипак, једини је Александар Луковић, који је поново грејао клупу Зенита. Бјело-сиње-галубоји су играли 1:1 за казањским Рубином, али и поред тога што нису победили, остали су убедљиво први, са чак седам бодова суфицита у односу на другопласирани ЦСКА, што је огромна предност, јер најјаче екипе из Русије стално играју међусобно, те је тешко надокнадити такву разлику. Што се Лунета тиче, његово стање се вероватно неће променити, осим ако не дође до повреде неког од његових саиграча из одбране. У плеј-ауту је момака којима је Звезда у срцу знатно више. Душан Анђелковић и Огњен Врањеш играли су у поразу њиховог Краснодора од Амкара из Перма(0:1). Ипак, то није много значило екипи Славољуба Муслина, јер су већ обезбедили опстанак, а у Европу не могу. С друге стране, врло битну победу остварила је екипа Миодрага Божовића, за коју је од почетка играо Никола Мијаиловић, док је у надокнади времена другог полувремена ушао у игру Марко Блажић. Амкар је победом дошао до четвртог места, и четрдесет првог бода. A у овом колу поражен је и Терек, и то од Волге из Нижњег Новгорода са 1:3. За екипу из Грозног деведесет минута је уписао и бугарски репрезентативац, Благој Георгијев, који је пружио коректну партију, али ипак ништа више од тога. Георгијев је стандардан у тиму из главног града Дагестана, и пошто нема велику конкуренцију, тешко је да ће се то променити. Терек је и поред пораза на безбедном, трећем месту, и има седам бодова више од Крилје Совјетов. А управо је поменута Крилја Совјетов одиграла нерешену утакмицу са Томом из Томска. Као по обичају, за тим из Самаре ни на клупи није било Огњена Коромана, који је одавно прецртан са списка играча који ће добити шансу код тренера Андреја Кобелева, о чему сведочи и интервју који је тренер дао за клупски сајт још прошле године. Наиме, Короману је тренер, између осталог саопштио следеће: „Tражи нови клуб. Teбе је довео Тарханов (бивши тренер Крилје, п.а.), а не ја. Ја гајим другачији стил игре, и не видим тебе у плану за њега“… Јасно је да места за момка са Пала у Крилји више нема, и питање је да ли ће успети да нађе нови клуб, с обзиром на то да има 33 године.

Филип Ђуричић након постигнутог поготка

У Холандији су клубови Звездаша имали резултат срзмеран минутажи коју су добили наши љубимци. Херенвен је убедљиво победио екипу ВВВ Венла са чак 4:1, а стрелац и асистент за „романтичаре“ био је „српски Кројф“ познатији као Филип Ђуричић. Сјајни млади везни играч плаво-белих је био један од најбољих играча, као у скоро свакој утакмици, а поред поготка и асистенције, био је покретач много лепих акција домаћих. Херенвен је победом остао у трци за местом које води у квалификације за Лигу Шампиона, и има 51 бод. И Рода је славила убедљиво, победивши Витесе са 3:1. Окосницу одбране жуто-црних чинио је Јагош Вуковић, који био врло успешан у обављању свог задатка, као и већина његових саиграча. У последње време, млади Србин пружа одличне партије, и вероватно му следи успешна каријера. Рода ће се до краја сезоне борити за плеј-оф за квалификације за Лигу Европе, а тренутно заузима осмо место, са 37 освојених бодова. Једино је поражен Де Графшап, који је на свом терену примио чак три гола од знатно снажнијег Фејнорда. За домаће из Дотинехема последњих пет минута је играо Ненад Срећковић, који није имао довољно времена да покаже зашто је други најбољи асистент екипе, али може се очекивати његова већа минутажа у наредним колима.

У Немачкој је Штутгарт ушао у лепу серију резултата, и победом над Нирнбергом поново улази у борбу за Лигу Европе. Занимљиво је да је до те серије добрих резултата дошло управо након што је шансу поново почео да добија Здравко Кузмановић, који је деведесет минута убележио и на минулој утакмици. Кузмановић пружа добре партије, и вероватно неће изгубити место у стартној постави, а шта ће бити у будућности је неизвесно, јер је српски репрезентативац зимус навео да жели да промени средину, што ипак у претходном прелазном року није учинио.

Иван Тричковски

У Грчкој је Oлимпијакос декласирао екипу Атераса са чак 7:2! И поред тога што су Трилоси, за које није играо повређени Марко Пантелић, губили са 0:2, од 20. минута до краја утакмице успели су да постигну чак седам погодака, и још више поправи гол-разлику. Олимпијакос тренутно има залиху од десет бодова у односу на Панатинаикос, и практично је већ одбранио прошлосезонску титулу. И Панатинаикос је био успешан, и победио је на Криту екипу ОФИ-ја са 0:1. У ОФИ-ју je на десном крилу до 69. минута играо Мирнес Шишић, који није пружио најбољу партију, и није без разлога замењен. Ипак, Шишић, који је сталан ове сезоне у бело-црном дресу не би требао да брине за позицију на идућој утакмици.

У Турској је Бруно Мезенга напокон стартовао утакмицу. Ипак, ни овога пута није успео да постигне гол, те је замењен након сат времена игре. Његови саиграчи из Ордуспора нису ни примилио гол, па је утакмица са Генчлербирилигијем завршена најнепопуларнијим могућим резултатом – 0:0.

Трифке након постигнутог гола

Европску „турнеју“ завршавамо на Кипру, где је АПОЕЛ у дербију са Омонијом такође играо без голова. За тим Ивана Јовановића од 67. минута играо је Иван Тричковски. Успео је да донесе бољу организацију напада жуто-плавих, али не и нешто више од тога. АПОЕЛ би вероватно био опаснији да је Македонац играо од првог минута, али АПОЕЛ и овако уз само четири бода мање од лидера улази у плеј-оф, и има доста шанси да одбрани титулу.

Наравно, споменућемо и наше момке који се такмиче ван Старог континента. Милош Трифуновић је био врло успешан, и постигао је два гола за Лиаонинг Хувин! Ипак, то није било довољно за победу, и меч са Чанчуг Јатајием је завршен нерешено – 3:3.  Знатно мање је играо Андрија Калуђеровић, који је за Пекинг Гуан ушао тек три минута пред крај регуларног тока. АК 99 није успео да има неки посебан учинак, а он и његови саиграчи су поражени од Хангжуа са 1:0. 3:3 је завршено и одмеравање снага Шандонг Луненга и Далиен Ербина, а стуб одбране свих деведесет минута је за госте претстављао Ли Ади. Ипак, знајући да су он и саиграчи примили три гола, не може се рећи да је обављен добар посао.

Маурисијо Молина - стрелац за Сеул

Маурисијо Молина, кад већ није успео да остави дубљи траг у Србији, постао је легенда у Јужној Кореји. Сјајни Колумбијац био је стрелац победоносног гола за Сеул у 89. минуту, чиме су црвено-црни дошли до важна три бода. Молина на јужном делу корејског полуострва игра већ четврту сезону, a у овој је на четири утакмице постигао пет голова. Ми му желимо да буде успешан као и до сада, када већ није имао прилику да такав буде у Једној Јединој.

У Бразилу је голгетерски низ Ернана Баркоса прекинут на утакмици Коријантас-Палмеирас, која је завршена победом домаћих – 2:1. Баркос је као по обичају био добар, али није успео да постигне гол, и испоставља се да када Баркос не да гол, Палмеирас изгуби. У Мексику је зато Сегундо Кастиљо био стрелац за Пачуку, али није био те среће да он и његови саиграчи славе победу, чак насупрот, поражени су 3:2, и један од најбољих странаца у историји Звезде неће дуго памтити тај гол.

Неки играчи су још једном показали да нису добили праву шансу у нашем вољеном клубу, док други пак показују да се у иностранству ипак не сналазе. У сваком случају, ми ћемо пратити њихов учинак и идуће седмице, а до тада пратите секције нашег клуба на најбољем Звездашком сајту.

Повезане вести

6 comments

afivel дец 26, 2019 at 21:30

neujahrswünsche für kinder

Reply
krule мар 29, 2012 at 10:05

http://youtu.be/A3RUImTfTmc -Edgar pogledajte kod nas nije prosao!

Reply
M.V.P мар 28, 2012 at 20:39

Samo gazite…bravoo Trifkeee!!!

Reply

Leave a Comment