Moja Crvena Zvezda
ОсталоПливање

„Куд плови овај брод?“

Aleksandar Škanata i Srđan Filipović
Aleksandar Škanata i Srđan Filipović

Након кратког периода стрепње, наши пливачи су се вратили прошле недеље у тренажни процес. После избацивања из СЦ “ Милан Гале Мушкатировић“ због великих, неизмирених дуговања и даље се ћути и не тражи решавање проблема. Сам повратак у центар, не значи да је проблем решен, већ указује на њега и указује спремност на сарадњу. Али, не размишља се о томе како обезбедити нашим талентованим пливачима да више не долазе у ситуацију да немају где да напредују и да осим о свом развоју, не размишљају о другим стварима. Пливачки клуб Црвена звезда има најталентованије пливаче данашњице и поред тога што нема најбоље услове, односно, поред тога што једва има услове. Најзаслужнији за њихов немерљив напредак је легенда и икона клуба, човек који је од 1975. године у клубу, власник преко 500 рекорда, 2.000 медаља, за кога се везује сваки Звездин успех у пливању, који и дана данас има у најситније детаље статистику и раст својих пливача, Александар Шканата. Међутим, он нема подршку и поред бројних апела.

Кроз велику тренерску каријеру и биографију Александра Шканате су прошли многи велики пливачи, међу којима је био и наш недавни саговорник, Срђан Филиповић. Данас Шканата бруши, према речима многих, највећи бисер српског и европског пливања у последњих 20 и више година, младог Уроша Ђоковића, као и „нову Нађу“ нашег пливања, веома талентовану Нађу Величковић. Урош Ђоковић је 2001. годиште и поред освајања престижнe „Београдскe лиге“ и награде „Џивџан“ која је намењена најмлађем победнику митинга, освојио је још четири златне медаље и у константном је напретку из дана у дан, те своје време подиже и за по 10 секунди по дисциплини. Сви релевантни сручњаци и заљубљеници у пливачке вештине без икакве сумње, као из топа одговарају да је Урош, вероватно најталентованији пливач којег је ова земља имала. Александар Шканата који је многе таленте довео правог пута и који уме да „намирише“ таленат, каже да Урош има то нешто и када би му се обезбедили услови за нормалан и несметан рад са њим, гарантује да би медаља на ОИ 2020 била у Урошевим рукама, ако не и пре, као и да је млади Урош најталентованији пливач кога је тренирао.  И поред апела за помоћ многима, врата су остала затворена, а Урош и Александар немоћни да сами ишта ураде, сем напорних и вредних тренинга, док неко не покуца на врата због дуговања и немара, па тада и основно пливање постаје недостижно.

Нађа Величковић је 1997 годиште, велика нада која осмехом и пливачким вештинама све разоружава је у истом „грошу“. Заузела је осмо место на централном првенству Европе, освајала разне медаље, признања али и даље нико нема слуха за њене и Урошеве успехе. И она је „под палицом“ Александра Шканате. Направила је огроман напредак, увек је корак испред вршњакиња и противница. Захваљујући великим напорима Александра Шканате, Нађа и Урош су успели да оду на митинге у Милано и Херцег Нови.

Подсећамо да је посредством Шканате, наша Црвена звезда поново запливала на Старом Дифу пре око годину и по дана. За то време наши пливачи су направили највећи напредак, чему у прилог иду и освојене медаље. Нису само Урош и Нађа у питању, иако су предводници. Анђела Величковић, Лана Вељковић, Душан Бабић, Урош Ерцеговић, Моника Сењи…

Наша екипа ће ускоро направити малу репортажу, осврт на будуће асове нашег спорта. Нећемо дозволити да падну у заборав и да покушаћемо да скренемо пажњу на њих. Ипак, и поред најминималнијих услова за рад а који би уз мало пажње и труда могли да буду одлични, Александар Шканата не одустаје од борбе, иако је све теже и теже. Егзодус свих битних људи из клуба, одлазак највећих легенди све говори. Свака помоћ је добродошла, а без спонзора спорт као што је пливање, где индивидуални квалитет долази до изражаја и влада, тешко може да опстане.

Мото нашег пливачког клуба је “ Ма колико далеко желиш стићи, неопходан је први завеслај“, хајде да им помогнемо да им то буде омогућено, без стрепње за онај други, трећи, победнички. Деца су украс света, а ми у нашем базену имамо златне рибице. Само што ово није виц, већ наша реалност која мора да нас пробуди. Ако их неко други ухвати, биће касно да се ми хватамо за главу и пљујемо све око себе, бесни на сопствени немар и неодговорност. Црвено-бели брод је поново поринут у воду, хајде да спречимо да постане наш „Титаник“.

Повезане вести

4 comments

Anka мар 29, 2012 at 09:31

E da sam ja Ministarka omladine i sporta ili da radim u sektoru za sport pri ministarstvu, kao sto su oni dodelili SC Banjica Glodarima, tako bih i ja dodelila SC Gale Muskatinovic nasim momcima ne samo Plivacima vec i vaterpolistima posto isti problem imaju. Sramota je to sto se radi, prvo su ugasili Zvezdino i plivacko i vaterpolo sekciju pa su unutar bazena gradili zatvorene teniske terene za bulumentu. A onda kada je FINA odbila kandidaturu Srbije za organizaciju svetskog prvenstva u plivanju, uz obrazlozenje da nemamo te kapacitete, onda su poceli da sminkaju postojece bazene i grade kvazi bazene po Srbiji. Ono sto su izgradili u Kragujevcu je cisto pranje para, pogledaj te samo kvalitet, nema mogucnosti razvoja kluba vec namenjeno narodu da se brcka. Stvarno nemam nista protiv toga, ali i plivanje i vaterpolo (pogotovo) zasluzuju da imaju sportske centre sirom Srbije. Smesno je kad vam neko kaze : „Sta ce to nama mi nemamo mora?“ Smesno je jer svi znamo sta su Madjari u vaterpolu i kako razvijaju i vaterpolo i plivanje! O Srbijo, zemljo moja, osvesti se i oteraj bagru!

Reply
CZovac мар 28, 2012 at 23:10

Nazalost, ovo je samo jedan slucajeve, gde nas gazde izbaciju!
Crvena zvezda MORA da ima svoje hale, bazene, terena za sportove u kojima imamo takmicare, ne smemo da dozvolimo da budemo celog postojanja podstanari!

Reply
Дејан Живић мар 28, 2012 at 20:40

Свака част на објављеном тексту,било је и крајње време да се и ово покрене са мртве тачке са обзиром да професор Шканата не наилази на разумевање код управе клуба.Стицајем околност сам присуствовао задњој скупштини ПК Црвена звезда где је осим усвајања новог статута клуба,и поделе диплома нашим најбољим пливачима,дошла на ред и врло мучна расправа на релацији Шканата-управа.Мени као родитељу једног од пливача,а верујем и осталим родитељима и пливачима нашег клуба једи9ни је интерес да управа направи дугорочнији план,обезбеди термине,и плате тренерима.А мислим да Шканата има такву визију и способност.Надам се договору на поменутој релацији јер би то било у инересу свих.А ми Звездаши смо ту да помогнемо,ако негде закочи не дај Боже!И још једном да се захвалим уреднику сајта са поруком да настави да се интересује за пливачки клуб јер он то заслужује,пуно је ту талентоване деце,будућих првака!поздрав!

Reply
sanja мар 28, 2012 at 20:14

Zar nikog nema da sponzorise ovu decu?
Nas sport je u pitanju. Mislim da je sporno to sto je Zvezda u pitanju. Pomozite ovoj deci

Reply

Leave a Comment