Moja Crvena Zvezda
Vaterpolo Intervjui

MCZ Intervju: Strahinja i Viktor Rašović

Viktor Rašović
Strahinja Rašović
Strahinja Rašović

Prava je retkost kada imate dva rođena brata u jednom timu. A još je ređa okolnost kada su oba brata, dva najveća bisera sporta kojim se bave. Znamo da su crveni dijamanti najređi i najdragoceniji, a mi imamo dva takva. Pre svega sjajni momci, onda najveći talenti srpskog vaterpola i šire. Dijamanti su najtvrđi mineral u prirodi, a da bi uspeli u vaterpolu morate da budete „tvrdi“. Ima raznih vrsta i imena dijamanata, a naši dijamanti se zovu, Strahinja i Viktor Rašović!

Strahinja je rođen 9.marta 1992. godine, Viktor 13.avgusta 1993. godine. Pre dve godine predsednik Viktor Jelenić ih je doveo u naš klub iz „Beograda“. Danas su, uz naravno kapitena Jugoslava Vasovića, neprikosnovenog doktora na golu Gojka Pijetlovića, Avramovića i Aksentijevića, udarna igla našeg tima koji vodi veliki Dejan Savić. Iako su mladi, vaterpolo svet ih jako dobro poznaje. Srpski vaterpolo svake godine u nekom uzrastu uzme medalju i natera ostale da zapamte imena asova koji dolaze. Do pre dve godine naša vaterpolo sekcija praktično nije ni postajala. Dve godine kasnije ponosni smo jer u timu imamo dva najveća talenta, buduće nosioce igre naše reprezentacije. Kako je igrati sa bratom u istom timu, kako je biti ponos Crvene zvezde, igrati velike utakmice pred najboljim navijačima i najvatrenijom atmosferom u sportu u koji je nepravedno zapostavljen, učiti od najboljih ikada u ovom sportu, živih legendi, Dejana Savića i Juge Vasovića, saznaćemo od Strahinje i Viktora.

Momci, kako ste uopšte počeli sa vaterpolom? Svi klinci maštaju o fudbalu, košarci a vi o vaterpolu. Kako je došlo do toga da obojica krenete na vaterpolo? Zbog devojaka sigurno?

SR: „ Hahhahaha.. nije, ja sam zbog plaže! Počeli smo u “Beogradu” na Tašmajdanu, zahvaljujući tati. Naravno, imali smo i podršku mame, ali ona se često bunila, zato što ustajemo tako rano tokom raspusta, kao svaka majka.  Počeli smo u školi vaterpola, a zatim smo ušli u takmičarske kategorije. Kako je razlika od skoro dve godine u tom dobu velika, prvo sam ja počeo sa takmičenjima, a onda se priključio i Viktor. Bilo je puno zabušavanja na početku da se ne bi plivalo na treninzima, toga se baš dobro sećam. I sada kad pogledam šta sam sve izmišljao, vidim da sam samo sebe pokušao da zeznem, jer treneri Rade Potočan i Mića Perišić sigurno nisu padali na te fore.“

VR: „ Ja sam od malena zavoleo bazen i vodu. Bio sam baš mali kad sam naučio da plivam. Za to je zaslužan tata Mališa, tako da ja nisam imao baš puno mogućnosti da biram šta ću i kako ću. Ali, odmah mi se to svidelo i na tome je ostalo. Krenuo sam da treniram vaterpolo 2000. godine u VK “Beograd”. Odatle je sve krenulo. Želeo bih da pomenem trenere koji su me trenirali u “Beogradu”, od kojih sam naučio puno – Rade Potočan, Miodrag Perišić i Mirović Miodrag.”

Retkost u bilo kom sportu je da dva brata igraju u istom timu, a da nisu Kolo i Jaja Ture, odnosno afrikanci u fudbalu. Jel postoji neki pozitivni rivalitet, kako vi gledate na to?

SR: „ Volim da gledam braću Janović, a imamo i primer braće Pijetlović, ali ti primeri su malo drugačiji. Ali, voleo bih da kako oni tako i Viktor i ja budemo toliko uspešni. Volim što igram sa njim. Što se mene tiče rivalitet je ogroman. Šalim se naravno, nema rivaliteta, samo bratske pomoći kad god je moguće i potrebno.”

VR: „ Naravno da je od početka bilo lakše sve uz starijeg brata Strahinju, koji mi je uvek na neki način bio uzor i velika podrška. Dok smo bili „klinci“, on je igrao za starije, davao je baš puno golova i ja sam bio srećan zbog njega, za razliku od mene koji sam se isticao mnogo više u odbrani nego u napadu zbog suprotnih pozicija. Odigrali smo jednu sezonu u “Beogradu” za prvi tim zajedno u ekipi, pa smo pre dve godine prešli obojica u Zvezdu. Uvek volim da čuvam brata kad igram protiv njega na treningu, ne zbog činjenice što mi je brat, nego mi je zanimljivo to kako međusobno pokušavamo da budemo bolji jedan od drugog, da bi postigli gol. Ali naravno, uvek smo tu da se bodrimo i da podržavamo jedno drugo. Možda će doći i dan kada ćemo nekad igrati u različitim klubovima, gde ćemo se boriti jedno protiv drugog, ali i to je deo sporta, profesionalizam. Sada uživam da igram uz brata.“

Predsednik kluba Viktor Jelenić, trener Dejan Savić, kapiten Jugoslav Vasović. Imate apsolutno sve preduslove da budete najbolji, jer učite od najboljih ikad. Koliko utiče na vas samo prisustvo Dekija Savića, kako on utiče na vas?

SR: “ Ja sam prezadovoljan radom sa Dejanom Savićem. Želeo bih da kažem da sam sličan sistem pravila i rada, i odnosa njega kao trenera i nas kao igrača, imao sa bivšim trenerom Miodragom Mirovićem, koga moram da pomenem jer ja mislim da je on najviše uticao na moj napredak, kada me je preuzeo kao trener 2006. godine. A sto se tiče Dekija, kao mali sam gledao i navijao za celu tu generaciju. Čak sam i igrao protiv Dekija 2008. godine, kada smo sa “Beogradom” igrali protiv Sinteza u LEN Kupu. Nema treme, ali ima velikog strahopoštovanja pre svega, prema Dekiju. Za mene prisustvo Dekija i Juge je ogromna stvar, trudim se da prihvatim svaki njihov savet ili kritiku. A i često razmišljam da eto baš ja igram u ekipi, prvo sa Dekijem koji je završio karijeru na utakmici koju smo zajedno odigrali, a ove sezone će biti isti slučaj i sa Jugom. Zbog toga sam počastvovan u najpozitivnijem smislu, što mogu da se podičim da sam igrao sa njima kada su završavali svoje karijere. Naravno, njih dvojica su mi neka smernica, kako bih voleo da izgleda moja vaterpolo karijera, ukoliko bude toliko duga kao i njihova. A i ko ne bi.“

VR: “ Kada sam došao u Zvezdu, tad je Dejan Savić igrao svoju poslednju sezonu u karijeri, bila mi je čast da budem njegov saigrač. Od ove sezone je naš trener. Dejan je stvarno super trener, sarađujem sa njim od 2010. godine, kada mi je bio trener na EP u Štutgartu. Naučio sam od njega baš puno stvari za kratko vreme. Samo njegovo prisustvo je od ogromnog značaja za sve nas.”

Juga Vasović je nemerljivo bitan za tim, znamo svi koliko on znači, jel dobijate savete od njega, jel upijate njegove poteze?

SR: „ Svaki savet upijam, a izlišno je govoriti o kvalitetima Juge.“

VR: „ Mnogo mi je drago što igram sa njim u ekipi, jer svi znamo koliko je on značajan za sam vaterpolo u svetu. Učim od njega, naravno. Učim od najboljih. Savetuje me na treninzima, rado prihvatam njegove savete.”

Kakvi su predsednički saveti Viktora Jelenića?

SR: “ Ne zaboravljam Viktora Jelenića, sa kojim imamo isto dobar odnos. Sa njim nisam imao prilike da igram, niti protiv njega, ali ga se sećam kad sam bio mali još i on je čovek koji je jedan od onih koji su pokrenuli celu ovu, novu priču Crvene zvezde. Naš je zadatak da se odužimo dobrim partijama i rezultatima.“

VR: “ Viktor Jelenić je bitan faktor u mom razvoju, mojoj karijeri. On me je doveo u Zvezdu, zahvalan sam mu na tome večno. Trenirao nas je prošle godine, pokušao sam da upijem što više od njega, da naučim neke cake. Veliki igrač je bio.“

Imamo jako mlad tim, ali koliko vam stariji pomažu sa savetima, idejama? Ko vam najviše pomaže?

SR:” Pa dobro, ne bih nikog izdvajao. Nisam od onih što neće da prihvate savet, uvek mi je savet dobrodošao, makar savet bio i od nekog mlađeg. Ako imam poverenja u tu osobu, svaki savet poslušam. Mislim da uvek treba saslušati, a na meni je da li ću to primeniti ili ne.

VR: “  Sigurno Juga, koji je i najiskusniji i kapiten je, pa je i najlogičnije. Naravno i Gojko i Avra, kao A reprezentativci imaju ogromno iskustvo. Pera Ivošević, Srki Aksentijević, Fića Kljajević i Marko Draksimović imaju svoj uticaj. Ja u principu slušam sve starije igrače i učim. Imam šta da naučim od njih. “

Komentar o dosadašnjem delu sezone? Utakmice protiv Oradee i Posilipa, nezaboravne atmosfere? Za kratko vreme, postali ste nada navijača.

SR: “ Ja sam igrao sa “Beogradom” LEN kup, ali tada sam igrao dosta manje nego sad. Ovo mi je faktički prvi put da baš igram ovako ozbiljno evropsko takmičenje. Dosadašnji utisak mi je sjajan, ali ja žalim za polufinalom I porazom od Posilipa i  priželjkujem još takvih utakmica i takve atmosfere od navijača. Bilo je fenomenalno biti deo takvih utakmica.“

VR: „ Mislim da je Zvezdin uspeh ove sezone preveliki, van svih očekivanja. Napravili smo dobre stvari. Pobeda protiv Oradee, to je najlepša utakmica u mom životu, karijeri. Nezaboravna utakmica, detalj sezone. Zatim, Posilipo. Posilipo je izuzetan protivnik, veliki tim i čast je igrati protiv njihovih igrača. Jednostavno, pokazali su da su bili od nas i čestitam im na prolazu. Za nas je velika stvar što smo igrali protiv njih. “

Šta mislite o Superligi, koja bi trebala da bude kao vaterpolo Liga Šampiona? Ideja je u povoju.

SR: “ Ideja Superlige me je iznenadila, iskreno. To je prava stvar po mom mišljenju, takmičiti se sa najboljim igračima i najboljim klubovima Evrope.

VR: “ Što se tiče Superlige, mislim da ako to bude kako se priča da će biti veoma značajno za sam vaterpolo, za razvoj vaterpola kao sporta. Mislim da je to mnogo dobra ideja!

Jel imate nekog idola? Ko su vam vaterpolo uzori? Na koga se najviše ugledate, čiji stil igre najviše volite? Ko su po vama, trenutno, najbolji na svetu?

SR: “ Ne bih trenutno nikog da izdvajam. Ima igrača od kojih se može dosta videti i primeniti kako bi se nadogradili. Svaki igrač ima neki drugi zadatak i svakog gledam u onome što najbolje radi. Ima šest, sedam igrača koji su za mene u samom vrhu svetskog vaterpola.

VR: “ Uvek sam imao dva uzora, to su Aleksandar Ćirić i Petar Trbojević.

Viktor Rašović
Viktor Rašović

Igraju moju poziciju (nezgodnu stranu) i uvek mi se sviđao njihov stil igre. Neki moji drugari me porede sa njima, ali još sam ja jako, jako daleko od njih dvojice. Ni ne razmišljam sada o tome.  Najbolji igrač na svetu je Vanja Udovičić, definitivno!“

Iskreno moje mišljenje, a i svih koji prate, ne samo Crvenu zvezdu, već i vaterpolo sezonu inače, je da ste kalibar za reprezentaciju. Strahinja, imaš fenomenalnu sezonu, ni ti Viktore ne zaostaješ. Znam da je nezgodno kada neko priča sam o svojoj formi, ali vi ste zaslužili nacionalnu “kapicu”. Šta vi mislite o tome?

SR: “ Prošli smo sva takmičenja za mlađe kategorije i to je mnogo lepo. Ceo taj sklop treniranja i druženja preko leta. Braniš boje svoje zemlje. Na meni je da se dokazujem i radim najbolje što umem i mogu.

VR: “ Član sam juniorske reprezentacije Srbije. Na leto je na programu EP do 19 godina i sledeće godine, SP za juniore i Univerzijada. U principu, uvek se nadam pozivu u A tim, to je san svakog sportiste, kruna svakog rada, ali kada bude – biće. Treniram i treniraću vredno, radiću sve više, pa ako bude bilo poziva biću veoma srećan.

Jel pratite Zvezdu u drugim sportovima? Da li idete na utakmice? Možemo li do titule ili duple krune u fudbalu sa Robijem i da li Kari Pešić može da napravi čudo u košarci?

SR: “ Navijački gledano titula je naša i dupla kruna, ali realno ne zavisi sve od nas. A košarku ne pratim toliko puno, ali naravno, verujem da je sa Karijem sve moguće.

VR: “ Pratim Zvezdu u fudbalu i idem na utakmice ponekad. Takođe pratim košarku, pomalo u rukometu i odbojci. Mislim da imamo šanse za titulu, ako pobedimo sve do kraja prvenstva, što znači da pobedimo i u derbiju i Vojvodinu, poslednje kolo u gostima. Verujem da komšije mogu da kiksnu još jednom.  Kup osvajamo 100%!, uz osmeh poručuje Viktor i nastavlja. “ Kari Pešić je vrhunski trener, najbolji na svetu, uvek sam ga voleo. Gledao sam kad smo osvojili SP u Indijanapolisu 2002. godine. Može da napravi veliko čudo, ali mislim da su komšije, za sada realno gledano, u košarci i dalje u prednosti, kao i u vaterpolu. “

Šta prognozirate za revanš u Kupu? Jel tipujete na prolaz, na gol Kasalice ili Borhe?

SR: “ Strelac neka bude i Robi Prosinečki, plasman u finale i osvajanje Kupa je najbitnije. „

VR: “ Prognoziram da osvajamo Kup! Mislim da ćemo pobediti, ali najbitniji je prolaz. A ko će dati gol je za mene nebitno. Samo da uđe! “

E sada, morate iskreno da mi odgovorite. Bezbroj poziva, svi pitaju za vas, ja sam obećao odgovore uskoro. Takođe, i vi  znate da devojke dolaze zbog vas, da ih ima u velikom broju na našim utakmicama. Pa sad, da ih odmah razočaramo ili.. ?  Jel ste zauzeti, da li imate devojke?

SR: „ Hahahhah, jel’ baš moram da odgovorim?”, kaže Strahinja uz smeh i dodaje “ ja sam zaljubljen u Zvezdu!

VR: „ Imam devojku, ne bih je imenovao. Mislim da je dovoljno. “, takođe uz smeh odgovara Viktor.

Devojke, izvinite. Moraćete same da saznate.

Strahinja
Strahinja

Ko vam je najveća podrška? Osim roditelja, naravno.

SR: „ Osim porodice, drugovi i drugarice mi daju veliku podršku.“

VR: „ Idem u Grafičku školu, završavam uskoro, četvrta sam godina. Zaista sam zahvalan školi, koja mi redovno izlazi u susret što se tiče izostanaka. Najveću zahvalnost ima moja razredna Stana Kovačević. Ona mi dosta pomaže u tome, ima razumevanja za moje izostanke, daje mi podršku, i ja sam joj veoma zahvalan na tome. Moram da napomenem i da imam svoje verne gledaoce svaku utakmicu. To su drugarica Milica i kum Stefan, koji je inače golman u VK “Beograd”, trenirali smo zajedno. Naravno tata i mama, koji nas uvek bodre i daju nam najveći mogući doprinos!

Za kraj, jel imate neku poruku za navijače, za naš sajt?

SR: “ Veliki pozdrav za ekipu sajta MCZ i za najbolje navijače na svetu! Zvezda ooooo, Zvezda oooo…”

VR: “ Zahvalan sam navijačima što nas bodre i u vaterpolu, stvarno su najbolji na svetu! Neoposiv doživljaj mi je kad igram ispred njih i kad nas bodre! Veliki pozdrav!

Momci za primer, braća za primer. Naša braća, Strahinja i Viktor Rašović.

Povezane vesti

8
Komentari

avatar
 
smilegrinwinkmrgreenneutralarrowshockunamusedcooleviloopsrazzrollcryeeklolmadsadexclamationquestionideahmmbegwhewchucklesillyenvyshutmouthsmehplezmigskenjbatinarazmcudisokkitahmmmmfacepalmgreenslavitrofejkezsok2udartompuskezzzsmeh3trtskenjansramslavljezvizdlud
Slike
 
 
 
Audio i video fajlovi
 
 
 
6 Comment threads
2 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
AvatarAvatarAvatarAvatarAvatar Recent comment authors
  Subscribe  
najnovijim najstarijim najviše glasova
Obavesti me o
Avatar
Gost
Nata

Vikice volim te!

Avatar
Gost
ciki

viktor je sawrsen!!!

Avatar
Gost
Valerija

Obojica su fenomenalni momci!!!

Avatar
Gost

Po meni Strahinja je za malu nijansu bolji od Viktora,al SVAKA CAST MOMCI!!!!!!!

Avatar
Gost
M.V.P

Zar moras na svaku vest da ostavis taj komentar???

Avatar
Gost
Spiritus

Jel ti to meni ?

Avatar
Gost
M.V.P

Nee, obrisan je taj komenatr, nista tebi brate wink

Avatar
Gost
Spiritus

Samo napred momci !