Moja Crvena Zvezda
ВатерполоИнтервјуи

МЦЗ Интервју: Страхиња и Виктор Рашовић

Viktor Rašović
Strahinja Rašović
Strahinja Rašović

Права је реткост када имате два рођена брата у једном тиму. А још је ређа околност када су оба брата, два највећа бисера спорта којим се баве. Знамо да су црвени дијаманти најређи и најдрагоценији, а ми имамо два таква. Пре свега сјајни момци, онда највећи таленти српског ватерпола и шире. Дијаманти су најтврђи минерал у природи, а да би успели у ватерполу морате да будете „тврди“. Има разних врста и имена дијаманата, а наши дијаманти се зову, Страхиња и Виктор Рашовић!

Страхиња је рођен 9.марта 1992. године, Виктор 13.августа 1993. године. Пре две године председник Виктор Јеленић их је довео у наш клуб из „Београда“. Данас су, уз наравно капитена Југослава Васовића, неприкосновеног доктора на голу Гојка Пијетловића, Аврамовића и Аксентијевића, ударна игла нашег тима који води велики Дејан Савић. Иако су млади, ватерполо свет их јако добро познаје. Српски ватерполо сваке године у неком узрасту узме медаљу и натера остале да запамте имена асова који долазе. До пре две године наша ватерполо секција практично није ни постајала. Две године касније поносни смо јер у тиму имамо два највећа талента, будуће носиоце игре наше репрезентације. Како је играти са братом у истом тиму, како је бити понос Црвене звезде, играти велике утакмице пред најбољим навијачима и најватренијом атмосфером у спорту у који је неправедно запостављен, учити од најбољих икада у овом спорту, живих легенди, Дејана Савића и Југе Васовића, сазнаћемо од Страхиње и Виктора.

Момци, како сте уопште почели са ватерполом? Сви клинци маштају о фудбалу, кошарци а ви о ватерполу. Како је дошло до тога да обојица кренете на ватерполо? Због девојака сигурно?

СР: „ Хаххахаха.. није, ја сам због плаже! Почели смо у “Београду” на Ташмајдану, захваљујући тати. Наравно, имали смо и подршку маме, али она се често бунила, зато што устајемо тако рано током распуста, као свака мајка.  Почели смо у школи ватерпола, а затим смо ушли у такмичарске категорије. Како је разлика од скоро две године у том добу велика, прво сам ја почео са такмичењима, а онда се прикључио и Виктор. Било је пуно забушавања на почетку да се не би пливало на тренинзима, тога се баш добро сећам. И сада кад погледам шта сам све измишљао, видим да сам само себе покушао да зезнем, јер тренери Раде Поточан и Мића Перишић сигурно нису падали на те форе.“

ВР: „ Ја сам од малена заволео базен и воду. Био сам баш мали кад сам научио да пливам. За то је заслужан тата Малиша, тако да ја нисам имао баш пуно могућности да бирам шта ћу и како ћу. Али, одмах ми се то свидело и на томе је остало. Кренуо сам да тренирам ватерполо 2000. године у ВК “Београд”. Одатле је све кренуло. Желео бих да поменем тренере који су ме тренирали у “Београду”, од којих сам научио пуно – Раде Поточан, Миодраг Перишић и Мировић Миодраг.”

Реткост у било ком спорту је да два брата играју у истом тиму, а да нису Коло и Јаја Туре, односно африканци у фудбалу. Јел постоји неки позитивни ривалитет, како ви гледате на то?

СР: „ Волим да гледам браћу Јановић, а имамо и пример браће Пијетловић, али ти примери су мало другачији. Али, волео бих да како они тако и Виктор и ја будемо толико успешни. Волим што играм са њим. Што се мене тиче ривалитет је огроман. Шалим се наравно, нема ривалитета, само братске помоћи кад год је могуће и потребно.”

ВР: „ Наравно да је од почетка било лакше све уз старијег брата Страхињу, који ми је увек на неки начин био узор и велика подршка. Док смо били „клинци“, он је играо за старије, давао је баш пуно голова и ја сам био срећан због њега, за разлику од мене који сам се истицао много више у одбрани него у нападу због супротних позиција. Одиграли смо једну сезону у “Београду” за први тим заједно у екипи, па смо пре две године прешли обојица у Звезду. Увек волим да чувам брата кад играм против њега на тренингу, не због чињенице што ми је брат, него ми је занимљиво то како међусобно покушавамо да будемо бољи један од другог, да би постигли гол. Али наравно, увек смо ту да се бодримо и да подржавамо једно друго. Можда ће доћи и дан када ћемо некад играти у различитим клубовима, где ћемо се борити једно против другог, али и то је део спорта, професионализам. Сада уживам да играм уз брата.“

Председник клуба Виктор Јеленић, тренер Дејан Савић, капитен Југослав Васовић. Имате апсолутно све предуслове да будете најбољи, јер учите од најбољих икад. Колико утиче на вас само присуство Декија Савића, како он утиче на вас?

СР: “ Ја сам презадовољан радом са Дејаном Савићем. Желео бих да кажем да сам сличан систем правила и рада, и односа њега као тренера и нас као играча, имао са бившим тренером Миодрагом Мировићем, кога морам да поменем јер ја мислим да је он највише утицао на мој напредак, када ме је преузео као тренер 2006. године. А сто се тиче Декија, као мали сам гледао и навијао за целу ту генерацију. Чак сам и играо против Декија 2008. године, када смо са “Београдом” играли против Синтеза у ЛЕН Купу. Нема треме, али има великог страхопоштовања пре свега, према Декију. За мене присуство Декија и Југе је огромна ствар, трудим се да прихватим сваки њихов савет или критику. А и често размишљам да ето баш ја играм у екипи, прво са Декијем који је завршио каријеру на утакмици коју смо заједно одиграли, а ове сезоне ће бити исти случај и са Југом. Због тога сам почаствован у најпозитивнијем смислу, што могу да се подичим да сам играо са њима када су завршавали своје каријере. Наравно, њих двојица су ми нека смерница, како бих волео да изгледа моја ватерполо каријера, уколико буде толико дуга као и њихова. А и ко не би.“

ВР: “ Када сам дошао у Звезду, тад је Дејан Савић играо своју последњу сезону у каријери, била ми је част да будем његов саиграч. Од ове сезоне је наш тренер. Дејан је стварно супер тренер, сарађујем са њим од 2010. године, када ми је био тренер на ЕП у Штутгарту. Научио сам од њега баш пуно ствари за кратко време. Само његово присуство је од огромног значаја за све нас.”

Југа Васовић је немерљиво битан за тим, знамо сви колико он значи, јел добијате савете од њега, јел упијате његове потезе?

СР: „ Сваки савет упијам, а излишно је говорити о квалитетима Југе.“

ВР: „ Много ми је драго што играм са њим у екипи, јер сви знамо колико је он значајан за сам ватерполо у свету. Учим од њега, наравно. Учим од најбољих. Саветује ме на тренинзима, радо прихватам његове савете.”

Какви су председнички савети Виктора Јеленића?

СР: “ Не заборављам Виктора Јеленића, са којим имамо исто добар однос. Са њим нисам имао прилике да играм, нити против њега, али га се сећам кад сам био мали још и он је човек који је један од оних који су покренули целу ову, нову причу Црвене звезде. Наш је задатак да се одужимо добрим партијама и резултатима.“

ВР: “ Виктор Јеленић је битан фактор у мом развоју, мојој каријери. Он ме је довео у Звезду, захвалан сам му на томе вечно. Тренирао нас је прошле године, покушао сам да упијем што више од њега, да научим неке цаке. Велики играч је био.“

Имамо јако млад тим, али колико вам старији помажу са саветима, идејама? Ко вам највише помаже?

СР:” Па добро, не бих никог издвајао. Нисам од оних што неће да прихвате савет, увек ми је савет добродошао, макар савет био и од неког млађег. Ако имам поверења у ту особу, сваки савет послушам. Мислим да увек треба саслушати, а на мени је да ли ћу то применити или не.

ВР: “  Сигурно Југа, који је и најискуснији и капитен је, па је и најлогичније. Наравно и Гојко и Авра, као А репрезентативци имају огромно искуство. Пера Ивошевић, Срки Аксентијевић, Фића Кљајевић и Марко Драксимовић имају свој утицај. Ја у принципу слушам све старије играче и учим. Имам шта да научим од њих. “

Коментар о досадашњем делу сезоне? Утакмице против Орадее и Посилипа, незаборавне атмосфере? За кратко време, постали сте нада навијача.

СР: “ Ја сам играо са “Београдом” ЛЕН куп, али тада сам играо доста мање него сад. Ово ми је фактички први пут да баш играм овако озбиљно европско такмичење. Досадашњи утисак ми је сјајан, али ја жалим за полуфиналом И поразом од Посилипа и  прижељкујем још таквих утакмица и такве атмосфере од навијача. Било је феноменално бити део таквих утакмица.“

ВР: „ Мислим да је Звездин успех ове сезоне превелики, ван свих очекивања. Направили смо добре ствари. Победа против Орадее, то је најлепша утакмица у мом животу, каријери. Незаборавна утакмица, детаљ сезоне. Затим, Посилипо. Посилипо је изузетан противник, велики тим и част је играти против њихових играча. Једноставно, показали су да су били од нас и честитам им на пролазу. За нас је велика ствар што смо играли против њих. “

Шта мислите о Суперлиги, која би требала да буде као ватерполо Лига Шампиона? Идеја је у повоју.

СР: “ Идеја Суперлиге ме је изненадила, искрено. То је права ствар по мом мишљењу, такмичити се са најбољим играчима и најбољим клубовима Европе.

ВР: “ Што се тиче Суперлиге, мислим да ако то буде како се прича да ће бити веома значајно за сам ватерполо, за развој ватерпола као спорта. Мислим да је то много добра идеја!

Јел имате неког идола? Ко су вам ватерполо узори? На кога се највише угледате, чији стил игре највише волите? Ко су по вама, тренутно, најбољи на свету?

СР: “ Не бих тренутно никог да издвајам. Има играча од којих се може доста видети и применити како би се надоградили. Сваки играч има неки други задатак и сваког гледам у ономе што најбоље ради. Има шест, седам играча који су за мене у самом врху светског ватерпола.

ВР: “ Увек сам имао два узора, то су Александар Ћирић и Петар Трбојевић.

Viktor Rašović
Viktor Rašović

Играју моју позицију (незгодну страну) и увек ми се свиђао њихов стил игре. Неки моји другари ме пореде са њима, али још сам ја јако, јако далеко од њих двојице. Ни не размишљам сада о томе.  Најбољи играч на свету је Вања Удовичић, дефинитивно!“

Искрено моје мишљење, а и свих који прате, не само Црвену звезду, већ и ватерполо сезону иначе, је да сте калибар за репрезентацију. Страхиња, имаш феноменалну сезону, ни ти Викторе не заостајеш. Знам да је незгодно када неко прича сам о својој форми, али ви сте заслужили националну “капицу”. Шта ви мислите о томе?

СР: “ Прошли смо сва такмичења за млађе категорије и то је много лепо. Цео тај склоп тренирања и дружења преко лета. Браниш боје своје земље. На мени је да се доказујем и радим најбоље што умем и могу.

ВР: “ Члан сам јуниорске репрезентације Србије. На лето је на програму ЕП до 19 година и следеће године, СП за јуниоре и Универзијада. У принципу, увек се надам позиву у А тим, то је сан сваког спортисте, круна сваког рада, али када буде – биће. Тренирам и тренираћу вредно, радићу све више, па ако буде било позива бићу веома срећан.

Јел пратите Звезду у другим спортовима? Да ли идете на утакмице? Можемо ли до титуле или дупле круне у фудбалу са Робијем и да ли Кари Пешић може да направи чудо у кошарци?

СР: “ Навијачки гледано титула је наша и дупла круна, али реално не зависи све од нас. А кошарку не пратим толико пуно, али наравно, верујем да је са Каријем све могуће.

ВР: “ Пратим Звезду у фудбалу и идем на утакмице понекад. Такође пратим кошарку, помало у рукомету и одбојци. Мислим да имамо шансе за титулу, ако победимо све до краја првенства, што значи да победимо и у дербију и Војводину, последње коло у гостима. Верујем да комшије могу да киксну још једном.  Куп освајамо 100%!, уз осмех поручује Виктор и наставља. “ Кари Пешић је врхунски тренер, најбољи на свету, увек сам га волео. Гледао сам кад смо освојили СП у Индијанаполису 2002. године. Може да направи велико чудо, али мислим да су комшије, за сада реално гледано, у кошарци и даље у предности, као и у ватерполу. “

Шта прогнозирате за реванш у Купу? Јел типујете на пролаз, на гол Касалице или Борхе?

СР: “ Стрелац нека буде и Роби Просинечки, пласман у финале и освајање Купа је најбитније. „

ВР: “ Прогнозирам да освајамо Куп! Мислим да ћемо победити, али најбитнији је пролаз. А ко ће дати гол је за мене небитно. Само да уђе! “

Е сада, морате искрено да ми одговорите. Безброј позива, сви питају за вас, ја сам обећао одговоре ускоро. Такође, и ви  знате да девојке долазе због вас, да их има у великом броју на нашим утакмицама. Па сад, да их одмах разочарамо или.. ?  Јел сте заузети, да ли имате девојке?

СР: „ Хахаххах, јел’ баш морам да одговорим?”, каже Страхиња уз смех и додаје “ ја сам заљубљен у Звезду!

ВР: „ Имам девојку, не бих је именовао. Мислим да је довољно. “, такође уз смех одговара Виктор.

Девојке, извините. Мораћете саме да сазнате.

Strahinja
Strahinja

Ко вам је највећа подршка? Осим родитеља, наравно.

СР: „ Осим породице, другови и другарице ми дају велику подршку.“

ВР: „ Идем у Графичку школу, завршавам ускоро, четврта сам година. Заиста сам захвалан школи, која ми редовно излази у сусрет што се тиче изостанака. Највећу захвалност има моја разредна Стана Ковачевић. Она ми доста помаже у томе, има разумевања за моје изостанке, даје ми подршку, и ја сам јој веома захвалан на томе. Морам да напоменем и да имам своје верне гледаоце сваку утакмицу. То су другарица Милица и кум Стефан, који је иначе голман у ВК “Београд”, тренирали смо заједно. Наравно тата и мама, који нас увек бодре и дају нам највећи могући допринос!

За крај, јел имате неку поруку за навијаче, за наш сајт?

СР: “ Велики поздрав за екипу сајта МЦЗ и за најбоље навијаче на свету! Звезда ооооо, Звезда оооо…”

ВР: “ Захвалан сам навијачима што нас бодре и у ватерполу, стварно су најбољи на свету! Неопосив доживљај ми је кад играм испред њих и кад нас бодре! Велики поздрав!

Момци за пример, браћа за пример. Наша браћа, Страхиња и Виктор Рашовић.

Повезане вести

8 comments

Nata окт 2, 2013 at 01:08

Vikice volim te!

Reply
ciki апр 12, 2012 at 11:13

viktor je sawrsen!!!

Reply
Valerija апр 11, 2012 at 15:23

Obojica su fenomenalni momci!!!

Reply
milos 90 апр 8, 2012 at 19:54

Po meni Strahinja je za malu nijansu bolji od Viktora,al SVAKA CAST MOMCI!!!!!!!

Reply
M.V.P апр 8, 2012 at 17:10

Zar moras na svaku vest da ostavis taj komentar???

Reply
Spiritus апр 8, 2012 at 18:35

Jel ti to meni ?

Reply
M.V.P апр 8, 2012 at 21:09

Nee, obrisan je taj komenatr, nista tebi brate 😉

Reply
Spiritus апр 8, 2012 at 16:13

Samo napred momci !

Reply

Leave a Comment