Moja Crvena Zvezda
ИнтервјуиФудбалФудбал

Лука Милуновић: Звезда је моја вечна љубав!

Лука Милуновић на загревању
Лука Милуновић
Лука Милуновић

У интервјуу за „Новости“, Лука Милуновићје показао још једном да га не красе само невероватан таленат и огромна љубав према клубу за који је са само 19 година добио прилику да заигра, већ и изузетна скромност и интелигенија, као и лепо васпитање. На питање да ли је прижељкивао да му први дани на Маракани почну управо овако, одговара као из топа.

– Апсолутно – не двоуми се Лука ни на тренутак. – Да сам могао да пожелим како ће изгледати мој почетак у црвено-белом дресу, то би било управо овако – победе које се нижу, пун стадион, три гола, славље у дербију…

На дербију је био једино београдско дете у саставу Црвене звезде, што говори о томе колико је деци из Београда теже да дођу до великог успеха.

– Често сам о томе размишљао и разговарао с родитељима. Наш пут је дупло дужи и тежи јер у Београду имамо све надохват руке, живимо уз породицу, пријатеље, уз све предности које пружа велики град и желимо од свега помало. С друге стране, дечаци са стране, који оставе родитеље, школу, другове, они се више жртвују, посвете се максимално ономе због чега су дошли у Београд и тако успеју. Зато београдским клинцима поручујем да буду истрајни, посвећени и упорни јер другачије се не може до остварења својих снова.

Причало се да је његов менаџер последњег дана прелазног рока требало да уговори Лукин прелазак у Спартак…

– Биле су неке приче, али мени ништа није јављано док није завршен посао с Црвеном звездом. Кад сам добио позив да се спакујем и хитно кренем из Белгије у Београд нисам знао где ударам. Био сам пресрећан, не само због љубави према Звезди, већ и због чињенице да настављам каријеру у великом клубу који је сан сваког дечака. Томе сам се надао откако сам почео да играм фудбал, радио сам, трудио се и веровао да ће се једног дана остварити, а онда се догодило када сам најмање очекивао.

Не може се против гена – то је љубав урођена…

– Као мали сам почео да симпатишем Звезду јер су сви у породици били наклоњени црвено-белим бојама. Било је то спонтано и срећан сам што је тако. Никад се нисам покајао, нити ћу јер Звезда је моја вечна љубав.

Овај 19-годишњи звездаш врло је емотивно доживео овације пуне Маракане када је излазио из игре против Смедерева и Партизана.

– Хтео сам да напуштам терен што дуже, да ти тренуци трају бесконачно! Тај осећај је јединствен и много прија, али сам свестан и да мора да се заслужи.

Три гола на старту пролећног дела сезоне јесу набацила одређен терет на плећа.

– У Звезди је увек морање и увек се тражи више. Притисак сада јесте већи, знам да сви очекују много од мене, али бих на првом месту истакао мотив више који сам тиме добио. То је оно што даје снагу и гура човека да не посустане и да буде још бољи.

Лукина највећа подршка су породица и девојка Петра са којом је већ дуго у вези.

– Срећни су колико и ја, јер добро знају колико ми све ово значи. Они су моја велика подршка и најдобронамерније окружење. Од њих сам већ добио и савете да све ово добро што се дешава треба само да ми створи још већу мотивацију, али не да полетим и да помислим да сам звезда. То се и неће догодити. Петра је такође пресрећна и наставља да буде један од мојих ослонаца. Заједно смо већ више од две године и пружала ми је огромну подршку увек, поготово док сам био у Белгији када ме је посећивала кад год је могла. То импонује и на том троуглу који чине она, породица и пријатељи мирно могу да градим стабилност и имам предуслов да стално идем напред.

Много му значи и то што је имао прилику да игра и за младу репрезентацију.

– Мени је национални тим много помогао у каријери, пошто су ме тадашњи селектор омладинаца Сивић и његов асистент Говедарица звали и кад нисам играо у ОФК Београду, добијао сам позиве на кућну адресу! У младу сам “ускочио” код Салета Јанковића и брзо постао стандардан. Рад с њим поистоветио бих са сарадњом с Просинечким, јер је Јанковић човек и стручњак од којег може много да се научи. Исто као што сам уверен у успехе Црвене звезде, тако сам сигуран и да ће наша генерација отићи на Европско првенство у Израелу.

Имао је необичан пут за младог фудбалера: од ОФК Београда, преко Белгије, до Маракане.

– Боравак у иностранству ме је учинио јачим за велико животно искуство, али тврдим да нико не треба тако млад да иде преко границе. Али, нисам имао другу могућност, на Карабурми су ме вратили у омладински тим кад нисам хтео да потпишем професионални уговор и пристао сам да одем у Варегем како бих играо у континуитету. Био сам стандардан, играо добро, али кад се променио тренер, схватио сам да морам да идем. Последњи дани су били посебно напети, стално сам држао телефон у рукама, јурио папире, а када су ми јавили да кренем у Београд на потпис са Звездом, био сам затечен и погубљен. Није било летова па сам ишао чак у Ајндховен како бих оданде стигао на време кући. Али, како је испало, све бих исто урадио поново.

За њега највећи сан нису ни Барса ни Реал, већ – Звезда.

– Одговорио сам белгијским новинарима да ћу, ако ми нуде избор између Реала и Барселоне, рећи Реал јер је ипак краљевски клуб. Али, онда сам им рекао да је мој животни сан Црвена звезда јер она је за мене једини краљевски клуб! Зато и не размишљам о томе где бих једног дана волео да одем, јер сам већ стигао тамо где сам желео. Прво да овде оставим срце, да останем што дуже, да освојим што више титула и дуплих круна, па ћу после тога видети шта и како даље.

За Луку је Просинечки оно што је Роберту некада био Шекуларац.

– Сви који имамо ту привилегију знамо шта значи сарађивати с Робијем који је био легенда Звезде. Он је човек који увек може да нам покаже како нешто треба урадити, да нам укаже на грешке које ми не видимо и да нам све објасни. Вероватно, као што је и њему неко други објашњавао. Дај боже да и ми кренемо Робијевим путем.

Милуновићев старији брат Марко игра за БСК из Борче, тако да Лука машта о томе да једног дана изађу на терен у истом дресу.

– Одувек сањам о томе! Био бих најсрећнији када би се то догодило и верујем у остварење тог сна. Ја сам сада у Звезди коју обојица волимо и тиме смо корак ближи циљу. Верујем да ће бити прилике да једном заиграмо заједно.

Лука верује у Звездин повратак на кров света.

– Прво, много ми је криво што нисам рођен раније, па да сам могао да будем свестан тих дана када је Звезда у Барију постала првак Европе. Не знам колико пута сам само гледао снимке тих мечева и слушао о тим данима. И сваки пут се најежим! Дубоко у себи се надам да ће мој клуб опет бити моћан у Европи и још једном освојити све оно што већ имамо у музеју. Да ли ћу то доживети ја или моја деца не бих да прогнозирам, али полако почињем да верујем у то. Желео бих да доживим тај дан јер ми Звезда заиста много значи у животу.

Може ли ова генерација да врати Звезди доминацију бар у домаћим оквирима?

– Имамо квалитет и треба да га доказујемо. Полако али сигурно наша младост може да промени све. Ови момци који данас играју, сви знају шта значи Звездин грб, а уз то имамо квалитет да вратимо клуб на место које му припада и да бележимо резултате које навијачи очекују.

Најупечатљивији му је у сећању Стразбур…

– Сећам се добро свих европских мечева, али ипак бих издвојио оне после којих сам био и тужан и поносан. На првом месту мислим на дуеле са Стразбуром, Бајерном и Глазгов ренџерсом, када смо били тако близу, али ипак испадали. То је, ваљда, у крви нама звездашима јер поред свих силних победа увек се некако сећамо мечева када нисмо пролазили. Посебно тај Стразбур, плакао сам као киша…

Скроман је када говори о очекивањима од текуће сезоне.

– Да као екипа играмо што боље и да напредујемо, јер само из тога могу да дођу резултати и оно чему сви тежимо. Треба увек бити оптимиста, али ми не пада на памет да говорим ни о Купу ни о Првенству јер се црта испод рачуна подвлачи тек крајем маја. Наше је да се саберемо и да, ако треба, ударамо главом у зид пре утакмице како не бисмо дошли у позицију да то радимо после. Кад се деси неуспех, онда то ништа не вреди. Зато мислимо само о свакој наредној утакмици, ни педаљ даље.

Да ли је 2:0 против Партизана довољна предност за финале Купа?

– Живот професионалца је суров и стални нови изазови не дозвољавају ни да као човек уживаш у великој победи, што наш тријумф против Партизана свакако јесте. Ми идемо на ЈНА с добрим резултатом и ако будемо позитивни и одиграмо како можемо, пласман у финале не би требало да изостане.

Порука Звездиним навијачима…

– Хвала им на подршци коју нам пружају песмом свих 90 минута. Они нас носе, најбољи су на свету и сада сам још срећнији што сам био део “севера” и што ћу то заувек остати. Само су се сада ствари мало промениле за мене, ја доле трчим и борим се, а “делије” и даље дају гас Звезди са трибина. Као што каже “Песма која не умире”, та љубав ће живети вечно и ја ћу дати срце из груди да се сви заједно радујемо новим победама, титулама и дуплим крунама – поручио је Лука Милуновић за крај.

Повезане вести

33 comments

M.V.P мар 26, 2012 at 15:18

Zavoleo sam ovog decka kao da mi je brat rodjeni….

Reply
Delija мар 26, 2012 at 13:47

Svaki grobar sada kuka je*o ga je Milunovic Luka

Bravo majstore samo tako nastavi i u revansu da uteras jedan gol franjovcima 😀

Reply
Igordelija мар 26, 2012 at 13:05

Svaka cast na izjavama ovaj tim se bori kako mi ocekujemo od njih neko rece treba im malo vise snage u duelima ja kazem samo tehnika i brzina a i hrabrost da se uvjek krene napred pa ako nista ne bude od napada bice aut ili korner u 90% situacija

Reply
Мани мар 26, 2012 at 12:40

Na FM2012 sam ga doveo u Zvezdu iako nije imao bas dobre ocene ali igra kao lud!!! 😀 Stvarno je decko veliki potencijal i bice odlican, odnosno vec je sada vrlo dobar!!! Ljudi niste ni svesni koliko ovaj tim moze uraditi sledece sezone… Pogledajte samo sada dobijamo sve redom, vrlo bitno dobijamo i kad ne igramo najbolje a to je odlika iskusnih ekipa a nasa je jako mlada… Najbitnije je na kraju sezone zadrzati ovaj tim, Lazovica jos bar godinu dana, jedino ako bude dobra ponuda za Mikica, prodati ga i dovesti Pauljevica ili Rodica, i sto je najbitnije nekako preko gasproma probati dovesti Lukovica ili Jagosa Vukovica, treba nam najvise jedan iskusan stoper, ili ako nista nekog stranca ali samo ako je kvalitetan da donese neophodno iskustvo u odbrani koje ce nam biti najpotrebnije za evropu, za Ligu Sampiona nadam se!!! 😉 ZVEZDO ZGAZI IH SVEEE !!!!!!!!

Reply
milos мар 26, 2012 at 12:25

Da li se secate trenera koji je bez poraza bio drugi u prvenstvu, onaj koji je odrastao na Marakani i oteran kao govno? E, pa taj Sale Jankovic nam je doveo Milunovica, njega u dupe da ljubimo!
Srce mi je puno, a verujem i svima vama, kada procitate ovakav intervju!

Reply
Vladimir мар 26, 2012 at 12:17

Uveravam vas da je on naš novi Mesi….kako je samo hladnokrvno tako loptu i sjajno je uveo u gol 😀
Mislim da je on duplo bolji od onog Markovića ali šta ćeš 😀

Reply
danijel мар 26, 2012 at 11:24

LUKA…..i ja sam plakao protiv strazburaa….LUKA TI SI PRAVI ZVEZDAS

Reply
Miki Delija мар 26, 2012 at 11:09

Ooooo Luka majstore,ooooo Luka j..i grobare,ooooo Luka daj ga Mustafi i mi smo presrecni :)) Bravo Luka,moram priznati da za tebe nisam ni cuo dok se nije pojavila informacija da dolazis u nasu Crvenu Zvezdu.Zbog toga nisam ni ocekivao puno od tebe ali si se ti potrudio u prvih par utakmica da svima pokazes ko si i sta sve znas.A znas mnogo,imas dobar prodor,dribling,lucidnost,osecaj za postavljanje i gol,koncentraciju,tehniku…Samo bih dodao da moras jos da radis na fizickoj snazi jer sam primetio da i ti kao i vecina nasih igraca gubi duele sa protivnickim igracima na sredini terena…Kada se to popravi bices kompletan igrac i onda je samo nebo za tebe granica!!!!

Reply
Anka мар 26, 2012 at 10:55

E da je Luka jos takvih momaka koji razmisljaju na takav nacin, da svoje ime grade u nasem klubu, onda bi kroz par godina sigurno imali kandidata za Zvezdinu sedmu Zvezdu!

Reply
boki мар 26, 2012 at 10:33

prava igracina bas sam ga zavolio 🙂 oooooo Lukaaa

Reply
igi мар 26, 2012 at 10:15

Milune care stavljas grobare na sred ka,,e !!!!

Reply
Dark мар 26, 2012 at 08:56

Luka je novi Pjana!

Reply
Šeša мар 26, 2012 at 07:43

Joj Strazbur….. :/

Reply
Dante мар 26, 2012 at 11:40

I ja sam kada je Gameiro dao drugi gol samo se prevrnuo na pod i plakao kao kisa…

Reply
ncz мар 26, 2012 at 03:52

ovaj momak tek treba da se dokazuje,bice on super igrac ,nego moramo malo da oladimo previse se prica o njemu i Kasalici,to moze dosta lose da utice na njih u toku sezone.neka se svi skoncentrisu na drugu tekmu sa grobljem i da privedemo kraju ono sto smo dugo cekali i pravac NS i da im damo bar tri komada bice to repriza od pre 2 god verujte Vosa ne igra dobro,a ni mi ali smo u boljoj psiholoskoj prednosti…Pa ce biti NOVI SAD JE NAS….

Reply
Zviki мар 26, 2012 at 01:47

Popio sam litar viskija i suze su mi krenule na oci braco moja. Citam Lukin intervju i presrecan sam. Kad je poceo da igra za nas rekao sam mom ocu koji ima 74 godine i koji je gledao najsvetlije nase dane da je ovaj mali ubica od igraca. Jdnostavno decko je zverka. I otac moj pocne tu da mi palamudi kako nikad u zvezdi nece biti vise igraca kao sta su nekad bili. Al kad ga je LUKA zveknuo Mustafi moj matori mi je samo rekao: Au, ovaj mali je ovo rijesio kao da je Messi 😀 Bice sine nesto od ove nase Zvezde. Ne zamjeri mi sto sam navikao da Zvezda dobija Reala, Liverpula, Arsenala, Bajerna, Olimpika… Ali ovo mi lici na nesto…. Konacno da igraju momci kojima je zvezda u srcu. Konacno se vratio duh koji je nedostajao ovih godina. I gledam ga juce protiv Borca kod svake nase sanse on se cimne kao da mu je zivot u pitanju. E to je ZVEZDA sinovi. Kad covjek koji navija za Zvezdu vise od pola vijeka i dalje se cima oko nasih akcija. Pozz braco i idemo do duple krune. Ko ne vjeruje nije delija 😀

Reply
Tomo Karadza мар 26, 2012 at 02:17

Ruka se osusila onome ko ti je lupio minus.

Reply
Zviki мар 26, 2012 at 02:23

to brate moj…. 😀

Reply
milos мар 26, 2012 at 12:23

Ova trojica verovatno ne vole viski:)

Reply
ciganka мар 26, 2012 at 01:07

Kada je dolazio u Zvezdu, svi ste ga ismevali jer je koliko se secam na 13 utakmica u Belgiji postigao jedan ili mozda cak nije dao nijedan gol. Izvinite se momku 😉 Bravo Luka!

Reply
Vracarac мар 26, 2012 at 00:49

Bravo Luka, dabogda postao nasa sedma legenda i dabogda igrao u Zvezdi tri lige sampiona i dva puta prolecni nokaut sistem, a dabogda se sa 25-6-7 godina prodao iz Zvezde u Real kao najbolji napadac Evrope za jedno 150 miliona

Reply
Zviki мар 26, 2012 at 01:50

Najjaci si brate… Joj delije moje mi smo najjaci…

Reply
Simpaticni brko мар 26, 2012 at 00:28

Kao prvo, ovaj tekst me toliko razgalio i odusevio da necu spavat.
Kao drugo, imamo igraca od kojeg smo, realno, najmanje ocekivali kad je dosao a do sad je najbolji.
Kao trece, pomenu Strazbur… Tada sam polomio moj prvi mobilni telefon…
Kao cetvrto, i ja sanjam da se vrate dani…
Kao peto, hvala ti Stefanovicu i dje cuo i dje ne cuo. Imas pecenje od mene!
I kao sesto, HVALA TI LUKA sto si popiskio Mustafu i sto ces opet to da mu uradis! Nevjerovatne emocije, naprijed LEGENDO!

Reply
Стефана МЦЗ мар 26, 2012 at 00:47

Slažem se sa ovim pod jedan, ja sam se rasplakala čitajući intervju i morala sam odmah da prenesem… Svaka mu čast na ovolikom srcu, nadam se da će ostati upamćen kao Zvezdina legenda…

Reply
Zviki мар 26, 2012 at 01:56

Ja mislio da placem zbog viskija kad ono ….

Reply
Стефана МЦЗ мар 26, 2012 at 02:01

Ma kakav viski, emocije su to… Ja nisam pila ništa, pa eto… Ljubav, za sva vremena!

Reply
Zviki мар 26, 2012 at 02:29

Pa to ti kazem Stefana. Menio moja zena kaze da ima osjecaj da vise volim zvezdu nego nju…. u pravu je al nemoj da joj kazete. Dobili smo sina prije 2 mjeseca. Dao sam mu ime UROS. Znas i sam po kome 😀

DSDS мар 26, 2012 at 00:24

После Видића и Пантелића , нисам видео играча да игра са толико СТРАСТИ за Црвену звезду, као Лука !!!!

Reply
Vracarac мар 26, 2012 at 01:14

Samo bih dodao, kao malo stariji, po nacinu kako postize golove potseca mozda najvise na Zorana Filipovica sa pocetka karijere, ali mi deluje koncentrisanije..Ali da li ste primetili kakav mu je pas i da li ste primetili kakav ima dribling u trku, samo jos malo da dobije na samopouzdanju…

Reply
Ivan мар 26, 2012 at 00:16

I moja! 🙂 Kakav ima osecaj za gol,davno nismo imali ovakvog igraca.

Reply
Petar мар 26, 2012 at 00:12

Mali ce biti opasan igrac! Samo napred!

Reply
Lazar мар 26, 2012 at 00:06

Ooooooo Luka Delijooooooooo.
Eh, imam slicne snove kao i ti i borim se kako bi se jednog dana to i obistiniilo!

Reply
Mladjen мар 26, 2012 at 00:03

Svaka cast…Luka ce postati veliko fudbalsko ime!

Reply

Leave a Comment