Moja Crvena Zvezda
Анализе

АБА лига кроз призму статистике. Некако испливасмо на Јадрану

KK Crvena zvezda

Поразом од Партизана у оквиру 26. кола АБА лиге кошаркаши Црвене звезде окончали су овогодишње учешће у регионалном такмичењу. Након 26 мечева са најбољим клубовима региона црвено-бели кошаркаши су учинком од 11 победа и 15 пораза заузели десету позицију у конкуренцији 14 екипа.

Поставља се питање да ли је остварени учинак прави одраз квалитета екипе Светислава Пешића и да ли се у датом тренутку можда могло и боље.

Резултатски гледано кошаркаши Црвене звезде били су апсолутно бољи, тј. остварили скор од 2:0 са свега две екипе. У оба сусрета савладани су вршачки Хемофарм (104:89 ; 81:73) и словеначки Златорог (104:64 ; 70:56). Са друге стране списак екипа које су добиле оба дуела са црвено-белима знатно је дужи. Сласт победе наши кошаркаши нису осетили против Олимпије, Цедевите, Макабија и Партизана.

Уколико говоримо о резултатским успесима и неуспесима свакако би међу успехе требало сврстати победу у Крагујевцу над Радничким (90:86), док су неочекивани порази свакако били у Словенији од Хелиоса (79:88) и Крке (73:75). Међу неуспешне мора се сврстати и гостовање Макабију у Тел Авиву. Иако је пораз био сасвим очекиван, сигурно нико није могао ни да предпостави да ће се из невероватно безидејне игре изродити -35 поена разлике (66:101), а посебно треба истаћи историјски невероватан резултат након двадесет минута игре (24:58).

Сасвим је сигурно да би слика овогодишњег учешћа у АБА лиги била много повољнија да се у појединим мечевима и делиоци (не)правде нису укључили у комовање остварених резултата. Старт другог дела сезоне за нашу екипу је био више него успешан, али су се преломни тренуци догодили у Љубљани и у Загребу. Ти мечеви у многоме су одредили крајњу судбину нашег клуба, а невероватни судијски превиди (да не кажем евидентне крађе) проуроковали су да пулени Карија Пешића погнуте главе напусте паркет након мечева са Олимпијом у Љубљани (73:74) и Цедевитом у Загребу (91:96).

Када је играчки кадар у питању, дрес Црвене звезде током јадранске сезоне носило је укупно 16 кошаркаша. Још пред почетак сезоне

Vuk Radivojević - zbog povrede je propustio celu sezonu

било је јасно да капитен и играч око кога је требала да се врти комплетна Звездина игра Вук Радивојевић због операције неће бити на располагању стручном штабу. Поред њега честе повреде су проузроковале да Пешић готово ни у једном мечу не може да рачуна на све расположиве снаге. Најозбиљнију повреду током сезоне зарадио је Бојан Радетић који је након свега четири меча морао да напусти ростер екипе. Истовремено на Радетића неће моћи да се рачуна ни у предстојећој Супер лиги. Никола Васић је проблема са повредама имао у два наврата, а повреде су од паркета одвајале и Милета Илића и Уроша Николића.

Интересантно је напоменути да је само млади Андреја Милутиновић забележио наступе у свим лигашким мечевима. По 25 наступа забележили су Бојан Суботић и Петар Поповић, по 24 Филип Човић, Бранко Лазић и Бојан Поповић,…

Андреја Милутиновић је убедљиво и провео највише минута на паркету, укупно 657:15, а следи га Петар Поповић са 520:45.

Petar Popović - često osporavan, ali mnogo znači za eipu

Петар Поповић је постигао и највише поена у овосезонској АБА лиги, 280, док је Милутиновић забележио 248. Петар Поповић се може похвалити и чињеницом да је и у категорији скокова био најуспешнији. Популарни Поп је остварио укупно 132 скока (80 дефанзивних и 52 офанзивна).

Најпрецизнији за два поена био је Бојан Радетић са 66,7% успешности. Најбољи тројкаш је Александар Цветковић са 50%, али је популарни Цвеле имао свега четири покушаја. Након њега следе Бојан Суботић и Никола Васић са по 42,9% успешности, с`тим што је Суботић „убацио“ 12 тројки из 28 покушаја, а Васић девет из 21 покушаја.

Убедљиво најбољи са линије слободних бацања био је Адам Морисон са 87,5 посто успешности (21/24), а највише пута на линију слободних бацања излазио је Сава Лешић који је 90 пута изводио бацања и 67 пута био успешан.

Плејмејкер Бојан Поповић био је најбољи у четири категорије. Са 83 асистенције био је најбољи у овој категорији, а над њим је начињено и највише прекршаја, чак 97. Међутим, Бојан Поповић се може похвалити и са две „титуле“ у негативним категоријама. Имао је чак 41 изгубљену лопту и примио девет блокада.

Највише украдених лопти имао је Андреја Милутиновић 30, а исти играч се према коефицијенту успешности може прогласити и МВП-јем у табору црвено-белих за сезону 2011/12.

Када су странци у питању дрес Црвене звезде су у овој сезони носила два Американца. Адам Морисонје започео сезону и показао да је

Andreja Milutinović - fantastičan početak sezone, ali je ipak kraj bio skroman

изузетан шутер, али је прекидом лок-аута у НБА лиги напустио редове нашег клуба. Након његовог одласка, тренер Пешић се одлучио за Омара Томаса који је за разлику од Морисона много слабији шутер, али и много бољи одбрамбени играч.

Нашим кошаркашима сада предстоји домаћа лига. Први циљ је освајање једне од прве три позиције, а касније у плеј-офу, видећемо докле наши кошаркаши могу.

Повезане вести

11 comments

fringe мар 20, 2012 at 12:06

Sve je to lepo ali procitajte koliko Zvezda duguje i koliko treba da se izdvoji para za takva pojacanja. Ove godine je dug skracen za oko 2 miliona. S obzirom da je bio 14 a sad 12 nije lose za ovako prosecne uspehe i prosecnu sezonu. Momci su mogli vise ali polako ovo je godina gde se vidi ko koliko moze i gde ima prostora za napredak igraca, a gde se mora traziti pojacanja. Finale kupa nije lose za pocetak i ja bih bio zadovoljan i finalom Superlige. A posle idemo na fajnal 4 aba lige i kup. Pa tako sve vise i vise ciljeve postavljati i tek onda kukati ako nista od ovog kroz koju godinu ne bude. Za kk ne brinem u dobrim je rukama ali me dusa boli za rk.

Reply
Mirko BGRS мар 20, 2012 at 00:05

Ovo je u najmanju ruku smešno,tužno igramo,limitirani igrači,šta smo dobili ovom sezonom kog mladog igrača razigrali,znam jednog kog uništavamo prvo menjanjem pozicije pa nikakvom minutažom,pa na kašiku ,pa posle svake greške klupa,to je Nedović,dok npr.Milutinović igra cele sezone u ful minutaži,čovek ne može da se upiše na dva derbija,a ni u odbrani nije neki Pipen ,pa opet igra,pogresi 3 puta zaredom pa igra,to je jedan primer druge neću ni da pominjem,pa taj Nedović nas je nosio prošle godine sam,a Ilića,Čoviča,Lešića,Subotića to nikako nisu igrači za ZVEZDU

Reply
srb мар 19, 2012 at 20:46

Najjaci je Milutinovic,dva zadnja derbija 0 poena! hahahahha

Reply
Darko мар 19, 2012 at 20:45

Zna li se hoce li biti nekih pojacanja, i kada ce se oporaviti Radetic i Vasic??

Reply
vlada мар 19, 2012 at 19:52

Da li dolaze delije u subotu protiv hemofarma?

Reply
marko мар 19, 2012 at 19:39

Realno, nekako isplivasmo… 😀
Fali nam:
1. Centar (macola) 2.15m – 130-140kg
2. Jedna skocna cetvorka da mozemo da kontrolisemo skok.
3. Bek koji moze na svakoj utakmici da da 20p+, a da mnogo ne forsira.
4. Iskusni plej…

– I onda cemo poceti da licimo na neki tim!

Reply
Alex Krycek мар 19, 2012 at 19:53

1. neki crnac
2. ?
3. Rakocevic
4. Keselj

Reply
Stevan077 мар 19, 2012 at 20:00

Haha, bravo za ovo macola 😀 Odavno sam ja rekao da nama treba neki takav rmpalija, nemam normalnok centra zadnjih 15 godina…

Reply
Теша_Делија!!! мар 20, 2012 at 08:24

Pero Antic 😀

Reply
Luka мар 19, 2012 at 20:05

Dodaj i neki milion u budžetu 🙂

Reply
Vladimir мар 19, 2012 at 20:13

И прошетали се и АБА и Супер лигом и у најмању руку играли завршницу Евро купа.
Ко то не би волео? :))))))))

Reply

Leave a Comment