Moja Crvena Zvezda
ВажноКошаркаНајновије

Ретро кошаркашки дан, богата историја и чврсте везе Црвене звезде и Реала

Кошаркаше Црвене звезде Меридианбет у уторак очекује утакмица са Реалом која ће се као и цело дупло коло играти се у част кошарке, игре која је од стране др Џејмса Нејсмита откривена још далеје 1891.године.

Прва утакмица на којој ћемо као КК Црвена звезда обележити овај „Retro Baskatball day“ је утакмица са Реалом!

Црвена звезда има врло богат историјат са краљевским клубом који је грађен деценијама, и управо је утакмица са највећим европским клубом и великим ривалом црвено белих права прилика да представимо утицај и значај црвено-белих и мадриђана за кошарку у Европи.

Црвена звезда и Реал су до сада одиграли 25 утакмица: од тога 8 победа је припало нашем клубу (3 у Мадриду) уз 17 пораза.

Још много интересантних података везано је за историјат ова два клуба:

– Један меч у сезони 2019-20 због короне у Мадриду није никада одигран;

– Црвена звезда је први клуб са ових простора који је победио Реал у гостима 1973 године, а једини клубови на свету пре Црвене звезде, који су победили Реал у Мадриду су били Цска из Москве два пута 1969 и 1971 године, као и Ињис 1971 године и Левис Фламингос 1972 године;

– У првој утакмици и победи над Реалом 24.01.1973 године највише поена су дали Горан Ракочевић и Зоран Славнић по 20 поена;

– Драган Капичић је постигао 24 поена у реванш мечу;

– Једну од најбољих партија у својој каријери бивши центар Црвене звезде Никола Јестратијевић приказао је 13.01.2000.године када је у Мадриду убацио 29 поена, док је само месец дана касније Игор Ракочевић убацио 19 поена у Београду 10.02.2000;

– Само 6 година касније најбољу индивидуалну представу једног кошаркаша Црвене звезде видело је 8000 гледалаца у препуном Пиониру када је Милан Гуровић убацио чак 35 поена у утакмици Еврокупа против Реала;

– Неколицина играча током историје ова два клуба играли су за Црвену звезду и Реал Мадрид, играчи који су исписивали историју европске, југословенске, српске кошарке:

Игор Ракочевић, Дражен Далипагић, Огњен Кузмић, Драган Тарлаћ, К,Ц Риверс, Факундо Кампацо, Морис Алмонд и Адам Ханга…

– Једини отац и син који су играли против Реала су Игор и Горан Ракочевић.

Управо ће Игор Ракочевић бити и гост у студијском програму пред дуел Црвена звезде и Реала (уторак 18 часова You Tube канал КК Црвена звезда).

Утакмица 15.кола Евролиге Црвена звезда Меридианбет – Реал игра се у уторак од 19 часова у Београдској Арени. Карте за ову утакмицу налазе се у продаји од прошлог понедељка.

Дођите, пружите подршку црвено белима у великој утакмици са Реалом!

The post Ретро кошаркашки дан, богата историја и чврсте везе Црвене звезде и Реала appeared first on СД Црвена звезда.

Текст на сајту СД

Повезане вести

Leave a Comment