Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiАнализеВажноМоја Црвена звездаНајновијеОбавештењаФудбал

Сеча Јавора, пред европски изазов у Лајпцигу!!!

Фудбалери Црвене звезде након репрезентативне паузе отворили су победом овогодишње издање националног Купа, где су у 1/16 финала на гостујућем терену у Крушевцу, елиминисали екипу Трајала са 6:0.
Па ће тако у добром расположењу у оквиру 12. кола Моцарт Суперлиге Србије, дочекати екипу Јавора из Ивањице.
Где ће покушати да новом победом и надамо се сигурном игром, направе лепу увертиру пред меч трећег кола Лиге Шампиона, у којем ће наредне среде гостовати немачком представнику, екипи Лајпцига.

Након разочаравајуће сезоне за нама, у којој су заузели слабо дванаесто место у регуларном делу, па су након тога кроз плеј-аут спашавали ,,живу главу” и стрепели до последњег момента, на крају успевши да буду први изнад ,,црте”, одговорни у редовима ивањичког суперлигаша дали су све од себе да у сезони пред нама избегну стрес из прошле сезоне.
Први корак направљен је сменом на клупи, Младена Додића заменио је човек који је најзаслужнији што је Јавор по први пут заиграо у елити, некадашњи селектор репрезентације Србије, Радован Ћурчић. Одмах по именовању тренера кренуло се у реконструкцију играчког кадра.
Као алтернатива једном од најталентованијих голмана у нашој земљи Страхињи Манојловићу, из крагујевачког Радничког 1923 стигао је Лазар Раичевић.
Из словеначке Горице стигао је Звонимир Петровић, док је Тодор Петровић након сезоне у Кини, као слободан играч стигао у Ивањицу.
Млади Јован Гороњић је након омладинског стажа у чачанском Борцу задужио дрес Јавора.
Џонсон Амузу је стигао из Шусубирибија из Гане, док је Жуниор Бајер стигао из турског Гозтепеа.
Ивањицу су напустили Александар Вулић (Спартак Суботица), Братислав Ђукић (Телави, Грузија), Коста Јањић (ФАП Прибој), Стефан Вукашиновић (Слога Пожега), Жељко Басарић и Огњен Луковић (Реал Подунавци), Дамир Салиховић (Јошаница), Алекса Бескорвајни (Трајал),  Стефан Тешић (Инђија), Емерсон Брито (Поусо Алегре, Бразил) и Норман Кембел (Војводина).

Почетак сезоне је био добар, ивањички суперлигаш уписао је победу ( Нови Пазар 3:1) и два ремија (Чукарички 2:2 и Вождовац 0:0) у прва три кола, што још више добија на значају ако се зна да је на оба гостовања успео да остане непоражен.
Међутим у наредних пет кола Јавор је освојио само три бода, победивши само екипу Радничког из Ниша (1:0), док је претрпео четири пораза (ТСЦ 3:0, Партизан 3:1, Раднички Крагујевац 2:0 и Војводина 2:1).
Да би у последња два кола забележио две победе ( Радник Сурдулица 1:0 и Железничар Панчево 2:1), најавивши да је криза игре и резултата иза њих.

Након десет одиграних кола Јавор заузима девету позицију са четрнаест освојених бодова, уз негативну гол разлику 11:14.
Екипу предводе Ибрахим Танко са три гола и асистенцијом, док је прошлогодишњи најбољи стрелац екипе Петар Гигић уписао два гола и три асистенције.

За очекивати је да тренер Јавора, Радован Ћурчић, црвено-белима супростави следећих једанаест фудбалера:

Манојловић – Милетић, Скоко, Копитовић, Илић – Петровић, Тојичић – Босић, Гојковић, Танко – Жуниор Бајер

Први меч између Црвене звезде и Јавора одигран је 1. септембра 1969. године у Ивањици, а славили су црвено-бели резултатом 3:0, голове су постигли Михаиловић, Лазаревић и Арнејчић.
До сада смо са Јавором одиграли 32 меча и забележили 24 победе, три ремија, уз пет пораза и гол разлику 62:20 у корист нашег тима, што представља импресивну статистику.
Последњи дуел између ова два тима одигран је 25. фебруара 2023. године у оквиру 23. кола националног првенства у Ивањици.
Славио је наш тим са 2:0, голове су постигли Стефан Митровић и Александар Пешић.

Са друге стране фудбалери нашег тима успешно су започели такмичење у најмасовнијем фудбалском такмичењу у нашој земљи, где је прва препрека лако прескочена, а пут ка одбрани дупле круне померен за један корак.
Недорасла, али борбена екипа Трајала, успела је да одоли читаво полувреме и да на велики одмор оде са само једним голом заостатка, који им је давао наду да би и они у наставку могли попут Смедерева да направе изненађење и поразе великог фаворита.
Међутим Звездина деца нису дозволила изненађење, па су попут урагана одували ,,изазивача” из Крушевца, па се с правом може рећи да је и поред убедљивих 6:0, могло и морало бити још убедљивије с обзиром на пропуштене прилике.
Поред проласка у наредну рунду националног купа, дуел против Трајала остаће упамћен и по првенцима Јована Шљивића и Николе Кнежевића у такмичарским мечевима, као и по дебију Вељка Вукојевића и његовог имењака Милосављевића који је тако постао трећи најмлађи дебитант  у историји нашег клуба који је заиграо у такмичарском мечу.
Млађи су били само Милко Ђуровски и рекордер, данашња узданица италијанског Торина, Иван Илић.
Међутим и поред убедљиве победе и пласмана у 1/8 финала купа Србије, нема много времена за славље, пошто нас већ у суботу очекује дуел против увек неугодне екипе Јавора, коју са клупе поново предводи најбољи изданак ,,нове српске школе фудбала” (за коју је најзаслужнији Милован Ђорић) и некадашњи селектор репрезентације Србије, Радован Ћурчић.
Дуел против Јавора биће прилика да се ухвати ритам, с озиром да је четрнаест фудбалера нашег тима имало обавезе у својим националним селекцијама и да се победом и надамо се сигурном игром додатно подигне самопоуздање пред гостовање екипи Лајпцига, које је на програму следеће среде.

Како тренер нашег тима и даље не даје изјаве за медије, играч средине терена и репрезентативац Новог Зеланда, Марко Стаменић изнео је своја очекивања пред дуел са екипом Јавора:

  • Придружио сам се екипи након репрезентативних обавеза и спреман сам за напоран период који нас очекује. Момци који нису били део нациолних селекција су вредно радили током паузе, свакодневно смо разговарали и били у контакту, а у то сам се уверио и по повратку на Маракану. Настављамо такмичење у првенству, а затим ћемо играти на свака три дана, уз мечеве Лиге шампиона. Неће бити ни мало лако, међутим бићемо максимално опрезни и са једним циљем ћемо улазити у сваки меч, а то је победа. Већ сутра играмо против Јавора, биће то права прилика да прикажемо добру игру, као што су то учинила Звездина деца у Купу Србије, а затим да у добром расположењу кренемо пут Лајпцига – истакао је Марко Стаменић. 

Говорио је репрезентативац Новог Зеланда и о феноменалној подршци навијача.

  • Радујем се свакој следећој утакмици, а нарочито када играмо код куће. Навијачи су сјајни, увек су уз нас, а потврда за то је и чињеница да су након Јанг Бојса, када је стадион био пун, дошли и у Крагујевац како би нас подржали. Желимо да им се захвалимо за посвећеност добрим играма и новим победама. Очекујемо их у великом броју већ против Јавора. Такође, клуб је организовао сјајну акцију и омогућио бесплатан улаз деци, надам се да ће малишани искористити ту погодност и да ћемо их видети на трибинама – закључио је Стаменић.

Главни судија меча између Црвене звезде и Јавора биће Ненад Минаковић.
Помагаће му Атила Хармат и Иван Микалачки.
Четврти судија је Предраг Јањуш.
У ВАР соби ће седети Дејан Трифковић и Милош Караџић.

Директан пренос утакмице са стадиона ,, Рајко Митић” између Црвене звезде и Јавора , можете да пратите на телевизији Аренаспорт Премиум 1, са почетком у 18 часова и 30 минута.

Повезане вести

Leave a Comment