Moja Crvena Zvezda
АнализеБлоговиДомаћи шампионатДраганФудбал

Koga Adžić može da potpiše danas, a dovede na leto?

Mihael Rensing

Kao što je u većini evropskih klubova i slučaj, letnji prelazni rok bi i za naš klub trebao da počne koliko već 1. januara. Tačnije, već tog dana sportski menadžment je mogao da počne pregovore i obezbedi potpise igrača koji bi bez evra obeštećenja pojačali Crvenu zvezdu u letnjem prelaznom roku, a kojima ovog leta i ističe ugovor.

Reč je, ovom prilikom, o većinom iskusnim, dokazanim fudbalerima, koji biju evropske bitke već dugo godina, ali bez kojih je ostvarenje ciljeva, prvenstveno u evropskim takmičenjima, gotovo nemoguće.

Obzirom da će od leta u Jelen Super Ligi moći da igraju svega četiri strana fudbalera na jednoj utakmici, a da mi u našim redovima već imamo Isaha, Evandra, Borhu, Kadua, Adija.. predložiću spisak igrača koji poseduju naše državljanstvo, i koji ne bi zauzimali mesto stranca, a ovog leta im ističe ugovor.

Da počnemo od golmana. Stamenković je dve godine u klubu, možda na leto ode, možda i ne, na vrata kucaju supertalentovani Dmitrović, pa i Caković. Ukoliko bi sportski menadžment želeo da im pridoda jednog iskusnog golmana, imao bi jednog u liku Vlade Avramova, golmana Fiorentine. Avramov puni 32 godine ovog leta, dokazao se odbranama prvo u Vojvodini, potom u Vićenci, Trevizu, Peskari i Fiorentini. Novi ugovor mu nije ponuđen i priča se da će sigurno napustiti Firencu. Branio je dva puta za reprezentaciju Srbije.

Drugi golman bi u slučaju dolaska već bio zvezda prelaznog roka. Reč je ni manje ni više nego o Mihaelu Rensingu, nekada omladinskom reprezentativcu Nemačke, koji je gotovo celu karijeru proveo u Bajernu. Rensing je dugo bio rezerva Oliveru Kanu, potm i nekim drugim golmanima, da bi prošlog leta napustio Bavarce u potrazi za novom sredinom. Posle neuspeha u Lesteru, stigao je pre mesec dana u Keln, gde je došao kao zamena za Farida Mondragona. Potpisao je svega šestomesečni ugovor, novi mu za sada nije ponuđen, a odigrao je samo jednu utakmicu za novi klub. Obzirom da mu je majka Srpkinja, državljanstvo ne bi predstavljalo nikakav problem. Sigurno da plata jednog ovakvog golmana ne bi bila mala, međutim Rensing bi se višestruko isplatio dobrim odbranama i kasnije eventualnim transferom.

Ivica Dragutinović

Kada je reč o toliko kuđenoj odbrani, na leto će biti nekoliko slobodnih fudbalera, koji bi svojim iskustvo zasigurno mnogo značili našoj ekipi. Pre svih, tu je Ivica Dragutinović, koji iako ove godine puni 36 godina, je ipak godinu dana mlađi od jednog Krstajića, i koji bi bez sumnje imao čemu da nauči mlađe Vilotića, Spajića, Mihajlovića, pa i Adija. Ivica je odigrao 49 utakmica za reprezentaciju, a sa visnom od 186 santimetara i 36 godina iskustva, predstavljao bi idealnog partnera apsolutno bilo kom drugom štoperu u ekipi, ili makar donosio sigurnost u poslednjim trenucima utakmica, kada bi mogao da uđe sa klupe i osigura povoljan rezultat.

Drugi fudbaler koji bi iskustvom mogao da poboljša odbranu, jeste naša davnašnja želja, nekadašnji štoper Zemuna, Nenad Džodić. Dugo je pregovarao Dragan Džajić sa čelnicima Zemuna leta 1997. godine, međutim oni su pristali na izdašniju ponudu Monpeljea, te se Džodić preselio u Francusku, gde je između dva boravka u Monpeljeu nastupao i za Ajačio. Trenutno je kapiten tog kluba, a pre dve nedelje je napunio 34 godine. Odigrao je pet utakmica za reprezentaciju.

Nenad Kovačević

Vezisti koje ću pomenuti su ili već igrali za naš klub, ili bili pominjani kao potencijalna pojačanja. Reč je pre svih o našem nekadašnjem kapitenu, Nenadu Kovačeviću, koji će gotovo sigurno posle pet sezona napustiti Lens, za koji je nastupio 119 puta. Kovačević je nosio i kapitensku traku pre nego što je napustio Marakanu, gde je za četiri godine odigrao 85 ligaških utakmica i postigao jedan gol. Priča se da bi već ove zime mogao da napusti Francusku. Nedavno je napunio 30 godina.

Aleksandar Ranković (32), centralni vezni, se još kao fudbaler Rada često pominjao kao idealno pojačanje za naš vezni red. Do transfera nije došlo, a Ranković je već gotovo punu deceniju u Holandiji, gde je prvo nastupao za Vitese, a potom za Den Hag. Ubeležio je 173 utakmice i 10 golova u šampionatu Holandije. Pre nekoliko godina, dok je sportski direktor bio Bunjevčević, bio je ponovo spominjan kao pojačanje, međutim dogovor nije postignut.

Dalibor Stevanović

Dalibor Stevanović (26), reprezentativac Slovenije (16 utakmica, 1 gol), a naše gore list, je pre 4-5 godina vodio pregovore sa Zvezdom o transferu, međutim ipak se odlučio za prelazak u Real Sosijedad. Ovakva odluka ipak nije donela neki napredak u karijeri odličnog centralnog veznog fudbalera, koji je za četiri godine promenio četiri kluba, i niti u jednom nije uspeo da u potpunosti iskaže talenat koji je posedovao. Poslednje dve godine igra za Vitese, gde možda i pruža najbolje partije, međutim češće je na klupi za rezervne igrače, a za dve godine u Arnhajmu odigrao je 30-tak utakmica. Trenutno se sa Viteseom bori za opstanak u prvoj ligi Holandije.

Igrač koji se već nekoliko godina pominje kao mogući novajlija jeste Danijel Ljuboja (32). Iskusni napadač je poslednje četiri godine promenio čak pet klubova, i u gotovo svakom prelaznom roku makar jednom se njegovo ime vezivalo za Zvezdu. Može da igra u samom špicu napada kao i po krilu. prošlog leta je potpisao jednogodišnji ugovor sa Nicom, za koju je ove sezone odigrao 16 utakmica i postigao tri gola. Za reprezentaciju je odigrao 19 utakmica.

Marko Dević

Poslednji igrač na ovom spisku je neko o kome bismo u ovom trenutku mogli samo da maštamo, a pre četiri godine, dok je u Beogradu nastupao za Voždovac, Radnički, Zvezdaru i Železnik, nikome nije bio interesantan. Marka Devića je Metalist iz Harkova platio svega 150.000 evra, dok bi njegova cena u slučaju transfera sada iznosila najmanje nekoliko miliona zelenih novčanica. Dević je u Metalistu pružao sjajne igre, postigao 49 golova na 111 utakmica, te upisao i šest utakmica za reprezentaciju Ukrajine, obzirom da se naš savez kasno setio jednog takvog fudbalera. Odlični napadač će gotovo sigurno napustiti Harkov ovog leta, i kao slobodan igrač izabrati novi klub. Međutim, obzirom na kvalitet koji poseduje, gotovo sigurno će to biti neki od velikana ruskog ili ukrajinskog fudbala.

Naravno, ima još igrača koji će biti slobodni ovo leta, a ne bi zauzimali mesto stranca u Crvenoj zvezdi. Međutim, siguran sam da ni vas, kao ni mene, kako zbog fudbalskih kvaliteta, tako i iz nekih drugih razloga, ne bi interesovala imena poput Đorđa Lazića ili Nemanje Rnića.

U Crvenoj zvezdi već niz godina mladi fudbaleri nisu dobijali prave šanse, zbog čega smo izgubili mnoge talente poput Vukovića, Đuričića, Milanovića, Matića.. Dolaskom Roberta Prosinečkog ovo bi u potpunosti trebalo da se promeni. Međutim, da bi ovi mladi momci napredovali, a klub postizao rezultate, u svakoj liniji tima potreban je po jedan iskusan fudbaler, pa makar i češće bio na klupi nego na terenu.

Sigurno je da na ovom spisku postoje makar dva ili tri imena sa kojima bi naš klub dobio potrebna pojačanja i neophodno iskustvo za kvalitetno takmičenje u Evropi, kako se ne bi ponovio, recimo Slovan, ili Sparta. Jasno je da se od većine sa ovog spiska ne očekuje da zauzmu mesto mladim talentima, nego da unesu preko potreban mir u svlačionicu pred velike mečeve, da smire igru u poslednjim trenucima utakmica, te i da svoje iskustvo prenesu na jednog Mijailovića, Srnića, Dmitrovića, Spajića..

Letnji prelazni rok je za Evropske klubove već počeo, da li je i za nas?

Повезане вести

13 comments

Leave a Comment