Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноМоја Црвена звездаНајновијеОбавештењаФудбал

,,Лале” као весници Звездиног пролећа и последњи поздрав великом Михи!!!

Завршена је најдужа зимска првенствена пауза коју памтимо.
Светско Првенство одржано у Катару крајем прошле године, проузроковало је да пауза потраје нешто дуже него обично.
Након три месеца без клупског фудбала, заљубљеници у најважнију ,,споредну ствар на свету” моћи ће да уживају у утакмицама својих љубимаца и на теренима широм Србије.
На програму су утакмице 20. кола Моцарт Суперлиге Србије, а дерби кола биће одигран на стадиону ,,Рајко Митић” у којем наш шампион, Црвена звезда у Суботу од 16 часова, дочекује петопласирану екипу шампионата Србије, новосадску Војводину.

Црвено-бели настављају борбу за одбрану шампионске титуле на терену стадиона ,,Рајко Митић”, где ће покушати да победом наставе традицију и низ непобедивости у првом колу пролећног дела сезоне, дугу четири пуне деценије, када је последњи пут на отварању пролећне полусезоне 14. фебруара 1982. године, славио сарајевски Жељезничар резултатом 2:1.

Након још једних успешно одрађених припрема у Анталији, овај пут под водством тренера Милоша Милојевића, којем су ово прве самосталне припреме са тимом, где је наш шампион брусио форму за наставак шампионата од 8. па до 27. јануара, одигравши шест контролних утакмица против Лехије из Гдањска (3:1), Нефчија (1:0), Копера (1:0), Динама из Тбилисија (3:2), Лудогореца (2:3) и Аустрије Луштенау (3:2), на реду је пролећна премијера и увод у чувено Звездино пролеће.
Ова утакмица биће посебно емотивна за сваког Звездаша, пошто су се и клуб и навијачи потрудили да се сутра достојно опросте од великог Синише Михајловића, једног од најбољих извођача слободних удараца на свету свих времена и једног од највећих фудбалера који су носили црвено-бели дрес.

У походу на нови трофеј намењен шампиону Србије, прва препрека фудбалерима Црвене звезде биће фудбалери Војводине из Новог Сада.
,,Лале” након разочаравајуће претходне сезоне, пуне турбуленција и проблема, где су за длаку избегли плеј-аут, у новој изгледају много боље и компактније, па ни снови о наступу у европским такмичењима не изгледају тако нереално.
Након 19. одиграних кола, фудбалери Војводине заузимају пету позицију на табели са 33 освојена бода, где су остварили девет победа, шест ремија и само четири пораза. Док су у Купу Србије успели да обезбеде наступ у 1/4 финалу, након трилер победа против развојног тима Црвене звезде, Графичара (2:1, након пенала) и градског ривала, екипе Младост ГАТ (2:1).
Екипу предводе Никола Чумић и Вељко Симић са по шест постигнутих голова, Ив Барахе и Немања Николић, постигли су по три, док су Александар Буснић, Филип Малбашић и Урош Николић постигли по два првенствена гола.
Фудбалери Војводине су се за наставак сезоне припремали у Анталији, као и већина суперлигаша, где су одиграли шест контролних мечева, забележивши три победе (Пакс 2:1, Локомотива Софија 2:0 и Шахтар Караганди 2:1), два ремија (Химки 0:0 и Ахмат Грозни 1:1) те један пораз (Шабах Баку 2:4).
Војводина у зимском прелазном року није много мењала састав.
Екипу су појачали некадашњи фудбалер Јагодине и Радничког из Ниша, Немања Љубисављевић који је дошао из литванског Жалгириса и млади Вук Богдановић доскорашњи фудбалер Црвене звезде.
Док су екипу напустили Влада Новески који је појачао екипу Вождовца и Вељко Јеленковић, који је појачао Славију из Софије.

Београдски и новосадски ,,црвено-бели” су се до сада сусрели на 207 дуела, а „Стара дама“ нашег фудбала важи за један од клубова са којима су фудбалери нашег клуба одиграли највише утакмица.
Звезда је уписала 119 тријумфа, резултат је био нерешен 48 пута, а Новосађани су славили на 40 утакмица.
Лопта је затресла мрежу 606 пута, а гол разлика је на Звездиној страни и износи 391:215.
Последњи сусрет Црвене звезде и Војводине одигран у Новом Саду 20.10. 2022. године у оквиру 5. кола Моцарт Суперлиге Србије, припао је фудбалерима нашег тима, који су славили са 2:0, головима Александра Пешића и Гелора Канге.

Пред дуел са Црвеном звездом, тренер фудбалера Војводине, Милован Раставац, изнео је своја очекивања:

Звезда је фаворит, то није спорно, али ми видимо своју шансу у томе да можемо да прикажемо нешто ново што нисмо успевали током јесењег дела. На тим стварима радили смо напорно током припрема и сада верујемо да можемо то да демонстрирамо. Такође, осећамо и обавезу према нашим навијачима, али и према Синиши Михајловићу, да будемо репрезентативни у овом меч– изјавио је Раставац на конференцији за медије.

Он је додао да има одређених кадровских проблема, али да ће тим који ће заиграти бити довољно конкурентан.

– Имамо два болесна играча, то су Буснић и Вукчевић, као и два лакше повређена играча. У довољно добром смо саставу да можемо да пружимо добру игру против Црвене звезде. Део игре и плана неће зависити само од нас. Ми желимо да ставимо Звезду под контролу, тако што нећемо дозволити да се разиграју и растрче и што ћемо покушавати да их угрожавамо, јер то они не воле да трпе – закључио је Раставац уз поруку да би у овом тренутку био „срећан трећим местом на крају сезоне“.

Са друге стране, фудбалери Црвене звезде након две године нису изборили пролећни наступ у европским такмичењима, па ће у потпуности моћи да се посвете одбрани дупле круне, где у првенству имају десет бодова предности у односу на најближег пратиоца, док су се у Купу Србије пласирали у 1/8 финала, где их очекује дуел са Радничким из Сремске Митровице.
Прелазни рок у Србији траје још седам дана, а по свему судећи биће још промена у редовима нашег најтрофејнијег клуба.
До сада, црвено-беле су појачали десни бек Јавора из Ивањице, Лазар Николић, као и доскорашњи десни бек аргентинског великана, Ривер Плејта, Алекс Виго, који долази на једногодишњу позајмицу уз право откупа, уколико задовољи критеријуме стручног штаба и спортског сектора нашег клуба.
Репрезентативни штопер и некадашњи ђак Црвене звезде, Урош Спајић, након потпуног опоравка од повреде, појачаће конкуренцију на штоперским позицијама.
Док је нигеријски репрезентативац Питер Олајинка потписао уговор са нашим клубом и придружиће нам се након завршетка текуће сезоне.
Неће бити изненађење уколико наш клуб озваничи сарадњу са још неколико фудбалера до краја прелазног рока, поготово ако се зна да су црвено-бели били у поодмаклим преговорима са младим Марком Стаменићем фудбалером данског Копенхагена, као и са бившим фудбалером Чукаричког, Марком Ракоњцем, чланом московске Локомотиве.
Клуб су напустили један од најбољих страних фудбалера у историји нашег клуба, Мохамед Ел Фарду Бен, који је појачао кипарски АПОЕЛ.
Секу Саного, који се преселио у редове француског друголигаша, екипе Париза, те млади Немања Мотика који ће полусезону провести на позајмици у редовима аустријског бундеслигаша, Аустрије Луштенау.
Није искључено да нас до краја рока напусте Радован Панков и Зоран Поповић, за чије услуге је заинтересован Чукарички, као и Калифа Кулибали, који је био виђен као ново појачање француског Амијена, али због техничких проблема трансфер није реализован, а цео случај постао је предмет УЕФА.

Пред дуел са екипом Војводине, шеф стручног штаба Црвене звезде, Милош Милојевић, изнео је своја очекивања:

– Знали смо и после припрема, а знамо и сада тим за Војводину. Чекали смо само да видимо ко је колико спреман, али имамо луксуз у великом играчком фонду тако да можемо да коригујемо тим у односу на противника. Очекујем бољу Војводину него јесенас, јер раде веома добро. Имају брзину у четворици, петорици офанзивних играча који се сјајно трансформишу, а инвидиуални квалитети Кабића и Чумића су неоспорни. Ту је и Симић, наш бивши фудбалер, који је изузетно незгодан, а не треба заборавити ни тренера који ради веома добар посао. Оно што нама треба је максималан ниво озбиљности, јер је прво коло увек теже из перспективе тога да се дуго није играла такмичарска утакмица, али ми као Звезда имамо право само да пружимо максимум и обрадујемо навијаче резултатом и игром – почео је Милојевић. 

 Млади стручњак је истакао да су припреме у Анталији протекле сјајно.

 – Веома смо задовољни читавим припремним циклусом, јер смо остварили зацртане циљеве. Када радите неке ствари интензивно, проблеми се појаве негде другде, али то је проузроковано групом која је састављена. Припреме треба да нам дају јасну слику шта можемо, а шта не, а то смо добили и уз то смо се физички и тактички унапредили. Надам се да ће се оно што смо радили видети већ од прве утакмице, а наша обавеза је да побеђујемо и да на крају први прођемо кроз циљ. Резултат нам је примаран и нећемо дозволити да он трпи због лепоте, иако желимо да играмо атрактивно и да наше навијаче учинимо поноснима. 

 Милојевић је нагласио да влада оштра конкуренција на офанзивним позицијама.

 – Тешка је одлука, али сваки озбиљан тим има конкуренцију на позицијама. Имамо је и ми, а уз Иванића, Букарија, Митровића и Катаија, не бих изоставио ни Мијатовића и Пруцева који су добро одрадили прирпеме, тако да на тим позицијама имамо шест, седам веома квалитетних играча. Гледамо у односу на тренутну форму, потребе и малим делом у складу са противником да изаберемо ко ће играти.

Открио је шеф стручног штаба нашег тома и на којој ће позицији Катаи заиграти сутра, као и каква је ситуација са Драговићем. 

 – Катаи ће играти на својој позицији, то је сигурно. Квалитетан је играч и има још много тога да пружи Звезди. Што се Драговића тиче, он је играч ког би сваки тренер пожелео – професионалац и узор свима у групи. Схватио је колико нам је битан и колико су његови људски и фудбалски квалитети потребни, те да Звезда нема луксуз да га се одрекне. 

 Нема сумње да ће навијачи сутра на прави начин обележити почетак пролећног дела сезоне, али се и опростити од Синише Михајловића.

 – Очекујем што више навијача на Маракани. Мислим да је добра прилика због повода у смислу меча посвећеном Синиши Михајловићу, али наравно и због отварања пролећне сезоне да их буде што више на трибинама. Играчима би то изузетно значило, јер знамо колику енергију нам дају навијачи, и колико је лакше играти пред пуним трибинама. Момци су коректно радили и заслужују подршку од првог кола – закључио је Милојевић.

Пројектовани састав за пролећну премијеру против Војводине:

Борјан – Виго, Ераковић, Драговић, Родић – Мијаиловић, Канга – Букари, Катаи, Иванић – Пешић.

Утакмица са Војводином биће прилика да клуб и навијачи још једном одају почаст легенди нашег клуба и легенди европског и светског фудбала, прерано преминулом Синиши Михајловићу!!!

Главни судија меча биће Никола Радаковић. Помагаће му Светозар Живин и Петар Радић. Четврти судија биће Милан Илић.
У ВАР соби ће седети Новак Симовић и Никола Ђоровић.

 Директан пренос утакмице са стадиона ,,Рајко Митић”, између фудбалера Црвене звезде и Војводине, можете да пратите на програму Аренаспорт Премиум 1, са почетком у 16 часова.

,,ЗА ЗВЕЗДУ, ЗА МИХУ!!!”

Повезане вести

Leave a Comment