Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноМоја Црвена звездаНајновијеОбавештењаФудбал

Звезда руши Кнежеве за треће европско пролеће у низу!!!

Фудбалери Црвене звезде рутински су савладали екипу Колубаре у Лазаревцу у оквиру 17. кола Моцарт Суперлиге Србије и у добром расположењу су отпутовали у Француску на мегдан екипи Монака где ће у Четвртак од 18 часова и 45 минута на стадиону ,,Луј Други” одиграти одлучујући меч у борби за треће узастопно европско пролеће.

Након септембарског дуела и потпуно незаслуженог тријумфа ,,Кнежева” у утакмици у којој су црвено-бели били бољи ривал, где су заслужили макар реми, ако не и сва три бода и једни и други наставили су такмичење како у Лиги Европе тако и у националним шампионатима.

Домаћин нашем шампиону, екипа Монака одиграла је једанаест мечева на два фронта, Лиги Европе и националном шампионату Француске, Лиги 1.
Остваривши шест победа, два ремија уз три пораза и може се рећи да је сваки од њих био колико болан, толико и шокантан.
Прво је мађарски шампион Ференцварош направио прворазредно изненађење када је у оквиру другог кола на стадиону ,,Луј Други” успео да слави са 1:0, голом Валинта Бешчеија.
Трабзонспор је био немилосрдан у четвртом колу, потукавши до ногу Кнежеве са 4:0, док је у домаћем првенству Лил био бољи резултатом 4:3 и то након што је Монако држао конце игре у својим рукама и имао резултат од 3:2.
У националном првенству Монако заузима шесту позицију са 24 освојена бода, након тринаест одиграних кола.
Може се рећи да су ,,Кнежеви” пронашли форму након ,,штуцања” на почетку првенства, па су сад на само три бода од позиције која води у квалификације за Лигу Шампиона.
Док у групи Х, овогодишњег издања Лиге Европе заузима другу позицију са седам бодова, бодом више од наше Црвене звезде. Монако је ,,пожељан” домаћин, с обзиром да је у 2022. години на свом терену одиграо 21 меч у свим такмичењима, остваривши једанаест победа, уз чак пет ремија и пет пораза.

Тренер фудбалера Монака, Филип Клемон у изјави уа француске медије, нагласио је да су његови играчи спремни и ће дати све од себе да победе у сутрашњем мечу.

-Да, биће ово одлучујућа утакмица. Али се надам да нас у наредним месецима чека још много важних мечева. То је наша мотивација. Гледао сам тренинг данас, сви су веома концентрисани, залажу се. Биће то дуел против ривала који убацује велики интензитет у своју игру, који тражи доста дуела и који има сјајну средину терена. Морамо да одиграмо одличан меч да бисмо победили.”

За очекивати је да Клемон црвено-белима супростави најјачи расположиви састав:

Нубел- Вандерсон, Дисаси, Сар, Енрике- Фофана, Камара, Минамино, Головин-Емболо, Бен Једер

Са друге стране, црвено-бели су после септембарског дуела одиграли тринаест утакмица, на три фронта, осам у првенству, четири у Лиги Европе и једну у оквиру националног Купа, забележивши једанаест победа уз само два пораза, оба у Лиги Европе.
Црвено-бели заузимају прву позицију у Моцарт Суперлиги Србије са 44 бода након шеснаест одиграних утакмица, уз гол разлику 44:6 и седам бодова више у односу на најближег пратиоца, екипу Партизана.
У оквиру националног Купа, црвено-бели су се пласирали у 1/8 финала након што су на гостујућем терену у Шапцу савладали екипу Мачве са 2:0, головима Немање Милуновића и Кингса Кангве.
Док у групи Х овогодишњег издања Лиге Европе, црвено-бели тренутно заузимају четврту позицију са шест бодова колико има и трећепласирана екипа турског шампиона Трабзонспора и бод мање од сутрашњег ривала екипе Монака.

Ово ће бити тек други дуел наше Црвене звезде и екипе Монака, након што је први одигран 8. септембра ове године, у оквиру првог кола групне фазе Лиге Европе.
Тада је француски представник однео победу минималним резултатом, а стрелац је био Брел Емболо са беле тачке.

Пред сутрашњи дуел, тренер фудбалера Црвене звезде, Милош Милојевић изнео је своја очекивања:

– Ово је највећа утакмица у мојој каријери и волео бих да не остане на томе. Улог је као и увек у Црвеној звезди – победа у свакој утакмици. Желимо да контролишемо меч од почетка и да победимо и надам се да ћемо то моћи, али ствари зависе и од противника – почео је Милојевић. 

 Храбра и офанзивна игра рецепт је за позитиван резултат у сутрашњем мечу.

 – Битно нам је да будемо мотивисани, спремни и фокусирани. У многим стварима смо били прави у првој утакмици против Монака, али тренутак непажње нас је коштао бодова. Мислим да морамо да будемо за нијансу храбрији и офанзивнији. То је наш циљ, али и став, мене и играча и ту ћемо тражити нашу шансу. 

Напад је најбољи део Монакове екипе, па самим тим одатле прети и највећа опасност.

 – Очекујем Монако у препознатљивој слици и то је нешто како они стално играју. Морамо да им затворимо централни део терена, јер настоје да нападну два међупростора и иду директно на гол. У супротном трче, и траже простор да стигну до завршне трећине. Свакако, очекујем много квалитета у нападачком триу или квартету, ко год да заигра и у каквој год формацији били. Што се нашег играчког кадра тиче, све је у најбољем реду.

Милојевић истиче да има јасан план пред сутрашњу утакмицу. 

 – Наш квалитет је да кад играмо као колектив онда појединци у нашем тиму – искоче. Није битно да ли је то Пешић, Катаи, Букари, Митровић или Иванић за ког мислим да је време да проради и покаже због чега је један од најбољих играча у нашем тиму. Монако је физички добар и можда им је и то слабост, што превише верују физици и не коригују једни друге. Радили смо на томе и пробаћемо да искористимо, као што смо и у Београду настојали, али овог пута продуктивније. Мислим да смо у бољој нападачкој форми у односу на прву утамицу. Не претимо, али реални смо и надамо се бољој продуктивности. То су ситнице да кад они са бековима изађу високо, оставе простор по боковима, а ми треба да будемо агресивни да дођемо ту. То су мали детаљи и корекције нашег основног модела. 

 Наставио је млади стратег да детаљније анализира наредног ривала.

 – Мислим да ће нас напасти од почетка, јер они против сваког противника играју исто и не адаптирају се. Ипак, када налете на неког јачег од себе – буду подређени. Основни квалитет Монака је моменат губљења лопте противника где су феноменални и где имају и физичке и индивидуалне квалитете. На добро постављену зону су коректни, увек траже исте просторе и аутоматизме, али ми смо спремни на то. Мислим да више фокус треба да буде на нама, и на томе шта и колико ми желимо. Не треба да изађемо са подређеним ставом, јер кад ми добро стојимо и контролишемо игру, њима је тешко. Нису баш њихови офанзивци превише заинтересовани за одбрану…

Није Звезда кроз своју историју имала успехе када је реч о утакмицама на тлу Француске, али млади тренер истиче да се не оптерећује са тим. 

 – Нисам знао за тај податак и није нека добра слика, али надам се да ћемо то променити. Не мислим због себе, да ја треба да пишем историју, нити сам оптерећен рекордима, него је најбитнија Звезда.. Верујем у момке, победу и европско пролеће и то је наш циљ. Немам его борбе са прошлошћу, јер увек гледам ка напред. То је за мене утакмица као и свака друга, а лично највише волим финала. Е ово је то. Имамо пресинг и одговорност, али свака утакмица у Звезди је таква да се иде на победу. Не треба играчима то да спута ноге, јер увек од њих тражим да се опусте и играју добар фудбал, а да не размишљају о резултату, већ о својој представи у сваком елементу игре. Да ли је то пријем, дуел или нешто треће, али да се утакмица победи када се то склопи у једну форму. Фудбал можете некад да преварите, али не често. 

Милојевић наглашава да за Катаија и Иванића има места да играју заједно.

 – Има места за њих двојицу да буду заједно у тиму. Па већ три године играју заједно. 

 Упоредо са нашим мечом, одиграће се и утакмица Трабзон – Ференцварош, чији исход би могао да утиче и на Црвену звезду.

 – Нисам размишљао о утакмици Трабзон – Ференцварош, али очекујем фер меч. По мом мишљењу – Трабзон је квалитетнија екипа у сваком погледу, ипак Ференцварош је неугодан, јак у блоку, чврст… Имају тај квалитет и опредељеност ка реактивном фудбалу, али први су у групи и резултат увек покрије све, тако да можемо само да им честитамо. 

Милојевић не открива тактику, али потпуно оправдано хвали Ераковића.

 – Не могу баш да откријем тактику, али бићу слободан да кажем да ће Ераковић играти на позицији на којој највише пружа тренутно. Он је један од наших најконстантнијих игрча и сматрам да заслужује да се нађе на списку путника за Светско првенство, поготово кад се узме у обзир да је Спајић, као и још неки играчи повређен, а да Ераковић може да има изузетно лепу будућност. Хтели смо да га одморимо против Колубаре јер је играо највише минута након, али и пре мог доласка, али нисмо имали простора. Међутим, он је у годинама где мора да понесе највећи терет, а његов додатни квалитет је поливалентност и то што може да игра штопера, али и оба бека. Где год да оде из Звезде, мислим да ће му бити лакше у адаптацији и у устаљивању, то што може да покрије више позиција – подвукао је Милојевић.

Меч између фудбалера Црвене звезде и Монака водиће судијска четворка из Холандије на челу са Сердаром Гозубујуком. А помагаће му Јост ван Зилен и Јохан Балдер.
У ВАР соби ће седети Јерен Маншот и Роб Диперинк.

Директан пренос утакмице шестог кола Лиге Европе између фудбалера Монака и Црвене звезде, можете да пратите на првом програму Радио Телевизије Србије, као и на каналу телевизије Аренаспорт Премиум 1, са почетком у 18 часова и 45 минута.

,,ЗВЕЗДО ИГРАЈ ЈАКО…”

Повезане вести

Leave a Comment