Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноМоја Црвена звездаНајновијеОбавештењаФудбал

Звезда кроти мађарску ,,лаку коњицу”!!!

Након још једног убедљивог тријумфа у низу, где је овај пут савладана екипа Спартака из Суботице са 3:0, фудбалери Црвене звезде настављају у ритму Четвртак-Недеља, па ће сутра од 21:00 час на стадиону ,,Групама арена”, у оквиру четвртог кола овогодишњег издања Лиге Европе, гостовати лидеру групе Х, екипи Ференцвароша, коју су прошлог Четвртка савладали са убедљивих 4:1.

Фудбалски клуб Ференцварош, основали су 3 маја, давне 1899. године Ференц Шпрингер и група локалних момака из деветог округа Будимпеште, који је био познат као радничко насеље, под именом Ференцварош. Фудбалски клуб Ференцварош од његовог оснивања, па све до 2006. године био је члан највишег ранга мађарског клупског фудбала, када му је Мађарска Фудбалска Федерација због финансијских проблема одузела лиценцу за такмичење у највишем рангу.
14. фебруара 2008. председник акционарског друштва Шефилд Јунајтеда, Кевин Мекејб успешно је добио тендер за куповину Ференцварошевих некретнина у висини од осам и по милоона фунти, уз обавезу да отплаћује дуг од пет милиона.
Недуго затим, почетком априла исте године, Мекејбова компанија ,,Еспланејд” са седиштем у Мађарској, постала је већински власник фудбалског клуба Ференцварош. Након преузимања клуба, регулације дуговања и довођења ствари у ред, Ференцварош се након три године обитавања у другом рангу, 2009. године вратио у друштво најбољих.
Међутим две године након што је опоравио клуб, ставио га на ,,стабилне ноге” и вратио у највиши ранг, Кевин Мекејб је напустио клуб, због несугласица са добрим делом мањинских акционара.
Да би на место председника био постављен мађарски посланик Габор Кубатов, који и дан данас обавља ту функцију.

Ференцварош је најтрофејнији фудбалски клуб у Мађарској.
Титулу шампиона Мађарске освајали су 33 пута.
Прва титула освојена након повратка после финансијског колапса и сеобе у нижи ранг дошла је у сезони 2015/16, да би од сезоне 2018/19 па до данас клуб везао четири узастопне титуле и како ствари сада стоје, немају намеру да је препусте ни у сезони пред нама.
Шампионским пехарима, додали су и 24 трофеја намењена освајачу националног Купа, као и шест трофеја Суперкупа и два намењена освајачу мађарског Лига купа. Што се тиче међународних такмичења, Ференцварош је освајао у два наврата некадашњи Митропа куп, док је Куп Сајамских градова освојио једном.
Од осталих европских успеха, треба издвојити и финале Купа победника купова у сезони 1974/75, као и чињеницу да су први мађарски клуб који се пласирао у Лигу Шампиона у новом формату у сезони 1995/96.

Након четврте везане шампионске титуле, управа клуба желела је да направи нови искорак, пласман у Лигу Шампиона у којој су наступали пре две сезоне, али без много успеха, у групи са Барселоном, Јувентусом и Динамом из Кијева, уписали су пет пораза уз само један реми.
Па је жеља свих у клубу била да се ове године што боље представе Европи и Лиги Шампиона која је била ултимативни циљ свих у клубу, како клупског руководства, тако тренера и играча.
У ту сврху клуб је ангажовао репрезентативца Малија, Адаму Траореа који је био најбољи појединац молдавског Шерифа у сезони за нама.
Клубу из Тираспоља на име обештећења уплаћено је два милиона евра.
Из загребачког Динама стигао је босанскохерцеговачки репрезентативац Амер Гојак за чију слободу је Ференцварош платио милион евра.
Белгијски Лувен инкасирао је пола милиона евра на име обештећења за искусног француског интернационалца Ксавијера Мерсијеа, док су млади Холанђанин из Хераклеса, Матс Кноестер и искусни Данац из Алборга, Расмус Теландер, стигли као слободни играчи.
У међувремену клуб из Будимпеште су напустили Александер Зубков, који је за суму од два милиона евра вратио у матични Шахтјор из Доњецка.
Док је неколицина фудбалера напустила Ференцварош без обештећења.
Словеначки репрезентативац Миха Блажич, појачао је француски Анже, словачки репрезентативац Роберт Мак отиснуо се у далеку Аустралију, где је постао нови играч екипе Сиднеја.
Бивши фудбалер Црвене звезде, Жељко Гаврић у наредној сезони наступаће за Дунајску Стреду, чије боје брани и млади Никола Крстовић.
Репрезентативац Грузије, Лаша Двали, постао је нови играч кипарског АПОЕЛ-а.
Док су хрватски интернационалци Роко Батурина и Стјепан Лончар појачали редове Марибора, односно белгијског Кортијака. Форчун Бејзи је појачао Викторију Плзен, док је нови шеф скаутинг службе Црвене звезде, Марко Марин, завршио играчку каријеру и посветио се раду у клубу који је предводио у Лиги Шампиона у два наврата.

Ференцварош је сезону отворио у првом колу квалификација против казахстанског шампиона, екипе Тобола, где је након 0:0 у првом мечу, у реваншу пред пуним трибинама ,,Групама арене” дословно помео са терена екипу Тобола, са убедљивих 5:1.
У другим колу чекао их је шампион Словачке, екипа Слована из Братиславе, која је на изненађење већине љубитеља фудбала успела да слави на гостовању у Мађарској, са 2:1.
Ипак, да је то било само једно лоше вече, показао је реванш у Словачкој, где су изабраници Станислава Черсесова, били много бољи ривал, уписавши победу од 4:1, која је била довољна за пролазак даље где их је чекао шампион Азербејџана, екипа Карабага.
Која је након 1:1 у Бакуу, била боља у Мађарској са 3:1, пласиравши се у плеј-оф за Лигу Шампиона, док је Ференцварош свој пут наставио у плеј-офу за Лигу Европе где им је противник била симпатична екипа Шамрок Роверса, коју су лако савладали са 4:0 пред својим навијачима, док су у реваншу доживели минималан пораз.

У шампионату Мађарске, екипа Ференцвароша одиграла је свега осам кола, забележивши седам победа уз само један пораз, од првог пратиоца, екипе, Кечкемета пред гостовање у Београду, када је било 2:0. Па и поред два меча мање у односу на најближе пратиоце, заузима прво место са 21 бодом, уз гол разлику 20:3.

Након жреба за Лигу Европе, где су се нашли у групи ,,Х”, заједно са нашом Црвеном звездом, те екипама француског Монака и турског Трабзонспора, било је јасно да ће за пласман даље и пролећни наступ бити потребно и више од игре.
Међутим, на опште изненађење свих, Ференцварош је групу отворио са две везане победе, па за сада држи лидерску позицију у групи са шест бодова.
У првом колу савладан је турски шампион, Трабзонспор са 3:2, резултат још више добија на значају ако знамо да је популарни ,,Фради” од шеснаестог минута играо са играчем мање, када је Елдар Ћивић зарадио директан црвени картон.
Голове за зелено-беле постигли су Адама Траоре и Токмак Нгуен, који је био двоструки стрелац на овом мечу.
У другом колу, Ференцварош је остварио сензациналан тријумф на гостовању код екипе Монака, коју су савладали са 1:0, голом везисте Балинта Вечшеија.
Да би у трећем колу на гостовању Црвеној звезди доживели убедљив пораз од 4:1, чему је у многоме кумовало подцењивање црвено-белих.
Једини гол за Ференцварош постигао је Кристофер Закариасен.

Ференцварош наступа у модификованој 4-3-3 формацији, која се у зависности од противника мења тј. прилагођава противничкој екипи.
За очекивати је да руски тренер Станислав Черсесов не мења много, већ да на мегдан Црвеној звезди изведе следећи састав:

Дибуш- Винго, Сами Ммае, Кностер, Ботка- Бешић, Лаиндуни- Нгуен- Закариасен, Траоре- Рајан Ммае.

Заправо једина дилема руског стратега је са ким да почне у шпицу напада, да ли са мароканским репрезентативцем, Рајаном Ммаеом, који је сјајан техничар и одлично игра у пољу или ће то бити брзоноги Френк Боли који одлично користи простор.

Фудбалери Црвене звезде и Ференцвароша до сада су одиграли свега три званичне утакмице у историји. Црвено-бели су славили једном, један меч завршен је нерешеним резултатом, док је једном победу однео мађарски клуб.
Прва званична утакмица одиграна је 9. априла 1975. године, када је у оквиру прве утакмице полуфинала Купа победника купова у Мађарској Ференцварош славио са 2:1.
Последњи дуел између црвено-белих и мађарског представника одигран је 6. октобра ове године, у оквиру трећег кола овогодишњег издања Лиге Европе. Фудбалери Црвене звезде славили су са убедљивих 4:1.
Двоструки стрелац био је Гелор Канга, док су остала два гола дело младог Стефана Митровића и Звездиног ,,Магика”, Александра Катаија.

Са друге стране фудбалери Црвене звезде у одличном расположењу путују у Будимпешту на мегдан Ференцварошу.
Након победе у првом мечу против мађарског шампиона (4:1), фудбалери Црвене звезде савладали су и екипу Спартака из Суботице са лаганих 3:0.
Голове за наш тим постигли су Кингс Кангва, док је двоструки стрелац био Марко Гобељић.
Прилику да дебитује добио је и млади руски репрезентативац Јегор Пруцев, који је на полувремену заменио Гелора Кангу, наговестивши озбиљан потенцијал.
У тим су се након опоравка од повреда вратили Немања Милуновић и Осман Букари, Кингс Кангва је одрадио суспензију од једног меча, док једини проблем тренеру Милојевићу представља повреда Вељка Николића, који је након неопрезног старта младог Лазара Стајковића морао да напусти игру, а његов повратак на терен очекује се у наредних десетак дана.

Након доласка у Будимпешту, тренер фудбалера Црвене звезде, Милош Милојевић, изнео је своја очекивања:

– Снага Ференцвароша је та што су добри у транзицији, брзи у нападу, креативни и то морамо да неутралишемо. У Београду је била утакмица коју смо већ заборавили и сутра крећемо од нуле, а морамо да поновимо све, чак и бољи да будемо. То што ће сутра бити много навијача може само да буде плус, јер играчи нису играли само код куће у ових пар година, већ и у гостима, тако да смо навикли на атмосферу, а о овој која нас чека смо чули све најбоље. Надам се да ће бити фудбалска и да ће сви уживати – почео је Милојевић. 

Млади стручњак је истакао да ни његов карактер, као ни величина клуба не дозвољавају да мисле ни о чему другом, осим о победи.

 – Не могу пре утакмице да се задовољим нерешеним резултатом, јер то није у мом карактеру и није у складу са клубом и играчима. Сваку утакмицу желимо да победимо, а некад се меч одигра тако да је и бод добар, али пре сусрета да идемо на бод – не. Није то зато што не поштујемо Ференцварош и јер смо их добили 4:1, напротив, респектујемо их и спремамо се озбиљно, свесни да ће бити другачија утакмица. Али да идемо на реми, то није у ДНК клуба, ни у мом. Ни са сином не могу да играм и пристанем на 0:0.

Здравствени билтен пред меч је добар.

 – Сви су здрави, играчи који нису били у протколу за последње две утакмице су се вратили тренажном процесу, тако да сам на слатким мукама кога да ставим у тим.

 Милојевић је истакао да нема дилеме пред сутрашњи меч .

 – Ситуација с Букаријем је добра, тренира као и остали, а што се тиче дилема за сутра – немам их. Све дилеме решим до дан пред утакмицу, за сад је тако било, надам се да ће и у будућности остати. Нису лаке одлуке, јер на свакој позицији имамо по два или три добра играча. Верујемо у њих на основу онога што смо видели у претходним утакмицама и на основу односа према тренингу, а ја сам плаћен да доносим одлуке.

Овај пут је детаљније анализирао врлине Ференцвароша.

 – Ференцварош има квалитетан тим, по две, три опције на свакој позицији и мислим да неће мењати стил игре, осим што ће можда бити агресивнији него у Београду где су калкулисали у смислу тога да им је и бод одговарао, али овде ће ићи на победу пред својом публим. Морамо да обратимо пажњу на то и да не будемо комфорни у централној зони, али упознати смо са њиховом игром и тренером. Не очекујем промене и изненађења, један играч евентуално, али спремни смо. Што се Ћивића тиче, знам његове квалитете, јер сам тренирао неколико репрезентативаца Босне и Херцеговине, па сам имао прилике и од њих да чујем какав је фудбалер, такође пратио сам га и утисак је да је квалитетан играч који доноси офанзивно. Ту можда њихов тренер спрема изненађење, а ако он буде играо као добар извођач прекида, онда не треба да правимо јефтине фаулове, већ да играмо далеко од нашег казненог простора. Опет и ако дође до прекида, то је ствар карактера и концентрације, и момци то већ годинама добро раде, тако да мислим да ће и да наставе тако. Знамо Ћивића, али и све остале играче и потенцијалне промене којих може да буде у односу на први меч.

Међутим стратег црвено-белих истиче, да је фокус на игри нашег тима.

 – Покушали смо да њихову трансформацију смањимо што је више могуће и успели смо. Поред тога и када се победи са 4:1 има много лепих ствари, али и неких које нису на нивоу на ком могу да буду. Фокусирани смо да ниво игре и дисциплине у одређеним моментима који нам одговарају подигнемо још више. То су неке основне ствари, наравно има и детаља који су усмерени на противника, али када смо ми проактивни и диктирамо темпо, те када изгубимо лопту знамо како и у којој зони реагујемо, онда то није проблем. То су ствари које се трудимо да исправљамо сваког дана и да их доведемо до савршенства. 

 Коментарисао је и тактичке одлуке из првог меча када је Црвена звезда у једном тренутку заиграла са три штопера.

 – Ви то гледате као „живот или смрт“, али ја не. Адаптирали смо се и мислио сам да нам је требала већа контрола офанзивно, а то је лакше са три штопера, међутим у тим тренуцима смо били пасивни у свим линијама, па се деси да леви бок брани најофанзивнији играч – Катаи. Не приписујем то тактици, да ли је била грешка… Играмо оно што морамо, знамо како хоћемо да делујемо на терену и момци и ја, али то није увек могуће. Није то перфектан свет у ком Пеп Гвардиола, тренер Манчестер Ситија одигра 0:0 са Копенхагеном. За све грешке преузимам кривицу, али нисам сигуран да је то било погрешно, већ моменат утакмице где смо били неактивни. То је био проблем. Када не вршите притисак на носиоце лопте, онда је свеједно.

Са екипом је отпутовао и седамнаестогодишњи Јован Мијатовић, нова Звездина деветка. 

 – Наравно да постоји шанса да заигра, он је један од 23 фудбалера у саставу. Унапред правимо планове А, Б и Ц, а некад утакмица иде у другом смету, па мора да се реагује на лицу места. ДНК Звезде је да пружа шансу младим играчима, као што је то био случај са Ераковићем који је искористио прилику пре годину и по, две. Има још талентованих фудбалера, али одговорност је на њима да не полете, као и на новинарима да их не подигну после једне добре утакмице. Када се много полети, пад буде страшан и без падобрана. Битно је да ради то што ради, а да ли ће шанса доћи сутра или за седам дана… Доћи ће, ако је буде заслужио.

Милојевић наглашава да је фокус искључиво на ономе што екипа уиграва. 

 – Фокусиран сам на оно што радимо на тренингу и што припремамо за утакмицу. Не сећам се да сам имао неки непланирани расплет, осим ако се неко не осећа лоше у току ноћи, али не сматрам да нешто на такав начин може да се јави или смисли. 

 За крај, мађарске новинаре је интересовало мишљење Милојевића око потенцијалног формирања регионалне лиге.

 – Чуо сам још у Шведској да се о томе прича, од директора Малмеа и знам да постоји план да 2025. то можда и крене, а под који ћемо ми регион спасти – не знам, то је питање за УЕФА, они одлучују. Мислим да треба да се задржи квалитет домаћег првенства, јер ако га нема, онда не постоји развој инфраструктуре, праћење, заинтереснованост медија, тако да такво регионално такмичење може да буде добро у том случају, али није питање за мене. Увек гледам интерес фудбала, ако ће бити боље утакмице са већом пажњом и пред више публике, то је аспект који прихватам – закључио је Милојевић.

Меч између фудбалера Ференцвароша и Црвене звезде водиће судијска четворка из Пољске на челу Даниелом Стефанским. Помагаће му Давид Голис и Михал Обукович. Четврти судија биће Дамјан Силвестрак. У ВАР соби ће седети Томаш Квјатковски и Рикардо де Бургос.

Директан пренос утакмице четвртог кола Лиге Европе између фудбалера Ференцвароша и Црвене звезде можете да пратите на првом програму Радио Телевизије Србије, као и на каналу телевизије Аренаспорт Премиум 1, са почетком у 21 час.

Повезане вести

1 comment

krvavi zvezdas-DE окт 13, 2022 at 11:40

SVE ISPOD TRI KOMADA BIOĆE USPEH,A MISLIM DA ĆE NAS PONIZITI SA JEDNO 5 KOMADA..ONI SU KLASA ZA NAS A U BEOGRADU JE BIO SAMO LOŠ DAN ZA NJIH A NAS JE HTELO SVE

Reply

Leave a Comment