Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноМоја Црвена звездаНајновијеОбавештењаФудбал

Црвено-бели гостују уздрманом шампиону Турске!!!

Црвено-бели су након два првенствена ремија гостовали у Рашкој, код дотадашњег лидера Моцарт Суперлиге Србије, екипе Новог Пазара, коју су савладали са 2:1 и тако направили лепу увертиру пред меч другог кола овогодишњег издања Лиге Европе, у којем фудбалери Црвене звезде сутра од 18 часова и 45 минута гостују екипи турског шампиона, Трабзонспора.

Актуелни шампион Турске, Трабзонспор основан је 2. августа 1967. године у граду Трабзону, на обалама Црног мора, спајањем више мањих, локалних клубова у један. Првих година од оснивања клуб се такмичио у другој лиги Турске, међутим није се дуго чекало на пласман у елитни ранг такмичења. Године 1974. Трабзонспор се пласирао у елитни ранг турског фудбала чији је члан до дана данашњег.
Недуго након што су се пласирали у прву лигу, тачније 1976. године, освојили су и први шампионски наслов, који су и у сезони после те, успели да одбране.
Да би сезону након тога завршили на другом месту најавивши поход на нову титулу, што су и учинили.
Трабзон је везао три узастопне титуле, што је представљало и највећи клупски успех до данас.
Нико није могао да замисли да ће након титуле освојене у сезони 1983/84 навијачи Трабзонспора наредну титулу чекати пуних 38 година.
Са седам шампионских титула и укупно тридесет трофеја, Трабзонспор чини велику четворку турског фудбала, са Фенербахчеом, Бешикташем и Галатасарајем и једини је клуб изван Истанбула у тој групи, као и један од два клуба изван града на Босфору којима је пошло за руком да се оките шампионским почастима.

Да би испунили примарни циљ, а то је пласман у Лигу Шампиона и одбрана титуле, управа клуба ангажовала је бившег тренера Истанбул Башахшехира, Абдулаха Авчија, а за њим су почела да долазе и скупоцена појачања, на која је потрошено близу двадесет милиона евра.
Из Астон Виле, за четири милиона евра, стигао је египатски репрезентативац Трезеге. Новопечени леви бек турске репрезентације Ерен Елмаили, плаћен је Касимпаши 3.600.000 евра, док је за македонског репрезентативца Ениса Бардија, на рачун шпанског Левантеа, легло три милиона европских новчаница.
За нови тандем нападача, Трабзонспор је издвојио пет милиона, три је уплаћено Валенсији за Максија Гомеза, док су два завршила на рачуну француског Лоријена, колико је коштала слобода Умута Бозока, који је као позајмљен играч наступао за Коњу и у прошлој сезони понео ореол најбољег стрелца турског шампионата, док је некадашњи штопер Барселоне, искусни Марк Бартра коштао 1.250.000…
Јенс Стригер Ларсон и Стефано Денсвил стигли су без обештећења.
Док ће Јусуф Јазичи и Жан Филип Гбамин за Трабзонспор наступати као позајмљени играчи Лила, односно Евертона.
У међувремену клуб су напустили млади Ахметџан Каплан, за чију је слободу Ајакс платио 9.500.000 евра, Андреас Корнелијус којег је након двомеча са Трабзонспором купио дански Копенхаген за шест милиона евра, те Берат Озденир који се преселио у Саудијску Арабију у редове Етифака за 2.400.000 евра…
Па је тако клуб директно продајама поменутих играча, исфинансирао летњи прелазни рок.

Али и поред уложеног новца, може се рећи да сезона није кренула онако како су очекивали. Иако су након жреба за плеј-оф Лиге Шампиона, били виђени као сигуран учесник групне фазе најелитнијег клупског такмичења на Старом континенту, то се није десило, дански представник Копенхаген био је бољи противник у овом двомечу и заслужено је прошао даље.
У првом мечу одиграном половином августа, Копенхаген је на домаћем терену искористио своје прилике, славивши са 2:1, головима искусних  Виктора Клаесона и Лукаса Лерагера, док је гол наде за госте постигао грчки репрезентативац Анастасиос Бакасетас.
Управо тај гол у гостима давао је наду фудбалерима и клупском руководству Трабзонспора да би пред четрдесет хиљада бучних навијача, могли да поправе игру из првог меча и прођу даље, међутим то се није десило.
Трабзонспор и поред јалове иницијативе није успео да сломи отвор жилавих Данаца, који су може се рећи рутински сачували гол предности из првог меча и прошли даље.
Ни у домаћем првенству им не цветају руже. Након шест кола заузимају осму позицију на табели са десет освојених бодава, где су уписали три победе, два пораза и један реми. Посебно болан пораз био је у протеклом колу на гостовању Адани, која је дубоко у судијској надокнади успела да постигне гол и да слави са 3:2.
А и Лига Европе је отворена поразом.
Боља је била екипа мађарског Ференцвароша, која је на домаћем терену славила са 3:2, а резултат добија на значају ако се зна да су домаћини од 16. минута играли са играчем мање након црвеног картона који је зарадио Елдар Ћивић.
Голове за Трабзонспор постигли су новајлије Макси Гомез и Умут Бозок.

Трабзонспор наступа у различитим системима, тако да варијације иду од формација са једним нападачем, до формација са двојицом, односно тројицом играча у шпицу напада, што често зна да изгледа као 4-1-4-1, класична 4-4-2 или 4-3-3. С обирим на кадровску ситуацију биће занимљиво видети у којем ће саставу Трабзонспор дочекати црвено-беле.

Пројектовани састав за овај меч би требао да буде:

Цакир- Стригер Ларсен, Витор Хуго, Бартра, Денсвил- Ж.Ф. Гбамин- Трезеге, Барди, Бакасетас, Омур- Макси Гомез.

Ово ће бити први дуел између фудбалера Црвене звезде и турског шампиона Трабзонспора.

Са друге стране фудбалери Црвене звезде долазе на мегдан турском шампиону након победе у дербију кола, где су савладали екипу Новог Пазара са 2:1, која је до тог тренутка била лидер суперлигашког каравана.
Голове за наш тим постигли су Милан Родић и Александар Пешић.
Већ против Монака било је приметно да наш тим излази из мини кризе у којој се нашао након неуспеха у плеј-офу за Лигу Шампиона и одласком тренера Дејана Станковића.
У мечу у којем је недостајало само мало среће, концентрације, али и да судијски критеријум буде уједначен, па да резултат буде другачији, пошто наши фудбалери не само да нису заслужили пораз, него су приказаним на терену заслужили и сва три.

На конференцији за штампу одржаној на стадиону шампиона Турске, тренер фудбалера Црвене звезде, Милош Милојевић, изнео је своја очекивања:

– Очекујем бољу представу него против Монака, како би дигли ниво игре и резултата. Поштујемо Трабзон, квалитетни су и имају добре појединце. Верујемо у оно што ми радимо и у ову групу играча и верујем да можемо боље. Долазимо после доброг резултата у Суперлиги на тешком гостовању, то је позитиван замах. Ако пружимо игру за нијансу боље него против Монака у задњој трећини, мислим да можемо до позитивног резултата – почео је Милојевић.

Упоредио је шеф стручног штаба нашег тима квалитете Монака и Трабзона. 

 – Трабзон се опредељује за посед, играју мање директно од Монака. Биће то игра поседа, где је веома битно да им то одузмемо и да пробамо да им угрозимо задњу линију, да им идемо иза леђа и да пробамо да искористимо наше брзе играче у нападу. Не мислим да ће бити иста утакмица као са Монаком, али биће захтевна што се тиче интензитета, квалитета и односа према игри. Међутим, реч је о тотално две профилно другачије екипе. Монако је физички моћна екипа, једна од бољих у Француској, док је Трабзон више састављен од превише искусних и квалитетних играча. 

Млади стручњак је истакао да редовима турског шампиона има неколико веома опасних појединаца…

 – Имамо пуно информација о Трабзону, пратили смо их, и генерално се турска лига гледа у Србији. Знамо да је то тим састављен од квалитетних појединаца, не волим да издвајам, али имају квалитета у Омуру, Гомезу, Трезегеу, то су све играчи на високом нивоу са великим квалитетом. Ипак, не треба да се фокусирамо на једног играча, већ на то да зауставимо њихове квалитете у игри.

 Милојевић сматра да екипа и игра иду у добром правцу.

 – Нисам у потпуности задовољан, то је теже, али контуре су ту и идемо у добром правцу. Задовољан сам како играчи прихватају захтеве и мислим да смо на добром путу. 

Здравствени билтен је добар, за сутрашњи меч упитан је само Мирко Иванић. 

 – Здравствено стање је добро, сви се добро осећају и раде са екипом, па и Мирко Иванић. Питање за нас у стручном штабу је да ли и колико он може да одговори на овом нивоу, а ја сматрам да може. Само је питање перспективе, да ли ће то бити цела утакмица, полувреме, 20 минута. Морамо да калкулишемо са ризиком и видимо како се осећа. Неће нам представљати ништа радикалан проблем, јер имамо групу играча који добијају све више минута из утакмице у утакмицу и све боље играју. Иванић и Катаи јесу носиоци који су одиграли највише утакмица, ту су аутоматизми по левој страни, али прилагођавамо се на оно што имамо. Не искључујем могућност да обојица играју, али и ако не играју, имамо квалитет да држимо ниво.

Нагласио је шеф стручног штаба нашег тима да у сутрашњој утакмици наде полаже у квалитет тома који предводи.

 – Морамо да гледамо квалитет наше екипе и које су наше предности. Да ли смо ми екипа која је прављена за офанзивну транзицију, поготово кад се узме у обзир да у Суперлиги играмо против дуплог блока. Постоји могућност за премоћ, али и у доста других ствари можемо да будемо конткретнији, бољи, да контролишемо игру и да их померамо у зонама где нама одговара да би их казнили. Битан је однос према игри. Енергетски смо се подигли и треба да се подигнемо још, да имамо континуитет 90 минута и онда мислим да имамо квалитет да казнимо и Трабзон и било коју другу екипу. Да ли ћемо сутра добити утакмицу зависи и од противника, и од психолошке припреме, као и од тога квакви ћемо ми бити. Ако будемо на потребном нивоу – победићемо. 

 Истакао је Милојевић да је првенствена победа против Новог Пазара била изузетно важна.

 – Свака победа је битна, али та против Новог Пазара посебно. То је добар тренд и даћемо све од себе да тако наставимо – подвукао је Милојевић.

Меч између фудбалера Трабзонспора и Црвене звезде водиће судијска четворка из Немачке на челу са Сашом Стегеманом.
Крај аут линија биће Кристијан Гителман и Марк Борсч.
Четврти судија биће Роберт Шредер.
У ВАР соби седеће Бењамин Бранд и Доминик Шал.

 Директан пренос утакмице другог кола Лиге Европе између фудбалера Трабзонспора и Црвене звезде можете да пратите на првом програму Радио Телевизије Србије, као и на каналу телевизије Аренаспорт Премиум 1, са почетком у 18 часова и 45 минута.

Повезане вести

Leave a Comment