Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноМоја Црвена звездаНајновијеОбавештењаФудбал

Звездина европска премијера и упорни Јермени као прва препрека ка новом учешћу у Лиги Шампиона!!!

Након лагане и убедљиве победе над екипом Радника из Сурдулице од 6:0, где је стручни штаб нашег шампиона желео да ,,разигра” што више првотимаца, на ред је дошла и европска премијера.
Црвено-бели ће у своју овосезонску-шесту узастопну европску одисеју кренути од трећег кола квалификација за Лигу Шампиона, где их чека екипа јерменског шампиона Пјуника из Јеревана, коју ће угостити на стадиону ,,Рајко Митић” у Среду од 20 часова и 45 минута.
Биће то прва препрека ка остварењу зацртаног циља, учешћа у овогодишњем издању Лиге Шампиона.
У међувремену црвено-бели су на данас одржаном жребу, сазнали и имена потенцијалних противника у плеј-офу, уколико елиминишу Пјуник, а то је победник дуела између израелског шампиона екипе Макабија из Тел Авива и кипарског шампиона Апоела из Никозије.

Фудбалски клуб Пјуник основан је 1992. године од стране јерменске фудбалске легенде Кхорена Оганесиана.
Клуб се првобитно звао Хоменентмен Јереван и то име је носио све до 1995. године када је име промењено у Пјуник, што на јерменском језику значи ,,феникс”, име које клуб и данас носи.
Пјуник је најтрофејнији клуб у Јерменији са петнаест шампионских титула, осам трофеја намењених освајачу националног купа, те девет трофеја Супер купа Јерменије. Очекивано, Пјуник има и најбољу фудбалску академију у земљи која је дала и неколико врхунских фудбалера где је свакако највеће име ас Интера из Милана, Хенрих Михраријан.

Што се тиче наступа у европским такмичењима, екипа Пјуника не може да се подичи великим резултатима, тачније овогодишње учешће у квалификацијама за Лигу Шампиона и пласман у треће коло, што само по себи доноси учешће у групној фази Лиге Конференција, највећи је успех у тридесетогодишњој историји клуба из главног града Јерменије.
До сада су им највећи успеси били пласмани у треће коло квалификација за Лигу Европе у сезонама 2018/2019 и 2019/2020, где су заустављени прво од стране Макабија из Тел Авива који је био бољи укупним резултатом 2:1, док је у другом наврату био бољи енглески представник Вулверхемптон укупним резултатом 8:0.

Међутим и поред освојене шампионске титуле, клуб је претрпео велике промене када је у питању играчки кадар.
Екипу је напустило чак седамнаест фудбалера који су били чланови шампионског тима, док је екипа ,,освежена” са тринаест нових лица.
Нови чланови Пјуника постали су Марјан Радески (Шкупи, Македонија), Сергиј Вакуленко и Јусуф Отубанђо (Арарат, Јерменија), Борис Варга (ТСЦ Бачка Топола, Србија), Немања Младеновић (Напредак, Србија), Михаил Коваленко (Олимп, Русија), Алан Ауси (Динамо Кијев, Украјина), Лука Јуричић (Гимпо, Јужна Кореја), Андре Менсалао (Шкендија, Македонија), Артур Авагјан (Нораванк, Јерменија), Давид Давидјан (Химки, Русија), Артур Григорјан (БКМА Јереван, Јерменија), Карен Мурадјан (Ноа Јереван, Јерменија).
Док су клуб напустили Серж Дебле (Тобол, Казахстан), Магомед Мусалов (СКА Хабаровск, Русија), Сероб Григорјан, Греник Петросјан, Ерик Азизјан (БКМА Јереван, Јерменија), Арман Ховханисјан, Геворг Газарјан, Хуго Фирмино (Арарат, Јерменија), Едгар Мовсесјан, Васпурак Минасјан (Ван, Јерменија), Левон Варданјан (Ноа, Јерменија), Тијаго Галвао (Алашкерт, Јерменија), Хосе Карабаљо, Бруно Насименто, Карлитос, Хигир Леите и Григор Меликсетијан су и даље без клуба.

У досадашњем делу сезоне екипа Пјуника одиграла је пет мечева, један више од нашег шампиона Црвене звезде.
Сезону су отворили утакмицама првог кола квалификација за Лигу Шампиона, против румунског шампиона Клужа.
Где су и поред чињенице да је Клуж био бољи и конкретнији у овом двомечу, након јереванских 0:0 и 2:2 у Румунији, када се прославио српски штопер, искусни Зоран Гајић погодцима у ‘89 и ‘119 минуту, након пенала прошли даље.
У другом колу чекао их је шампион Луксембурга, екипа Диделанжа, која је претходно била боља од шампиона Албаније, екипе Тиране.
Иако су на свом терену у Јеревану били бољи ривал, победу су ипак однели гости из Луксембурга који су славили са 1:0, голом француског интернационалца Самира Хађија са беле тачке.
Тада се чинило да су црвено-бели ближи двомечу са Диделанжом, што је наговестио Хасан, средином првог полувремена, када је у укупном скору шампион Луксембурга имао два гола вишка и како је тада изгледало, све су својим рукама.
Међутим Пјуник се није предавао, па је до краја полувремена Жунињо погодио за луксембуршких 1:1.
Испоставиће се да је кључни моменат био улазак у игру Луке Јуричића, који је и у првом мечу био најзапаженији у редовима јерменског представника, којем је било потребно свега девет минута да постигне гол и да ствари врати на почетак.
Да би до краја меча, када су сви очекивали офанзиву Диделанжа погодили Отубанђо и поново Лука Јуричић за коначних 4:1 и заказан дуел против наше Црвене звезде.
И поред добрих резултата на европској сцени, фудбалери Пјуника сезону у домаћем првенству отворили су поразом од екипе Арарата која је славила са 1:0.
Пошто су одмарали готово целу прву поставу, како би се сутра што боље супроставили нашем шампиону.

Ово ће бити први сусрет између Црвене звезде и Пјуника до сада.
И верујемо да ће наш тим бити тај који ће се на крају радовати.

Што се тиче црвено-белих, може се рећи да је екипа тренера Дејана Станковића у успону форме, па је тако у последњих двадесетак дана славила четири пута за редом уз фантастичну гол разлику од  17:1, од чега су фудбалери црвено-белих чак петнаест голова постигли на три меча одиграна на трави нашег највећег стадиона.
У последњем мечу навијачи нашег клуба могли су да уживају у правој фудбалској рапсодији са прегршт лепих потеза и лепих голова, где је славио наш том са убедљивих 6:0, а како се игра одвијала не би било чудо да су црвено-бели постигли и двоцифрен број погодака.
Стрелци су били расположени, што показује и чињеница да су у овом мечу голове постигли чак шесторица различитих фудбалера, а то су Мирко Иванић, Кингс Кангва, Александар Катаи, Милан Павков, Гелор Канга и Осман Букари.
Пред фудбалерима Црвене звезде је јединствена прилика да у једној сезони два пута изборе такмичење у групној фази Лиге Шампиона и нема сумње да ће дати све од себе да то и остваре.

Пред први меч трећег кола квалификација за Лигу Шампиона, тренер наших фудбалера, Дејан Станковић, изнео је своја очекивања:

– Сви играју фудбал, видели смо по бројинм изненађењима која су се десила. Доста смо радили и припремали се за квалификације, тако да знамо шта нас очекује. Добро смо анализирали Пјуник, реч је о екипи која доста мења играче и систем у току игре, тако да ћемо бити спремни на свако питање које нам буду задали. Поштујемо и ценимо сваког, посебан респект иде за европске утакмице, али домаћини смо, очекујемо пун стадион и добру подршку која никад није изостала и заједно са нашим навијачима урадићемо све да прођемо – почео је Станковић.

Станковић је нагласио да је добро упознат са Пјуником и јерменским фудбалом. 

 – Упознат сам са јерменским фудбалом, док сам радио на развоју у УЕФА био сам чест гост и пратио младе играче од 14, 15 година који су се спремали за све оно што их чека у сениорима. Има ту доста талената, али и странаца који конкретно у екипи Пјуника чине целину. Тренер доста „скрива“ стартну поставу, и у складу с тим „скрива“ и формацију и позиције играча, али ми смо спремни на свако изненађење. Поштујемо сваког, али играмо код куће и прихватамо улогу фаворита, али ћемо са доста стрпљења и памети ући у меч.

Звезда настоји да из године у годину буде све боља.

 – Може да се дискутује да ли смо бољи или гори него прошле године, али тежимо ка томе да напредујемо и да учимо на грешкама. Радили смо јако и спремали се за ово. Причали смо о томе и пре и током и после припрема, и можда на неким од тих контролних утакмица нисмо физички изгледали како смо замислили и то се на терену осетило, али знали смо који је наш циљ и чему тежимо. Задовољан сам отварањем првенства, како смо играли, физичком спремом, новајлијама који су пре свега добри момци и интелигенти играчи, те су се брзо уклопили у систем. Схватили су где су дошли, које су амбиције и колико је Звезда велика. Очекујем још више од њихи како би писали историју клуба, али ниједан меч неће бити лак и немојмо да се заваравамо да је име противника добијена утакмица. Сви волимо да кажемо да ће бити лако, али терен је мерило. Узимамо улогу фаворита, али нико унапред неће изгубити утакмицу. Видели смо Пјуник против Диделанжа, и то да је код куће изгубио 0:1, али смо сви у стручном штабу били сложни око тога да ће Јермени проћи даље, јер су се показали организованије и „гладније“ од ривала, што се видело у реваншу. Чињеница је да су три гола у Луксембургу постигли после директних киксева одбране ривала, али нећемо никог потцењивати. 

Апострофирао је шеф стручног штаба нашег шампиона ову рунду такмичења као пресудну. 

 – Завршни циљ је пролаз, а како ћемо доћи до тога ме превише не занима. Битно је да испунимо циљ, а ако се то деси, бавићемо се оним што нас чека даље. Међутим, за нас је ово треће коло пресудно, ових 180 минута је много битно за клуб и за све оне који су у клубу, за навијаче… Морамо бити стрпљиви, сигурно неко ко игра у гостима чека контру и чињеница је да су постигли голове из грешака ривала, али и то треба заслужити. Радили су целу утакмицу, били стрпљиви, чврсти, организовани, нису им дозволили да играју. Очекујем јак отпор, на нама је да то сломимо и узмемо утакмицу под контролу, те да водимо рачуна о игри иза лопте, о другој лопти, контри, полуконтри, о преносним лоптама ривала. Све у свему, против нас су и Раднички, Младост и Радник играли тако и покушавали, али све зависи какви ћемо ми бити и како ћемо стајати иза лопте. Није то ствар играча који почињу, већ организације и превентивне одбране. 

У редовима Пјуника играју чак четворица српских интернационалаца.

 – Биће им сигурно лепо да дођу на пуну Маракану и да осете атмосферу, поготово кад се игра европска утакмица. Жао ми је само што су у противничкој екипи. 

 Млади штопер, Страхиња Ераковић се опоравио од повреде.

 – Тренирао је јуче, тренираће данас, ако не буде изненађења, требало би да игра.

 Форма нападача Црвене звезде може само да радује Станковића.

 – Доста пута смо играли са два нападача  прошле године када смо хтели да идемо на директан резултат од почетка меча. Била је формација у ромбу са два шпица, а сигурно ћемо и будућности тако играти некад, али тежимо ка томе да имамо равнотежу у екипи. Када играју два нападача, нешто се мења у везном реду, да се не трпи, али биће прилике да тако наступимо – закључио је Станковић.

Правду ће делити судијска четворка из Португала, на челу са Артуром Соареш Дијасом, а помагаће му Руи Таварес и Пауло Соарес, док ће четврти судија бити Фабио Верисимо.
У ВАР соби ће седети двојац такође из Португала, Тиаго Мартинс и Хуго Мигуел.

Пренос са нашег највећег стадиона, можете да пратите на две телевизије, Аренаспорт Премиум 1 и РТС 1, са почетком у 20 часова и 45 минута!

Повезане вести

Leave a Comment