Moja Crvena Zvezda
ВажноМачевањеНајновије

Златна медаља за Вељка Ћука у флорету на МИ у Орану!

Мачевалац Црвене звезде Вељко Ћук освојио је златну медаљу на 19. Медитеранским играма у Орану.

Вељко је вишеструки државни првак у флорету и он је управо у овој дисциплини у Алжиру освојио медаљу. И то на какав начин!

Вељко је на путу до медаље чак два пута победио такмичара из Египта, Алаелдина Абоелкасема – освајача сребрне медаље са Олимпијских игара из Лондона 2012. и шестопласираног такмичара на Светској ранг листи Међународне мачевалачке федерације.

Вељко Ћук има само 21 годину и представља будућност српског мачевања. У групној фази такмичења, наш мачевалац је нанизао пет победа у пет мечева. Прво је победио Египћанина Алаелдина Абоелкасема резултатом 5:4. Нешто касније, против Италијана Ђулаумеа Бианкија победио је 5:2. У трећем мечу у групи, Вељко је наступио против такичара са Кипра Алекса Тофалидеса. И ова меч је наш спортиста победио. Овог пута, резултатом 5:3.

фото: Олимпијски комитет Србије

У претпоследњем колу у групи, Ћук се састао са Салима Хероуиа из Алжира и победио је 5:2. Коначно, у последњем дуелу у групи, Вељко Ћук се састао са мачеваоцем из Француске, Александром Едирием којег је победио са 5:4.

У осмини финала потпуно је декласирао свог противника из Португала, Луиса Маседа резултатом 15:4. Кључни меч у борби за медаљу одиграо се у четвртфиналу, где се наш Вељко поново састао са пропоменутим освајачем сребрне олимпијске медаље из Лондон 2012 – Египћанином Абоелкасемом. У одличном дуелу, наш такмичар у флорету је победио 15:13.

На тај начин, Ћук је до полуфинала дошао без пораза. У полуфиналу састао се са Италијаном Давидеом Филипијем. Филипи је освајач бронзане медаље са Светског купа из Каира прошле године и рангиран је на 35. месту Светске ранг листе Међународне мачевалачке федерације. Ипак, чињеница да је наступио против много боље рангираног противника од себе у полуфиналу није спречила нашег Вељка да направи нову победу и пласира се у финале Медитеранских игара. И то у каквом мечу! Ћук је све време деловао прилично самопоуздано, иако је у добром делу меча резултат био веома „тесан“. Кључно у мечу је било када се резултатски одвојио од свог противника и повео са 12:9. Италијан није више успео да стигне нашег мачеваоца и на крају је Вељко Ћук однео победу резултатом 15:10.

фото: Олимпијски комитет Србије

У финалу, Ћук се састао са искусним Карлосом Љавадором из Шпаније. Љавадор је освајач бронзане медаље са Светског првенства 2018. и златне медаље са Светског купа 2020. године. Међутим, такмичар из Шпаније је био још само један у низу мачевалаца из светског врха које је Вељко данас поразио. Резултатом 15:9 уз сјајан наступ у борби за златну медаљу, Вељко Ћук је дошао до титуле првака Медитерана у мачевању флоретом.

– Испунио сам свој циљ. Осећао сам своје мачевање, све што сам на писти хтео да урадим, све ми је успевало. Заиста сам срећан! Без обзира што је било укупно девет борби, успео сам да за полуфинале скупим мало снаге и изашао сам свеж на полуфинале и финале. Драго ми је што сам био у прилици да допринесем сјајном резултату Тима Србије, јер сам због тога и дошао овде.

Спортско друштво Црвена звезда честита Вељку Ћуку, његовом тиму и свима у Мачевалачком клубу Црвена звезда на фантастичном успеху за мачевалачки спорт и освајању златне медаље на Медитеранским играма у Орану!

The post Златна медаља за Вељка Ћука у флорету на МИ у Орану! appeared first on СД Црвена звезда.

Текст на сајту СД

Повезане вести

Leave a Comment