Moja Crvena Zvezda
Важно Кошарка Најновије

Човић: Најтежа сезона до сада, приоритет буџет за следећу!

Председник КК Црвена звезда мтс Небојша Човић након успешне сезоне и трипле круне, у опширном интервју гостујући у петак 24. јуна на београдској телевизји К1, говорио је о бројним кошаркашким темама, успешно завршеној сезони клуба, амбицијама за наредну, суми коју клуб дугује на име ПДВа, свим проблемима са којима се свакодневно бори КК Црвена звезда, као и о бројним нерегулисаним односима у српској кошарци. Коначно, говорио је и о свом статусу на месту председника клуба и поред чињенице да је крајем децембра 2021. године добио нови мандат на челу клуба….

Како оцењујете сезону за Црвену звезду?

За нас одлична сезона освојили смо три трофеја, то је моја 11 сезона у клубу, али ова је била далеко најтежа. Знате, терен је терен, али ту има, и било је пуно игара поред терена.. Изузетно тешка сезона. Свака сезона је имала своје специфичности, сада ће многи рећи да кукам и жалим се ,али никада нисмо имали „затворен“ буџет, али смо имали велике амбиције и очекивања наше армоје навијача…да морамо бити први! То се догађа и ове године, за тих 11 сезона где сам ја председник КК са људима који раде са мном освојили смо 20 трофеја. Да ли се поштује или не, не знам, али немате времена и даха за одмор… већ пратим по медијима, већ сам изненадјен колико има талентованих да буду тренери, већ нам селектирају тимове, праве тимове, читам како ће се “сударити ЦЗ и Партизан око Лоренца Брауна“ – ни чули ни видели. Само да се нешто напише за клик, благе везе нема.

Велику медијску пажњу изазвали су и подаци око износа који на име неплаћеног пореза дугују фудбалски и кошаркашки клубови СД Црвена звезда и Партизан:

Сада имамо интересантну ситуацију око пореза, ми смо најмањи дужници држави нешто мање од 500.000 евра и то нам је велика брига. Знате, тешко је говорити о појачањима после свега што је речено око тих ствари претходних дана. Прича се о нама на гомили, сви заједно 130 милиона евра. Ми као КК ЦЗ дугујемо мање од 500.000 евра! Ми смо дужни 50 – 60 милиона динара,други су дужни 650 милиона динара. Онда имате приче „ми смо имали УППР па смо „паушално одређивали“ ко се намирује и који повериоци.“ Знате, људи ем се неразумеју, не разумеју закон, само би да дижу буку и маригнализују успехе које смо сви заједно постигли крвавим радом. Ми смо за сваки динар који смо добили од државе захвални. Кошарка није профитабилан спорт – фудбал јесте комерцијални спорт, али је то друга тема. Ако хоћете да имате прозор ка Европи, а ми смо као кошаркашка земља, онда морамо помоћи клубове. Колико? На бази спортских резултата!

Замерка је да клубови добијају велии новац, можда и више него што им треба, а постоје неплаћени дугови:

– Опет нас све стављате на гомилу, ми нисмо део чопора, причам за кошарку, добили смо 26 милиона евра за 11 сезона, то је нешто више од 2 милиона по сезони, а уплатили смо наше обавезе и дали смо за порез, пензијско, инвалидско више од 7 милиона евра. Нисмо ми дужник годинама, већ од 1.јануара 2021. када смо стали јер смо видели да нико други не плаћа. Ми дугујемо само за ПДВ. Радите имате радни однос, све Вам се плаћа, пензијско, инвалидско, тако је и са играчима. Ми ћемо то сукцесивно измиритвати.

Нова сезона 2022-2023:

– Нова сезона је пред нама – Већ сам обавио разговоре са Дејаном Радоњићем, постоји обострана жеља да се сарадња настави, али нисам завршио разговоре са самим собом. Знате зашто? Питање је да ли ми ово све треба више? Уз све те муке и завитлавања, ми имамо опасну трансформација у кошарци. Више пута сам говорио да је у кошарци пуно прилива олоша . Ко се препозна у овоме, шта да му радим? Могао сам да препознам да то наилази, јер је све ишло преко наших ледја. Тренер и играчи, свака част, али без логистике? Без људи који се не виде тешко да можете до успеха. Као што ни ви не можете да имате емисију без људи који се не виде у програму. Код нас постоји та хијерархија у клубу. Немам шта да кукам, имам и здравствене изазове. Знате 20 трофеја, можда би ми био изазов да пробам, а то нико не може да гарантује какве год паре да имате, да пробамо да направимо што бољи резултат у Евролиги. Међутим, када је једна Барселона дала 40 милиона и није дошла до резултата, јер “лопта је округла” ко шта може да гарантује? Главна брига нам је како да обезбедимо добар буџет? Држава ће нам помоћи то није спорно, али примера ради, ви овде не можете да наплатите сезонску карту 1000 евра као негде другде.

КК Црвена звезда има спонзори и спонзорске уговоре:

– Имамо спонзоре, Телеком нам је највећи спонзор. Ту су и средства из програма града Београда, Министарства Омладине и спорта које иду преко КСС. Спонзорски уговор је услуга, то је посао. Евролига је преко агенције “Нилсен” направила анализу за коју нисмо ни знали да је раде – која каже да је на 1.200.000 бруто колико добијамо годишње наш партнер имао бенефит од чак 3.600.000. То је посао. То нисам видео како анализирају до сада, од рекета, паркета, реклама. Има много мистификација и око тога, има и пуно приватних фирми које спонзоришу клубове. И оне се воде као приватне. Али питање је какве би те фирме биле да не раде посао са државом?Који је то бизнис? Не може да буде све негативно када се гледа КК Црвена звезда и да нас прави лудим. Хајдемо поштено, ко је бољи те сезоне – добија више. Али за почетак да знамо ко колико добија. Нисам понављам, неко ко кука, знате моја породица је била под великим ударом у претходном периоду, али хајде да заведемо ред. Највећи Буџет КК Црвена звезда у претходних 11 година износио је не више од 8 милиона евра. И онда имамо ситуацију да излазе епизодисти људи који никада ту Евролигу нису ни видели, нити било шта озбиљно у кошарци урадили и причају нам да смо „епизодисти“. Ок мајсторе, дођи ти па буди епизодиста у Евролиги, ево ти води Црвену звезду ако је тако лако.

Колико први следећи клуб у Евролиги, на ову Вашу тврдњу има већи буџет од ЦЗ?

Има 12 милиона, 50 посто више скоро. А највећи попут ЦСКА имају 40 и више милиона. Знате шта то „више“ значи? Колико више – колико год теба. Ок треба бити реалан, пробаћемо да направимо договор, али осећам се уморно, јер све ово постаје и личи на Европску Унију. Нисам од оних који чекају, а не волим ни „сачекуше“… –  закључио је председник КК Црвена звезда Небојша Човић у дужем интервјуу на ТВ К1.

The post Човић: Најтежа сезона до сада, приоритет буџет за следећу! appeared first on СД Црвена звезда.

Текст на сајту СД

0 0 votes
Гласање за чланке

Повезане вести

Subscribe
Обавести ме о
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x