Moja Crvena Zvezda
FeaturedВажноКошаркаНајновије

Време одлуке – чин први

Након скоро тронедељне паузе кошаркаши Црвене звезде се враћају на терен. Противник играча Дејана Радоњића у полуфиналу АБА лиге је екипа Цедевита Олимпије која је у разигравању за плеј-оф у два меча рутински савладала Игокеу.

Основни разлог због кога је Цедевита Олимпија лигашки део првенства завршила на 4. месту је лош почетак сезоне. У првих 5 утакмица претрпели су чак 3 пораза а сезону у регионалном такмичењу су окончали са 8 изгубљених утакмица. Ипак, у последњих 10 абалигашких мечева поражени су само једном, од Цибоне, у ситуацији када је било скоро извесно да неће моћи ,,дохватити,, треће место на којем се налазила подгоричка Будућност.

Губитнички почетак сезоне приморао је спортски сектор клуба из Љубљане на одређене потезе који, на изненађење свих, нису укључивали и пут којим се у регионалној кошарци често иде – отказ тренеру. Клуб је пружио подршку Јурици Големцу који је остао на клупи а цех лоших игара платили су Маркус Кин, Лука Рупник и Џеки Кармајкл. Као њихове замене током сезоне у су стигли Јоги Ферел, Ален Омић и Зоран Драгић.

Калинић и Еџим у дуелу на мечу одиграном у дворани ,,Александар Николић“.

Кошарка коју Цедевита Олимпија игра је бековски оријентисана. Све креће из пик енд рола, често се постављају и тзв ,,рогови‘‘, високи играчи добијају лопту само ако се из пика добро отворе или евентуално лоб за закуцавање, нападачка продукција гравитира ка бековима који играју са лоптом и крилима која шутирају за три поена по пријему лопте из ћошка или са 45 степени…

Цедевита Олимпија је екипа која у лиги убедљиво највише поена постиже после транзиције. Не либе се да у транзицији ,,потегну‘‘ и за три а своје нападе генерално завршавају веома брзо користећи прву, било какву, прилику за шут. Брзина у којој играју са собом носи и грешке не само кроз изгубљене лопте веч и кроз лоше позиције за шут које неретко узимају. Може се рећи да је то унапред укалкулисан ризик на који Јурица Големац свесно пристаје узевши у обзир састав свог тима као и чињеницу да победе траже кроз велики број поена тј. велики број поседа.

Доласком Драгића и Омића одбрана екипе је донекле ојачана. Омић је својим присуством у рекету стабилизовао скок  уједно растеретивши Зека Аугуста који се у мањој улози него што је то била она са почетка сезоне боље сналази. Цедевита Олимпија је екипа која у регионалном такмичењу узима највише шутева за три. Они ће своју порцију шутеве свакако узети али било би пожељно максимално их отежати. Сем Омића и Аугуста шутирају практично сви. Бројем покушаја предњаче Пулен (180), Блажић (156) и нешто касније пристигли Ферел (126) а процентом Марко Радовановић (48,1) који ипак не троши пуно лопти и шутира из логичних и изграђених позиција.

Омић и Вајт водили су битку у рекету на дуелу у ,,Стожицама“.

Црвена звезда пут до победе у предстојећој полуфиналној серији мора тражити кроз одбрану и контролу темпа. Ући у отворену трку са Цедевита Олимпијом може бити погубно. Црвено – бели су, нарочито на бековским позицијама, снажнија екипа и ту физичку премоћ морају искористити. Кошаркаши тима из Љубљане имају склоност ка ризичној одбрани јер често покушавају да пресечу пас или исчачкају лопту из руку противника што такође треба искористити. Јоги Ферел је једини прави плејмејкер екипе па би његово увођење у проблем са личним грешкама било пожељно. Пулен, уз младог Душћака номинално једина замена за Ферела, је у овој фази своје каријере ипак више егзекутор и слабије се сналази у ситуацијама када треба да води тим у дужим временским интервалима.

Играње Евролиге уз економске бенефите доноси и то да се екипа навикне да игра чврсто, снажно. Након сезоне праћене повредама и одсуством играча због Ковида 19 кошаркаши Дејана Радоњића су током претходне три недеље добили простор да се залече, одморе и спреме за оно што их очекује. Изговора више нема јер време одлуке је пред нама. Лако бити неће. Пут до врха никад није лак а останак на њему је често још и тежи.  Кошаркаши Црвене звезде су током ове сезоне свих 13 утакмица регионалног такмичења на свом терену добили. Сада, са предношћу домаћег терена кроз читав плеј оф, када су (надајмо се) коначно комплетни и физички спремни на њима је да тај низ продуже до краја сезоне и освоје титулу.

Нека црвено – бели Пионир (п)остане неосвојива тврђава!

Повезане вести

Leave a Comment