Moja Crvena Zvezda
ВажноИсторијаНајновијеФудбал

Приче о Звездиним трофејима – Малтешки витез

У витринима музеја на стадиону „Рајко Митић“ налази се прегршт занимљивих трофеја, а ми вам данас доносимо причу о једном од пехара са најспецифичнијим изгледом. Овај трофеј везује се за двомеч између Црвене звезде и Хибернианса, одигран у шеснаестини финала Купа европских шампиона 1981. године.

У сезони 1981/82 црвено-бели су се такмичили у најелитнијем клупском европском такмичењу, Купу европских шампиона. Изабраници Бранка Станковића желели су да се пласиају што је даље могуће у Европи, а прва препрека представљала им је екипа са Малте – Хибернианс, у шеснаестини финала КЕШ-а. Тим који су предводили легенде нашег клуба, Владимир Петровић Пижон, Душан Савић и Милош Шестић, био је велики фаворит у овом двомечу, а први меч игран је на Малти, 16. новембра 1981. године. Иако је наша екипа имала потпуну теренску иницијативу у првом делу игре, домаћини су повели у 40. минуту игре. Гол у завршници првог полувремена није деморалисао наше првотимце, који су у наставку дошли до победе. Прво је у 71. минуту након корнера резултат поравнао Здравко Борвница, а потпуни преокрет донео је Ранко Ђорђић, ударцем из велике даљине у последњим тренуцима меча.

Реванш је игран две недеље касније у Београду, пред око 17 хиљада верних навијача. Већ у првом минуту, предност црвено-белима донео је Горачинов. Вођство је дуплирао Петровић у 19. минуту, а већ у 34. минуту, након поготка Шестића, на семафору је стајало великих 3:0. Поново је Петровић погодио у 40. минуту, а само два минута касније у стрелце се уписао и Душан Савић. Исти играч је погодио и са беле тачке у 57. минуту, а четири минута касније у листу стрелаца уписао се и Радомир Савић. Гости су смањили у 79. минуту преко Спитери-Гонзија,а коначних и врло убедљивих 8:1 поставио је Радомир Савић четири минута пре краја меча. Ова победа је остала упамћена као једна од најубедљивијих победа Црвене звезде у европским такмичењима у историји!

У наставку такмичења Звезда је остварила сјајан успех, пошто је дошла до новог европског пролећа. У осмини финала Купа европских шампиона црвено-бели су савладали Бањик из Остраве, екипу из Чешке. Звезда је у првом мечу поражена резултатом 3:1, али су храбри Звездини фудбалери дошли до преокрета на Маракани, те је укупан резултат овог двомеча био 4:3 у корист нашег клуба. Звезда је заустављена у походу на нови европски трофеј у четвртфиналу КЕШ-а, када је после два меча укупним резултатом 4:2, славила екипа Андерлехта.

Играчи Црвене звезде добили су овај трофеј као успомену на прву утакмицу шеснеастине финала, која је одиграна на Малти. Реч је о малтешком витезу који представља најстарије витешке и верске редове. Скулптура је рађена од лименог материјала и висока је чак 85 сантиметара, а иако изгледа гломазно, због своје висине и материјала од ког је израђен, трофеј је изузетно лаган. Ова импозантна скулптура не само да везује звездаше за гостовање на Малти, већ и на бриљантну победу на домаћем терену, једној од најубељивијих европских победа у историји нашег клуба.

The post Приче о Звездиним трофејима – Малтешки витез appeared first on СД Црвена звезда.

Текст на сајту СД

Повезане вести

1 comment

Teks viler апр 24, 2022 at 08:20

Kakav je to poraz od komsila sa 4:0 ? Zar se tako ulaze u omladinski pogon? E moja upravo…

Reply

Leave a Comment