Moja Crvena Zvezda
ВажноВеслањеНајновије

Уочи стогодишњице ВК Црвена звезда – Београд

Веслачки клуб Црвена звезда обележиће 6. јуна век постојања, па је то био повод да Радио Београд 496. емисију „Спортског споменара“ посвети најзначајнијим моментима и занимљивостима из историје нашег веслачког колектива.

Некадашњи репрезентативци и вишедеценијски чланови клуба Душан Ковачевић и Бранимир Лековић Шиља између осталог говорили су о првим клубовима насталим на територији данашње Србије крајем 19. века у Новом Саду, Зрењанину и Великом Градишту.

О настанку Веслачког клуба Београд 6. јуна 1922. који је 1945. променио име у Црвена звезда. О покровитељству краљице Марије Карађорђевић над клубом. О Европском првенству на Сави код Београда 1932. О истакнутим веслачима и тренерима клуба. О четверцу „мачора“ који су послужили као инспирација за део филма „Бал на води“. О познатим личностима – љубитељима Аде Циганлије и веслања, члановима или пријатељима клуба: писцу Милошу Црњанском, роботичару Рајку Томовићу који је измислио вештачку шаку, професору др Драгољубу Каврану, карикатуристи Зуки Џумхуру, књижевнику и сликару Моми Капору, глимцима Павлу и Дуји Вуисићу, Драгану Николићу и Бори Тодоровићу, архитекти Пеђи Ристићу… Чућете и садржај писама нашег нобеловца Иве Андрића из којих ћете сазнати да се између два светска рата рекреативно бавио веслањем…

Аутор емисије је Мирослав Нешић, а емисију можете послушати на овом линку.

 

The post Уочи стогодишњице ВК Црвена звезда – Београд appeared first on СД Црвена звезда.

Текст на сајту СД

Повезане вести

Leave a Comment