Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноМоја Црвена звездаНајновијеОбавештењаФудбал

Ниш подрхтава, Звезда гостује на ,,Чаиру”!!!

Након још једне завршене репрезентативне паузе, суперлигашки фудбал  поново је у првом плану широм Србије.
Фудбалери Црвене звезде победом над Колубаром успешно су завршили још један мини циклус утакмица на свака три-четири дана, где су одиграли десет мечева у свим такмичењима, па су у паузи покушали да се што више одморе и што боље спреме за финиш првенствене трке и такмичења у оквиру националног Купа.
Следећи противник црвено-белих биће препорођена екипа Радничког из Ниша, која ће у Суботу у дербију 29. кола Суперлиге Србије, угостити фудбалере нашег шампиона на свом ,,Чаиру” од 16 часова и 15 минута.

Раднички је полусезону у Суперлиги Србије завршио на скромном седмом месту са 30 освојених бодова и нешто слабијом гол разликом.
Са жељом да се у наставку првенства покажу у правом светлу, Нишлије су зимском прелазном року поприлично промениле и освежиле тим.

Клуб су појачали:
Риосуке Нагасава (Албирекс Ниигата, Сингапур), Артур Сагитов (без клуба), Александар Месаровић (ИМТ Београд), Александар Богдановић (Вождовац), Филип Дујмовић (Спартак Суботица), Виктор Живојиновић (Пролетер Нови Сад), Марко Дробњак (Севан, Јерменија), Лазар Јовановић (Пјуник, Јерменија) , Бојан Млађовић (Металац ГМ), Немања Јовичић (Таково), Страхиња Адамовић (БСК Борча) и Никола Штулић (Партизан).
Док су Ниш напустили:
Дамир Кахриман (Јавор Матис), Никола Стевановић (Инглштад, Немачка), Борко Дуроњић (Радник Сурдулица), Вукадин Вукадиновић (Фастав Злин, Чешка), Тодор Тодоровски (Серед, Словачка) и Вања Илић (ОФК Жарково).

Почетак припрема није обећавао, додуше донекле било је и очекивано с обзиром да је Раднички поприлично променио тим у односу на јесењу полусезону.
На првом припремном мечу одиграном против шестопласираног тима пољског шампионата, екипе Пјаста, Раднички није импресионирао, али је захваљујући поготку искусног Лазара Арсића, остао непоражен.
У другом мечу словачки Ружомберок искористио је неуиграност Нишлија , славивши са 2:1, почасни гол за Раднички постигао је украјински интернационалац Јевген Павлов пред сам крај овог сусрета.
Ни у трећем мечу није било много боље, екипа руског премијерлигаша Химкија, била је боља, заслужено славивши са 1:0.
Тек на генералној проби, против другопласиране екипе друголигашког каравана Русије, московског Торпеда, Нишлије су успеле да забележе победу од 2:1, головима младих првотимаца, Алексе Душанића и Николе Штулића.

Међутим Нишлије су поразом отвориле пролећни део сезоне.
Боља је била екипа вицешампиона Србије, екипа Партизана, која је у једној тврдој и не баш занимљивој утакмици славила са 2:0, головима Рикарда Гомеша и Слободана Урошевића.
Уследило је гостовање Црвеној звезди у оквиру 1/8 финала Купа Србије.
У утакмици где је Раднички и поред тога што је изгледао као пред стрељачким водом, захваљујући фантастичном голману Филипу Дујмовићу, који је бранио као у трансу, одбранивши чак 21 ударац упућен у оквир гола, уз одбрањен пенал Гелору Канги, средином првог полувремена, успео да избори једанаестерце и тек након шесте серије положи оружје пред Црвеном звездом која је потпуно заслужено славила.
А апсолутни херој дана био је капитен Звезде, Милан Борјан који је фудбалерима Радничког одбранио чак четири ударца са беле тачке.
Након опроштаја од даљег такмичења у националном Купу, фудбалери Радничког из Ниша гостовали су екипи Вождовца на крову тржног центра.
Мршавих 0:0, где слађи бод ипак иде у Ниш, јер је екипа Вождовца на овом мечу може се рећи била бољи и опаснији ривал, диктирајући темпо током целог сусрета, на срећу Нишлија, без реализације.
Ни у четвртом пролећном дуелу фудбалери Радничког нису успели да дођу до победе, па су фудбалери Новог Пазара успели да се врате кући непоражени.
У сусрету одиграним на ,,Чаиру”, поделили су  бодове са гостима из Рашке, на крају је било мирољубивих 1:1.
За водство и огромну радост ,,Мераклија”, побринуо се јапански интернационалац Риоеи Мићибући, који је погодио на истеку првих десет минута игре.
Да би коначан резултат поставио фудбалер Црвене звезде Ибрахим Мустафа, који је на позајмици у Новом Пазару, сачекавши једну одбијену лопту коју је сместио иза леђа немоћног голмана Дујмовића, за коначних 1:1.
Седам дана касније, на гостовању у Горњем Милановцу, код младе екипе Металца, Раднички је наставио серију нерешених резултата.
У једној динамичној и узбудљивој утакмици са доста прилика на обе стране, плен је подељен на равне части, испоставиће се да је све био решено већ након пола сата игре.
Прво је погодио Јован Чађеновић, за огромну радост домаћина, да би коначан резултат поставио Мићибући.
Након гостовања у Горњем Милановцу, Раднички је на свом терену дочекао најпријатније изненађење овогодишње Суперлиге, екипу Колубаре.
И у једној доста тврдој и тешкој за гледање утакмици, славио голом који је постигао млади Стефан Митровић половином првог полувремена, поставивши тако и коначан резултат овог сусрета, за прву пролећну победу Нишлија.
У следећем колу Раднички је дочекао ,,Стару Даму” српског фудбала, екипу Војводине, коју је апсолутно заслужено савладао са 1:0.
У једној тврдој утакмици, Раднички је био конкретнији, не дозволивши фудбалерима Војводине да их озбиљније угрозе.
Једини гол дело је Александра Пејовића.
Да би у последњем колу пред гостовање актуелног шампиона Црвене звезде, успели да одоле пред налетима чете свог некадашњег тренера Ненада Лалатовића, одигравши у гостима 0:0 са екипом Радничког из Крагујевца.

Фудбалери Радничког заузимају високо четврто место са освојених 40 бодова, након 28. одиграних кола.
У текућој сезони остварили су девет победа, тринаест ремија и свега шест пораза, уз гол разлику 31:26.
Екипу Радничког ове сезоне предводе Миљан Шкрбић са девет голова, млади Стефан Митровић са седам, те Риоеи Мићибући и Александар Пејовић са по два постигнута гола.

Фудбалери Радничког и Црвене звезде до сада су одиграли 117 утакмица. Црвено-бели су тријумфовали 79 пута, 22 утакмице завршене су нерешеним резултатом, док је 17 пута Раднички излазио као победник уз укупну гол разлику од 240:85 у корист актуелног браниоца дупле круне.
Први меч одигран је 18. новембра давне 1951. године када је Црвена звезда савладала “Мераклије“ резултатом 2:0.
Последњи првенствени дуел између Црвене звезде и Радничког одигран је 24. октобра прошле године на стадиону ,,Рајко Митић” у оквиру 14. кола Суперлиге Србије, славила је Црвена звезда са 1:0.
Једини погодак за црвено-беле на том мечу постигао је Ел Фарду Бен.
Да би након тога одиграли и меч 1/8 финала Купа Србије, у којем су црвено-бели изашли као победници након бољег извођења једанаестераца.

За очекивати је да тренер Радничког, Радослав Батак на мегдан Црвеној звезди изведе следећи састав:

Дујмовић- Аксентијевић, Јамкам, Вујадиновић, Станковић- Ковачевић, Пејовић- Мићибући, Месаровић, Митровић- Павлов

Са друге стране црвено-бели након репрезентативне паузе улазе у финиш сезоне јачи са Александра Катаија и Секуа Санога, који су се опоравили од повреда, док око Кристијана Пићинија влада мала неизвесност по питању повратка на терен, пошто искусни десни бек још увек чека дозволу лекара да се укључи у пун тренажни процес.
У међувремену екипи су се после репрезентативних обавеза прикључили Гордић, Ераковић и Радуловић, који су са младом репрезентацијом Србије остварили две победе над младим репрезентацијама Македоније и Јерменије, задржавши и даље шансе за пласман на Европско Првенство.
Капитен Звезде Милан Борјан предводиће са траком око руке и репрезентацију Канаде на предстојећем Свјетском Првенству у Катару, пошто је његова репрезентација обезбедила директан пласман на Мундијал.
Док је Александар Драговић одиграо свој јубиларни стоти меч у дресу са државним грбом Аустрије, у ремију против репрезентације Шкотске.
Поставши тако тек други играч у историји аустријског националног тима са сто и више одиграних утакмица.
Победом у Нишу, фудбалери Црвене звезде били би корак ближи пол позицији пред почетак плеј офа и нема сумње да ће дати све од себе да то остваре иако ће за противника имати не само тврду и мотивисану екипу домаћина, него и лош терен на ,,Чаиру”.

Пред пут у Ниш на мегдан Радничком, тренер фудбалера Црвене звезде, Дејан Станковић, изнео је своја очекивања:

У купу против Радничког смо промашили доста шанси, што је довело утакмицу до пенала. Прошли смо даље што је био првобитан циљ. Играли смо две утакмице против Радничког на Маракани, једна је завршена са 1:0, друга 0:0. Гледајући статистички мислим да су те две утакмице биле доминантне са наше стране и да смо доста промашивали. Очекујем доста тешку утакмицу, Раднички се показао да су на свом терену трвд и јак противник. Имају мали број примљених голова у последње време, стабилизовали су се и очекује нас тежак меч. Свесни смо да је за нас сваки меч тежак. Када смо причали о другом делу такмичења знали смо да морамо да победимо све утакмице. Нећемо одустати од те идеје ни у Нишу, колико год то изгледало тешко – рекао је Станковић.

Гостовање на нишком “Чаиру” традиционално је тешко за све екипе које се такмиче у елитном рангу српског фудбала, али шеф стручног штаба нашег шампиона истиче да терен неће представљати одлучујући фактор.

Нема специјалне тактике за такве услове. Жао ми је што доста терена у Србији тешко за играње, али како је нама тако је и њима. Гледаћемо да се што пре адаптирамо, као што је то било у Милановцу где је био тежак терен и меч после Глазгова, сигурно да нам то није ишло на руку. Ту смо потрошили доста времена да се адаптирамо на противника и терен, овде ћемо гледати да то буде што брже и боље. Како је њима, тако је и нама. Нећемо изговоре тражити у терену.

Осврнуо се млади стручњак на здравствени билтен и стање екипе после репрезентативне паузе.

Сви су на окупу и броју, осим Пићинија. Он ће се прикључити тренажном процесу у наредних пар дана тако да ћемо и њега имати спремног ускоро. Борјан се вратио данас због репрезентативних обавеза, тако да ћемо видети како се осећа, али њему то није страно да се после репрезентације врати на гол. Видећемо да ли је превише уморан или не. Сви остали су тренирали и здрави су, извешћемо најјачи састав који имамо.

Легендарни фудбалер Црвене звезде, Синиша Михајловић тренутно се не налази у добром здравственом стању, а Дејан Станковић као бивши саиграч пружа огромну подршку свом великом пријатељу.

Сви знате колико Синиша као човек у мом животу представља једну озбиљну личност и фигуру. О том проблему нисам желео да причам, а знао сам када се то десило. Онда можете да замислите да то носиш у себи и да те то боли. Не могу да нађем праве речи да се то опет дешава, а познавајући Синишу знам да ће бити дупло јачи у тој борби него што је био први пут. Као што је сам рекаоиграћу у напред”, у напред ће гледати да све уради да се не би дошло до озбиљнијих последица, као што је то било први пут. Он је спреман на све што га очекује. Причали смо доста, имали смо јаку битну утакмицу када сам сазнао то јутро и када ми је рекао. Погодило ме је јако и доста је стресно, али сигурно да је његовој фамилији и најближима много горе. Само они знају кроз шта је Синиша директно пролазио, јер су били поред њега. Сем љубави и поштовања према њему и мисли које имам, то је једино што могу да му пошаљем. Гледаћу да што пре да одем до Болоње да га видим. Шаљем му пуно љубави и много подршке. –закључио је Станковић.

Главни судија утакмице између фудбалера Радничког и фудбалера актуелног шампиона Црвене звезде биће Милан Митић из Лесковца.
Помагаће му Чедомир Андрејић (Крушевац) и Стефан Војнић (Бољевац).
У ВАР соби седеће Момчило Марковић и Милован Ристић.

Директан пренос утакмице између Радничког и Црвене звезде, можете да пратите на каналу Аренаспорт Премиум 1, са почетком у 16 часова и 15 минута.

Повезане вести

Leave a Comment