Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноМоја Црвена звездаНајновијеОбавештењаФудбал

Шампион у змајевом гнезду!!!

И ако се још увек нису слегли утисци тек завршеног 166. по реду вечитог дербија, у којем су фудбалери Црвене звезде надиграли вечитог ривала и славили са 2:0, пред црвено-белима је нови суперлигашки изазов, гостовање екипи Вождовца, који ће на ,,Крову” угостити шампиона Србије у Четвртак од 15 часова.

Сутрашњи меч је идеална прилика за црвено-беле да победом бар на кратко преузму лидерску позицију и пребаце притисак на вечитог ривала за којим после победе у вечитом дербију заостају два бода.
Верујемо да фудбалерима актуелног шампиона неће фалити мотивације.

Вождовац је може се рећи у истом ,,моменту” као и пред дуел у јесењем делу шампионата.
Јер су и тада као и сад били у лошој серији резултата.
И ако су током припрема постигли запажене резултате, где су остварили две победе над младом екипом Металца из Горњег Милановца коју су савладали са 2:0 и лидером словеначког првенства екипом Марибора коју су ,,Змајеви” савладали са 2:1, те реми против украјинске екипе Мариупоља који је завршен 2:2.
Међутим други део сезоне није почео онако како су планирали у редовима Вождовчана.
На пролећној премијери, боља је била екипа Колубаре, која је на домаћем терену у Лазаревцу, била боља и заслужено славила са 1:0, голом некадашњег младог репрезентативца Црне Горе, Уроша Ђурановића.
Надали су се у редовима Вождовца да ће седам дана касније пред својим навијачима исправити грешке из меча са Колубаром и обрадовати најверније присталице када су угостили екипу Радничког из Ниша, али до тога није дошло.
Мршавих 0:0, где свакако слађи бод иде у Ниш, нису били довољни да се угреју срца навијача и ако је Вождовац на овом мечу може се рећи био бољи ривал и имао теренску иницијативу, међутим реализација је изостала.
Ни у трећем покушају, фудбалери Вождовца нису се прославили.
Овај пут боља је била екипа Радничког из Крагујевца, предвођена са клупе некадашњим капитеном и тренером Црвене звезде, Ненадом Лалатовићем.
Која је у једном тврдом и не претерано лепом за око мечу, била боља и славила минимално са 1:0, голом некадашњег фудбалера Црвене звезде, Спартака из Суботице…Марка Мирића, који је у 18. минуту погодио и испоставиће се поставио коначан резултат овог сусрета као и у јесењем дуелу, одиграном на крову тржног центра.

Вождовац заузима осму позицију са 30 освојених бодова, колико има и седмопласирана екипа ТСЦ-а из Бачке Тополе уз нешто бољу гол разлику.
Ове сезоне на 24. одиграна меча, остварили су осам победа, шест мечева завршено је нерешеним резултатом, уз десет пораза, гол разлика је 28-28.
Екипа Вождовца ове сезоне игра доста боље на домаћем терену, где су на дванаест одиграних мечева остварили по пет победа и ремија уз само два пораза, бољи су били само Партизан и Раднички из Крагујевца.
Важно је истаћи да Вождовац на три меча пролећног дела првенства и одиграних 270 минута, још увек није постигао гол.
Може се рећи да је томе доста кумовао и одлазак најбољег стрелца екипе, репрезентативца Црне Горе, Николе Вујиновића, који је појачао редове америчког МЛС лигаша екипе Канзас Ситија, а који је је у јесењем делу првенства у дресу Вождовца постигао десет голова.

Током зимском прелазног рока, циљ Вождовца је био да растерети, да освежи и додатно подмлади екипу како би у пролећном делу сезоне остварили што боље резултате и изборили пласман међу осам најбољих екипа лиге.
У ту сврху су ангажовани:

Дарко Вукашиновић (Инђија), Филип Дамјановић (ИМТ), Матеја Ђорђевић (Партизан), Марко Ђуришић (Рига, Летонија), Мартин Новаковић (Црвена звезда), Александар Ћирковић (Химнастик, Шпанија), Алекса Бескорвајни (ТСЦ Бачка Топола).

Док су клуб напустили:
Милоје Прековић (Динамо Самарканд, Узбекистан), Александар Богдановић (Раднички Ниш), Стефан Јараковић (Кавала, Грчка), Павле Радуловић (ФК Степојевац), Стефан Тешић (Смедерево), Драган Перошевић (Раднички СМ), Милош Стојчев (Железничар Панчево), Александар Станисављевић (Кизилкум, Узбекистан), Филип Аврић (Прва Искра Барич), Никола Вујиновић (Спортинг Канзас Сити).

Одласком Николе Вујиновића који је постигао десет погодака у јесењем делу шампионата, тренутно најбољи стрелци екипе су Иван Милосављевић и Милош Миловић са по три постигнута гола, те бивши фудбалер Црвене звезде, Стефан Хајдин и Ален Машовић који су постигли по два првенствена гола.

За очекивати је да шеф стручног штаба Вождовца, Александар Линта, на мегдан Црвеној звезди изведе следећи састав:

Крунић- Мијаиловић, Миловић, Ивезић, Хајдин- Пуртић – Ћирковић, Пантовић, Милојевић, Машовић- Кеита.

Фудбалери Црвене звезде и Вождовца до сада су се састајали двадесет четири пута.
Црвено-бели били су бољи у двадесет наврата, један сусрет завршен је без победника, док су Вождовчани били бољи у три наврата.
Први овосезонски дуел одигран на стадиону ,,Рајко Митић”, припао ке фудбалерима Црвене звезде, који су славили са 1:0, голом Мирка Иванића.

Са друге стране, фудбалери Црвене звезде након победе у 166. вечитом дербију, настављају свој поход ка одбрани шампионске титуле.
И ако су на почетку пролећне полусезоне изгледали као да се нису потпуно пробудили из зимског сна, црвено-бели су у вечитом дербију изгледали као разгоропађена звер, надигравши вечитог ривала у свим сегментима игре, где су питање победника решили након првих 45 минута вечитог дербија и само се постављало питање коначног резултата овог меча, где су фудбалери актуелног шампиона могли да постигну још који погодак и да потпуно дотуку грогираног ривала.
Меч против Вождовца је идеална прилика за фудбалере Црвене звезде да победом бар на неколико часова преузму лидерску позицију и пребаце притисак ,,морања” на вечитог ривала за којим црвено-бели након победе у вечитом дербију заостају свега два бода.

Пред други овосезонски меч против екипе Вождовца, шеф стручног штаба Црвене звезде, Дејан Станковић, изнео је своја очекивања.

Ово је ново финале за нас и није потребна додатна мотивација. Радили смо на томе током последњих неколико месеци, поготово у припремном делу, са много приче и добрих тренинга. Подигли смо ниво менталне и физичке снаге и нико више од нас не може да жели победу. Свака следећа утакмица је идентична као дерби, не мења нам се приступ. Три бода су наш циљ који желимо да остваримо – почео је Станковић. 

У анализи екипе Вождовца, Звездин стратег их је описао као храбру екипу жељну надигравања.

 – Изашли су храбро против нас, када смо играли прошли пут. То је нешто што подржавам и поштујем. Тада смо имали проблема, услед девет утакмица у 28 дана, али сада је мало другачија енергија и распоред. Долазимо из дербија који нам је дао снагу да истрајемо. Они желе да се надигравају, немају притисак, све и ако погреше и изгубе нико им неће ништа рећи. Што се нас тиче, морамо да будемо фокусирани и да испоштујемо договор. Вештачка трава може да буде проблем, лопта кочи, одскакује, има чудну брзину, али имамо ми много искусних играча. Уосталом, играли смо већ на њиховом стадиону и нисмо имали веће проблеме. Адаптација кроз загревање и почетак утакмица треба да буде бржа што се тиче наших играча и не сумњам да ће бити.

Говорио је тренер Станковић и о појачаним емоцијама на дербију.

 – Некад се деси да емоције буду јаче од ситуације на терену, али све то долази искуством. Драговић, Катаи и Иванић су одреаговали капитенски, џентлменски и сви млади треба да се следе њихов пример. Све то од њих долази као производ онога о чему причамо, и о томе колико поштујемо себе, тиме што поштујемо противника. 

Тренер шампиона сматра да су дуели пресудили када је реч о коначном резултату на 166. вечитом дербију.

 – Драго ми је што смо сви веровали, јер са таквим приступом и организацијом можемо да победимо. Презадовољни смо другом лоптом, дуелима које смо освајали на средини. Управо сам им то и рекао, да неће дерби одлучити гол, него дуел, јер померањем равнотеже тима ка напред имаћеш прилику да га постигнеш, али прво мораш да одрадиш посао на средини. Рекао сам већ да нико не може да нам забрани да се надамо, то је једно, а терен је друго. Битно је да ми будемо прваци и то зависи од нас, па је јасно да морамо да држимо ритам до краја првенства. 

Изнео је похвале на рачун штоперског тандема Драговић-Ераковић који се полако профилише и делује изузетно сигурно.

 – Сви су одрадили своје задатке. Драговић и Ераковић су деловали као централни бекови, изградили добар тандем, већ се разумеју, па су поделили обавезе што се тиче Рикарда, првог стрелца лиге, и то је деловало добро. 

Осврнуо се шеф стручног штаба Црвене звезде и на младе играче који су будућност клуба.

– Ми морамо да побеђујемо утакмице, а кад год буде било простора да играју млади играчи – добиће прилику. Ипак, кључ нам је у резултату, а то да ли ће млад играч тренингом, играма и понашањем да избаци неког из тима, све зависи од њега. Никога нисам прецртао, нити рекао да не рачунам на њега, али у овом тренутку идемо на резултат.

Наредни ривал Црвене звезде у Купу Србије биће екипа ТСЦ-а.

 – Нисмо имали среће на жребу, али нама је циљ да освојимо Куп, и то да ли ћемо се срести с неким пре или касније – није проблем. Поштујем нашег наредног ривала, имају добар играчки кадар, играју допадљив фудбал, а предност за нас је што се игра на нашем стадиону. 

 Нови меч фудбалере актуелног шампиона очекује већ у недељу од 16 часова и 15 минута када ће дочекати Нови Пазар и заједно са својим навијачима прославити 77. рођендан клуба.
Улаз на меч биће бесплатан…

 – Видели сте на дербију какву су разлику направили наши навијачи. Ако негде постоји 12. играч, онда је то овде и онда су то Звездини навијачи и Маракана. Дају ветар у леђа и кад је добро, а поготово кад је лоше. Победом сутра желимо да направимо увертиру за рођендан, а убеђен сам да ће против Новог Пазара бити пуна Маракана. Прави моменат да се скупимо и заједно прославимо рођендан – закључио је Станковић.

Главни судија утакмице између фудбалера Вождовца и фудбалера актуелног шампиона Црвене звезде биће Дејан Трифковић из Београда.
Помагаће му Горан Бељин (Бела Црква) и Павле Пипер (Чачак).
У ВАР соби седеће Лазар Лукић и Бојан Бановић.

Директан пренос утакмице између Вождовца и Црвене звезде, можете да пратите на Аренаспорт Премиум 1, са почетком у 15 часова.

Повезане вести

Leave a Comment