Moja Crvena Zvezda
ВажноИсторијаНајновијеФудбал

Звездина пролећа – Једна од најубедљивијих победа у историји

Црвена звезда је у сезони 1981/82. наступала у Купу европских шампиона, и успела да забележи једну од најубедљивијих победа у европским такмичењима у историји.

Први противник у Звездиној европској авантури био је малтешки Хибернијанс. Први меч је одигран 16. септембра 1981. године у Паоли, на Малти. Домаћи су добро отворили утакмицу, па су тако стигли до вођства у 40. минуту голом који је постигао Спитери-Гонзи. Наши фудбалери су узвратили у 71. минуту преко Боровнице, а коначних 1:2 за наш клуб поставио је Ђорђић у последњем минуту утакмице. Реванш меч је одигран на Маракани, 30. септембра, пред око 17 хиљада верних навијача. Већ у првом минуту, предност црвено-белима донео је Горачинов. Предност је дуплирао Петровић у 19. минуту, а већ у 34. минуту, након поготка Шестића, на семафору је стајало великих 3:0. Поново је Петровић погодио у 40. минуту, а само два минута касније у стрелце се уписао и Душан Савић. Исти играч је погодио и са беле тачке у 57. минуту, а четири минута касније у листу стрелаца уписао се и Радомир Савић. Гости су смањили у 79. минуту преко Спитери-Гонзија,а коначних и врло убедљивих 8:1 поставио је Радомир Савић у 86. минуту. Ова победа је остала упамћена као једна од најубедљивијих победа Црвене звезде у европским такмичењима у историји.

Противник у осмини финала био је Бањик из Остраве. Први меч је одигран у Чешкој, 21. октобра 1981. године пред око 35 хиљада љубитеља фудбала. Домаћи су стигли до предности већ у другом минуту голом Личке, а исти играч погодио је и за 2:0, у 44. минуту. Крмпотић је смањио резултат у 50. минуту, да би коначних 3:1 за чешки тим поставио Кнап, три минута пре краја сусрета. Реванш је одигран 4. новембра у Београду, пред 75 хиљада верних звездаша на Маракани. Бошко Ђуровски је донео предност црвено-белим у 16. минуту, што је био и једини гол у првом делу игре. Душан Савић је дуплирао предност у 51. минуту, да би коначних 3:0 за Црвену звезду поставио Петровић у 62. минуту. Наш тим је тако укупним резултатом 4:3 прошао у наредну рунду такмичења.

Звезда је тако обезбедила још једно европско пролеће, а противник у четвртфиналу био је белгијски Андерлехт. Први меч је одигран 4. марта 1982. године у Бриселу, пред око 43 хиљаде навијача на стадиону „Астрид Парк“. Домаћи су дошли до предности у 37. минуту, након што је погодио Гертс. У 51. минуту, Бошко Ђуровски је поравнао резултат, да би коначних 2:1 за домаће поставио Лозано у 61. минуту. Реванш је одигран 17. марта на препуној Маракани. Хофкенс је довео госте до предности у 33. минуту, а за изједначење је са беле тачке погодио Душан Савић пред сам крај првог полувремена. У 57. минуту, Феркојтерн је погодио за 1:2, и тако одвео госте у наредну фазу овог престижног европског такмичења.

За Црвену звезду су играли: Драган Симеуновић, Златко Крмпотић, Зоран Малишевић, Љубиша Стојановић, Милан Јанковић, Бошко Ђуровски, Иван Јуришић, Здравко Боровница, Ђорђе Миловановић, Владимир Петровић, Милош Шестић, Душан Савић, Рајко Јањанин, Милко Ђуровски, Ранко Ђорђић, Радомир Савић, Слободан Горачинов.

Тренер: Бранко Станковић.

The post Звездина пролећа – Једна од најубедљивијих победа у историји appeared first on СД Црвена звезда.

Текст на сајту СД

Повезане вести

Leave a Comment