У овом, трећем детаљном пресеку финансијског рада КК Црвена звезда у периоду од 30.06.2011. године до 31.12.2021. године налазе се следеће табеле:

Закуп хала „Александар Николић“ и „Штарк Арена“, Закуп школских сала и хала са смештајем, исхраном и школовањем играча млађих категорија КК Црвена звезда и женског клуба ККЖ Црвена звезда, ЗНАЧАЈНИ ТРОШКОВИ ПО СЕЗОНАМА (путни трошкови, менаџерске провизије, казне од стране ЕЛ, АБА лиге…, организација утакмица, трошкови БАТ-а, трошкови измирења обавеза по УППР-у пре сезоне 11/12…) и ПЛАЋЕНИ ПОРЕЗИ И ДОПРИНОСИ.

КК Црвена звезда као закупац хала „Александар Николић“ (АБА и КЛС) и „Штарк Арена“ (Евролига) у којима игра утакмице у такмичарским сезонама до сада је платио суму од 1.373.378,31 евро за десет и по сезона; Ми као клуб морамо да констатујемо, да нажалост , немамо погодност нити уговор који нам омогућава коришћење државних малих „арена“ (које су у међувремену волшебно приватно узурпиране од неких клубова) и њихово коришћење за енормно мале суме на годишњем нивоу, које се и тако мале не измирују уредно.

На табелу „Закуп школских сала и хала са смештајем и школовањем играча млађих категорија КК ЦЗ и ККЖ“ смо посебно поносни због чињенице да је сваке школске године (и такмичарске сезоне) овај програм прошло просечно 25 играча, а у периоду од 10 и по сезона до сада укупно 256 играча млађих селекција од којих данас многи чине окоснице наших клубова и репрезентативци су у више селекција наше земље. КК Црвена звезда је посебно поносан на своје млађе категорије које развија још у предшколском добу кроз тзв „школице кошарке“. Кроз свој систем од пионирског, преко кадетског и јуниорског састава Црвена звезда је у претходних 10 и по сезона успела да изнедри за свој први тим бројне играче, од којих су неки попут Марка Гудурића који је стигао у клуб као кадет, донели Црвеној звезди милионско обештећење), док су други попут Огњена Добрића, Бранка Лазића, Стефана Лазаревића, Дејана Давидовца… репрезентативци и вишеструки освајачи трофеја са нашим клубом. У сврху закупа дворана за школице кошарке, тренинге свих млађих селекција и комплетан смештај, храну и школовање играча који су доши из других средина у Црвену звезду, наш клуб по сезони издваја просечно суму од 308.608,57 евра. У овај износ су укључени су термини за све селекције женског кошаркашког клуба (пионирске, кадетске, јуниорску и сенирску селекцију) ККЖ ЦЗ.

Такође, подсећамо да су у овим халама тренирале и селекције КК Мега, многи други клубови, али и многе репрезентативне селекције Србије почевши од сениорске, па надаље.

Табела „ЗНАЧАЈНИ ТРОШКОВИ ПО СЕЗОНАМА“ најбоље осликава свакодневни рад, изазове и трошкове (планиране и непланиране) на које клуб наилази током једне сезоне:

ОБЕШТЕЋЕЊА ЗА ИГРАЧЕ (1.240.986,40 еура), ИСХРАНА ИГРАЧА НА ПУТОВАЊИМА (518.227,21 еуро), МЕНАЏЕРСКЕ ПРОВИЗИЈЕ (које и даље плаћају клубови) а које су клуб коштале 2,710,249.19 еура, ПУТНИ ТРОШКОВИ (гостујуће утакмице ЕЛ, АБА лиге и КЛС којих има у просеку најмање 40 по сезони) – 3,743,924.00 €. Та сума се знатно увећала у сезонама у којима су утакмице игране током пандемије КОВИД 19 у којима је била знатно теже организовати путовања.

Ту су и МЕДИЦИНСКЕ УСЛУГЕ (лечење од повреда и третмани играча током сезоне) – , 419,129.46 € за 10 и по сезона; ОБЕЗБЕЂЕЊЕ УТАКМИЦА – 808,870.69 € (клуб има сарадњу са агенцијом за обезбеђење спортских манифестација) које мора бити у складу са захтевима ЕЛ и осталих такмичења у којима клуб наступа, КАЗНЕ због разних прекршаја (бацање петарди, упаљача, кованица, вређање актера утакмица…) у свим такмичењима у којима КК Црвена звезда наступа ЗА ДЕСЕТ И ПО СЕЗОНА износе 616,794.97 € за међународна такмичења (Евролига и АБА) и додатних 74,127.23 € за домаћа такмичења;

Рент а цар као ставка износи на нивоу 10 и по сезона трошак за клуб у висини од 536,665.57 €. Са жаљењем морамо да констатујемо да (случајно или намерно) не постоји интерес компанија за овакву врсту сарадње са КК Црвена звезда која је вишеструки освајач трофеја и једини представник Републике Србије у Евролиги у последњој деценији.

Организација утакмица током претходних 10 и по сезона која је морала да буде у складу са стандардима такмичења у којима наступамо износи 1,879,887.64 €;

Црвена звезда је у више наврата имала спорове на БАТ ФИБА, који су наслеђени из периода пре 30.06.2011. године.
Трошкови означени * преузети су од стране КК ФМП као стратешког партнера у спровођењу УППР који је донет правоснажним решењем Привредног суда у Београду, и измирени су од стране стратешког партнера у периоду трајања УППР.

Трошкови измирења обавеза по УППР из сезона пре сезоне 2011/12 су убедљиво највећи трошак на овој табели и односе се на измирење обавеза према повериоцима којима је клуб дуговао новац у периоду пре 30.06.2011. године. Та сума у износу од 7,707,090.43 € је исплаћена закључно са сезоном 2014-2015 када је Унапред Припремљени План Реорганизације и окончан.

Коначно као клуб који је удружење грађана, практично јавно добро Републике Србије, КК Црвена звезда је осим принадлежности које је добијала од Републике Србије и града Београда, које је представљала у Европи, имала и своје обавезе у виду плаћања пореза и плаћању доприноса.

Табела „ПЛАЋЕНИ ПОРЕЗИ И ДОПРИНОСИ“ доноси детаљан преглед по сезонама уплаћених обавеза које смо као клуб имали: ПДВ, порез на накнаде, добит, зараде… и та сума износи за десет и по година 6,742,983.00 евра – односно КК Црвена звезда је на годишњем нивоу своје обавезе према држави измиривала сумом од 642,188.86 евра!

КК Црвена звезда ће и наредних дана наставити да ради оно што је за сада јединствено на овим просторима и што нико до сада није учинио. Као први у многим стварима, очекујемо да и други клубови крену нашим стопама јер сматрамо да је ово што радимо – детаљан финансијски пресек и стање клуба, нешто што је бенефит за српски спорт и српску кошарку која мора да уреди своје односе. У сваком смислу, па и пословном.

Као клуб који први ради нешто ново, отворени смо за сваку врсту упита и добронамерних критика, али не и својеврсних опструкција од оних који су залутали у овај спорт, неважни и небитни, лица која имају само сумњиву и упитну прошлост. Такви не могу да помогну кошарци већ само себи, па чак и по цену рушења свега што је грађено у српској кошарци деценијама уназад.