Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноНајновијеФудбал

Терзић: Црвена звезда данас моћнија него икада

На данашњој седници Скупштине Црвене звезде делегатима се обратио и генерални директор Звездан Терзић, чији говор вам преносимо у целости.

Поштовани чланови Скупштине,

драги пријатељи,

дозволите ми пре свега да вас поздравим и да вам пожелим успешан рад на данашњој седници.

Скупштина Црвене звезде, као највиши орган клуба, усвојила је основне циљеве, и са посебним задовољством могу да кажем да смо их испунили и у протеклој години.

Први циљ – остваривање спортских резултата, што подразумева шампионску титулу и стално играње у групној фази УЕФА такмичења.

Други циљ – финансијска стабилност И несметан рад клуба.

Трећи циљ – улагање у развој инфраструктуре на стадиону.

Четврти циљ – даљи развој Омладинске школе.

С обзиром да ћемо погледати филм о урађеном у протеклом периоду, покушаћу да моје излагање скратим на најмању могућу меру, али стварно смо остварили невероватне резултате и имамо се чиме похвалити.

Црвена звезда је у протеклом периоду јако порасла као клуб у свим сегментима. И настављамо да растемо.

• Углед клуба је подигнут на европски ниво

• Спортски резултати су фантастични

• Освојени коефицијенти су олакшали улазак у Уефина такмичења и то је огроман капитал клуба

• Вредност наших играча је вишеструко подигнута

• Инфраструктура нам је за понос

• Омладинска школа је заиста постала права фабрика играча

Најбољи доказ о оствареним спортским резултатима је транспарент који су наши навијачи, а иначе наши највећи критичари, развили на последњој утакмици – “највећи успех у последњих 30 година”.

И стварно је протекла година била историјска.

У мају месецу, радовали смо се и шампионској титули И освојеном купу, после 14 година освојена је дупла круна.

Доминирали смо у првенству и освојили четврту узастопну шампионску титулу, а то никада раније ниједној нашој генерацији није успело.

У августу месецу по пети пут заредом обезбеђен је пласман у групну фазу Уефа такмичења. Играли смо у јакој групи са португалском Брагом, данским Мидтјиландом и бугарским Лудогорецом и са 11 бодова освојили прво место у групи.

Освајањем првог места у групи пласирали смо се у 1/8 финала Лиге Европе и после 30 година први пут играмо мартовске европске утакмице. 25. фебруара ћемо знати име наредног противника али без обзира што знамо да нас чека неко од европских великана, сигурни смо да ћемо показати да је Црвена звезда данас моћнија него икада у последњих 30 година и да ће се Европа у то уверити.

Победама у претходном периоду смо освојили толико бодова да смо повлашћени у свим рундама квалификација за Лигу шампиона следећег лета, што значи да треба да победимо слабије од себе да бисмо играли Лигу шампиона.

Црвена звезда је 2014. године била на 210. месту Уефа ранкинг листе а данас смо званично 35. клуб Европе и вероватно смо најуспешнија српска фирма у европским оквирима.

Спортским резултатима смо донели Србији коефицијенте тако да као 11. федерација у Европи од сезоне 2023. Србија има директног представника у Лиги шампиона.

Данас се наставља пролећни део првенства. У јесењем делу смо потпуно непланирано остали без 5 бодова у мечевима против Сурдулице и довели себе у ситуацију да имамо 5 бодова заостатка у односу на првопласираног.

Међутим, има много да се игра, још 9 утакмица регуларног дела и 7 утакмица плеј-офа. 48 бодова је у игри. Морамо бити прави И имати за циљ да победимо свих 16 утакмица.

Имамо најбољи тим и најбољи стручни штаб и уз максималну посвећеност свих у клубу морамо остварити зацртане спортске циљеве. Имамо и два дербија и шансу да у директним дуелима покажемо да смо бољи.

Што се тиче пословних резултата, морам да кажем да смо омогућили несметано функционисање клуба у ненормалним условима у години за нама. Изузетно је тешка и компликована била прошла година због епидемије корона вируса, не само у фудбалу него у светској економији генерално. Епидемија вируса Ковид 19 је жестоко уздрмала фудбал у свету. Сви клубови у Европи су остали без планираног прихода, пословали су са губицима и имају велике финансијске проблеме.

Убеђен сам да је најтежи период иза нас. Долазе бољи дани. У јануару месецу смо остварили два трансфера којима смо приходовали значајна средства и сада имамо стабилну финансијску ситуацију. Од јуна месеца до данас смо остварили скоро 12 милиона евра од трансфера играча а исто толико смо зарадили и од Уефа бонуса.

Успели смо да задржимо најважније играче, одлично смо се појачали, и играчки смо више него конкурентни на европском нивоу. Редовно добијање УЕФА лиценце је потврда да све своје финансијске обавезе испуњавамо у прописаном року.

Црвена звезда је као систем оспособила себе да годишње зарађује преко 30 милиона евра.

Коефицијенти на Уефа ранкинг листи и наши играчи су и највећи капитал нашег клуба. Само из ова два извора генеришемо око 25 милиона евра плус 10 милиона евра од спонзора и улазница.

Наш план је да развојем свих потенцијала клуба увећавамо приходе и да они у наредном периоду буду између 40 и 50 милиона на годишњем нивоу.

Нажалост приход од ТВ права и даље остаје наша болна тачка. Свуда у Европи ТВ права чине између 40-50% клупских прихода а код нас 2-3%. Таква нам је сада реалност али и ту имамо конкретне планове.

Морам истаћи још једну важну чињеницу. Ми смо завршили групну фазу Уефа лиге као првопласирани са годишњим буџетом од 30 милиона евра. Сви остали освајачи првих места, њих 7, имају буџете између 150 и 200 милиона евра годишње. Иста је ситуација и са клубовима који су на Уефа ранкинг листи пласирани око нас, између 30-40 позиције.

Ми морамо бити свесни, да ако желимо бити конкурентни у Европи, ми не можемо смањивати буџет него морамо повећавати своје приходе.

То је основни постулат фудбалског бизниса, тога смо се држали све ове године иза нас и тога ћемо се држати и даље.

Знам да има и злонамерних који често гунђају и коментаришу дуг Црвене звезде. Ја сам то престао да коментаришем у медијима јер медији од тога праве негативну причу. Црвена звезда је кроз своју историју увек имала дугове и финансијске проблеме и наметање те прице је данас само наметање негативног притиска у тренутку када правимо историјске резултате.

Могу да вам кажем да не треба да брините, дуг нашег клуба је под контролом, не оптерећује рад клуба данас, нити ће га оптерећивати у будућности. Оперативни дуг је мањи од способности клуба да генерише приход на годишњем нивоу. Када проценимо да је време да враћамо одређена дуговања тада ћемо их и враћати.

А колико смо стабилни показује чињеница да нам у претходној години ниједан једини дан рачун није био у блокади, и да смо увек имали средства на рачуну.

Црвена звезда никада више неће бити у проблемима као 2014, дугорочно гледано клуб никада више не може бити у нерешивим финансијским проблемима јер смо оспособили клуб да зарађује огромне приходе.

Посебно сада када већ имамо јасне показатеље да се после короне европско тржиште стабилизује и очекује се нови раст, а бонуси од Уефе се повецавају за рекордних 40%. То значи да ће нам Лига Европе доносити између 15-20 милиона евра а Лига шампиона између 35-40 милиона евра.

Али предуслов свега овога је да морамо имати добре играче, добар тим и бити шампиони.

Црвена звезда из дана у дан доказује да расте као клуб. Не само историјским пласманом у осмину финала Уефа лиге или 35. местом на европској ранг листи већ и признањима које смо добили кроз јануарски прелазни рок. Милано поново купује на Маракани, а ми купујемо од Бајерна, европски клупски великани поново уважавају Црвену звезду, наши играчи одлазе у италијанску Серију А и шпанску Примеру. Играчи верују данашњој Црвеној звезди, то доказује чињеница да играч Валенсије, најбољи стрелац Норвешке или најбољи млади играч Бајерна желе у наш клуб.

Наставићемо да инвестирамо у наш тим, желимо да будемо све јачи и на терену и на европском тржишту.

Велика улагања у Омладинску школу су дугорочна прича и ми тек очекујемо да Црвена звезда има огромну корист у будућим временима. Најбољи доказ су плејада истинских младих асова који су одушевили на зимским припремама са нашим првим тимом.

Омладинска школа је наш велики понос и наставићемо и даље да улажемо у њу. У свим млађим селекцијама имамо рекордан број репрезентативаца. У свим нашим категоријама играмо са млађим играчима против старијих ривала јер желимо да убрзамо процес формирања наших играча. И поред тога смо шампиони Србије у омладинској конкуренцији.

Ми сваке године уложимо око три милиона евра у функционисање и рад Омладинске школе Црвене звезде. Планирамо да у наредном периоду уложимо још више, јер смо сигурни да је то инвестирање које ће се вишеструко вратити.

Направили смо кадровску реорганизацију у нашој филијали Графичару, где смо сада на руководеће позиције спортског сектора поставили водеће људе наше Омладинске школе јер хоћемо да Графичар буде наставак наше Омладинске школе.

Презадовољни смо резултатима рада наше филијале јер смо у јануару месецу 3 играча превели из Графичара у први тим Црвене звезде (Ђурића, Радуловића и Станковића), а у јуну очекујемо бар још тројицу (пре свих браћу Митуљикић и Лековића).

Признајем, нисам задовољан у једном делу а то је да смо морали храбрије да форсирамо младе играче. Без обзира на императив остваривања спортских резултата био нам је потребан и баланс у екипи са младим играчима. Сви знамо да европско тржиште има своја правила и да хоће да плати само младе играче са ових простора и ми се морамо прилагодити тржишту. Имамо квалитетне младе играче, али их морамо храбрије форсирати.

Исправљањем уочених грешака, морамо повећати тржишну вредност наше екипе и максимизирати приходе.

У том случају Црвеној звезди предстоји сјајна будућност.

Што се тиче инфраструктуре могу да кажем да су услови за рад наших играча и запослених, као и комфор наших гледалаца у складу са реномеом нашег великог клуба. Преко седам милиона евра до сада је уложено у стадион и објекте око стадиона. Све из текућег пословања, без динара задуживања. Саградили смо нову зграду где смо за наше играче отворили најмодернију теретану на овим просторима. Приводимо крају радове на Медико блоку и до почетка нове сезоне биће званично отварање.

Наставићемо да унапређујемо услове за тренинг наших играча и рад запослених, као и у комфор за наше гледаоце.

У току су преговори са стратешким партнером у вези новог реконструисаног стадиона а на основу решења са конкурса који је спроведен пре 3 године, као и куповине земљишта за изградњу новог тренинг центра и стављања постојеће локације у комерцијалну функцију.

На крају желео бих да поменем још нешто. Без обзира сто смо се већ доказали као озбиљни, одговорни и успешни људи, што се из године у годину понављамо са сјајним резултатима, што имамо континуитет у раду и успесима, увек има скептика и сумњичавих који врте главом. Али ево, политички је коректно да кажем да их разумем. Иако после скоро 8 година колико руководимо клубом и видљивог раста Црвене звезде у свим сегментима, сматрам да треба да будемо већи оптимисти што се тиче будућности Црвене звезде.

Ја јесам оптимиста, прешли смо огроман пут, одрадили смо чврсте темеље, градимо велики клуб, чврсто верујем да је Црвена звезда на здравом путу да буде стабилан европски клуб.

Свесни смо велике одговорности рада у Црвеној звезди, свесни смо да у Црвеној звезди нема минулог рада нити старе славе. Сваки дан је ново доказивање.

Свесни смо и да смо постали заточеници великих успеха које смо направили и да смо тиме подигли лествицу очекивања која некада и није реална. Али ми нећемо стати. Наставићемо још јаче и боље. То је наша обавеза. Имамо визију, знање и енергију.

На крају бих желео да се захвалим свим спонзорима нашег клуба а пре свега компанијама Газпром и Телеком, свим члановима Скупштине, комплетном управном одбору, својим најближим сарадницима али и свим запосленима на несебичном труду и великом залагању да Црвена звезда оствари све зацртане циљеве и буде увек велики шампион.

Хвала вам на пажњи.

Повезане вести

1 comment

krvavi zvezdas-DE феб 12, 2022 at 20:54

AL SI TI L UD ČOVEK..PAMETNIJI TOZA SA 152G..OBRNUTO JE MAJSTORE..NIKAD SLABIJEG TRENERA,IGRE I IGRAČE..HVALA BOGU PA IDES NA KRAJU SEZONE

Reply

Leave a Comment