Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноКошаркаНајновије

Звезда у драматичној завршници победила у Стожицама

Кошаркаши Црвене звезде остварили су драматичан и изузетно важан тријумф у дербију 17. кола АБА лиге над екипом Цедевите Олимпије резултатом 83:82!

Одлучујућује поене у серији 8-2 у последња два минута постигли су Холинс и Ивановић.

Црвено бели су у дворани Стожице показали карактер и чврстину посебно у финишу утакмице у којој су губили 75-80 (посед Цедевита Олимпије) али су захваљујући минијатурама Ивановића и Холинса стигли до изузетно важних бодова и остали усамљени на врху табеле са скором 14-1.

Најефикаснији код црвено белих био је управо Холинс са 18 поена, Волтерс је додао 14, Лазић 11 а Калинић 10.

У Љубљани је виђена врло изједначена утакмица која је оправдала епитет дербија, а осим уводног периода у коме је Цедевита Олимпија повела 27:18, а црвено бели одговорили серијом 14-1, виђена је велика борба.

У другом полувремену (прво завршено 43-43) Црвена звезда је у два наврата долазила до плус 5 и плус 7 (након серије Калинића), али велика борба остала је у сенци свега виђеног у последња два минута!

Након тројке Ферела (80:75), Блажић је имао шут за три и вероватно победу у овом дербију, али је уследио фантастичан одговор нашег тима: Тројке Ивановића и Холинса, након тога и блокада Американца, па умешно изнуђен фаул Ивановића и погођени пенали за серију 8-2 у последња два минута. Покушај Ферела за три поена остао је на обручу, а бодови који ће много значити Црвеној звезди у даљем току такмичења крећу за Београд!

Одмах по завршетку утакмице у Љубљани, црвено бели крећу за Београд, а већ у среду у раним јутарњим часовима путују за Атину и меч Евролиге са Олимпијакосом.

Наредни меч регионалне лиге Црвена звезда у Београду игра против Морнара (недјеља 17часова).

АБА, 17. коло:
Цедевита Олимпија – Црвена звезда 82:83 (28:28, 15:15, 21:22, 18:18)
Дворана: “Стожице” (Љубљана)
Судије: Томислав Хордов, Игор Драгојевић, Томислав Стапић.

Црвена звезда: Волтерс 14, Давидовац 4, Митровић 4, Лазић 11, Калинић 10, Добрић 7, Холинс 18, Ивановић 7, Марковић 0, Вајт 4, Кузмић 3, Цирбес.

Цедевита Олимпија: Пулен 0, Ферел 10, Еџим 10, Душчак, Мурић 8, Огуст 13, Блажич 21, Данеу, Хоџић, Шчука, Омић 12, Драгић 8.

 

Повезане вести

4 comments

Zveki јан 26, 2022 at 00:59

Prvi put posle dužeg vremena je došao momenat kada se mora staviti znak pitanja na odluke našeg trenera. Meni lično svaki egal poraz ostavlja gorak ukus, ali isto tako svaki egal poraz nosi svoje razloge i zaključke. U Moskvi je to bio Aleksej Šved uz pomoć Džoa Bolomboja, Zenit nas je savladao na krilima Bilija Berona i savršenih 4 minuta Džordana Lojda. Anadolu Efes je upotrebio Vasilija Micića napred a Brajanta Danstona nazad. To je sve u redu, ekipe su kvalitetnije od nas, imena koja su presudila (čak 3 naša bivša igrača) su sam vrh kvaliteta Evrolige. Možemo da teoretišemo zašto i kako , te utakmice smo mogli da dobijemo, ali su sastavi timova i imena koja su nam presudila logičan sled okolnosti, pa se čovek sutradan pomiri sa time.
U svim pomenutim mečevima nismo bili kompletni, a sinoć jesmo, dok je naš rival bio prepolovljen. Terens Parker je bio lišen usluga Dejvida Lajtija ,Vilijams Hauarda,Viktora Vembanjame i Elija Okoboa. Tokom meča su mu redom ispadali Antoan Dio, za njime Kostas Antetokumbo (više zbog loše igre). Parker je ostao faktički sa 7 igrača i Polom Lakombom koji je 4 izbor na poziciji beka. Prvo poluvreme ja Asvel naseo na našu sporu i strpljivu igru, organizacija preko Krisa Džonsa im je obezbedila samo 25 poena. Logično je bilo da će na pauzi da promene pristup i pokušaju da trče u ledja što se i obistinilo.
3/4
Radonjić treći put za redom izvodi petorku u III četvrtini kojoj bi pozavideo legendarni Valerij Lobanovski. Ko se ne seća, to je čuveni trener Dinama iz Kijeva , koji je imao ekipu od 8 ekstremnih defanzivaca +golman, i sjajno levo/desno krilo Olega Blohina i desetku Oleksandra Zavarova. E tako i Radonjić tokom cele 3/4. Tvrdih nekreativnih 4 igrača i oslanjanje na Dobrića/Kalinića. U opštoj trci je zablistao Pol Lakomb , koji je prolazio našu odbranu na smehotresan način, hvatao ofanizvne skokove u paru sa Markosom Najtom kao da su Dankan i Robinson. Igrači od 191 cm i 188cm.
Da ne detaljišemo previše svi smo gledali isti meč. Nema potrebe za prepričavanjem. “Odbrana” rezultata je u fudbalu deo legitimne taktike, u košarci je to pogubno. Ne znam zašto to Radonjić forsira, nije bio takav. Nije veliki umetnik egal završnica ali ovo što se u serijama dešava ne rade ni mnogo manje kvalitetni treneri. Po stoti put su prazni napadi totalno demoralisali odbranu. Izgledali smo smešno u defanzivi kada se odlučivalo.
DEMOKRATIJA / DIKTATURA
Omiljena politička tema u Srbiji može da posluži kao idealna paradigma u igri Crvene zvezde kada se lomi meč. Suprotno nama Asvel je zaigrao SA PRAVOM NA GREŠKU, dok je naš trener postavio igru BEZ PRAVA NA GREŠKU. I to nije prvi put. Iako je poslednji napad svima ogadio košarku (Ivanović 19 sekundi tapka loptu i uvaljuje kosku Dobriću), proizvod toga su dve prethodne situacije.
Prva: Aron Vajt sam u uglu (šut iz igre 3/5) fintira sa namerom da posluži Luku Mitrovića u reketu ——> faul u napadu.
Druga: Ofanzivni skok Mitrovića, Ivanović sam na 3 ponovo dribling, pas u gužvu——> propao napad.
Ovo se dešavalo i Stefanu Lazareviću i Dejanu Davidovcu, serija odustanaka od šuta Nikole Ivanovića koji se Radonjića plaši kao da ga 100 djavola gleda. Košarka mora da se igra, napad mora da bude jednostavan. Naši napadi funkcionišu dobro 37 minuta, ali se svaki protivnik prilagodjava defanzivno i kako teče utakmica bolje se brani. Stoga, ne može se na isti način savladati rival, koji zatvara ključne igrače (Volters, Kalinić, Mitrović). Otvoren šut se otkazuje da bi se gurala lopta u reket koji je pun. Asvel je svesno rizikovao naš šut spolja koji je bio odličan (41%). Moramo igrati košarku da bi pobedili. “Čuvanje rezultata” je nešto što je u ovom sportu pogubno. To se desilo protiv Zenita, CSKA, a sinoć je na roster i igru Asvela zaista bilo porazno, ziheraški da ne kažem i kukavički. Za razliku od njih, očigledan evroligaški promašaj Stefan Marković nema limite u greškama što ofanzivno što defanzivno. To nije dobro, posebno ne u slučaju Nikole Ivanovića koji je očigledno u stravičnom grču, a svi znamo da je sposoban za dobru igru u napadu, bez obzira na defanzivne mane. Ne branim ga igra loše, ali je manjak slobode u igri jako očigledan.
Mi smo svi u admin timu veliki poklonici Dejana Radonjića. On je odličan trener, ali ga ti šabloni ipak odvajaju od vrhunskog. Neki principi bi morali da se rekonfigurišu kod Dejana Radonjića. Eklatantni primer tome je Kvinsi Miler, igrač pored nespornih kvaliteta koji nije bio baš disciplinovan. Upravo takav igrač je Crvenoj zvezdi rešio masu tesnih završnica i odveo je u toliko željeni TOP 8. Mi momenatlno nemamo igrača takve eksplozije, ali itekako imamo u sastavu momke koji umeju da pogode otvorenu trojku ili ulazom skupe/razvuku odbranu za dobru poziciju. Ali to mora da se SME što bi rekli Šumadinci. Za sada se jarkim bojama vidi ko sme a ko jednostavno ne sme.
Potpuno je legitimno izgubiti meč promašajima iz dobrih pozicija. Dalje može da se analizira loši su šuteri, možda je bolje bilo da je gadjao ovaj ili onaj. Ali da se egal finiš po 5-6 put gubi tako što se proda lopta, napravi faul u napadu, ili istekne sat za šut, e to je već za radikalne promene u sistemu igre. Svaki igrač na parketu mora da ima slobodu za prepoznavanje napada. Jednolično guranje u istu zonu nam donosi ovakve gorke poraze. Recimo kada je Bili Beron promašio šut za pobedu u Tel Avivu, bude ti krivo ali je bila akcija izradjena. Kada Ivanović bez ikakve vizije vrati Dobriću loptu na 12 metara od koša i 4 sekunde do kraja, dodje ti da se obesiš. Tu leži razlika. Mi smo celo drugo poluvreme tražili Luku Mitrovića u reketu, a Asvel nam je skinuo 4 napada blokadama kao da smo juniori. To je ogroman automatizovani problem, koji mora da eliminiše.
Što pre par meseci reče jedan naš član, vrlo bistro i efektno: RADONJA OPUSTI SE , IGRAJ KOŠARKU MALO!(Lale Lučić, na UO KK Crvena Zvezda, 22.januara 2022.)

Reply
Dragan јан 25, 2022 at 01:00

Dvojica najgorih(Marković, Kuzma i Cirbes su van kategorije) u prethodnim utakmicama: Ivanović i Holins – večeras nam doneli pobedu!!! Bravo konačno i za njih! Rezultat daleko ispred igre, ali pobedili smo direktnog rivala na njegovom terenu -to se piše! Uostalom, veličina velikih ekipa je da pobede i kada loše igraju!

Reply
krvavi zvezdas-DE јан 24, 2022 at 22:19

udje davidovac i raznese nas za 2min..čovek ne igra kosarku njemu sje ovo zabava..dzabe vodimo,kad on udje nema odbrana nema napad i lako nas melje svaka ekipa..on samo sme na +50 da udje ako je minut do kraja inače smo ga na.je.ba.li

Reply
krvavi zvezdas-DE јан 24, 2022 at 22:17

bravo za pobedu..hrabro i borbeno..svaka čast

Reply

Leave a Comment